Dormitor | 6 minute 29 Iun 2020
5 Pasi simpli de amenajare a camerei Montessori pentru orice copil
Scris de:
Mesteri Locali
Metoda Montessori de educatie a luat nastere la inceputul anilor 1900 si a fost dezvoltata de catre Maria Montessori, un medic de origine italiana. Ideea de baza a acestei metode este aceea ca cei mici au nevoie de libertate de explorare si exprimare, intr-un spatiu controlat si sigur pentru ei.
Metoda incurajeaza procesul de invatare independenta, prin explorarea mediului inconjurator fara restrictii. Astfel, copiii vor invata sa se descurce singuri si sa fie independenti si creativi.
Metoda Montessori este implementata in scolile din toata lumea astazi, si este un stil de educatie extrem de apreciat. Insa acest stil educativ poate fi implementat si in afara salilor de clasa. Amenajarea dormitorului in stil Montessori poate complementa ceea ce copilul invata la scoala, fie ea o scoala cu predare tip Montessori sau predare normala.
Sursa: Rare Epoch via Pinterest
1. Lumina si culorile in stil Montessori
Indiferent de stilul ales pentru amenajarea dormitorului, paleta de culori este un element important, care poate influenta atat somnul, cat si starea de bine a celui mic. Dormitoarele Montessori sunt de obicei amenajate in culori deschise, neutre, pastelate, care ofera o senzatie de confort si liniste.
Sursa: DeaVita via Pinterest
Intreaga paleta de culori existenta in dormitor urmareste aceeasi linie, de confort, lumina, prospetime si delicatete. Lumina este si ea foarte importanta in dormitorul copilului, din mai multe motive. Pe langa faptul ca o lumina calda, difuza, protejeaza ochii sensibili ai celor mici, ea incurajeaza somnul si creeaza o atmosfera relaxanta.
Aceste senzatii create prin lumina si culori sunt extrem de importante de la o varsta frageda, pentru ca ajuta la starea de bine si de relaxare a celor mici, si ii ajuta sa vada lumea printr-un filtru pozitiv.
Sursa: Pinterest
2. Pat stil Montessori
Patul este cel mai important element dintr-un dormitor Montessori, deoarece aceasta incapere este in primul rand destinata somnului si odihnei. In general, dormitoarele Montessori includ un pat asezat direct pe podea.
Metoda Montessori incurajeaza libera explorare a mediului inconjurator, astfel incat toate lucrurile si elementele din dormitorul celor mici trebuie sa fie la nivelul lor, usor accesibile. Prin amplasarea patului direct pe podea, veti evita posibilele accidente sau caderi din patut.
In acelasi timp, copilul va invata sa asocieze patul intr-un mod pozitiv cu somnul si odihna, avand libertatea de a se urca si cobori singur din pat, fara ajutorul parintilor. De multe ori, copiii obosesc dupa o sesiune de joaca si ajung sa adoarma direct pe podea printre jucarii. In timp, ei vor asocia patul cu somnul si vor putea sa se retraga in patut atunci cand simt ca joaca i-a extenuat.
Sursa: Bobo Kids via Pinterest
3. Spatiul de joaca Montessori
In stilul Montessori, intreg dormitorul este concentrat la nivelul copilului, astfel incat toate elementele si lucrurile din incapere sa ii fie la indemana. Este foarte usor, cand aveti un dormitor in acest stil, ca toata incaperea sa se transforme intr-un spatiu de joaca.
Dormitorul insa trebuie sa fie in primul rand asociat cu odihna si cu somnul, astfel, spatiul dedicat distractiei trebuie delimitat. Dedicati un colt al camerei pentru joaca, si depozitati jucariile in cutii sau rafturi plasate la nivelul podelei, ca ele sa fie usor accesibile.
Puteti fii creativi si sa delimitati acest spatiu prin amenajarea unui cort sau fort, unde cel mic se poate juca sau relaxa.
Sursa: Dea Vita via Pinterest
4. Podeaua si covoarele in stil Montessori
Avand in vedere ca amenajarea unui dormitor Montessori se focuseaza in jurul conceptului de accesibilitate si explorare, toate activitatile sunt desfasurate pe podea. In consecinta, podeaua devine cel mai important element al incaperii, si trebuie amenajata cu atentie.
Primul obiectiv este siguranta, astfel trebuie sa va asigurati ca podeaua nu prezinta un pericol pentru cel mic. Cea mai buna modalitate pentru a va asigura ca cei mici nu se vor accidenta este sa acoperiti podeaua cu covoare pufoase pe care copiii sa se poata desfasura in voie.
Asigurati-va ca toate covoarele sau covorasele sunt fixate pe podea si nu aluneca, si ca cel mic ajunge direct pe covor atunci cand coboara din patut. Pe langa covoarele pufoase si confortabile, puteti amenaja zonele de joaca sau relaxare cu pernute pufoase, paturici confortabile, si alte elemente care aduc un plus de confort si coziness.
5. Spatiile de depozitare
Dormitorul celui mic va avea nevoie si de o zona dedicata schimbarii hainutelor sau scutecelor, si de asemenea de o zona de depozitare a hainelor si a jucariilor. Metoda Montessori incurajeaza copiii sa exploreze si sa invete singuri, astfel ca expertii recomanda amplasarea spatiilor de depozitare la nivelul lor.
Astfel copilul va putea sa invete singur sa se imbrace si sa isi schimbe hainutele, si va invata si cum si unde sunt depozitate cele necesare. Trebuie insa sa va asigurati ca dulapul cu haine sau rafturile alese sunt sigure pentru copii si nu vor cadea daca cel mic incearca sa traga de ele.
Pentru a incuraja dezvoltarea si a evita plictiseala si rutina, puteti schimba jucariile prin rotatie in fiecare saptamana.
Sursa: R and R at home via Pinterest
Acestea sunt cele mai importante lucruri de care sa tineti cont atunci cand amenajati un dormitor pentru copii in stil Montessori. Insa de departe cel mai important sfat este mentinerea sigurantei.
In tot procesul de amenajare, trebuie sa va asigurati ca toate obiectele din incapere pot fi utilizate si explorate in siguranta de catre cel mic. Odata ce sunteti siguri ca cel mic se poate desfasura in siguranta completa in dormitor, procesul de invatare si explorare poate incepe.
Topic-uri: dormitor montessori pat montessori metoda montessori dormitor culori montessori spatiu de joaca montessori spatiu montessori podea montessori jucarii montessori camera montessori
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate