Constructii | 4 minute 25 Nov 2021

Unde si cum poti folosi panouri sandwich la termoizolatii

Scris de:

Laura Cozminca

Te-ai gandit sa-ti faci o casa modulara sau ai vazut solutii din panouri sandwich? Aceste materiale de constructie sunt o optiune ieftina, eficienta si rapida. Sunt ideale pentru hale industriale, dar si in renovari, cand vrei sa izolezi termic peretii sau acoperisul. 

Afla de la noi ce sunt si cum poti folosi panouri sandwich in mod eficient!


Ce este un panou sandwich


Panourile sandwich sunt materiale de constructii prefabricate, formate din trei straturi diferite. Adica din trei tipuri de materiale puse unul langa altul. De aici si numele de sandwich. Ele sunt folosite si ca material izolator. Care sunt cele 3 straturi:

  1. Primul strat are proprietati izolatoare
  2. Miezul umple acest sandwich si da grosimea generala a panoului si e un izolator eficient. 
  3. Ultimul strat e un invelis mai dur si impermeabil, ia contact cu exteriorul, deci trebuie sa reziste bine conditiilor de mediu

Iar daca vorbim de aspectul estetic, aceste panouri au un plus. Pe langa faptul ca se integreaza usor, arata si armonios. 

meserias termoizolatii

Un alt lucru de care sa tii cont este tipul de prindere al panourilor. El poate da alt aspect casei, exact ca o cusatura sau un fermoar pentru haine. Unele prinderi se vad bine daca sunt la vedere, iar altele nu. De aceea avem panouri sandwich cu prindere vizibila, aparenta sau ascunsa. 

Panourile se mai pot clasifica si in functie de numarul de valuri sau cute. Cel mai des se folosesc cele cu 3 si 5 cute. Pentru un perete ingust poti opta pentru cele cu 3 valuri, iar pentru acoperis cele cu 5 sunt ideale. 

Probabil te intrebi si ce grosime are un perete din panouri sandwich. Ei bine, e variabila, exact ca la un panou de polistiren. In medie, are intre 30 si 100 mm. 

panouri sandwich hala industriala


De ce sa alegi panouri sandwich pentru locuinta ta

Aceste panouri au fost gandite ca o alternativa pentru lemn, dar si pentru a reduce consumul de materiale folosite in constructie. Sunt si eco-friendly, ele putand fi reciclate.

Desi sunt atat de complexe, difera de multe materiale clasice. Sunt foarte usoare, deci nu ai nevoie de utilaje pentru a le manipula. In acelasi timp, scurteaza timpul de executie al lucrarilor. 

In general, panourile sunt folosite pentru pereti si acoperisuri. Au marimi variabile si sunt utile in tot felul de proiecte: cladiri rezidentiale sau hale. Pot fi montate atat pe structuri de lemn, cat si pe cele metalice. 

panouri sandwich acoperis


Ce materiale se folosesc pentru panouri sandwich


Panourile sandwich au mai multe straturi. Ele pot fi din mai multe tipuri de materiale. 

Miezul poate fi din:

  • spuma de polistiren extrudat 
  • spuma poliuretanica
  • spuma din polistiren 
  • vata de sticla

Stratul exterior poate fi din:

  • placi de PVC
  • tabla laminata
  • aluminiu 
  • placaj furniruit

Fiecare material are anumite calitati, de aceea, prin combinarea lor, obtii o izolatie termica eficienta pe termen lung. Iar stratul exterior e gandit sa reziste la vreme rea si sa protejeze casa.

Daca nu stii ce panou sandwich este bun pentru izolatie termica (link articol pe izolatie termica), iata cateva sugestii.

Cel mai des folosit este cel cu spuma din polistiren, atat la casa, cat si la bloc. Pe langa eficienta termica, are avantajul de a fi usor. Urmeaza panoul cu spuma poliuretanica, un material care conserva bine caldura din interior si e rezistent la foc. Iar panourile cu vata minerala bazaltica, pe langa izolatia termica, sunt ideale pentru cea fonica. 

panouri sandwich pereti interior


Cat costa un panou sandwich


Multe firme ofera un pret panouri sandwich general, pentru toata lucrarea. In magazinele online un panou porneste de la 100 RON/mp si poate ajunge chiar si la 320 RON/mp. 

Un perete din panouri este mai ieftin decat unul clasic pentru ca nu mai trebuie sa iei materialele separat si nu platesti mai multe etape de lucru. 

Pretul depinde de mai multi factori:

  • latimea si grosimea panourilor
  • densitatea stratului din mijloc
  • duritatea tablei exterioare

O casa din panouri sandwich se poate face cu mai putin de 40.000 RON, daca are cel mult 80 metri patrati. Aici intra strict materialul total necesar si costurile de constructie, pentru ca finisajele si dotarile sunt separate. 

