Bucatarie | 7 minute 18 Iun 2020

Totul despre cum sa alegi chiuveta de bucatarie perfect

Scris de:

Mesteri Locali

Alegerea chiuvetei de bucatarie este un proces mai complicat decat pare, fiind necesar sa tineti cont de o varietate de factori. Aceasta alegere se numara printre primele decizii pe care le veti lua atunci cand va amenajati sau reamenajati bucataria. Chiuveta de bucatarie nu este un element pe care il veti schimba foarte des, astfel veti dori sa faceti o alegere care sa va fie favorabila pe termen lung.

chiuveta bucatarie dus extractabil

Bugetul

Daca te intrebi ce chiuveta de bucatarie sa cumperi, evident cel mai important criteriu este bugetul stabilit iar acesta depinde preponderent de materialul chiuvetei. Chiuvetele din materiale precum marmura sau ceramica sunt mult mai costisitoare decat acelea din inox, iar pretul poate varia si in functie de dimensine, de forma, si desigur, de producatorul ales.

Chiuvetele de bucatarie ieftine sunt preponderent din inox, incepand de la 70 RON, insa chiar si acestea pot ajunge la pret chiar la 3,000 RON in functie de dimensiuni, pe cand costurile pentru o chiuveta din compozit incep de la 800 RON. In ceea ce priveste cea mai buna chiuveta, branduri precum Franke, Grohe, Pyramis, Schock sau Alveus ofera calitate si durabilitate, si optiuni potrivite pentru orice buget.

chiuveta granit negru accesorii picurator baterie neagra

Sursa: Home Depot via Pinterest

Design bucatarie

Chiuveta de bucatarie este desigur un element functional, si nu estetic, insa asta nu inseamna ca designul acesteia nu este un lucru important. Daca deja ati ales mobila de bucatarie si stilul general pe care doriti sa il urmati, alegerea chiuvetei va deveni mult mai simpla.

Daca va doriti o bucatarie in stil retro-vintage, veti dori poate o chiuveta clasica, de culoare alba, cu o baterie in stil industrial-chic. Daca optati pentru o bucatarie moderna, o chiuveta intr-o culoare intensa, dintr-un material de lux precum granitul sau marmura, cu o baterie moderna cu senzori, va fi o optiune mult mai potrivita.

chiuveta alba ceramica bucatarie stil retro

Forma si amplasarea

Daca dispuneti de un spatiu generos, puteti opta pentru o bucatarie cu insula si chiuveta amplasate central, separat de blatul folosit pentru prepararea alimentelor. Daca doriti sau sunteti nevoiti sa amplasati o chiuveta pe colt, optati pentru o chiuveta rotunda, ovala sau asimetrica in locul uneia clasice, dreptunghiulare pentru a oferi iluzia de spatiu mai mare.

chiuveta rotunda colt aterie dus extractabil

Sursa: Bloglovin via Pinterest

Dimensiune chiuveta bucatarie

Cel mai important lucru de care sa tineti cont este adancimea chiuvetei; o chiuveta de bucatarie adanca este necesara, pentru a putea acomoda un numar mai mare de vase, de dimensiuni diferite. In plus, o chiuveta adanca va va ajuta sa evitati stropirea mobilierului cu apa in timpul spalarii vaselor, ceea ce va va ajuta sa pastrati integritatea mobilei de bucatarie si a finisajelor o perioada indelungata.

chiuveta granit negru adanca accesorii picurator

Sursa: Pinterest

Tip de montaj chiuveta bucatarie

Montajul ales pentru chiuveta de bucatarie va fi si el influentat de designul si mobila de bucatarie aleasa. Exista trei modalitati de a monta o chiuveta de bucatarie, fiecare cu anumite avantaje si dezavantaje:

Chiuveta bucatarie incorporabila - acest tip de chiuveta consta in montarea chiuvetei deasupra blatului, si este cea mai putin costisitoare optiune. Exista totusi riscul infiltrarii apei in spatiul dintre blat si chiuveta, iar marginile blatului, fiind acoperite, sunt foarte greu de curatat si intretinut.

Chiuveta bucatarie ingropata - acest tip de chiuveta este mai costisitor, insa ofera un aspect mai elegant in designul bucatariei. Chiuveta se monteaza sub blat, astfel ea pare a fi parte integrala din mobilierul bucatariei. Cu toate acestea, din nou exista riscul infiltrarii apei in spatiul dintre blatul de bucatarie si chiuveta.

Chiuveta bucatarie suspendata - acest tip de chiuveta este o optiune buna pentru cei care nu dispun de prea mult spatiu in bucatarie. Montajul se face prin prindere de perete, chiuveta fiind suspendata. Acest tip de montaj a devenit tot mai cautat in ultimul timp, fiind o optiune dorita de cei care aleg sa isi amenajeze bucataria in stil retro sau vintage.

chiuveta alba fonta bucatarie moderna insula

Sursa: deVol Kitchens via Pinterest

Material chiuveta bucatarie

Cand vine vorba de care chiuveta sa o alegi, selectia materialului pentru chiuveta de bucatarie va depinde, in primul si in primul rand, de buget. Materialele mai durabile si mai placute estetic sunt, din pacate, si cele mai costisitoare, insa ele pot fi vazute ca o investitie pe termen lung. Sa le luam pe rand:

Chiuveta bucatarie marmura sau granit - chiuvetele facute din granit sau marmura sunt considerate de lux, si sunt cele mai costisitoare optiuni. Cu toate acestea, ele sunt si cele mai rezistente si mai durabile, suportand greutati mari, temperaturi extreme, si fiind extrem de rezistente la socuri, zgarieturi, sau depuneri de calcar. Preturile pentru acestea insa incep de la 900 RON spre exemplu pentru chiuvete material fragranit.

chiuveta alba fonta bucatarie moderna insula

Sursa: Pinterest

Chiuveta bucatarie compozit - chiuvetele de bucatarie construite din material compozit sunt din ce in ce mai cautate pe piata, fiind cea mai buna varianta dupa marmura si granit. Ele sunt mai putin costisitoare, pretul pentru o chiuveta compozit variaza intre 300 si 1,300 RON, au o greutate mult mai mica decat materialele mai scumpe, insa compozitul nu ofera aceeasi rezistenta la zgarieturi sau temperaturi inalte.

Chiuveta bucatarie inox - chiuvetele din inox sunt cele mai des intalnite in bucatariile din intreaga lume. Pretul lor incepe de la 70 RON, iar optiunile de design sunt practic nelimitate. Chiuvetele din inox sunt destul de rezistente, sunt usoare, si se potrivesc cu orice stil sau mobilier. Cu toate acestea, ele nu sunt prea rezistente la zgarieturi, se deformeaza usor, iar depunerile de calcar sunt foarte vizibile.

Fonta sau chiuveta bucatarie ceramica - chiuvetele de bucatarie din ceramica sau fonta au un aspect extrem de elegant, si pot infrumuseta semnificativ orice bucatarie. Cu toate acestea, ele nu sunt recomandate pentru uz intens, deoarece sunt extrem de sensibile si se pot zgaria, crapa sau chiar sparge foarte usor iar preturile acestora incep de la 300 RON .

chiuveta inox satinat culoare aramie

Sursa: Myplans via Pinterest

Numar de cuve chiuveta bucatarie

In cazul in care aveti mult spatiu la dispozitie pentru instalarea chiuvetei si stiti ca veti folosi aceasta chiuveta in mod intens si constant, veti dori sa alegeti un model cu mai multe cuve. Modelele de chiuvete cu trei cuve, care dispun de o cuva de dimensiune mai mica, de obicei amplasata la mijloc, destinata tacamurilor sunt din ce in ce mai populare.

In cazul in care nu planuiti sa utilizati chiuveta foarte des, sau dispuneti deja de o masina de spalat vase, puteti opta pentru o chiuveta simpla, cu o singura cuva, pentru spalarea rapida a alimentelor sau a vaselor de dimensiuni mici si medii.

chiuveta bucatarie cuve multiple separator picurator

Sursa: KRAUS via Pinterest

Culoare chiuveta bucatarie

Chiuvetele din inox sunt, de obicei, cea mai simpla optiune, pentru toate bugetele; ele vin intr-o singura culoare si se potrivesc oricarui stil de design. In schimb, cele din granit, marmura, ceramica sau compozit vin intr-o multitudine de culori. Tineti cont insa si de functionalitate si uzura; o chiuveta neagra dintr-un material mat va fi mult mai dificil de intretinut si de curatat decat o chiuveta clasica alba.

chiuveta aurie baterie aurie stil modern mobila alba

Sursa: Homes and gardens via Pinterest

Baterie chiuveta bucatarie

O baterie nepotrivita pentru chiuveta aleasa poate duce la stropirea blatului sau a ingreunarii manevrarii vaselor. Din fericire, chiuvetele moderne vin mai mereu cu bateria incorporata, astfel veti putea fi siguri ca ea se va potrivi cu chiuveta, atat din punct de vedere estetic, cat si in ce priveste dimensiunea si pozitionarea.

Daca doriti totusi sa va personalizati chiuveta si sa alegeti separat bateria, va trebui sa masurati cu atentie adancimea chiuvetei/inaltimea bateriei, pentru a evita stropirea sau a zgomotului apei in chiuveta. O baterie cu dus extractibil precum in imagine, variaza ca pret intre 300 si 2,000 RON pentru variantele profesionale.

chiuveta mica bucatarie baterie moderna extractabila

Picurator chiuveta

Multe chiuvete vin acum fara picurator integrat, insa daca doriti un picurator sau un spatiu de scurgere pentru vase, chiuvetele din inox de obicei vin la pachet cu asemenea accesorii. In caz contrar, puteti opta pentru achizitionarea separata a unui spatiu de scurgere, in acelasi stil si din acelasi material cu chiuveta alease. Sfatul nostru este, daca recurgeti la aceasta optiune, este sa le cumparati in acelasi timp, pentru a nu avea surprize mai tarziu.

picurator suspendat chiuveta inox

Alegerea unei chiuvete de bucatarie este un proces mai complicat decat ar parea la prima vedere, insa daca veti tine cont de sfaturile de mai sus, veti alege cu usurinta chiuveta potrivita pentru bucataria voastra, care sa reziste pe termen lung si veti evita astfel repararea sau inlocuirea timpurie a chiuvetei de bucatarie.

Daca te gandesti sa inlocuiesti chiuveta si bateriile, te putem ajuta sa faci aceasta schimbare mai usor.

instalator

Topic-uri: chiuveta de bucatarie chiuveta bucatarie pret chiuveta bucatarie material chiuveta bucatarie chiuveta bucatarie granit chiuveta bucatarie neagra baterie chiuveta bucatarie

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cele mai moderne solutii pentru amenajarea bucatariei de lux
Cele mai moderne solutii pentru amenajarea bucatariei de lux

Mesteri Locali 19 Apr 2020

Cum amenajezi o bucatarie de lux

Cauti inspiratie pentru bucataria perfecta? Iti prezentam cele mai noi trenduri pentru a-ti transforma bucataria intr-o bucatarie de lux.

16 Trucuri rapide pentru o casa racoroasa vara aceasta
16 Trucuri rapide pentru o casa racoroasa vara aceasta

Mesteri Locali 02 Iun 2020

16 Trucuri pentru o casa racoroasa pe timpul verii

E greu sa te racoresti vara cand temperatura atinge 40 grade; inspira-te din aceste trucuri pentru a mentine racoare in casa ta pe toata durata verii!

Transforma livingul intr-un spatiu multifunctional folosind idei moderne
Transforma livingul intr-un spatiu multifunctional folosind idei moderne

Mesteri Locali 09 Iun 2020

Cum transformi livingul intr-un spatiu multifunctional

Livingul este locul din casa in care ne retragem pentru relaxare zilnic, afla cum sa il transformi eficient intr-un spatiu multi-functional.