DIY | 10 minute 16 Dec 2019
Cum am amenajat un apartament de 3 camere cu un buget restrans
Scris de:
Steluta Nastase-Lupu
Sa-ti faci vara sanie si iarna car, spune o vorba inteleapta din popor. Doar ca anotimpurile ne joaca feste uneori si astrele nu se aliniaza intotdeauna asa cum vrem cand vine vorba de amenajare apartament 3 camere. Important este sa retinem ce am invatat din experienta!
In august 2017 am pornit in cautarea unui apartament cu 3 camere in zona Piata Muncii. Locuiam in Dristor, intr-un apartament de doua camere care devenise neincapator odata cu aparitia copilului.
In plus, blocul era construit in 1986 si, desi fusese renovat, liftul circula destul de greu, acces pentru carucioare nu exista si tot timpul mai ceda ceva, fie la instalatia de incalzire, fie la cea de apa.
Aveam deja in gand un plan de amenajare apartament 3 camere, inspirat din revistele de home deco pe care imi doream sa-l pun in aplicare. Dar pana acolo, drumul a fost lung si planul de pe hartie a fost inlocuit de unul realist.
Sursa: Pinterest
De ce ne-am orientat spre un apartament 3 camere in zona Muncii:
- Am vrut sa ramanem cumva in zona Dristor de care ne simteam atasati, dar sa fim mai aproape de una dintre gradinitele Montessori, prezente in zona Muncii, unde ne doream sa insciem copilul;
- Sa fim aproape de metrou (10-15 minute);
- Sa avem acces usor spre zone importante pentru noi (centru, zona Obor de unde pornim spre orasul natal);
- Sa fie o zona prietenoasa - cu restaurante, supermarketuri, dar si cu parcuri;
- Sa ne placa sa stam acolo, sa avem chimie cu zona respectiva.
Sursa: Pinterest
Ce am observat cand vine vorba de amenajare apartament 3 camere in zona Muncii:
- Majoritatea apartamentelor vechi (construite in anii 80) in zona Muncii si pozitionate stradal aveau camere destul de mici si atat de incarcate cu mobila veche si draperii inchise la culoare. Nu ma vedeam locuind acolo, chiar daca as fi venit cu alta mobila si alta amenajare.
- Ceea ce ne-a uimit a fost calciul de pe pereti intr-unul dintre apartamentele vizitate. Da, da, acel calciu pe care il aveam acasa sau la bunici in anii 80-90.
- Balcoanele erau destul de mici si multe dintre ele unite cu sufrageria. In Dristor, am avut un astfel de balcon care facea igrasie pentru ca tavanul nu era incalzit (vecinii de la etajul superior aveau gresie in balcon).
- Am vazut si un apartament intr-un bloc nou construit. Parea o cutie de chibrituri. Bucataria era despartita de living de un geam de glasvand, exact ca in corporatii. In sufragerie aveai loc pentru fix o canapea si un tablou deasupra.
- Costul pentru amenajare apartament 3 camere intr-un bloc vechi ar fi marit valoarea apartamentului cu 25%.
Apartamentul inainte de renovare. Sursa: Redlotus Estates
Asa ca cel mai potrivit ni s-a parut un apartament relativ nou (cu maximum 10 ani vechime). Pe imobiliare.ro, am gasit un apartament in zona Delea Noua de care recunosc ca am simtit chimie inca de la inceput. Dar pretul era cam mare pentru bugetul nostru.
Cum vizionarile nu costa, am discutat imediat cu agentul sa stabilim o vizita, insa in acea zi nu ne-am coordonat. A doua zi, anuntul a disparut de pe site, propietarul hotarand sa analizeze putin preturile din zona. Recunosc ca am fost putin dezamagita, dar am continuat cautarea. Dupa o saptamana, apartamentul a reaparut pe imobiliare.ro.
Pretul apartamentului era mai mic cu 10.000 de euro (decat cel afisat initial) si includea si comisionul agentiei plus ca era sub pretul apartamentelor de la strada. L-am vazut, ne-a placut, actele le-am facut.
Era luna octombrie cand ne-am hotarat, insa, fiind vorba de un credit, actele si cheile le-am avut chiar inainte de Craciun. A urmat apoi o mica renovare (un lavabil), montarea dressingurilor si a balconului de catre mesteri, care speram noi ca se va intinde pana la sfarsit de ianuarie. Insa montarea balconului a intarziat, a urmat si o zapada de februarie, asa ca am amanat mutarea pentru mijlocul lui martie.
