Home Deco | 7 minute 30 Aug 2019
Sfaturi pentru a amenaja in mod rapid un birou de acasa
Scris de:
Mesteri Locali
Pentru unii dintre noi biroul de acasa este mai mult decat un vis, este o realitate. Un studiu realizat in 2018 de Ejobs.ro a relevat ca 8 din 10 romani ar prefera sa renunte la jobul full-time pentru a lucra de acasa.
Lucratul de acasa poate fi o placere sau un chin, depinde doar de noi daca stim sa ne cream
atmosfera de birou. Pentru a crea o atmosfera care sa ne provoace sa fim creativi si sa ne ajute sa ramanem
productivi biroul de acasa trebuie sa fie exact cum ar fi la sediul firmei. De fapt, trebuie sa fie mai mult de
atat.
In biroul de acasa putem face cam orice pentru a crea acel loc comod, motivant, inspirant, relaxant de unde sa lucram cu drag si spor.
Exista insa cateva lucruri de care este bine sa tinem cont daca vorbim de un birou modern si potrivit personalitatii noastre asadar va vom prezenta cateva idei de amenajare pentru ca munca sa devina o placere si productivitatea sa mearga pe o panta ascendenta in fiecare zi.
Birou modern
Amenajarea moderna a biroului inseamna ordine, functionalitate, design si creativitate. In primul rand, va trebui ca biroul sa fie ordonat pentru ca mintea noastra sa fie la fel de limpede.
De retinut ca va
trebui sa fie amplasat intr-un loc unde sa nu incomodeze trecerea prin camera, iar sertarele biroului sa fie
incapatoare. Mobila in sine trebuie sa aiba un design care sa imbine perfect utilul si esteticul.
Sursa: Pinterest
Amplasare birou
Atunci cand alegem camera si locul unde sa ne amplasam biroul va trebui sa tinem cont in primul rand de lumina naturala. Este recomandat sa alegem un loc luminos pentru a pune biroul, ideal locul de munca este amplasat in fata ferestrei sau a surselor directe de lumina fiindca lumina solara ne binedispune si da senzatia de spatiu deschis si aerisit.
Lumina naturala este cel mai mare atuu pe care il poate avea o camera unde o sa desfasuram activitati la lumina puternica a unui monitor sau in fata unui teanc de hartii.
De mentionat este ca o camera in care intreaga familie are acces si unde nu este liniste cum ar fi sufrageria, nu este indicata, iar dormitorul nu este nici el indicat deoarece ne imbie la somn.
Cea mai buna camera este cea in care este liniste, este destul de luminoasa si in care ne putem
concentra la maxim.
Sursa: Pinterest
Scrisul si tastatul sunt efectuate cel mai bine atunci cand beneficiem de lumina naturala care astfel nu ne va afecta vederea cauzand dureri de cap si usturimi ale ochilor.
Important este ca vom avea un peisaj in fata ochilor pe care sa il privim cu drag atunci cand ne punem ordine in ganduri sau dorim doar sa ne odihnim ochii obositi. In cazul in care nu avem o fereastra care sa ne ofere lumina atat de benefica, putem folosi lumina artificiala prin intermediul unor veioze sau a altor surse de lumina artificiala pe care le putem instala pe birou sau in apropiere.
Exista o multime de corpuri de iluminat, suspendate de tavan sau care pot fi instalate pe pereti sau pe birou din care putem alege. Cel mai bine este ca lumina folosita sa arate cat mai similar luminii naturale pentru ca pe termen lung sa nu ne afecteze vederea.
Sursa: Pinterest
Cate ore ar trebui sa petrecem la birou?
Timpul petrecut la birou este deseori mai mult decat ar trebui. Studiile au aratat ca un om petrece 10.400 zile la birou de-a lungul vietii, la care in medie se mai adauga 1.400 ore lucrate peste program, insumand un total de aproximativ 33 ani pe care ni-i petrecem la birou, adica aproape o jumatate din viata.
De cele mai multe ori cele 8 ore lucrate conform contractului de munca se transforma in 9-10 ore, iar de retinut este ca orele petrecute la birou fara miscare se traduce prin sedentarism, o afectiune care ne poate aduce o multitudine de boli. De aceea specialistii recomanda ca din 8 ore lucrate pe zi sa ne miscam sau sa stam in picioare cel putin doua daca jobul ne permite.
Studiile au aratat ca persoanele cu joburi solicitante cum ar fi programatorii si web designerii ar
trebui sa aiba un program de 6 ore, deoarece natura muncii lor este extrem de extenuanta din punct de vedere psihic
pot avea dificultati in a se concentra mai mult.
