Dormitor | 5 minute 26 Dec 2019

Cele mai comune 5 sfaturi pentru amenajarea oricarui dormitor

Scris de:

Mesteri Locali

Se spune ca asa cum iti asterni, asa dormi. Daca am intra in detalii si ne-am raporta la prezent, vorba cea veche s-ar transforma in "Cum iti decorezi dormitorul, asa dormi".

Pornind de la pat si incheind cu lustre sau dressing, orice dormitor are povestea lui care continua sa se scrie si dupa prima amenajare a sa. Pentru a putea ajunge la pasii pe care trebuie sa-i urmezi, gandeste-te ca primul lucru pe care il vezi dimineata si ultimul din noapte, este camera in care dormi.

Timpul petrecut in ea se schimba atunci cand mobila, peretii si atmosfera sunt in armonie, toate avand o influenta majora asupra starii tale de spirit, in special daca spatiul de care dispui corespunde unui dormitor mic.

dormitor albastru debara perne albe albastru baie langa

Idei de culori pentru amenajarea dormitorului

Creierul nostru reactioneaza diferit in functie de culoarea pe care o vedem; anumite culori influenteaza modul in care dormim, ele fiind cele care iti pot da energie dimineata, sa-ti schimbe starea emotionala sau pur si simplu sa-ti relaxeze ochii atunci cand citesti o carte inainte de culcare.

Echilibrul culorilor si armonia pieselor de mobilier sunt elemente importante atunci cand te gandesti la amenajarea dormitorului.

dormitor cu perna galbena lampadare suspendate

Sursa: Pinterest

Culorile deschise sunt cunoscute in general ca un element ce genereaza iluzii optice. Astfel putem folosi ca idei pentru amenajarea dormitorului culori ce fac peretii sa para mai mari sau creeaza efectul unui spatiu deschis, aerisit.

Printre acestea se numara albul, albastrul sau chiar verdele, ambele folosite in nuante pale.

dormitor clasic cu pat masiv clasic perete albastru flori de cires si fotoliu alb

Sursa: Pinterest

Poti avea in vedere ca albastrul pal reduce tensiunea arteriala si induce o stare de relaxare, la fel cum galbenul sporeste senzatia de confort si te poarta catre o stare de siguranta.

Pentru ca verdele induce senzatia de calm si serenitate, este o culoare ideala pentru un somn odihnitor si de durata.

Pentru amenajarea dormitorului mic se recomanda culori foarte deschise pentru a maximiza efectul luminii din camera, precum alb.

amenajare dormitor alb tablou alb pat alb

Sfat:Cand vine vorba de culori, dar mai ales de organizarea ideilor legate de nuante si modele, poti folosi culori contrastante sau chiar moodboards in functie de atmosfera pe care vrei sa o creezi.

Cu siguranta iti vor face alegerea mai usoara, pentru ca vei putea cauta intr-un mod organizat, adauga ce iti place si explora posibilitatile nelimitate atunci cand vei alege culorile ce vor imbratisa dormitorul tau.

Lumina in dormitor

Lumina naturala poate face orice spatiu sa para mai mare decat este cu adevarat. In lipsa luminii naturale, corpurile de iluminat pot produce acelasi efect daca sunt amplasate strategic langa pat sau in colturile camerei.

Veiozele de langa pat precum si lampile din colturile camerei vor produce un efect de camera confortabila, ce imbie la relaxare.

amenajare dormitor mic

Oglinzile au si ele rolul lor, o oglinda bine amplasata poate reflecta atat lumina naturala pe timpul zilei cat si cea artificiala pe timpul noptii, oferind iluzia de spatiu deschis, mare, bine luminat.

Daca directia aleasa de amenajare dressinguri in dormitor permite folosirea unei oglinzi, aceasta va face spatiul sa para mult mai mare. La fel de eficient va fi si amplasarea unei oglinzi langa fereastra pentru a aduce natura si mediul exterior in casa.

amenajare dormitor lumina corpuri de iluminat

Sfat: Multe accidente in dormitor sunt cauzate de legaturi electrice defectuoase sau prize vechi ce nu au fost verificate.

Daca optezi pentru lampi in dormitor in special langa pat, pentru a evita orice accident electric este recomandat sa angajezi un electrician autorizat ce va putea verifica instalatia electrica sau chiar problemele cauzate de tablou electric.

Mobila pentru dormitor

Pentru ca dormitorul este spatiul in care cauti relaxarea si odihna, acesta trebuie sa fie aerisit, iar mobila sa puncteze la capitolul functionalitate si estetica. Indiferent de spatiul de care dispui, evita sa aglomerezi camera cu prea multe dulapuri sau noptiere, pentru ca atmosfera sa ramana una relaxanta iar camera sa fie aerisita.

dormitor mic oglinda si comoda mica lampa si planta

Sursa: Pinterest

Nu de putine ori inspiratia poate porni de la o singura piesa de mobilier, fie ca vorbim de un suvenir dintr-o calatorie, fie ca ai vazut in vitrina unui magazin de mobila second hand un obiect ce te-a impresionat si ai decis ca trebuie sa il ai.

Mobila modala, masutele de sticla sau cuferele ce pot fi folosite atat ca mod de depozitare cat si ca masa sau suport de plante pot fi printre cele mai eficiente piese de mobilier.

dormitor alb cu oglinda rotunda si comoda alba pereti albi

Sursa: Pinterest

Incearca sa iti reamintesti ca o camera aglomerata, pare o camera plina. Asadar cand vine vorba de idei pentru dormitor mic sau inghesuit, aranjarea mobilei in dormitor va fi de o deosebita importanta.

Pastreaza peretii cat mai liberi, un tablou sau o oglinda pe unul din pereti va fi mai mult decat suficient.

Tine cont ca orice obiect de mobilier care blocheaza vederea catre fereastra va face camera sa para mai inghesuita. Pe de alta parte daca mobila se aseamana culorii peretilor sau a tapetului, aceasta se va camufla, lasand camera sa para mai deschisa.

Mai mult, mobila inalta pana in tavan va face peretii sa para mai scurti si tavanul mai apropiat decat este. Recomandat ar fi alegerea unei mobile ce nu ocupa intregul perete.

Sfat: Daca pornesti cu o camera goala sau te gandesti sa amenajezi o camera de dormitor cu putina mobila, deseneaza o schita a camerei cu dimensiunile mobilei existente. Desenul te va ajuta sa vizualizezi viitoarea camera si sa decizi ce fel de mobila poti incorpora.

Saltea si pat

Elementul central al oricarui dormitor si piesa care-ti doresti sa fie cel mai bine aleasa este... patul. Nu vine singur, ci impreuna cu saltelele atat de importante, care vor avea un impact imediat asupra calitatii somnului tau.

In functie de dimensiunile patului, un aspect foarte important va fi amplasarea acestuia in camera pentru a permite fluiditate.

In general cele mai dese optiuni pentru amplasarea patului sunt fie pe peretele cel mai lung din camera, fie pe un perete adiacent usii de intrare.

In ceea ce priveste salteaua, cand vine vorba de pret si calitate acestea variaza, insa ca regula recomandata de specialisti, incearca sa tii cont de greutatea aplicata asupra saltelei.

Pentru persoanele cu greutate normala se recomanda saltele memory foam sau saltele usor moi.

Persoanelor cu o greutate usor crescuta sau cu probleme de spate li se recomanda saltele cat mai tari, cu cat mai multe arcuri, peste 1000 de arcuri in cel mai bun caz, pentru a sustine corpul si a permite miscarea usoara in timpul somnului.

pat verde asternuturi crem lampe suspendate

Sursa: Pinterest

Sfat: In practicile feng shui de amenajare a dormitorului nu se recomanda amplasarea patului direct in fata usii sau a geamului deoarece blocheaza energia si aerul ce trebuie sa circule.

Asadar pentru un dormitor amenajat modern incearca sa montezi patul pe un perete alaturat usii sau ferestrei pentru a permite aerului sa circule in camera.

Plantele - oaza de relaxare din dormitor

Cum ar fi daca ai aduce natura in interiorul casei tale? Plantele aduc culoare si viata oricarui spatiu, iar dormitorul nu face exceptie. Aerul pe care il respiram ne poate schimba starea de spirit, iar plantele de apartament sunt o sursa ideala si in acelasi timp un element de decor inedit.

