Constructii | 6 minute 07 Feb 2022

Afla tot ce trebuie sa stii despre izolatie termica pentru o casa calduroasa

Scris de:

Laura Cozminca

Sezonul rece este aici. De aceea e important sa verifici cum stai cu izolatia termica a locuintei. Si, daca inca nu ai izolat casa, poti sa te apuci de treaba. Mai ales pe timpul iernii te poate salva de facturi imense la energie. 

Dincolo de stiinta, transferul de caldura poate duce la facturi mai mari. De aceea, montarea unui sistem de izolatie termica poate fi solutia cea mai buna pentru locuinta ta. Iata cum aceasta solutie simpla are efecte pe termen lung. Si cum poti alege cea mai buna izolatie termica, adaptata pentru toate zonele importante ale casei tale: 


Ce trebuie sa stii pentru a face o izolatie termica la casa


In sezonul rece, sume mari de bani sunt cheltuite pe caldura. Indiferent ca e vorba de centrala termica proprie, sistemul public de incalzire, soba cu lemne sau alte aparate electrice. Insa, atunci cand peretii nu sunt izolati, straturile lor pot fi usor penetrate de aerul racoros. Iar intregul proces de incalzire pare in zadar.

In acelasi timp, nici vara situatia nu e una prea placuta. In special in zilele de canicula, interiorul unei case se simte ca un cuptor. Desigur, poti pune un aparat de aer conditionat. Are avantajele lui. Dar si costurile sunt pe masura.

caut firma de constructii

Care este rolul unei izolatii termiceRolul unei izolatii termice este sa asigure confort termic in interiorul casei. Dar nu numai. Aceasta e practic ca o haina pentru pereti. Si are rolul de a o proteja de frig sau de soarele arzator al verii. 

O izolatie termica podea e eficienta in cazul caselor construite direct pe pamant. Altfel spus, o izolatie termica este o zona de tampon intre cele doua medii. Interior si exterior. 

Zona tampon se creeaza cu ajutorul unor materiale izolatie termica cu proprietati speciale. Acestea ajuta la limitarea transferului termic dintre exterior si interiorul casei. La asta se mai adauga si o bariera, precum o folie izolatie termica ce impiedica formarea umezelii in anumite incaperi.

Izolatia termica se poate face odata cu constructia cladirii. Dar si ulterior, daca vorbim de imobile aflate in reabilitare termica. Totodata, o izolatie termica se poate aplica selectiv doar anumitor zone. Putem vorbi aici de izolatia peretilor exteriori, o izolatie termica acoperis sau o izolatie termica podea.

izolatie termica interioara montaj meserias vata minerala de sticla


Unde putem monta un sistem de izolatie termica


Exista doua tipuri de izolatie termica, in functie de mediul in care alegi sa le amplasezi:

  1. Izolatie termica exterioara
  2. Izolatie termica interioara


Izolatie termica exterioara 

Poate fi aplicata peste un perete proaspat zidit, dar si peste peretii cladirilor vechi. Aici nu sunt necesare lucrari de decopertare a straturilor de vopsea. Si nici alte tencuieli aplicate anterior. Totodata, nu e afectata structura cladirii pentru ca se face direct la nivelul fatadei. 

Aceasta ofera cel mai bun grad de protectie termica pentru locuinta ta. In plus, reprezinta un suport bun pentru renovare. Fara a crea vreun disconfort celor care locuiesc in casa, spre deosebire de izolatia care se face din interior. 

Atentie!Pentru blocuri sau pentru cladiri industriale si comerciale, ai nevoie de autorizatie. Si nu se fac in zonele in care exista norme de urbanism, precum orasele si centrele istorice. Asta pentru ca ar modifica aspectul fatadei si arhitectura originala a cladirii.


Izolatie termica interioara

O locuinta poate pierde caldura prin mai multe puncte critice, nu doar prin pereti. Cel mai des se pierde la nivelul acoperisului, a fundatiei si a punctelor de acces in casa: usi si ferestre. Astfel, o izolatie interioara va ajuta la prevenirea acestor pierderi de caldura. 

Montaj de panouri pentru izolatie interioara in casa


Zone unde se aplica sisteme de izolatie termica


Cele mai comune zone unde se aplica izolatie termica sunt in:

  • Perete - are contact direct cu exteriorul. Si iti ofera avantajul de a alege intre izolatia interioara si cea exterioara. Cea mai buna izolatie termica este una completa. Insa o solutie la fel de eficienta este si daca se pune accent doar pe peretii care comunica direct cu mediul exterior. 
  • Acoperis - e zona prin care se pierde cea mai multa caldura. Podul e ca o frontiera intre exterior si interior. Este cel mai afectat de procesul de inghet-dezghet. De aceea, izolarea tavanului se poate face din interiorul camerei, cu o folie aluminiu izolatie termica. 
  • Tavan - e zona cea mai afectata de umezeala. Pentru o izolatie termica acoperis eficenta, trebuie sa iei in calcul toata suprafata. Chiar daca la o prima impresie pare ca nu are contact direct cu interiorul casei. In cazul in care te intrebi care material este bun pentru izolatie termica la tavan, trebuie sa stii ca multi mesteri recomanda spuma poliuretanica.
  • Podea - daca nu ai izolat-o de la inceput, nu o mai poti face ulterior. Dar poti aplica o izolatie din interior. E adevarat ca va produce putin deranj in casa. Dar pe timpul iernii va opri frigul sa urce de la sol in interior. O astfel de izolatie se poate face prin montarea unui burete izolatie termica sub parchet.
  • Ferestre si usi - unele vin deja facute din materiale izolate termic. Problema ramane tocul usilor si al ferestrelor. Inclusiv zona fisurata ramasa expusa dupa montaj. 
  • Tevi - o izolatie termica tevi se face in special impotriva inghetului. Situatie care poate fi costisitor de reparat. Se monteaza un tip de burete special, in jurul si de-a lungul tevilor. Cele industriale si de dimensiuni mari, de la subsol, se pot captusi cu vata minerala. La final, se adauga o folie izolatie termica.

izolatie interioara acoperis meserias montaj mansarda


Beneficiile unei izolatii termice ca la carte


Realizarea unei izolatii termice corespunzatoare aduce o multime de beneficii. Indiferent de tipul cladirii unde este aplicata.

  • Pierderile de caldura se vor reduce foarte mult, chiar cu pana la 60%
  • Costuri mult mai mici pentru producerea caldurii din interior
  • Vara ajuta la mentinerea unei temperaturi racoroase in camera
  • Daca folosesti folie aluminiu izolatie termica, ajuta la prevenirea formarii mucegaiului si a igrasiei
  • O izolatie termica acoperis opreste umiditatea
  • Protejeaza mai bine locuinta, in timp

Acum, ca ai aflat tot ce trebuie sa stii despre izolatia termica, esti pregatit sa te apuci de lucru? 

Topic-uri: izolatie termica izolatia termica izolatii termice folie izolatie termica burete izolatie termica izolatie termica podea izolatie termica acoperis materiale de izolatie termica izolatie termica tevi cea mai buna izolatie termica izolatie termica cu celuloza folie aluminiu izolatie termica

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cum iti alegi cea mai buna izolatie interioara pentru orice casa
Cum iti alegi cea mai buna izolatie interioara pentru orice casa

Laura Cozminca 10 Nov 2021

Alege cea mai buna izolatie interioara

De ce are nevoie casa ta: izolatie interioara sau exterioara? Sau ai auzit de izolatie interioara antimucegai? Afla de la noi ce poti aplica!

Care sunt cele mai folosite materiale de izolatie termica
Care sunt cele mai folosite materiale de izolatie termica

Laura Cozminca 16 Nov 2021

Cele mai folosite materiale de izolatie termica

Te apuci de izolatii termice? Afla daca trebuie sa cumperi spuma poliuretanica, vata bazaltica sau polistiren pentru o mai buna izolatie termica.

Unde si cum poti folosi panouri sandwich la termoizolatii
Unde si cum poti folosi panouri sandwich la termoizolatii

Laura Cozminca 25 Nov 2021

Unde folosim panouri sandwich in termoizolatii

Te gandesti sa izolezi termic casa si vrei sa folosesti panouri sandwich? Afla de la noi totul despre panourile sandwich.