Design Interior | 5 minute 12 Mar 2020

Cele mai populare 5 metode de amenajare a unui living pentru apartament mic

Scris de:

Mesteri Locali

Cu totii ne dorim sa locuim intr-o casa mare sau intr-un apartment spatios, unde sa ne putem desfasura in voie fara sa avem grija lipsei de spatiu. Realitatea este insa ca nu multi dintre noi ne permitem sa traim "pe picior mare", fiind nevoiti sa ne multumim cu apartamente inghesuite in centre urbane aglomerate.

Este un tradeoff care de multe ori merita, astfel ca nu sunt putini cei care renunta la ideea de spatiu in favoarea unei locatii bune in zone centrale.

living mic gri plante decorative masuta mica ceai

Lipsa de spatiu nu este insa echivalenta cu lipsa de gust sau stil; din contra, multe apartamente mici sunt deseori mai stylish si cu mai multa personalitate decat, sa zicem, un conac spatios si rece.

Pentru cei care locuiesc intr-un apartament mic si doresc sa ii acordate un plus de caracter, sufrageria este de obicei spatiul central al unei locuinte, si cea mai spatioasa zona, unde atat locatarii cat si musafirii se intalnesc si se relaxeaza.

Iata cateva trucuri pentru a transforma un living intr-un apartament mic intr-o oaza chic de liniste si relaxare.

living mic luminos canapea maxi alba masa taburet plante maxi

Sursa: LeClairDecor via Pinterest

1. Profitati din plin de lumina intr-un apartament mic

Intr-un apartament mic, lumina naturala este prietenul vostru cel mai bun. Indiferent de orientarea apartamentului, este recomandat sa profitati de aceasta sursa de lumina cat de mult posibil.

Accesul la lumina naturala nu face doar o incapere sa para mai spatioasa si mai plina de viata, ea ne da si un boost de energie si vitalitate, si este un element esential pentru sanatatea noastra fizica, dar si psihica.

living mic alb luminos lampa metal print asimetric

O camera mica, lipsita de spatiu, va parea si mai mica in absenta accesului la lumina naturala, si poate crea o senzatie de claustrofobie pentru unii dintre noi. Asadar, profitati la maxim de lumina, lasand geamurile neobstructionate de mobila sau alte elemente decorative.

Mai departe, alegeti perdele de culori deschise, preferabil albe, cat mai transparente, fara prea multe modele sau pattern-uri care blocheaza lumina si intuneca incaperea. Pentru a bloca soarele pe timpul verii sau pe timp de noapte, optati pentru draperii sau jaluzele, la fel, in culori neutre si fara imprimeuri.

living mic modern tonuri beige piesa centrala tablou colorat

2. Alegeti paleta de culori potrivita

Paleta de culori aleasa pentru un living de dimensiuni mici poate sa fie factorul decisiv in ceea ce priveste impresia de spatiu. Daca exagerati cu numarul de culori incorporate in amenajarea sau decorul living-ului, puteti crea o senzatie neplacuta de claustrofobie, de incarcare, de inghesuiala si de "clutter".

Unul din trendurile anului 2020 este folosirea unui ton monocromatic atat pentru mobila cat si pentru zugraveli.

De aceea, este crucial sa alegeti o gama de culori neutra, pastelata, si sa o mentineti pe toate planurile, atat cand vine vorba de zugraveala, de podele, si de mobilier, dar si de textile si decor.

sufragerie galbena canapea galbena scaun mov masuta cafea galbena

Alegeti nuante in tonuri neutre, pastelate, deschise, cum ar fi gri-ul deschis, bej-ul, si alte nuante apropiate, care dau impresia de spatiu si fac incaperea sa para mai aerisita.

Mergeti pe aceste nuante sau variatiuni ale acestora si cand alegeti mobilierul, piesele de decor, textile cum sunt covoarele, paturile, pernele decorative, perdele, draperii, si asa mai departe.

Pastrand toate elementele din living in aceeasi nuanta, sau intr-o paleta foarte restransa de culori, aceste elemente vor convietui mult mai armonios, creand senzatia de spatiu chiar si intr-o incapere mica.

sufragerie monocromatica beige canapea perne pufoase masa cafea lemn

Sursa: Pinterest

3. Pastrati un decor minimalist

Un alt aspect extrem de important cand vine vorba de amenajarea sau reamenajarea unui living de dimensiuni mici este decor-ul. Intr-un spatiu restrans, ultimul lucru pe care vreti sa il faceti este sa creati senzatia de clutter, de inghesuiala, iar acest lucru poate fi evitat printr-un decor minimalist.

Pe langa faptul ca veti evita clutter-ul, va veti usura considerabil munca, deoarece va fi mai simplu sa pastrati curatenia intr-o incapere minimalista. Cea mai buna inspiratie este designul scandinav, care se potriveste perfect pentru incaperile mici.

living scandinav canapea beige

Stilul nordic este unul minimalist, in culori neutre, in piese de mobilier clasice si simple, decorat minimal, cu textile calduroase si elemente de hygge precum lumanarile, lampile, ghirlandele luminoase sau cartile.

Este si un stil destul de usor de incorporat, si potrivit pentru orice buget; veti gasi piese de inspiratie scandinava, minimaliste insa flexibile, la Ikea, la preturi convenabile.