Apartamentul dupa renovare
Idei amenajare apartament 3 camere. Iata pe ce aspecte sa pui accent:
1. Amenajare living: alege cu grija draperiile pentru ca ele creeaza o atmosfera calda in casa!
Recunosc ca am studiat intens nuanta si tesatura draperiilor si perdelelor pentru living. Imi doream ceva de calitate, care sa puna in valoare noul spatiu si sa-l faca primitor.
Mi-am definit definit mai intai stilul: shabby chic, cumva in acelasi ton cu bucataria care este in stil rustic. Asa ca cel mai potrivit pentru perdele si draperiil mi s-a parut magazinul Retro Boutique.
Pentru perdele am optat la toate camerele pentru acelasi model, Oscar Bianco, dintr-un material uni, intr-o culoare inspirata din natura, potrivita atat pentru amenajarile clasice, cat si pentru cele moderne. Ce mi-a placut este ca materialul nu este pretentios, se spala la 30 de grade la masina si chiar nu are nevoie de calcat.
Sursa: Retro Boutique
Draperii sufragerie Maria Greca Culla. Mi s-au parut de efect si elegante, asa ca am optat pentru acelasi model atat pentru usa de la living, cat si pentru geam. Sunt din 80% bumbac si 20% poliester. Se spala la fel ca perdelele, la 30 de grade si necesita calcat.
Sursa: Retro Boutique
Pentru camera copilului, am ales un model mai jucaus, Casablanca soft Etno, cu forme geometrice, inspirate din cultura marocana. Am mers pe varianta mai scurta a perdelelor (fata de modelul prezentat in imagine) pentru ca la geam avem aeroterma si ne dorim ca aerul cald sau rece (in functie de sezon) sa poata patrunde in dormitor.
Sfat: Mergi in showroom ca sa vezi si sa simti materialele. Dupa ce m-am hotarat online, am ajuns si in showroom. Desi materialele mi-au placut, recunosc ca nu erau chiar asa cum au fost prezentate online.
Am intampinat mici probleme si la nuanta perdelelor care de la alb a ajuns la nuanta untului (disponibila pe stoc in momentul comenzii). In living nuanta s-a potrivit de minune, in schimb in camera copilului am simtit o mica diferenta.
De ce sa tii cont:Croitoreasa poate presupune cum arata geamurile si cum vei distribui perdelele. De aceea, cel mai potrivit este sa tii legatura cu ea, sa-i desenezi geamurile si cum iti doresti sa asezi perdelele si draperiile, apoi sa-i trimiti o poza. Astfel preintampini orice presupuneri din partea ei si eviti taierea gresita a materialului, asa cum era cat pe ci sa patim noi.
2. Tablouri living: alege-le pe cele care nu incarca camerele!
Cand fostii proprietari ne-au intrebat ce dorim sa ne lase din apartament, le-am spus negresit: tablourile! Dar au si cea mai mare valoare, ne-au zis. Eu, ce-i drept, pusesem ochii pe trei tablouri de efect, in tonuri calde, care mi se pareau ca se incadreaza foarte bine in decorul casei.
In casa mai erau insa si doua tablouri pictate manual. Evident ca proprietarii se refereau la acele tablouri, pictate manual de proprietara, a caror valoare ajungea undeva la 1.000 de euro.
Simpatici, ne-au lasat toate tablourile. Ce crezi? Dupa amenajarea apartamentului de 3 camere, tablourile pictate manual nu s-au incadrat deloc in poveste. Incarcau livingul, avand in vedere ca am instalat si biblioteca, plina de carti, dar si de mici obiecte de decor. Ce-i drept, erau mult mai potrivite in fostul decor, minimalist.
Sursa: Pinterest
3. Amenajare birou acasa: mergi pe simplitate si lumina!
Si acum am in minte o imagine descrisa in cartea On writing well. Autorul incepe cartea cu o fotografie a scriitorului E.B. White care tasteaza la masina de scris, iar singurele obiecte din jurul sau sunt o scrumiera si un butoi pentru hartii. Imaginea aceasta se pare ca a facut inconjurul lumii, fiind observata de scriitori si studenti care au fost uimiti de simplitate. White avea acolo tot ce-i trebuie: o masina de scris, o hartie si un recycle bin :).
Aceeasi idee o putem imprumuta si in casa, lumina si ordinea din jurul biroului din living fiind esentiale pentru a ne concentra. Asa ca am inceput amenajarea apartamentului de 3 camere cu o sortare de care incerc sa ma tin in continuare.
O data la 3-4 luni selectez hainele, jucariile, obiectele decorative de care nu mai avem nevoie si le donez. Astfel avem la indemana exact obiectele pe care le folosim si, desigur, mai multa lumina. Pentru mai multa inspiratie despre cum sa-ti amenajezi biroul, Mesteri Locali iti pune la dispozitie o serie de sfaturi despre cum sa-ti organizezi biroul de acasa.
Sursa: Pinterest
4. Open space: opteaza pentru un living generos, adaptat familiei!
Desi ideea de living a fost intens comentata de cei apropiati: Si cum o sa gatiti, nu o sa se simta mirosul de mancare in toata casa? dupa amenajare, nimeni nu a mai comentat. Si nici hainele nu au prins parfum nou. Hota isi face treaba bine.
Dar ce ne bucura cel mai mult este spatiul mare si primitor care ne permite sa stam la masa in timp ce stam de vorba cu cineva care sta in canapea sau la calculator.
Ne este mult mai usor sa comunicam in familie, in timp ce fiecare are activitatea pe care si-o doreste. Pentru copii, open space-ul este ideal. Ii ai aproape in timp ce se joaca sau au o activitate de viata practica. Poti comunica cu ei in timp ce gatesti sau citesti.
Sursa: Pinterest
5. Accesorii bucatarie: inspira-te de la Ikea pentru organizarea eficienta a lucrurilor casnice!
Recunosc ca suporturile unde pastrez borcane cu mirodenii sunt preferatele mele. De asemenea, pentru sertare imi plac tare mult separatoarele care imi permit sa am lucrurile mici organizate.
Masa din living, care se strange si se extinde, oferindu-ne ocazia de a avea control asupra spatiului este si ea in topul preferintelor mele. Si mai am un loc drag care ne ofera flexibilitate: patul copilului, care de asemenea, se strange si se extinde, fiind alegerea numai buna cand adormim la povesti, dar si pentru zi cand ne dorim mai mult spatiu pentru joaca sau pentru curatenie.
6. Amenajare dormitor: decoreaza cat mai minimalist dormitorul matrimonial!
Adesea ignoram importanta somnului si aducem cu noi in dormitor televizorul, calculatorul si tot felul de gadget-uri care devin si accesorii de pat. Lumina lor albastra inhiba insa productia de melatonina care ii spune corpului ca e timpul de culcare.
Asa ajungem sa avem insomnii. Iar statisticile sunt ingrijoratoare: Peste un milion de romani sufera de tulburari ale somnului, arata un studiu al Societatii Romane de Prenumologie.
Asa ca am incercat sa pastram dormitorul cu un design cat mai minimalist, numai cu obiectele necesare: pat, noptiere, o comoda generoasa si dressing. Ah, si pentru feng shui avem un tablou de efect care ni s-a parut ca se incadreaza perfect in cromatica dormitorului si chiar il face mai vesel. Mesteri Locali ti-a pregatit o serie de sfaturi si idei pentru amenajarea oricarui dormitor.
Sursa: Pinterest
7. Dressing haine: organizeaza bine hainele, de preferat in dressing-uri tematice!
Noi am ales unul in dormitor - pentru haine mai delicate, lenjerii si altul langa usa de la intrare pentru haine, paltoane, geci. Astfel nu vom traversa toata casa ca sa ne luam haina pentru oras, iar cand vin musafirii nu-i mai speriem cu maldarul de haine din cuierul de la usa.
Cum spatiul ne-a permis, am amenajat si un dressing mai mic (fix langa baie) pentru cosmetice, obiecte de uz casnic. Astfel nu stam cu zece rafturi care nu dau bine si, mai mult, decat atat, creeaza impresia de spatiu aglomerat.
Cele doua dressinguri (cel pentru haine de strada si cel pentru obiecte de uz casnic) sunt parte din living, unde este si biblioteca, asa ca am ales sa le realizam in aceeasi nuanta ca biblioteca.
Sfat: Daca ai de armonizat cromatic doua piese de mobilier, ia o mostra si mergi in showroom. Noi am mers cu o etajera la un showroom de mobila din Dristor, unde consilierii ne-au indicat nuanta potrivita. Desi biblioteca era luata de la Mobexpert, am gasit o nuanta atat de apropiata, incat toate par din aceeasi poveste.
