Design Interior | 5 minute 10 Oct 2019

Cum iti poti amenaja un balcon la bloc cu un buget modest

Scris de:

Mesteri Locali

Cati dintre noi locuim la bloc si avem un balcon pe care nu il utilizam la potentialul maxim? Fie ca ni se pare prea mic, prea neatragator sau prea inconfortabil, de multe ori nu realizam ca a avea un balcon la bloc este un mare avantaj.

Cu putina imaginatie si inspiratie putem transforma balconul, oricat de mic ar fi, intr-o oaza de relaxare unde sa ne putem retrage pe tot parcursul anului.

balcon scaune albe bambus

Sursa: Pinterest

Ce materiale si ce piese de mobilier de balcon alegeti?

Alegerea mobilierului si a materialelor potrivite depinde foarte mult de tipul de balcon pe care il aveti. Daca balconul este deschis, cel mai bine ar fi sa alegeti materiale si mobila rezistente la ploaie, soare si inghet, chiar daca balconul este acoperit.

balcon semi inchis scaune perne albe canapea perne albe

Sursa: Pinterest

O furtuna puternica poate aduce apa sau chiar murdarie si obiecte straine in interiorul balconului. Mai mult, daca balconul este acoperit cu o copertina retractabila sau o marchiza, pe timpul unei furtuni, ploi sau zapezi masive, acea copertina va fi trebui sa fie protejata.

Cel mai bine este asadar sa optati pentru materiale rezistente la apa si variatii de temperatura.

balcon deschis scaune rafie plante agatatoare

Sursa: Pinterest

Podeaua balconului

Pentru podeaua balconului la bloc, ideala este gresia de exterior, de preferinta cea portelanata, mata, poroasa, si care nu aluneca. Specialistii recomanda utilizarea placilor mai mici de gresie pentru spatiile restranse, deoarece sunt mai rezistente la impact decat cele mari.

Poate candva veti dori sa aduceti diferite modificari balconului, si cu siguranta nu veti vrea sa spargeti sau sa crapati placile de gresie in timpul lucrarilor.


Ai nevoie de un meserias bun?


O alta optiune foarte populara este montarea unei pardoseli din lemn direct peste piatra, lemn sau ciment, daca gresia vi se pare inestetica. Acest tip de pardoseala speciala pentru exterior se monteaza foarte usor si se demonteaza la fel de usor, pentru a putea curata suprafata de dedesubt.

Lemnul insa va necesita putin mai multa atentie si intretinere periodica, astfel trebuie sa tineti cont si de acest aspect.

Pardoseala de acest tip va trebui demontata periodic pentru curatarea suprafetei de sub ea, iar lemnul va avea nevoie de cate un strat proaspat de lac din cand in cand pentru a-l pastra in conditie optima.

balcon deschis banca de lemn colt perne albe

Sursa: Pinterest

Mobila de balcon

In ceea ce priveste mobilierul, daca dispuneti de un spatiu restrans veti fi nevoiti sa restrangeti numarul de piese din balcon. In cazul in care balconul este foarte mic, puteti include doar o masuta mica de exterior si un scaun pliabil sau un taburet:

balcon mic deschis plante suspendate scaune lemn

Sursa: Pinterest

Daca spatiul este mai mare, atunci puteti include fotolii, sezlonguri, canapele, si chiar dulapuri sau rafturi pentru depozitare.

balcon larg aerisit terasa lemn plante canapea masa

Sursa: Pinterest

Important este insa ca toate piesele de mobilier sa fie rezistente la apa, soare, inghet si alte fenomene termice - daca balconul este deschis. Vestea buna e ca aveti de unde alege; exista o multime de optiuni pe piata, pentru diverse bugete si preferinte.

Puteti alege masute sau scaune din lemn care sunt usor pliabile si ofera un aspect boho chic si rustic.

balcon inchis tip living perne canapea tv

Sursa: Pinterest

Exista chiar si bancute pliabile si canapele pentru exterior, din materiale rezistente la ploaie si inghet. Le puteti spori confortul prin folosirea pernelor sau paturilor moi; unele se vand impreuna cu pernele, ceea ce este foarte convenabil.

balcon terasa moderna aer liber

Ce plante sunt potrivite pentru un balcon deschis?

O modalitate foarte buna de a transforma balconul apartamentului dintr-un spatiu lipsit de personalitate intr-o oaza de relaxare este includerea plantelor. Florile, plantele si materialele inspirate din natura dau un plus de coziness balconului si va vor face sa uitati ca va aflati la bloc.

Balconul, oricat de mic ar fi el, poate deveni o mica gradina suspendata si o sursa de oxigen in inima orasului.