Daca doriti totusi sa decorati living-ul pentru a-l face mai cozy, puteti opta pentru elemente de decor cum ar fi oglinzile, care dau senzatia de spatiu mai mare, lumanarile parfumate, plante decorative sau carti pentru masuta de cafea.

living mic modern canapea neagra masuta cafea lemn neagra

4. Fiti ingeniosi in ceea ce priveste mobila intr-un living mic

Stim cu totii ca depozitarea intr-un apartment mic este o problema sacaitoare, si mereu suntem in cautare de solutii pentru a nu incarca spatiul si mai mult. De-a lungul vietii, tindem sa acumulam tot mai multe lucruri, insa spatiul in care locuim ramane la fel, iar in cele din urma, acesta se va umple.

Un living de dimensiuni mici nu va parea deloc imbietor daca ajunge sa fie ticsit cu lucruri si obiecte depozitate la vedere. Fiti ingeniosi in ceea ce priveste mobilierul, si alegeti piese care ofera mult spatiu de depozitare ascuns.

Rafturile si comodele de la ikea pot fi o alegere buna, deoarece sunt extrem de flexibile si pot fi personalizate in diferite moduri, in functie de preferinte.

living mic lung modern dulap depozitare canapea gri perne decorative plante

Canapelele sau fotoliile cu spatiu de depozitare inclus sunt o alta idee eficienta pentru un living mic, si va permit sa ascundeti textile sau alte lucruri care nu vreti sa fie la vedere.

Daca sunteti nevoiti sa incorporati dulapuri de dimensiuni mai mari in living, alegeti modele care includ oglinzi, deoarece aceste creeaza iluzia de spatiu si deghizeaza dimensiunea reala a piesei de mobilier.

Este mai bine sa recurgeti la idei moderne de depozitare, cum ar fi rafturile, etajerele, dulapurile, chiar si cutiile chic de depozitare, decat sa ascundeti lucruri dupa usa sau sa le inghesuiti intr-un colt al living-ului.

living mic spatiu depozitare rafturi masa televizor plante decorative

Sursa: Pinterest

5.Mai mult confort, mai putin clutter in sufragerie

In incaperile de dimensiuni mici, este crucial sa gasim solutii moderne de depozitare, insa la fel de crucial este sa fim constienti de cate obiecte si posesiuni acumulam.

Daca observati ca incepeti sa ramaneti fara spatiu de depozitare in apartament, puteti incerca o sesiune de "decluttering".Acest proces implica un inventar al tuturor lucrurilor pe care le detineti, de la obiecte decorative la ustensile, la produse de machiaj, sau haine.

living mic canapea maxi gri perne decorative pufoase masuta cafea micro

Pastrati doar acele lucruri de care chiar aveti nevoie, si renuntati la cele pe care nu le folositi si care nu sunt necesare. Veti elibera in acest fel mult spatiu, pe care il puteti utiliza in alte scopuri, si veti observa ca va veti simti mult mai bine si din punct de vedere psihic.

Daca nu sunteti familiarizati inca cu Marie Kondo, va puteti inspira din "invataciunile" ei in ceea ce priveste acumularea de obiecte si cum putem sa evitam clutter-ul in vietile noastre.

In ceea ce priveste sufrageria, va recomandam sa renuntati la obiectele si lucrurile ce ocupa spatiu, si sa plusati in schimb pe confort. Puteti apela la fotolii confortabile, pufuri, textile cozy precum covoarele, paturile sau pernele decorative, sau puteti utiliza spatiul eliberat pentru a crea un colt de lectura sau relaxare.

living mic comfy canapea gri masuta cafea tabla carti decorative

Sursa: Coco Lapine via Pinterest

Acestea sunt cateva idei de amenajare a unui living intr-un apartment mic, sau a unui living de dimensiuni reduse, pentru a crea impresia de spatiu. Pentru a maximiza spatiul din sufragerie, puteti alternativ folosi o oglinda maxi.

Daca tineti cont de aceste sfaturi in decorul sufrageriei, veti reusi sa transformati un spatiu mic intr-o oaza cozy in care sa va retrageti la finalul fiecarei zile si unde sa va relaxati.

living boem mic oglinda maxi masuta lemn decorativa lampadare negre

Sursa: Pinterest

Daca nu vreti sau nu aveti timp sa recurgeti la o reamenajare drastica a living-ului, tineti minte deviza "less is more" si ghidati-va dupa ea pentru a transforma spatiul.

Mai putine culori, mai putine imprimeuri, mai putine elemente decorative, mai putin clutter, si in schimb, mai multa lumina, mai mult confort, mai mult spatiu, si mai putin stres.

Topic-uri: amenajare living amenajare living mic amenajare sufragerie mobila sufragerie mobila living

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cum am amenajat un apartament de 3 camere cu un buget restrans
Cum am amenajat un apartament de 3 camere cu un buget restrans

Steluta Nastase-Lupu 16 Dec 2019

Amenajare apartament 3 camere. 10 idei puse in practica

Sa-ti faci vara sanie si iarna car, spune o vorba romaneasca. Doar ca anotimpurile ne joaca feste cand vine vorba de amenajare apartament 3 camere.

Cele mai intalnite 5 trucuri pentru amenajarea de garsoniera
Cele mai intalnite 5 trucuri pentru amenajarea de garsoniera

Mesteri Locali 05 Mar 2020

5 idei de amenajare garsoniera

Te-ai mutat recent intr-o garsoniera? Echipa Mobexpert te ajuta cu o multitudine de sfaturi pentru a te bucura de fiecare cm din casa ta.

Cele mai populare 5 metode de amenajare a unui living pentru apartament mic
Cele mai populare 5 metode de amenajare a unui living pentru apartament mic

Mesteri Locali 12 Mar 2020

5 Sfaturi de amenajare living pentru apartament mic

Lipsa de spatiu nu trebuie sa fie echivalenta cu lipsa de stil, afla cum sa amenajezi un living mic cu gust!