Constructii | 5 minute 10 Nov 2021

Cum iti alegi cea mai buna izolatie interioara pentru orice casa

Scris de:

Laura Cozminca

In sezonul rece sume mari de bani se duc pe utilitati. Asta pentru ca, desi casa este incalzita constant, caldura nu se pastreaza in interior prea mult timp. O locuinta pierde intre 45 si 75% din caldura prin pereti, acoperis, pardoseala sau usi si ferestre.

Pentru a preveni aceste pierderi, locuinta are nevoie de un sistem de izolatie termica. Iata ce beneficii aduce si un sistem de izolatie interioara.

Vrei sa ai cea mai buna izolatie interioara? Iata cum!



Ce este izolatia interioara


O izolatie interioara e de fapt o bariera impotriva frigului. Este o alta forma de izolatie unde nu se poate realiza izolatia exterioara. Spre exemplu, este mai greu de facut o izolatie interioara casa lemn. 

Sistemele de izolatii interioare sunt lucrari complexe. Si nu se fac doar la nivelul peretilor. O izolatie interioara antimucegai are un rol foarte mare in prevenirea umezelii, in special daca ai umezeala in casa.

Rolul unei izolatii interioare este de a crea un microclimat placut in interior. Dar si sanatos. Pe langa eficienta energetica, cea mai buna izolatie interioara tine cont de mai multe componente.

meserias izolatie interioara


Termoizolatia

Asigura o temperatura constanta in interior. Indiferent ca este iarna sau vara. In cazul acestei izolatii interioare, la baza stau materiale speciale. Nu lasa frigul sa intre sau caldura sa iasa.

Cea mai buna izolatie termica interioara nu impiedica doar patrunderea frigului din exterior. Ci si a caldurii nedorite pe timp de vara. Iar o izolatie interioara cu rigips isi indeplineste destul de bine acest rol.

izolatie interioara vata minerala montaj meserias


Izolatie interioare antimucegai

Materialul din care e realizata previne umezeala. De regula, umezeala nu se manifesta neaparat printr-un condens vizibil. Se simte in aerul greu de respirat. Strica mobila si umfla ultimul strat de vopsea. Iar la final apare mucegai si a igrasie.

Cu o izolatie interioara eficienta, peretii vor deveni mai rezistenti la vapori. Dar nu asigura si un sistem de ventilatie eficient. Vei avea nevoie sa suplimentezi cu alte aparate. Sau cu ferestre mai larg deschise. 

izolatie interioara casa straturi izolatoare montaj pe perete


Izolarea fonica 

Exista o serie de materiale care, pe langa izolatia termica, pot fi folosite si la izolatie fonica. Intr-o locuinta apar des zgomote de impact. Galagie provocata de vecini sau din exterior. Sau poate chiar familia ta este plina de viata.

Rolul unei izolatii interioare cu proprietati fonice este sa impiedice propagarea undelor care te pot deranja auditiv. O izolatie termica interioara cu vata minerala te poate ajuta in acest scop. 

izolatie interioara meserias montator placi


Care sunt beneficiile unei izolatii interioare 


Principalul motiv pentru care se face o izolatie interioara este oprirea pierderilor de caldura. Dar mai exista si alte avantaje:

  • Reduce consumul de energie
  • Scade costurile de incalzire
  • Ofera confort sporit, indiferent de sezon
  • Scade riscul de degradare a peretilor
  • Reduce nevoia de reparatii sau lucrari de intretinere
  • Zugravire mai rapida si mai simpla
  • Previne mucegaiul si igrasia
  • Ajuta la izolatie fonica


Ce sa alegi: izolatie interioara sau exterioara?


Poate te intrebi ce sa alegi: izolatie interioara sau exterioara? Ei bine, ambele variante sunt eficiente. Depinde de casa ta si bugetul pentru lucrare. Oricum ar fi,  poti face fie o izolatie totala a casei sau doar la anumiti pereti. 


Daca alegi sa faci izolatie exterioara

Cea mai buna izolatie termica este cea exterioara. Peretele e primul care intra in contact cu mediul de afara. Problema apare atunci cand e necesara montarea unor schele pentru a face lucrarea. Fie poate deranja vecinii, fie este mai dificil. Mai ales daca apartamentul tau e la un etaj mai inalt.

Nici costurile de inchiriere a schelelor nu sunt de neglijat. De cele mai multe ori, ai nevoie de o autorizatie speciala. Mai ales daca stai intr-o cladire istorica sau cu restrictii. Modificarea aspectului exterior poate fi chiar interzis.

Un alt exemplu este o izolatie interioara casa lemn. O cabana din lemn lustruit nu poate fi izolata exterior pentru ca isi pierde din farmec. Iar pentru a proteja lemnul, ai nevoie si de izolatie interioara antimucegai. 

izolatie exterioara placi polistiren montaj placa


Daca alegi o izolatie interioara

Izolatia interioara este mai ieftina. Si e o solutie rapida daca nu vrei schele si deranj mare. Si ea este buna la reducerea pierderilor de caldura. Insa bariera pentru punctul de inghet se creeaza la nivelul peretelui interior.