Sursa: Pinterest
Totusi, daca suntem nevoiti sa lucram 8 ore sau mai mult la birou trebuie sa luam masuri impotriva obezitatii, bolilor cardio-vasculare si cancerului. Acestea pot aparea din cauza unui stil de viata sedentar si a unui regim alimentar nesanatos, dar mai ales a mancarii fast-food ingerata in fata monitorului.
Desi ni s-ar parea ca economisim timp si suntem mai productivi, de fapt nu facem decat sa ne distrugem sanatatea pe termen lung. Cercetatorii britanici ne recomanda sa mancam mai sanatos, sa reducem nivelul stresului si consumul de alcool sau tutun.
Pe deasupra miscarea este un element cheie care ne poate mentine sanatosi cu mici eforturi in fiecare zi si zero cheltuieli. De fapt, putem a ne forta sa ne ridicam de pe scaun putem pune imprimanta sau orice alt obiect util la distanta pentru a ne deplasa pana la el.
Mai mult, o simpla plimbare prin parc efectuand 5000 de pasi zilnic este suficienta pentru a reduce efectele statului la birou.
Sursa: Pinterest
Culori amenajare birou
Pentru ca biroul nostru sa ne ofere inspiratie, creativitate, energie si ordine in idei este recomandat sa folosim nuante de bej, alb sau gri pe pereti, dar si pentru mobilier. Atunci cand atmosfera pare sumbra si intunecata ne putem folosi de cateva elemente pentru a improspata si inveseli biroul.
O rama
foto cu cei dragi sau un lucru care ne binedispune, un covor in culori vii care ne da o stare de bine doar
privindu-l, o lampa de birou in culoarea preferata.
Lumina de birou
Este de preferat sa ne folosim cat putem de lumina naturala, dar daca nu avem aceasta posibilitate, putem apela la surse de lumina articiala. Totusi, pentru ca biroul sa nu prezinte zone cu umbre sau intuneric care sa ne deranjeze va trebui sa utilizam mai multe surse de lumina.
Pentru a alege cea mai buna sursa de lumina, ar trebui sa tinem cont in primul rand de calitatea becului si a luminii pe care o ofera, iar abia apoi sa alegem modelul de corp de iluminat.
Designul conteaza mai putin si este bine sa alegem o lumina rece
astfel incat ne ajuta sa distingem mai bine culorile, detaliile si ne ajuta sa ne sporim concentrarea, ceea ce o
face perfecta pentru coltisorul de lucru.
Sursa: Pinterest
Decoratiuni
Online exista o multime de idei de birouri amenajate modern: simplu si functional. Adica sa avem la indemana tot ce ne trebuie, dar nu neaparat toate obiectele dispuse pe birou, ci depozitate in sertarele biroului sau ordonate pe un colt al biroului.
Mai mult, putem sa
ne inconjuram de orice lucruri ne motiveaza. Spre exemplu, putem pune pe birou cateva carti din domeniul in care
activam sau un mesaj motivational sau inspirational pe perete, un ghiveci cu o planta care ne va improspata aerul,
diplome, fotografii, lista cu obiective, etc.
Sursa: Pinterest
Desi nu este chiar un element de decor, scaunul potrivit ne poate ajuta sa lucram mai mult si mai bine. Acesta trebuie sa fie cat mai confortabil deoarece vom petrece cateva ore bune folosindu-l si ar fi bine sa nu ne dea dureri de spate la final de zi.
Exista o multime de scaune ergonomice, la preturi economice in mediul online sau in magazinele offline insa cele mai bune sunt caracterizate prin:
- Suficient de inalt sau potrivit inaltimii noastre pentru ca partea de sus a ecranului sa fie situata la nivelul ochilor sau putin mai jos. Privirea trebuie sa fie perpendiculara pe ecranul de lucru.
- Reglabil pentru a putea sa il folosim in pozitia ridicata sau lasat pe spate in functie de cum ne simtim mai bine.
- Manere reglabile si cat mai confortabile.
- Rotite realizate dintr-un plastic rezistent care sa nu cedeze la primele plimbari prin camera.
- Material textil sau husa de scaun care poate fi usor curatata. De asemenea, aceasta nu ar trebui sa se incalzeasca prea tare dupa cateva ore de utilizare a scaunului creandu-ne discomfort.
Sursa: Pinterest
Biroul de acasa poate fi amenajat in orice fel ne dorim pentru a atinge maximul de productivitate si inspiratie iar pentru cele mai bune rezultate nu uitati sa tineti cont de amplasarea mesei de birou, lumina necesara precum si orele petrecute in fata monitorului.
Topic-uri: atmosfera de birou organizare birou de acasa amenajare birou acasa idei de amenajare birou acasa amplasare birou acasa tipuri de scaun de birou acasa ore petrecute la birou
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate