Instalatii | 5 minute 16 Iul 2020

Cum alegi o centrala termica ideala pentru orice apartament

Scris de:

Mesteri Locali

De cele mai multe ori facem trecerea catre o centrala termica datorita eficientei consumului si pentru a trece de iarna fara prea mari batai de cap. Modul prin care alegem centrala in general este pe baza recomandarilor apropiatilor sau a vanzatorilor de la magazinele specializate.

Afla de la noi care sunt criteriile principale pentru a alege o centrala termica si cum difera intre ele diversele tipuri de centrale termice existente pe piata.


Cum alegi ce centrala termica sa cumperi?


Centrala trebuie aleasa intotdeauna in functie o serie de criterii:

  • Suprafata locuintei care trebuie incalzita - estimativ pentru un apartament sau o casa mica cu pana la 3 camere, o centrala cu putere maxima intre 24-27kW va fi suficienta; pentru o locuinta medie de 3-4 camere, o centrala termica cu putere intre 28-34 kW ar fi recomandata
  • Modul in care este realizata izolatia apartamentului - pentru apartamentele sau locuintele izolate termice corespunzator, centralele termice de putere mai scazuta vor satisface majoritatea nevoilor
  • Numarul de consumatori de apa calda - pe baza estimarilor de mai sus, o locuinta mica cu pana la 3 camere si 1 baie ar putea fi incalzita suficient cu o centrala termica mai mica, de pana la 27 kW putere
  • Combustibilul utilizat - in functie de combustibilul utilizat, costurile asociate consumului centralei termice pot varia. Centralele termice pe gaze sunt printre cele mai ieftine optiuni de incalzire
  • Eficienta energetica - eficienta energetica a unui boiler reprezinta procentajul folosit de boiler pentru a produce caldura "reala"; pentru o centrala termica moderna, o eficienta de 94% reprezinta totalul de caldura produsa, centrala avand nevoie de 6% energie pentru a se auto-sustine; cu cat o centrala imbatraneste, eficienta sa poate scadea chiar pana la 60% asadar este recomandata mentenanta constanta pentru evaluarea eficientei energetice a centralei pentru a cobori costurile asociate cu incalzirea casei
  • Capacitatea incalzirii - aceasta se refera la kiloWatti (kW) produsi de centrala termica; asadar cu cat necesarul de apa calda si caldura creste, cu atat mai puternica va trebui sa fie centrala

Pentru montaj, revizie sau rezolvarea problemelor ce pot aparea la centrala termica recomandam sa apelati intotdeauna la persoane specializate si autorizate, pentru a evita lucrari ce pot afecta pe termen lung atat centrala, cat si traiul in propria locuinta.

instalator


Ce centrala termica sa aleg in functie de combustibil?


O centrala este un echipament de incalzire a locuintei ce functioneaza pe baza unui agent termic si poate functiona pe gaz, lemne sau electrice.

Centrala pe gaz

Cel mai des intalnit combustibil pentru centrale este gazul, pentru ca are un avantaj competitiv greu de egalat - pretul accesibil. Daca blocul in care se afla apartamentul dumneavoastra este racordat la gaz, atunci este facila instalarea unei centrale pe gaz. Un alt avantaj al centralelor pe gaz este efortul minimal la revizie sau alte lucrari de mentenanta, cu ajutorul unui instalator autorizat.

Centrala pe lemne

O centrala termica cu combustibil solid este de obicei o alegere ideala atunci cand spatiul de incalzit este unul mare, iar materia prima (lemne, carbuni, peleti) are un cost scazut si este usor de achizitionat, fiind disponibila in multe locuri. De asemenea este o modalitate ecologica de incalzire a locuintei.

Durabilitatea acestui tip de centrala, dar si eficienta sa pe termen lung va depinde de materialele folosite si de calitatea acestora. Un lemn verde spre exemplu, poare reduce drastic eficienta centralei si va periclita durata defunctionare a acesteia. O functionare corespunzatoare a unei centrale pe lemn poate fi asigurata si prin montarea unui cos de fum potrivit.

Centrala electrica

Daca racordarea la gaze este imposibila, iar o centrala pe lemne nu intra in discutie, solutia poate fi o centrala electrica. Dezavantajul acesteia e reprezentat de costurile ridicate pe care curentul electric le presupune, acesta putand sa ajunga la de 3 sau 4 ori mai mult ca folosirea unei centrale termice pe lemn. Totusi, centrala electrica are si o serie de avantaje precum pornirea sau oprirea automata, programare facila, eficienta ridicata.

montaj centrala termica instalator albastru


Ce fel de centrala termica aleg pentru apartament in bloc nou?


Blocurile noi dispun de centrala termica pe gaze in fiecare apartament, iar impreuna cu o izolatie termica realizata corespunzator duc la un consum energetic minimal. Mai mult, locatarii pot gestiona consumul in functie de nevoi prin termostat, setand temperatura la nivelul dorit sau oprind-o atunci cand sunt plecati. Desi costul initial in momentul instalarii centralei este mare, apa calda si caldura nu vor fi nicicand o problema.


Care sunt costurile de instalare si de consum pentru o centrala termica?


Precum mentionam la inceput, costurile fiecarei locuinte cu incalzirea variaza atat in functie de centrala termica, cat si de alti factori precum izolatia, dimensiunile locuintei sau cat de eficient este folosita instalatia termica.

In ceea ce priveste costurile de instalare, acestea sunt mai mari pentru centralele termice de bloc, presupunand obtinerea aprobarilor (intre 1000 RON si 2000 RON), achizitionarea instalatiilor (intre 700 si 1500 RON), angajarea unui instalator specializat (incepand de la 900 RON pana la 2000 RON). Desi costul initial este mare, acesta se va amortiza in timp datorita eficientei consumului si recuperarii investitiei initiale.

costuri incalzire centrala termica calorifere noi

In general, costurile unui apartament ce dispune de centrala proprie sunt cu pana la 25-35% mai mici fata de centrala termica de bloc comuna. In functie de dimensiunea apartamentului, putem avea urmatoarele costuri:

  • Garsoniera - Pentru o garsoniera cu centrala proprie costurile de incalzire pot ajunge intre 100 si 200 RON; pentru acelasi tip de spatiu, cu centrala termica a blocului vei plati intre 100 si 250 RON
  • Apartament 2 camere - Costurile vor varia intre 200 RON si 300 RON daca aveti centrala termica proprie si se vor situa intre 200 RON si 350 RON in cele cu centrala termica de bloc
  • Apartament 3 camere - Variatiile sunt intre 300 RON si 400 RON pentru centrala termica de apartament si intre 300 RON si 550 RON pentru centrala termica de bloc


Care sunt cele mai bune centrale termice?


Pentru a alege cea mai buna centrala termica este necesar sa luati in calcul toate optiunile si detaliile locuintei. Astfel, puteti opta pentru o centrala termica in functie de necesitati; majoritatea opiniilor se indreapta catre centralele pe gaz, datorita costurilor reduse, randamentului energetic, dar mai ales utilizarii energiei care la alte centrale termice s-ar pierde in urma eliminarii gazelor arse.

Centralele termice in condensatie valorifica si utilizeaza inclusiv acea parte a energiei care la centralele termice traditionale s-ar pierde odata cu evacuarea gazelor arse pe cosul de fum, este mai prietenoasa cu mediul inconjurator si prezinta o durata extinsa de exploatare.

mentenanta centrala termica moderna instalator autorizat


Caloriferele si instalatia termica


Confortul termic depinde in egala masura de centrala termica aleasa si de dimensiunea caloriferelor. Supradimensionarea caloriferelor va genera cheltuieli lunare ridicate, in timp ce subdimensionarea va solicita la maxim capacitatea centralei de a incalzi locuinta, acesta pierzandu-si din durabilitate pe termen lung.

Pentru un confort termic ideal este necesar ca suprafata caloriferelor sa incalzeasca locuinta, fara a suprasolicita centrala termica. Pentru ca cele mai bune calorifere vor mentine temperatura constanta, trebuie sa acordati atentie materialului din care sunt facute:

  • Calorifere din aluminiu - aluminiul se incalzeste rapid, dar nu mentine caldura un timp indelungat
  • Calorifere din fonta - fonta se incalzeste mai greoi, dar va radia si dupa oprirea caldurii

Amplasarea lor trebuie facuta astfel incat ele sa radieze spre centrul camerei fara a fi blocate de mobile sau perdele, pentru ca raspandirea caldurii sa se faca in mod eficient. Aerisirea si curatarea lor periodica este esentiala pentru o buna functionare, astfel ca locuinta sa fie tot timpul incalzita eficient.

calorifer incalzire centrala

Atunci cand alegeti o centrala termica pentru locuinta proprie este important sa luati in considerare factori precum volumul si marimea spatiului care trebuie incalzit, dar si racordarea la gaze sau utilizarea unei metode ecologice de a incalzi spatiul. Orice ati alege, apelati intotdeauna cand vine vorba de instalare, revizii sau rezolvarea problemelor la un instalator specializat, care va poate oferi un ajutor sigur si de lunga durata.

Topic-uri: centrala termica centrale termice centrala termica pe gaz centrale termice de apartament centrale termice pe gaz centrala termica electrica reparatii centrale termice montaj centrala termica centrale termice electrice centrala electrica centrala pe lemne centrala pe gaz

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Afla tot ce trebuie sa stii despre instalatia electrica pentru o locuinta perfect functionala
Afla tot ce trebuie sa stii despre instalatia electrica pentru o locuinta perfect functionala

Mesteri Locali 10 Nov 2019

Ce trebuie sa stii despre instalatia electrica

Te-ai confruntat vreodata cu prize sau intrerupatoare care nu functioneaza? Afla cat costa, cat dureaza si cand sa inlocuiesti o instalatie electrica.

Ce e un sistem HVAC si cum gasesti cel mai bun sistem de incalzire
Ce e un sistem HVAC si cum gasesti cel mai bun sistem de incalzire

Mesteri Locali 25 Oct 2019

Ce e un sistem HVAC de ventilatie pentru casa

Fie ca vorbim despre reviziile legate de caldura, ventilatie sau aer conditionat, afla mai multe despre optiunile existente in prezent pe piata.

7 Moduri prin care iti poti pregati instalatiile casei pentru o iarna geroasa
7 Moduri prin care iti poti pregati instalatiile casei pentru o iarna geroasa

Mesteri Locali 01 Nov 2019

7 aspecte in pregatirea instalatiilor pentru iarna

Fie ca locuiesti la bloc, sau la casa, pregatirile de iarna ne pot da batai de cap cand vine vorba de instalatii termica. Afla ce e de facut!