Constructii | 7 minute 12 Feb 2021

Ce sunt infiltratiile si cum le combatem?

Scris de:

Mesteri Locali

Cand vine vorba de infiltratii, apa se dovedeste a fi o problema care necesita rezolvare imediata si solutionata cu simt de raspundere pentru a fi stopata pe termen lung.Infiltratiile sunt practic modul prin care apa provenita din panza freatica ia contact prin pamant cu fundatia locuintei sau modul prin care ploaia meteorica si scurgerile degradate permit infiltrarea apei in tavan sau acoperis.

Din pacate semnele infiltratiilor apar de indata si determina atat degradarea casei, cat si disconfortul locuitului in acel spatiu, umezeala si mucegaiul fiind iminente in aceste cazuri.


infiltratie apartament galeti de apa


Tipuri de infiltratii si locurile in care le intalnim

Subsolul, beciul sau parterul sunt punctele principale in care apar infiltratiile de apa. Aceasta patrunde prin pereti din cauza unei hidroizolatii precare sau a lipsei acesteia prin fundatie, in urma patrunderii apei prin fisuri si rosturi ale zidariei, devenind un loc vulnerabil pentru rezistenta cladirii in timp.

O hidroizolatie precara in fundatie poate duce si la umezeala capilara, umezeala care apare in beton si cauzeaza probleme precum umiditatea si mucegaiul. Tencuiala necorespunzatoare a fundatiei nu va permite in timp ca umezeala sa se usuce, iar aceasta va patrunde in pereti si se va infiltra ulterior in locuinta.

Ai nevoie de un meserias bun?

Daca locuiti intr-o casa veche sau care in care constructia nu a fost realizata dupa standardele actuale este posibil ca hidroizolatia casei sa se fi degradat in timp si tocmai aceasta sa fie cauza infiltratiei din subsol si pereti.

Alte locuri in care intalnim infiltratii foarte des sunt acoperisul si tavanul locuintei. Vantul, viscolul sau loviturile crengilor copacilor pot fi cauzele unor avarii in acoperis, ce lasa cale libera infiltratiilor, dar si montarea gresita a invelitorii.

Cel mai bun mod de a indentifica sursa scurgerilor este atunci cand au loc precipitatii si puteti verifica podul si acoperisul casei. Dupa indentificarea acestor zone trebuie sa incepeti lucrarile de reparare, lucrari unde aveti nevoie de meseriasi calificati.

mucegai ferestre manusa galbena


Cum combatem infiltratiile?

Hidroizolatia este cuvantul cheie in combaterea infiltratiilor de apa, dar si a efectelor neplacute. Aceasta trebuie realizata inca din faza de constructie a locuintei, doarece dupa finalizarea lucrarilor va fi prea tarziu si puteti aplica doar masuri de preventie ce nu vor fi de lunga durata.

Pentru acest lucru este necesar ca in momentul lucrarilor propriu-zise de realizare a fundatiei sa tineti cont de:

  • Impermeabilizarea materialelor de lucru, incepand cu utilizarea betonului impermeabilizat. Acestuia i se pot adauga aditivi care inhiba umezeala si va fi folosit in turnarea fundatiei casei pentru a proteja locuinta de precipitatii si infiltratii
  • Toate laturile fundatiei trebuie hidroizolate cu membrane bituminoase astfel incat locuinta sa fie protejata de infiltratii
  • Etansarea rosturilor

Nu poti evita sau combate in mod eficient infiltratiile de apa decat daca rezolvi sursa problemei, iar pentru solutionare este necesar sa lucrezi atat cu mesteri care se pricep, cat si de materiale de calitate ce vor rezista trecerii timpului.

absorbtie umezeala mucegai


Factori externi ce pot declansa infiltratiile

Factorii externi declansatori ai infiltratiilor pot fi ploile, ninsorile abundente, vantul sau gheata, acoperisul fiind cel care apara interiorul locuintei de aceste intemperii.

Schimbarea anotimpurilor si implicit a temperaturilor afecteaza durata de viata a unui acoperis, iar primele semne sunt infiltratiile ce vor declansa scurgeri nedorite. Poti preveni toate acestea prin adaptarea la conditiile meteorologice si prin alegerea unor acoperisuri cu invelitori de durata, mai groase sau din materiale rezistente.


Efectele infiltratiilor si sfaturi de remediere

Infiltratiile declanseaza o serie de probleme ce devin vizibile in locuinta intr-un timp foarte scurt:

1.Degradarea elementelor din apropiere

Orice se atinge sau sta foarte aproape de perete poate fi afectat, iar mobilierul cu precadere se va umfla sau va avea urme de umezeala in locurile in care a stat cel mai aproape de zona afectata. Nu sunt excluse nici plantele, politele prinse de perete sau altele.

Solutie: indepartati obiectele care iau contact cu acea zona cat mai repede posibil. Daca sunt si plante sau obiecte de decor afectate stergeti-le cu o carpa uscata.

2. Degradarea peretilor

Petele de umezeala isi fac aparitia initial in colturi, la intalnirea a doi pereti, iar aceasta devine un mediu prielnic mucegaiului si igrasiei, afectand atat vizual cat si din punct de vedere al mirosului locuitul in acel spatiu.

Solutie: cu ajutorul unei aeroterme sau a aerului conditionat puteti indrepta aer cald spre zonele afectate.

aeroterma alba sufragerie mica


3.Aparitia mucegaiului si a igrasiei

Umezeala favorizeaza aparitia mucegaiului si a igrasiei, care pot duce la aparitia unor probleme medicale precum astmul. De asemenea obiectele de decor din camera se pot degrada daca se afla in aparitia zonei afectate.

Solutie: stergeti zona cu o carpa uscata si mai apoi aplicati o solutie antimucegai care va indeparta si inhiba infiltratiile, insa fara a pata peretii.

Desi nu ne dam seama, infiltratiile pot fi in aparenta o problema usor de rezolvat, care poate fi stopata pe moment, dar care pe termen lung ne poate aduce neplaceri din ce in ce mai mari.

Sfatul nostru este sa fiti prevazatori inca de la bun inceput atunci cand achizitionati, inchiriati si va mutati intr-o noua locuinta, pentru a avea un trai cat mai placut acasa.

Daca totusi infiltratiile au devenit o problema, Mesteri Locali va pune la dispozitie un catalog de meseriasi din care puteti contactao firma de constructii.


Topic-uri: infiltratie apa infiltratii infiltratie fundatie infiltratie apa acoperis infiltratie apa pereti

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Nici un comentariu.

Articole relationate

Mesteri Locali 15 Feb 2020

Ce trebuie sa stii pentru hidroizolatii de durata

In momentul constructiei unei cladiri este necesar sa acordati importanta deosebita lucrarilor de hidroizolare.

Mesteri Locali 26 Aug 2020

Izolarea fonica in apartament - ce trebuie sa stii

Apartamentul in care te-ai mutat are peretii subtiri astfel ca auzi chiar si cel mai mic zgomot de la vecini? Afla de la noi ce este izolarea fonica.

Mesteri Locali 31 Ian 2021

Cum construiesti mansarda perfecta

Cand doresti sa iti maresti casa si te gandesti la mansardare, afla ce ai de facut si cat te poate costa o lucrare de mansardare.