Constructii | 6 minute 26 Aug 2020
Tot ce trebuie sa stii despre izolarea fonica in apartament
Scris de:
Mesteri Locali
Probabil ca deja te gandesti cum sa faci sa nu mai auzi certurile vecinilor. Sau pur si simplu te-ai saturat de galagia din strada, facuta de masini. Daca vrei o casa linistita, exista din pacate doar 2 optiuni: sa te muti in afara orasului sau sa iti izolezi casa.
Cea mai rapida solutie este totusi izolatia fonica a casei. Insa pana acolo, sunt zeci de intrebari: Cat dureaza? Cum realizez asta? Ce am nevoie? Cat costa sa imi antifonez casa? In acest articol iti vom prezenta tot ce trebuie sa stii pentru a te apuca de lucru rapid!
Cel mai bun moment sa te apuci de izolarea fonica a casei este in timpul unei renovari. Asta pentru ca va fi necesara gletuirea, finisarea si zugravirea peretilor. Iar daca vrei ca totul sa iasa perfect, cel mai bine angajezi un specialist care cunoaste toti pasii.
Unde aplicam izolare fonica in apartament?
Ca sa ai un somn linistit, ocupa-te mai intai de dormitoare. Primul pas este de a gasi peretii cu probleme. Astfel vei stii mai usor de unde vin sunetele ridicate. Daca ai vecini galagiosi, poate chiar tavanul va fi unul din pereti.
Pe langa dormitoare, chiar si sufrageria poate avea nevoie de izolare. In special pentru a pastra momentele de relaxare si odihna neintrerupte.
Cum izolam fonic in functie de nivelul de zgomot?
Probabil ai auzit ca unele zgomote sunt mai slabe iar altele mai puternice. Cand auzim aceste sunete, le putem masura pe o scara de frecvente. Iar in functie de nivelul frecventei, putem vedea care sunt zonele cu probleme. Mai mult, masurarea frecventei ne ajuta sa stim ce tehnici si materiale sa folosim in cadrul izolatiei fonice.
Nivelurile de frecvente sunt impartite astfel:
Nivel inalt - pentru frecvente intre 5000 si 20,000 de Hertzi. Aici pot fi aplicate solutii simple. Oricine se poate ocupa de o solutie. De cele mai multe ori sunetele nu sunt auzite, pentru ca sunt absorbite de piesele de mobilier si nu trec dintr-o camera in alta.
Solutie practica: poti incerca astuparea sau inchiderea golurilor de sub usi; sau chiar gaurile cheilor sau cele din perete de langa tevi sau calorifere, intrerupatoare sau doze electrice;
Nivel mediu - intre 100 si 5000 de hertzi. Aici apare zgomotul. Ai nevoie de o lucrare realizata de un meserias specializat. Tipul de zgomot include vocea umana, sunetele realizate de aparate electrocasnice sau televizor.
Solutie practica: montarea de pereti din rigips umpluti cu vata minerala de sticla.
Nivel jos - intre 20 si 100 de hertzi. Acestea sunt cele mai deranjante sunete. Pot cauza dureri de cap mai ales cand sunt auzite in dormitor.
Solutie practica: nu exista, ai nevoie de o solutie complexa de la un specialist
Cat costa izolarea fonica?
Materialele folosite in general sunt placile de rigips. Se poate folosi si vata minerala de sticla, profile din rigips si alte elemente de prindere. Dupa ce ai montat placile, va fi necesara gletuirea si varuirea peretelui.
Placile de rigips - intre 30 si 45 RON/bucata. Acestea difera la o dimensiune la alta. Majoritatea se incadreaza in 2,5 X 1200 X 2600 cm.
Vata minerala de sticla - intre 90 RON si 120 RON. Cel mai des folosita este cea la sul. Dimensiunile difera, majoritatea sunt de 7500x1200x100 mm
Manopera meseriasului - intre 70 RON si 150 RON pe metru patrat. Aceasta nu include materialele. Si vei avea nevoie in plus de zugravire.
O camera de 4 mp ar putea costa in jur de 1,000 RON. Insa acest pret in general nu include zugravirea camerei.
Am nevoie de izolatie fonica daca stau la casa?
Indiferent de locuinta, zgomotul poate fi deranjant. Te poate distrage sau opri din orice tip de activitate. Chiar daca este vorba de zgomotele din strada, de la masini sau de conversatiile vecinilor.
Asadar, izolatia fonica este o optiune valabila oriunde, fie ca locuiti la casa sau la bloc.
Poti izola fonic toti peretii, chiar si tavanul sau pardoseala. Este important sa stiti totusi de unde vin zgomotele. In unele cazuri poate fi vecinul de jos, deci vei avea nevoie de izolare in podea.
Pentru pardoseala, se va adauga un strat de cel putin 2-3 centimetri de polistiren extrudat. Peste acesta poti monta parchet, si nu vei mai auzi nici un zgomot de la vecinul de dedesubt.
Daca galagia se aude prin tavan, recomandam izolarea realizata cu rigips si a vata minerala. La fel, daca zgomotul vine prin peretii alaturati de la apartamentele vecine.
Toate aceste lucrari pot fi facute de un mester priceput. Acesta va stii exact ce tip de materiale sunt necesare. Si va putea estima cat dureaza lucrarea, pentru te putea bucura cat mai curand de linistea atat de necesara.
Topic-uri: Izolare fonica Izolatii fonice ce este izolarea fonica cum izolez fonic izolarea fonica la apartament izolare fonica pereti apartament izolare fonica tavan apartament
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate