Constructii | 7 minute 12 Feb 2021

Ce sunt infiltratiile si cum poti scapa de orice infiltratie de apa

Scris de:

Mesteri Locali

Cand vine vorba de infiltratii, apa se dovedeste a fi o mare problema. Infiltratiile sunt modul prin care apa ia contact cu locuinta.

Prezenta de mucegai in casa sau umezeala in casa sunt clare semne de infiltratii. Din pacate, momentul in care observi mucegai pe perete este deja garantat ca ai infiltratii. Insa nu este usor intotdeauna sa intelegi de ce se face mucegai in casa.

Umezeala in casa provoaca deseori probleme de sanatate. Daca ai copii, acestia pot dezvolta probleme pulmonare de la mucegai in casa.

In acest articol te ajutam sa intelegi ce sunt infiltratiile si ce poti face pentru a le opri. Iar pentru cei care cauta solutii la mucegai in casa sau umezeala in casa, vom prezenta cateva idei practice.

Ai nevoie de un meserias bun?

Tipuri de infiltratii


Subsolul, beciul sau parterul sunt punctele principale in care apar infiltratii de apa. Apa patrunde prin pereti din cauza unei hidroizolatii slabe sau a lipsei acesteia. In urma patrunderii apei, zidaria devine un loc vulnerabil pentru rezistenta cladirii.

Daca locuiesti la apartament, vei putea observa uneori un miros de mucegai. Umiditatea crescuta sau prezenta de mucegai pe perete pot sa confirme ca ai infiltratii in locuinta si pot aparea din urmatoarele cauze:

  • Montaj gresit al ferestrelor - condensarea ferestrelor va fi primul semn
  • Probleme cu fundatia blocului - daca stai la parter, infiltratiile de apa in subsol pot cauza mucegai pe perete si umezeala crescuta
  • Probleme cu acoperisul blocului - daca locuiesti la ultimul etaj, vei observa frecvent probleme cauzate de apa de ploaie, fie de felul in care apa se scurge, scurgeri blocate sau probleme la hidroizolatie
  • Deteriorarea materialelor - felul in care blocul a fost construit poate de asemenea afecta casa ta. Materialele se pot deteriora in timp; mortarul sau caramida folosita la constructie sunt in general cauze frecvente de infiltratii
  • Probleme de instalatii sanitare - spargerea tevilor sau a legaturilor poate cauza infiltratii

infiltratie apartament galeti de apa


De ce se face mucegai in casa?

Raspunsul rapid este din cauza infiltratiilor de apa. Fie ca vorbim de infiltratii de apa in subsol, in tavan sau in pereti, apa infiltrata in locuinta cauzeaza mucegai in casa.


Locuiesti la parter? Poti gasi infiltratii in fundatie


Drenarea gresita a apei de-a lungul fundatiei este printre principalele cauze. O hidroizolatie slaba in fundatie poate duce si la umezeala. Aceasta umezeala apare in beton si cauzeaza probleme, cum ar fi umezeala in casa si mucegai pe perete.

Tencuiala fundatiei este alta problema daca nu permite ca umezeala sa se usuce. Apa va patrunde in pereti si se va infiltra in locuinta.

Chiar si casele construite in ultimii zece ani sunt expuse riscului de infiltrare a apei. Adesea se intampla din cauza contractiei sau a fisurilor in fundatiile din beton turnat.

Solutia este o inspectie a fundatiei, urmata de reparatii. Daca scurgerea persista, fisurile pot fi sigilate. Fie alegi injectarea unei rasini epoxidice in interior, fie prin saparea podelei de langa fisura si apoi repararea acesteia din exterior.


Infiltratii de apa in pereti


Daca locuiesti intr-o casa veche, este posibil ca hidroizolatia casei sa se fi degradat in timp. Tocmai aceasta poate sa fie cauza infiltratiei din pereti.


Locuiesti la ultimul etaj?


Alte locuri in care intalnim infiltratii foarte des sunt acoperisul si tavanul. Montarea gresita sau degradarea invelitorii blocului provoaca mari dureri de cap. Posibil chiar sa fii nevoit sa iei legatura cu vecinii pentru probleme de hidroizolare terasa.

Intretinerea jgheaburilor este la fel de importanta. Vantul, viscolul sau loviturile crengilor copacilor pot fi cauze de avarii in acoperis si lasa cale libera infiltratiilor.

Cel mai bun mod de a indentifica sursa scurgerilor este atunci cand au loc precipitatii si poti verifica podul si acoperisul casei. Dupa indentificarea acestor zone trebuie sa incepi lucrarile de reparare, unde ai nevoie de meseriasi calificati.

mucegai ferestre manusa galbena


Ce ar trebui sa faca un bun expert in fundatii atunci cand il contactezi?


Cele mai intalnite probleme apar cu fundatia cladirii. Daca ai nevoie de un expert pentru evaluarea fundatiei, urmeaza acesti pasi:


1. Apel initial


Descrie problema catre expert. Expertul iti va pune intrebari despre varsta casei, fisuri, locatia geografica. Acest lucru il va ajuta pe expert sa stabileasca daca proprietatea este expusa factorilor de risc. In cele mai multe cazuri, expertul va merge la fata locului pentru a evalua fundatia.


2. Inspectia fundatiei

Odata aflat la fata locului, expertul va inspecta proprietatea. El va inspecta fisurile, va gasi cauzele infiltratiei si va verifica semnele de infiltrare a apei. El te poate sfatui asupra pentru pasilor pentru realizarea reparatiilor.


3. Solutie personalizata

De la expert poti obtine un plan pentru lucrarile care vor fi efectuate. Acest document scris iti va spune cum va fi executata lucrarea, si care sunt pasii care trebuie urmati.

Cum combatem infiltratiile?


Hidroizolatia este cuvantul cheie in combaterea infiltratiilor de apa, dar si a efectelor neplacute. Aceasta trebuie realizata inca din faza de constructie a locuintei, doarece dupa finalizarea lucrarilor va fi prea tarziu.

Pentru acest lucru este necesar ca in momentul lucrarilor propriu-zise de realizare a fundatiei sa tii cont de:

  • Impermeabilizarea materialelor de lucru, precum betonul. Betonului i se pot adauga aditivi care inhiba umezeala si va fi folosit in turnarea fundatiei casei pentru a proteja casa de precipitatii si infiltratii
  • Toate laturile fundatiei trebuie hidroizolate cu membrane bituminoase astfel incat locuinta sa fie protejata de infiltratii
  • Etansarea rosturilor

Nu poti evita sau combate in mod eficient infiltratiile de apa decat daca rezolvi sursa problemei, iar pentru asta e necesar sa lucrezi atat cu mesteri care se pricep, cat si de materiale de calitate ce vor rezista trecerii timpului.

absorbtie umezeala mucegai


Factori externi ce pot declansa infiltratiile


Schimbarea anotimpurilor si implicit a temperaturilor afecteaza durata de viata a unui acoperis. Poti preveni toate acestea prin adaptarea la conditiile meteo si prin alegerea unor acoperisuri cu invelitori de durata, mai groase sau din materiale rezistente.


Efectele infiltratiilor si sfaturi de remediere


Infiltratiile declanseaza o serie de probleme ce devin vizibile in locuinta intr-un timp foarte scurt:


1. Degradarea mobilei


Orice se atinge sau sta foarte aproape de peretii cu infiltratii poate fi afectat. Mobilierul se va umfla sau va avea urme de umezeala pe alocuri.

Solutie: Indeparteaza obiectele care iau contact cu acea zona cat mai repede posibil. Daca vezi plante sau obiecte de decor afectate, sterge-le cu o carpa uscata.


2. Degradarea peretilor


Petele de umezeala isi fac aparitia initial in colturi, la intalnirea a doi pereti. Umezeala devine un mediu bun pentru mucegai pe perete si igrasie. Iti afecteaza casa atat vizual, cat si din punct de vedere al mirosului.

Solutie: Cu ajutorul unei aeroterme sau a aerului conditionat poti indrepta aer cald spre zonele afectate.

aeroterma alba sufragerie mica


3. Cum scapi de mucegai pe perete


Umezeala favorizeaza aparitia mucegaiului si a igrasiei si care pot duce la aparitia unor probleme medicale, precum astmul. Daca te intrebi cum scapi de mucegai, va trebui sa repari mai intai problema infiltratiilor.

Solutie temporara: Sterge zona cu o carpa uscata si mai apoi aplica o solutie antimucegai care va indeparta si opri infiltratiile, fara a pata peretii.


4. Degradarea fundatiei


Varsta casei este un factor important. Dupa 15-20 ani, fundatiile pot fi mai putin rezistente la apa din cauza erodarii betonului. In casele peste 40 ani se poate observa des aceasta problema.

Solutie: Instaleaza o membrana de impermeabilizare pentru a preveni scurgerea apei un beton. La fel, un canal de scurgere poate ajuta sa mute apa catre sistemul de drenaj.


Cat costa sa reparam problemele de infiltratii?


Costul depinde intotdeauna de tipul de infiltratie in casa. La fel, zona in care gasim probleme poate sa fie costisitoare, precum fundatia casei.


Desi nu ne dam seama, infiltratiile pot fi in aparenta o problema usor de rezolvat, care poate fi oprita pe moment, dar care pe termen lung ne poate aduce neplaceri din ce in ce mai mari.


Reparatii la acoperis


Cea mai ieftina reparatie la acoperis este inlocuirea tiglei si pleaca de la 30 RON/mp in functie de localitate. Pentru reparatia jgheaburilor, costul mediu incepe de la 20 RON. Insa reparatia dulgheriei casei poate incepe chiar de la 100 RON/mp.


Reparatii la tavan sau pereti


Mortarul deteriorat sau orice fisura in zidarie poate duce la patrunderea apei prin tencuiala. Preturile pentru lucrari de tencuiala incep de la 30 RON/mp. Pentru reparatii mai mari, demolari de pereti, refacerea peretilor, aceste lucrari pot ajunge chiar la 100 RON/mp. Nu uita sa adaugi costurile de gletuiri si zugraveala, incepand cu 20 RON/mp. Iar daca tot te ocupi de o lucrare complexa, e posibil sa vrei sa te ocupi si de izolare fonica in locuinta.


Reparatii ale ferestrelor


Ferestrele cu scurgeri sunt o problema destul de frecventa in case. Unitatea de fereastra se poate deplasa in timp, si formeaza goluri in jurul cadrului ferestrei prin care poate patrunde apa.


Daca doresti sa reparari etanseitatea ferestrei, preturile incep de la 30 RON/bucata. Iar reparatiile ferestrelor termopan incep in general de la 80 RON/bucata. Insa inlocuirea unei ferestre termopan poate incepe chiar de la 150 RON/bucata.

Reparatii la hidroizolatie

Inainte de a efectua reparatii la hidroizolatie, fa un test de intrare a apei. Poti vedea daca chiar exista probleme cu hidroizolatia sau doar mici fisuri.


Costurile pentru reparatii hidroizolatii sunt in jur de 50 RON/mp insa de cele mai multe ori, va fi nevoie de o hidroizolatie noua. Iar costul pentru hidroizolatia noua incepe de la 200 RON/mp.


Desi nu ne dam seama, infiltratiile pot fi in aparenta o problema usor de rezolvat, care poate fi stopata pe moment. Pe termen lung ne poate aduce neplaceri din ce in ce mai mari.


Sfatul nostru este sa fii prevazator inca de la bun inceput atunci cand cumperi, inchiriezi si te muti intr-o noua casa, pentru a avea un trai cat mai placut.

Daca totusi infiltratiile au devenit o problema, Mesteri Locali iti pune la dispozitie un catalog de meseriasi din care poti contacta o firma de constructii.

Topic-uri: infiltratie apa infiltratii infiltratie fundatie infiltratie apa acoperis infiltratie apa pereti mucegai in casa umezeala in casa cum scapi de mucegai mucegai pe perete de ce se face mucegai in casa

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Afla tot ce ai nevoie sa stii despre hidroizolatii
Afla tot ce ai nevoie sa stii despre hidroizolatii

Mesteri Locali 15 Feb 2020

Ce trebuie sa stii pentru hidroizolatii de durata

In momentul constructiei unei cladiri este necesar sa acordati importanta deosebita lucrarilor de hidroizolare.

Tot ce trebuie sa stii despre izolarea fonica in apartament
Tot ce trebuie sa stii despre izolarea fonica in apartament

Mesteri Locali 26 Aug 2020

Izolarea fonica in apartament - ce trebuie sa stii

Apartamentul in care te-ai mutat are peretii subtiri astfel ca auzi chiar si cel mai mic zgomot de la vecini? Afla de la noi ce este izolarea fonica.

Ce ai nevoie pentru a construi o mansarda perfecta
Ce ai nevoie pentru a construi o mansarda perfecta

Mesteri Locali 31 Ian 2021

Cum construiesti mansarda perfecta

Cand doresti sa iti maresti casa si te gandesti la mansardare, afla ce ai de facut si cat te poate costa o lucrare de mansardare.