Daca locuiti intr-un oras aglomerat, zgomotos si poluat, veti avea nevoie de plante pentru un plus de oxigen si de aer proaspat, mai ales in perioada caniculara a verii. Insa ce tipuri de plante sunt cele mai potrivite pentru acest spatiu?

balcon plante aranjament feng shui

Sursa: Pinterest

Daca si blocul vostru, cum sunt foarte multe blocuri in ziua de azi, sunt acoperite si ingradite cu folii de policarbonat, atunci stiti deja ca acestea se incalzesc extrem de tare la soare si fac balconul aproape nelocuibil in orele de varf ale zilei.

Alte blocuri moderne includ balustrazi din sticla transparenta, pentru a oferi locuitorilor o priveliste cat mai buna; dezavantajul este din nou, incalzirea excesiva a spatiului.

balcon inchis scaune canapea rafie comfy patura lana

Sursa: Pinterest

O metoda foarte buna de a proteja suprafetele si a oferi umbra balconului este sa optati pentru plante cataratoare care pot acoperi aceste suprafetele si pot crea o bariera de oxigen si racoare.

Iedera, glicina, trandafirii cataratori, si plantele din specia clematis sunt optiuni minunate pentru un balcon la bloc, mai ales pe timpul caniculei. Multe dintre ele sunt rezistente si la temperaturile scazute si la inghet, astfel cu un minim de intretinere va puteti bucura de umbra si verdeata in fiecare an.

Daca nu va plac plantele cataratoare si preferati plantele in ghiveci, exista o varietate de posibilitati pentru includerea lor in amenajarea balconului. Ghivecele suspendate de balustrada sunt cele mai usor de instalat si cele mai des folosite.

Ele ofera un aspect placut balconului, ofera oxigen si in acelasi timp sporesc nivelul si feelingul de coziness si intimitate.

balcon inchis lemn atmosfera cozy lampadare podea plante aspect jungla

Sursa: Pinterest

Ingradirea balconului prin atasarea ghivecelor suspendate de balustrada este o modalitate buna de a crea o mini gradina la bloc.

Cele mai des folosite plante pentru aceste ghivece sunt muscatele, deoarece ele rezista bine la variatiile de temperatura si la ploi, rezista bine si se extind destul de rapid, arata bine si vin in numeroase culori, si nu sunt deloc greu de intretinut.

Ce alte accesorii si elemente de decor putem adauga?

Pentru a adauga un plus de confort, intimitate si personalitate balconului la bloc, puteti apela la diferite accesorii si elemente de decor si design existente pe piata.

Pentru iluminarea balconului puteti alege felinare special concepute pentru exterior, ghirlande sau benzi luminoase rezistente la apa si inghet, lumanari LED, lampi solare, si alte lucruri de acest gen. Sau se poate chiar transforma balconul intr-un spatiu util de lucru precum un birou.

balcon modern canapea lemn alb masa scaun lemn

Sursa: Pinterest

Printre cele mai multe idei de amenajare a spatiului balconului, biroul functional unde va puteti desfasura usor activitatea poate deveni un spatiu esential.

Nu doar poate crea atmosfera calma si intimitatea de care aveti nevoie pentru a lucra si a avea productivitate, dar dispune de asemenea de lumina naturala de care este necesar pentru a fi eficient la locul de munca.

balcon birou modern scaun lumina rafturi

Sursa: Pinterest

Asadar, un balcon la bloc, oricat de mic ar fi, este un mare plus si poate fi usor transformat intr-o oaza de liniste si relaxare in galagia orasului.

Cu putina creativitate si planificare, orice balcon poate deveni o mini gradina si un spatiu in care sa va doriti sa petreceti cat mai mult timp, pe tot parcursul anului.

Topic-uri: idei de amenajare balcon bloc amenajare balcon idei amenajare balcon inspiratie balcon inpiratie amenajare balcon

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Idei de amenajare pentru un colt de citit modern
Idei de amenajare pentru un colt de citit modern

Mesteri Locali 26 Dec 2019

Cum amenajezi un colt de citit modern

Daca ai nevoie de timp pentru tine, afla cum iti poti amenaja propriul colt de citit. Un colt de lectura te va ajuta sa uiti de orice problema!

Sfaturi pentru a amenaja in mod rapid un birou de acasa
Sfaturi pentru a amenaja in mod rapid un birou de acasa

Mesteri Locali 30 Aug 2019

Cum sa iti organizezi biroul de acasa

Daca la firma nu putem personaliza biroul, acasa putem da frau liber imaginatiei. Afla de la noi ce trebuie sa iei in considerare pentru biroul ideal.

Afla cum iti poti organiza casa mai usor prin solutii de depozitare moderne
Afla cum iti poti organiza casa mai usor prin solutii de depozitare moderne

Mesteri Locali 04 Oct 2019

Cele mai populare solutii de depozitare moderne

De-a lungul anilor ajungem sa acumulam amintiri, de multe ori sub forma de obiecte. Iti prezentam cateva solutii moderne pentru depozitarea acestora.