Dar poti sa cumperi si panouri sandwich second hand mai ieftine. Doar ca trebuie sa fii atent la calitate. Unele pot avea lovituri, goluri intre straturi sau pot fi zgariate. In general, nu e bine sa folosesti panouri second hand la acoperis. 


Unde poti folosi panouri sandwich 


Exista doua tipuri principale de panouri, cu proprietati diferite si cu alte sisteme de montaj:

  • Pentru acoperis
  • Pentru pereti

panouri sandwich montaj hala industriala


Panouri sandwich de perete

Ofera o buna izolatie si se monteaza foarte repede atat pe orizontala, cat si pe verticala, de aceea sunt ideale si in renovari.

Panourile de perete sunt potrivite pentru mai multe tipuri de cladiri pentru ca sunt si functionale, si estetice: 

  • cladiri rezidentiale
  • cladiri de birouri
  • cladiri industriale
  • hale de productie sau depozite
  • sali de sport
  • garaje

Mai pot fi folosite si pentru peretii despartitori sau pentru placarile interioare si exterioare.


Panouri sandwich acoperis

Imita foarte bine tigla si pot fi puse pe acoperisurile mai multor tipuri de cladiri, chiar si in zonele cu limitari ale planului urbanistic sau in cele istorice. 

Exact ca panourile pentru pereti, si cele pentru acoperis asigura o izolatie termica eficienta. Se monteaza usor si sunt foarte populare tocmai pentru ca au o eficienta maxima si nu permit infiltrarea apei, nici in caz de furtuna sau zapada.

Sfat util! Panourile nu sunt potrivite pentru acoperisurile plate pentru ca au striatii si ar putea retine apa sau alte resturi vegetale. 

Panourile sunt ideale pentru construirea unor cladiri spatioase, insa nu permit montarea de stalpi interiori. Totodata, cladirea trebuie ventilata foarte bine pentru a pastra calitatea lor. In plus, trebuie puse etans, doar asa vor izola eficient.

Probabil te intrebi si ce panou sandwich se foloseste la casa. Aici sunt ideale cele cu fete din lemn. In schimb, pentru hale si depozite le alegi mai bine pe cele din metal.

montaj panou sandwich


De ce sa folosesti panouri sandwich pentru izolatii


Aceste materiale de constructii iti aduc mai multe avantaje: 

  • Sunt economice, se transporta si se monteaza usor
  • Sunt usoare si nu incarca structura casei, ideale pentru case modulare
  • Timp de constructie foarte mic, nu au nevoie de capriori
  • Asigura o izolatie etansa fonica si termica 
  • Sunt ecologice si nu necesita alte resurse in timpul montajului
  • Nu au nevoie de mentenanta
  • Au o durata de viata mare si pot depasi chiar 50 de ani. 

montaj sandwich mansarda meserias

Tine minte! Pentru montarea unui panou sandwich nu pot fi folosite orice sisteme de imbinare. Pentru ca ar putea fi fisurate nu se folosesc suruburi, ci doar garnituri de cauciuc.  Iar suprafata care poate fi construita cu panouri e limitata, la cel mult 80-100 metri patrati.  

Un panou sandwich inlocuieste 3 tipuri de materiale. Iar asta te ajuta sa construiesti cu un buget redus. Insa, cea mai importanta calitate a lor e faptul ca sunt o solutie economica de izolatie termica. 

Topic-uri: panou sandwich panouri sandwich panouri sandwich acoperis pret panouri sandwich ce este un panou sandwich

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

De ce sa tii cont de izolatiile exterioare ale casei
De ce sa tii cont de izolatiile exterioare ale casei

Laura Cozminca 29 Sep 2021

Cum efectuam izolatii exterioare de durata

Te preocupa sosirea sezonului friguros si ai nevoie de izolatie exterioara pentru casa?Te ajutam sa afli despre toate tipurile de izolatii exterioare.

Cum iti alegi cea mai buna izolatie interioara pentru orice casa
Cum iti alegi cea mai buna izolatie interioara pentru orice casa

Laura Cozminca 10 Nov 2021

Alege cea mai buna izolatie interioara

De ce are nevoie casa ta: izolatie interioara sau exterioara? Sau ai auzit de izolatie interioara antimucegai? Afla de la noi ce poti aplica!

Care sunt cele mai folosite materiale de izolatie termica
Care sunt cele mai folosite materiale de izolatie termica

Laura Cozminca 16 Nov 2021

Cele mai folosite materiale de izolatie termica

Te apuci de izolatii termice? Afla daca trebuie sa cumperi spuma poliuretanica, vata bazaltica sau polistiren pentru o mai buna izolatie termica.