Pentru ca verdeata relaxeaza privirea, iar plantele de apartament revitalizeaza orice spatiu, ia in considerare cateva dintre cele care purifica aerul. Oriunde ai alege sa le pui in dormitor, pe birou sau dulap, pe jos sau pe noptiera, vei putea observa imediat cum spatiul se schimba.

dormitor simplu lampe suspendate si plante

Un ficus in dormitor va fi oricand bine venit, vei putea amplasa ghiveciul atat pe pervaz cat si pe noptiera. Inainte de a alege o planta pentru dormitor, considera lumina naturala, deoarece in lipsa acesteia oricarei plante ii va fi greu sa supravietuiasca.

Sfat: Un studiu realizat de NASA a inclus plante precum palmierul Areca, Aglaonema, iedera, ficusul Gerbera sau Sansevieria in lista celor care purifica aerul dintr-o camera. Sunt doar cateva dintre optiuni, insa poti opta si pentru alte plante exotice precum Maranta, Zamioculcas Zamiifolia, sau Ficus lyrata.

Tesaturi pentru dormitor

Textura obiectelor din jurul nostru fascineaza doua simturi, cel vizual si cel tactil, iar asta o simtim cel mai mult prin tesaturile fine ale unor lenjerii de pat, modelul unui covor, prin lustre unice sau pat daca acesta este tapitat. Atingerea lor si satisfactia vizuala creeaza o atmosfera placuta si astfel poti contura intreaga estetica a dormitorului tau.

dormitor inconjurat de natura texturi comode patura verde

Pentru dormitoare amenajate simplu poti oricand sa alegi o cuvertura de pat ce contrasteaza cu lenjeria de pat sau chiar produce contrast peretilor camerei.

In dormitor idei exista multiple pentru amplasarea tesaturilor, cand vine vorba insa de podea sau pereti, cu cat pastram spatiul mai gol, cu atat acesta va parea mai mare.

Un covor va delimita astfel spatiul pe care calcam, asadar in cazul unui dormitor mic nu va fi recomandata folosirea covoarelor.

Sfat: Fie ca alegi un pat tapitat sau o cuvertura cu insertii tesute, ai grija sa pastrezi o imagine de ansamblu echilibrata si un stil unitar in ceea ce priveste mobilierul.

pat modern cu lampa industriala patura verde si scaun verde ferestre mari multa lumina

Pentru a te putea bucura pe deplin de dormitorul tau, dar mai ales de modul in care ai ales sa-l amenajezi, incearca sa tii departe de el computerul sau laptopul. Mentine atmosfera relaxanta si primitoare, ca aceasta camera sa ramana locul special unde poti citi o carte, te poti odihni sau chiar medita.

Topic-uri: culori amenajare dormitor inspiratie dormitor idei de amenajare dormitor plante in dormitor plante de apartament textura obiectelor in dormitor atmosfera relaxanta in dormitor

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Transforma-ti casa prin stilul de design scandinav
Transforma-ti casa prin stilul de design scandinav

Mesteri Locali 21 Sep 2019

Designul scandinav cum il poti aplica la tine acasa

Cu siguranta ai auzit despre stilul scandinav de amenajare, dar stii cu adevarat de unde a pornit? Afla cum iti poti amenaja casa in acest stil.

Cum se pune tapetul pentru cei fara experienta
Cum se pune tapetul pentru cei fara experienta

Iulia Plosceanu 23 Aug 2019

Cum se pune tapetul - varianta fara experienta

Cand esti dornic sa te muti in casa noua si nu ai cum sa gasesti un mester, esti fortat de nevoie sa inveti cum se pune tapetul! True story.

Cum am amenajat un apartament de 3 camere cu un buget restrans
Cum am amenajat un apartament de 3 camere cu un buget restrans

Steluta Nastase-Lupu 16 Dec 2019

Amenajare apartament 3 camere. 10 idei puse in practica

Sa-ti faci vara sanie si iarna car, spune o vorba romaneasca. Doar ca anotimpurile ne joaca feste cand vine vorba de amenajare apartament 3 camere.