Pentru comanda ia in calcul ca nu se lucreaza in ultimele doua saptamani din decembrie si in prima saptamana din ianuarie. Noi am ales cele trei dressinguri la inceput de decembrie, dar au fost gata cam pe 20 ianuarie. Probabil erau gata si mai devreme, dar ne-am suprapus cu perioada sarbatorilor.
Sursa: Pinterest
8. Amenajare camera copil: pune accent pe piese de mobilier unde isi poate organiza jucariile!
Iti povesteam ca pentru copil am ales sistemul Montessori care ne ajuta si pe noi, adultii, sa avem o viziune in educatia sa. In filosofia Montessori este foarte important ca mobilierul sa fie pe masura copilului.
Daca copilul are la indemana un material usor accesibil, pe care stie exact unde si cum il poate manui, acest lucru il va ajuta considerabil in dezvoltarea si concentrarea sa. Un loc armonios este important in dezvoltarea gustului pentru frumos.
Asa ca am urmat sfaturile Mariei Montessori si am cumparat un dulap cu rafturi, sertare si spatiu pentru cutii care sa-i fie usor accesibil Oliviei. Aici am organizat jucariile de la cea mai simpla (ca dificultate) la cea mai complicata (de sus in jos, de la stanga la dreapta - exact cum scriem). De asemenea, am sortat jucariile pe categorii folosind cutiile de la Ikea.
Sursa: Pinterest
9. Amenajare balcon: alege geamurile glisante care permit sa ai o super terasa!
De la balconul non-existent in Dristor, am trecut la un spatiu generos de aproape 8 metri. Am gasit balconul deschis, si desi apusurile erau tare frumoase, am decis sa-l inchidem.
E mult mai comod asa, iarna ne ferim de temperaturile extreme si il putem folosi si ca spatiu de uscat rufele. Iar vara avem super terasa, numai buna pentru a sta la o cafea si o vorba buna dimineata. Pentru amenajarea balconului am vrut sa evitam geamurile clasice din termopan care nu sunt versatile si creeaza impresia de sera.
Asa ca dupa o scurta cercetare, am apelat la Tentrom Group care ne-au oferit geamuri fara rama. Sistemul foloseste ca principiu de glisare doua sine - una inferioara si una superioara, iar panourile de sticla sunt prinse in profile de aluminiu. Printre avantaje se numara: fiabilitatea (rezistenta la presiunea vantului, rezistenta la apa), versatilitatea (fiind potrivite indiferent de inaltimea balconului), sensurile de glisare si deschidere sunt personalizate pentru fiecare client in parte.
10. Amenajare baie: rasfata-te intr-o cada cu hidromasaj! Meriti dupa o zi de lucru.
Recunosc ca dupa ce m-am ocupat de amenajarea unui apartament de 3 camere si apoi de ordine si curatenie, am simtit nevoia unui moment pentru mine. Norocul meu e ca baia, amenajata de fostii proprietari, e chiar pe gustul meu. Tot ce am avut de facut a fost sa aduc cateva accesorii spumante si sa ma bucur de cada cu hidromasaj.
Desi auzisem despre cazile cu hidromasaj ca sunt zgomotoase (la nivelul ca ai plangeri de la vecini), cea pe care am mostenit-o este chiar linistita si isi face bine treaba. Cada este realizata prin termoformarea placilor de acril in vacuum, iar apoi este ranforsata cu fibra de sticla. Acrilul sanitar este un material antibacterian care prezinta o suprafata neteda, fara porozitati. Materialul preia temperatura apei, mentinand-o calda mai mult timp, ceea ce e minunat :).
Asa a fost pentru noi amenajarea apartamentului de 3 camere. Cu un plan care ne-a fost dat putin peste cap de furnizori, dar cu energie ca in sfarsit vom avea spatiu, lumina si mai multa ordine. Desi ma documentasem destul de mult despre ce se poarta in amenajarile interioare, pana la urma am mers pe intuitie si pe cateva reguli de armonie cromatica.
Voi ce idei aveti pentru amenajare apartament 3 camere?
Topic-uri: design interior amenajari interior amenajare apartament 3 camere amenajare camera copii renovare apartament sfaturi amenajare apartament 3 camere apartament 3 camere zona Muncii
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate