Dormitor | 6 minute 29 Iun 2020

5 Pasi simpli de amenajare a camerei Montessori pentru orice copil

Scris de:

Mesteri Locali

Metoda Montessori de educatie a luat nastere la inceputul anilor 1900 si a fost dezvoltata de catre Maria Montessori, un medic de origine italiana. Ideea de baza a acestei metode este aceea ca cei mici au nevoie de libertate de explorare si exprimare, intr-un spatiu controlat si sigur pentru ei.

Metoda incurajeaza procesul de invatare independenta, prin explorarea mediului inconjurator fara restrictii. Astfel, copiii vor invata sa se descurce singuri si sa fie independenti si creativi.

dormitor montessori patut copil alb perete roz mobila alba

Metoda Montessori este implementata in scolile din toata lumea astazi, si este un stil de educatie extrem de apreciat. Insa acest stil educativ poate fi implementat si in afara salilor de clasa. Amenajarea dormitorului in stil Montessori poate complementa ceea ce copilul invata la scoala, fie ea o scoala cu predare tip Montessori sau predare normala.

dormitor montessori baiat pat gri perete desen gri

Sursa: Rare Epoch via Pinterest

1. Lumina si culorile in stil Montessori

Indiferent de stilul ales pentru amenajarea dormitorului, paleta de culori este un element important, care poate influenta atat somnul, cat si starea de bine a celui mic. Dormitoarele Montessori sunt de obicei amenajate in culori deschise, neutre, pastelate, care ofera o senzatie de confort si liniste.

dormitor montessori neutru pat montessori neutru unisex

Sursa: DeaVita via Pinterest

Intreaga paleta de culori existenta in dormitor urmareste aceeasi linie, de confort, lumina, prospetime si delicatete. Lumina este si ea foarte importanta in dormitorul copilului, din mai multe motive. Pe langa faptul ca o lumina calda, difuza, protejeaza ochii sensibili ai celor mici, ea incurajeaza somnul si creeaza o atmosfera relaxanta.

Aceste senzatii create prin lumina si culori sunt extrem de importante de la o varsta frageda, pentru ca ajuta la starea de bine si de relaxare a celor mici, si ii ajuta sa vada lumea printr-un filtru pozitiv.

dormitor montessori neutru pat montessori neutru unisex

Sursa: Pinterest

2. Pat stil Montessori

Patul este cel mai important element dintr-un dormitor Montessori, deoarece aceasta incapere este in primul rand destinata somnului si odihnei. In general, dormitoarele Montessori includ un pat asezat direct pe podea.

Metoda Montessori incurajeaza libera explorare a mediului inconjurator, astfel incat toate lucrurile si elementele din dormitorul celor mici trebuie sa fie la nivelul lor, usor accesibile. Prin amplasarea patului direct pe podea, veti evita posibilele accidente sau caderi din patut.

dormitor montessori neutru pat colorat mobila lemn

In acelasi timp, copilul va invata sa asocieze patul intr-un mod pozitiv cu somnul si odihna, avand libertatea de a se urca si cobori singur din pat, fara ajutorul parintilor. De multe ori, copiii obosesc dupa o sesiune de joaca si ajung sa adoarma direct pe podea printre jucarii. In timp, ei vor asocia patul cu somnul si vor putea sa se retraga in patut atunci cand simt ca joaca i-a extenuat.

dormitor montessori netru pat montessori alb carouri iepuras

Sursa: Bobo Kids via Pinterest

3. Spatiul de joaca Montessori

In stilul Montessori, intreg dormitorul este concentrat la nivelul copilului, astfel incat toate elementele si lucrurile din incapere sa ii fie la indemana. Este foarte usor, cand aveti un dormitor in acest stil, ca toata incaperea sa se transforme intr-un spatiu de joaca.

spatiu de joaca montessori table desen perete tabla neagra desen masuta joaca

Dormitorul insa trebuie sa fie in primul rand asociat cu odihna si cu somnul, astfel, spatiul dedicat distractiei trebuie delimitat. Dedicati un colt al camerei pentru joaca, si depozitati jucariile in cutii sau rafturi plasate la nivelul podelei, ca ele sa fie usor accesibile.

Puteti fii creativi si sa delimitati acest spatiu prin amenajarea unui cort sau fort, unde cel mic se poate juca sau relaxa.

loc de joaca montessori rafturi montessori mini bucatarie masuta

Sursa: Dea Vita via Pinterest

4. Podeaua si covoarele in stil Montessori

Avand in vedere ca amenajarea unui dormitor Montessori se focuseaza in jurul conceptului de accesibilitate si explorare, toate activitatile sunt desfasurate pe podea. In consecinta, podeaua devine cel mai important element al incaperii, si trebuie amenajata cu atentie.

loc de joaca montessori dulap jucarii perete catarator copii

Primul obiectiv este siguranta, astfel trebuie sa va asigurati ca podeaua nu prezinta un pericol pentru cel mic. Cea mai buna modalitate pentru a va asigura ca cei mici nu se vor accidenta este sa acoperiti podeaua cu covoare pufoase pe care copiii sa se poata desfasura in voie.

Asigurati-va ca toate covoarele sau covorasele sunt fixate pe podea si nu aluneca, si ca cel mic ajunge direct pe covor atunci cand coboara din patut. Pe langa covoarele pufoase si confortabile, puteti amenaja zonele de joaca sau relaxare cu pernute pufoase, paturici confortabile, si alte elemente care aduc un plus de confort si coziness.

spatiu de joaca montessori dulap jucarii tabla desenat masuta jucarii

5. Spatiile de depozitare

Dormitorul celui mic va avea nevoie si de o zona dedicata schimbarii hainutelor sau scutecelor, si de asemenea de o zona de depozitare a hainelor si a jucariilor. Metoda Montessori incurajeaza copiii sa exploreze si sa invete singuri, astfel ca expertii recomanda amplasarea spatiilor de depozitare la nivelul lor.

organizare dulap montessori spatiu de joaca camera fetita

Astfel copilul va putea sa invete singur sa se imbrace si sa isi schimbe hainutele, si va invata si cum si unde sunt depozitate cele necesare. Trebuie insa sa va asigurati ca dulapul cu haine sau rafturile alese sunt sigure pentru copii si nu vor cadea daca cel mic incearca sa traga de ele.

Pentru a incuraja dezvoltarea si a evita plictiseala si rutina, puteti schimba jucariile prin rotatie in fiecare saptamana.

dulap organizare jucarii si carti spatiu organizat tabla de perete creta

Sursa: R and R at home via Pinterest

Acestea sunt cele mai importante lucruri de care sa tineti cont atunci cand amenajati un dormitor pentru copii in stil Montessori. Insa de departe cel mai important sfat este mentinerea sigurantei.

In tot procesul de amenajare, trebuie sa va asigurati ca toate obiectele din incapere pot fi utilizate si explorate in siguranta de catre cel mic. Odata ce sunteti siguri ca cel mic se poate desfasura in siguranta completa in dormitor, procesul de invatare si explorare poate incepe.

Topic-uri: dormitor montessori pat montessori metoda montessori dormitor culori montessori spatiu de joaca montessori spatiu montessori podea montessori jucarii montessori camera montessori

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cele mai populare 5 metode de amenajare a unui living pentru apartament mic
Cele mai populare 5 metode de amenajare a unui living pentru apartament mic

Mesteri Locali 12 Mar 2020

5 Sfaturi de amenajare living pentru apartament mic

Lipsa de spatiu nu trebuie sa fie echivalenta cu lipsa de stil, afla cum sa amenajezi un living mic cu gust!

Cum iti amenajezi casa prin culoarea anului 2020
Cum iti amenajezi casa prin culoarea anului 2020

Regina Ichim 16 Apr 2020

Modernizeaza-ti casa prin culoarea anului 2020

O mica schimbare de culoare poate aduce cu ea o mare stare de bine. Afla cum poti introduce bucuria in casa ta folosind culoarea anului 2020.

16 Trucuri rapide pentru o casa racoroasa vara aceasta
16 Trucuri rapide pentru o casa racoroasa vara aceasta

Mesteri Locali 02 Iun 2020

16 Trucuri pentru o casa racoroasa pe timpul verii

E greu sa te racoresti vara cand temperatura atinge 40 grade; inspira-te din aceste trucuri pentru a mentine racoare in casa ta pe toata durata verii!