Constructii | 4 minute 16 Nov 2021

Care sunt cele mai folosite materiale de izolatie termica

Scris de:

Laura Cozminca

Rolul unor materiale de izolatie termica este de a limita transferul de caldura intre interior si exterior. Dar si de a preveni formarea condensului si a umiditatii in anumite incaperi.  

Dar cum stii care este cel mai bun pentru casa ta? In acest articol vei afla informatii utile despre cele mai folosite  materiale de izolatie termica.


Cum alegi cele mai bune materiale de izolatie termica


Pentru a a avea cea mai buna izolatie termica, materialele trebuie alese in functie de o serie de factori:

  • Zona pe care doresti sa o izolezi (pereti, acoperis sau podea) - fiecare are propriile specificatii si nevoile difera.
  • Ce tip de izolatie doresti sa faci: interioara sau exterioara - de exemplu, spuma poliuretanica se comporta bine la umiditate. In schimb, vata bazaltica sau vata minerala absoarbe umezeala. Astfel, isi distruge capacitatea de a termoizola. Ba mai mult, va facilita aparitia mucegaiului. 

meserias izolatie interioara

  • Din ce este construita suprafata care se izoleaza - materialul care merge la un perete de caramida, de exemplu, nu merge si la cel din lemn. 
  • Caracteristicile tehnice ale materialului, precum conductibilitate si rezistenta termica- e important sa verifici documentele tehnice ale materialelor de izolatie. Asa afli date despre caracteristicile si performantele lor.
  • Proprietatile ecologice si impactul in timp asupra mediului.
  • Costuri - poate ca, la prima impresie, pretul mic pare o adevarata afacere. Insa, daca materialul necesita o tehnica speciala de montare, costurile pot fi de cateva ori mai ridicate. Este cazul unei izolatii termice cu celuloza.

izolatie termica exterior montaj meserias


Cele mai folosite materiale de izolatie termica


Iata ce trebuie sa stii despre cele mai des utilizate materiale in lucrarile de izolatie termica.


Polistiren - ce polistiren se foloseste la exterior 

Ca material, polistiren este in topul preferintelor. Iar pentru exterior, cel mai bine se foloseste polistiren extrudat. Poate ca principalul motiv este pretul, fiind cel mai ieftin.

Are o performanta medie si se foloseste, in general, pentru izolatii termice exterioare pentru pereti. In special pentru peretii din caramida sau din boltari de BCA ori de beton.

Poate fi folosit si in interior, la nivelul tavanului. In acest caz, cel mai bun este polistirenul expandat deoarece are o eficienta termica mai buna decat cel extrudat. 

Pentru ca procesul sa fie eficient, placile de polistiren ar trebui sa aiba minim 10 mm.

Principala provocare este etansarea in timpul montarii placilor. Nu trebuie sa ramana spatii libere intre ele, pentru ca se creeaza punti termice. Adica locuri pe unde se mai poate pierde caldura. In acest caz, se poate aplica un strat intermediar interior, precum o folie aluminiu izolatie termica.

Izolatie polistiren extrudat montaj meserias


Vata bazaltica - care este cea mai buna vata bazaltica

Vata bazaltica ste cel mai popular material pentru izolatie interioara. Si e eficienta chiar si pentru izolare fonica. Deci, daca te intrebai care material este bun pentru izolatie termica si fonica, raspunsul e simplu: vata bazaltica.

Este folosita, in primul rand, datorita usurintei cu care se poate monta. Dar are si un cost relativ mic. La fel ca atunci cand cumperi polistiren, aceasta vine in bucati compacte. 

Vata bazaltica este recomandata, in special, pentru pereti. Insa poate fi folosita si la acoperis, in special pentru mansarda sau plafon. 

Pentru o lucrare etansa e recomandata aplicarea unui prim strat de folie izolatie termica.

montaj vata bazaltica meserias exterior manusi


Celuloza - ce este celuloza

Celuloza e un material ecologic, compus in proportie de 75% din hartie reciclata. E destinat izolatiilor interioare, fiind utilizat cel mai des pentru izolatie termica acoperis.

Datorita structurii sale, e ideal pentru umplerea golurilor si a crapaturilor. Astfel, vei realiza o izolatie etansa. Se recomanda aplicarea unui strat minim de 15 cm de celuloza. 

Dar celuloza are si un mare dezavantaj. Nu este un material foarte eficient. Nu impiedica transferul de caldura atat de bine. Deci, este mai mult un material de uniformizare. Astfel, chiar daca montezi o folie izolatie termica, va trebui sa suplinesti si cu un al doilea strat. Unul care are un coeficient mai ridicat de izolare.

Spre deosebire de polistiren, aceasta se aplica mecanic, sub forma de jet, cu un aparat special. De aceea ai nevoie de o echipa specializata in astfel de lucrari. 

izolatie celuloza montaj meseriasi izolatie termica exterior


Spuma poliuretanica

Spuma poliuretanica se foloseste cel mai mult la interior, pentru o izolatie termica acoperis, la nivelul podului si al mansardei. 

Este un material deosebit de eficient in izolatia termica deoarece impiedica schimburile de caldura. Si are o durata garantata de 50 de ani. 

Spuma poliuretanica se aplica prin pulverizare. Datorita structurii sale, patrunde in crapaturi si le sigileaza. Astfel, impiedica aparitia unor punti termice care pot ruina intreg procesul de izolatie. De asemenea, compozitia sa impiedica arderea rapida. Ceea ce-l face un material ideal in caz de incendiu. 

Acesta este cea mai buna izolatie termica de interior. Protejeaza eficient nu doar impotriva frigului sau a caldurii, ci si contra formarii umiditatii. In special atunci cand se aplica pe o structura de lemn.  

Pentru a fi eficienta, spuma poliuretanica trebuie sa aiba un strat minim de 7 centimetri. 

aplicare spuma poliuretanica izolatie termica mansarda


Panourile sandwich

Panourile sandwich sunt niste placi stratificate compuse din materiale usoare cu bune proprietati izolatoare. Insa exteriorul este sub forma unui invelis rezistent si dur. 

E un material nou si inovativ in materie de izolatii termice.  Folosit frecvent in spatiile industriale. 

Astfel, daca te gandesti ce panouri sandwich sunt bune pentru izolatie termica, acestea trebuie sa aiba:   

  • Un strat izolator din vata de sticla, spuma poliuretanica sau polistiren extrudat.
  • Un strat exterior din PVC, placaj furniruit, aluminiu sau tabla laminata.

panouri sandwich pentru izolatie termica


Costurile unei izolatii termice 


Alegerea tipului de material pentru o izolatie termica are la baza mai multe criterii. Pe langa eficienta termica si performanta materialului, trebuie sa ai in vedere si un alt factor important: bugetul. 

Am analizat preturile unor magazine online de bricolaje si materiale de constructii. Iata care sunt costurile de care sa tii cont:

  • Polistiren - intre 20-40 RON/mp, in functie de grosimea si calitatea placilor. E printre cele mai ieftine materiale pentru izolatie termica. 
  • Vata bazaltica - intre 30-90 RON/mp, in functie de calitate si grosime. La asta se mai adauga si costuri de montaj, dar si cele pentru o folie izolatie termica. Este important sa iei in calcul mai mult material decat suprafata efectiva a peretelui. Cu siguranta vor exista pierderi la montaj.
  • Celuloza - intre 40-50 RON/mp. E un material ecologic si reciclat. Insa pentru a putea acoperi, o suprafata de 200 mp, vei avea nevoie de cca 2.000 kg. La asta se mai adauga si tarifele pentru montaj.
  • Spuma poliuretanica - intre 20-100 RON/mp. De retinut faptul ca vei avea nevoie de ajutorul unei echipe specializate la montaj. Deci, nu uita sa incluzi si aceste cheltuieli in buget. 

montaj vata minerala de sticla mansarda meserias profesionist

Indiferent de tipul de izolatie ales, aceasta va mentine un confort sporit in interiorul casei. Atat vara, cat si iarna. Chiar si simpla montare a unui burete izolatie termica la nivelul pardoselii iti poate imbunatati calitatea vietii. 

Tu ce material de izolatie termica preferi?

Topic-uri: izolatie termica polistiren vata bazaltica celuloza spuma poliuretanica panouri sandwich

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cele mai noi trenduri pentru o fatada de casa moderna
Cele mai noi trenduri pentru o fatada de casa moderna

Irina Cristina Tenu 09 Sep 2021

Cum amenajezi o fatada de casa moderna

Cand construim o casa, ne dorim o fatada casa de vis. De la fatada ventilata pana la culori fatade case moderne, afla care sunt cele mai bune fatade.

De ce sa tii cont de izolatiile exterioare ale casei
De ce sa tii cont de izolatiile exterioare ale casei

Laura Cozminca 29 Sep 2021

Cum efectuam izolatii exterioare de durata

Te preocupa sosirea sezonului friguros si ai nevoie de izolatie exterioara pentru casa?Te ajutam sa afli despre toate tipurile de izolatii exterioare.

Cum iti alegi cea mai buna izolatie interioara pentru orice casa
Cum iti alegi cea mai buna izolatie interioara pentru orice casa

Laura Cozminca 10 Nov 2021

Alege cea mai buna izolatie interioara

De ce are nevoie casa ta: izolatie interioara sau exterioara? Sau ai auzit de izolatie interioara antimucegai? Afla de la noi ce poti aplica!