Pentru izolatie termica interioara cu vata minerala, lucrarile sunt mai ample. Peretele trebuie decopertat. Si camera trebuie sa fie golita. Deci poate fi greu de locuit in casa un timp. La final trebuie refacute finisajele la pereti si podele.

Daca vrei mai putin deranj, poti realiza o izolatie interioara cu rigips. Se gaseste sub forma de panouri de diferite grosimi. Si se monteaza simplu, cu ajutorul unui adeziv. 

 izolatie interioara vata minerala mansarda rulou


Daca ai nevoie de izolatie interioara in baie

O incapere in care iti doresti sa ai un confort sporit, mai ales iarna, este baia. Senzatia de gresie rece nu e  placuta. Cu o izolatie interioara, cresti gradul de confort in baie.

Atentie! La izolatii interioare in baie nu poti folosi orice material. Trebuie sa fie eficient termic si aderent, pentru ca baia e placata cu gresie.

Sfat util: Daca te intrebi ce izolatie interioara poate fi placata cu faianta, cel mai indicat material este spuma poliuretanica. 

izolatie interioara baie straturi izolante


Inainte de a porni orice fel de lucrari, pentru a avea cea mai buna izolatie interioara, asigura-te ca ai evaluat casa cum trebuie. Cea mai mare problema sunt puntile termice, mici spatii nesigilate, pe unde se pierde caldura. 

Atentie! O greseala pe care multi o fac cand trebuie sa alegi intre izolatie interioara sau exterioara la nivelul peretelui, este combinarea lor. Poate ai impresia ca este o solutie de doua ori mai eficienta, insa e gresit. Montate impreuna, cele doua nu lasa peretii sa respire. 

placare izolatie interioara cu rigips scara placi albe


Costuri izolatie interioara vs izolatie exterioara


Indiferent de tipul izolatiei spre care te orientezi, costurile vor varia in functie de:

  • Tip de lucrare
  • Marimea spatiului de izolat (in mp)
  • Tip de material
  • Manopera mesterilor
  • Tariful oferit de firma de constructii cu care lucrezi

De asemenea, costurile pot varia si in functie de tipul izolatiei. Adica interioara sau exterioara.Daca, de exemplu, trebuie sa izolezi o locuinta de la bloc pe exterior, vei avea nevoie de schele.

cost izolatie interioara vs izolatie exterioara preturi

Pe forumurile de constructii, inchirierea de schele costa intre 1,000 si 2,000 RON. Daca aceeasi casa e izolata pe interior, din costuri se elimina anumite servicii.

Daca se face o izolatie interioara cu rigips, vei folosi placi mai subtiri, deci costul tau scade. Si le poti monta chiar tu, folosind doar un adeziv special. 

In aceeasi masura, exista si materiale pentru izolatie interioara mai scumpe decat polistirenul: vata bazaltica minerala.

Daca vrei sa realizezi o izolatie interioara antimucegai, vei folosi spuma poliuretanica. Plus o folie speciala anticondens. In medie un metru patrat de spuma poliuretanica poate costa in jur de 80 RON.

Indiferent de tipul de izolatie ales, concluzia e ca te va ajuta sa previi pierderile de caldura din locuinta ta. Deci vei avea cheltuieli mai mici pe viitor la facturi. Si iti va proteja mult mai bine casa pe timp de iarna!

Topic-uri: izolatie interioara izolatii interioare izolatie interioara antimucegai cea mai buna izolatie interioara izolatie termica interioara izolatie termica interioara cu vata minerala izolatie interioara sau exterioara izolatie interioara casa lemn izolatie interioara cu rigips

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Ce sunt infiltratiile si cum poti scapa de orice infiltratie de apa
Ce sunt infiltratiile si cum poti scapa de orice infiltratie de apa

Mesteri Locali 12 Feb 2021

Ce sunt infiltratiile si cum le combatem?

Te confrunti cu mucegai in casa sau umezeala in casa? Afla cum scapi de mucegai si ce poti face pentru probleme cu mucegai pe perete sau infiltratii.

Cele mai noi trenduri pentru o fatada de casa moderna
Cele mai noi trenduri pentru o fatada de casa moderna

Irina Cristina Tenu 09 Sep 2021

Cum amenajezi o fatada de casa moderna

Cand construim o casa, ne dorim o fatada casa de vis. De la fatada ventilata pana la culori fatade case moderne, afla care sunt cele mai bune fatade.

De ce sa tii cont de izolatiile exterioare ale casei
De ce sa tii cont de izolatiile exterioare ale casei

Laura Cozminca 29 Sep 2021

Cum efectuam izolatii exterioare de durata

Te preocupa sosirea sezonului friguros si ai nevoie de izolatie exterioara pentru casa?Te ajutam sa afli despre toate tipurile de izolatii exterioare.