Constructii | 10 minute 19 Sep 2020

Cum aduci casei tale investitii de durata prin programul Casa Eficienta Energetic

Scris de:

Mesteri Locali

Te gandesti sa iti izolezi casa pentru iarna sau sa reduci din pretul facturii la energie electrica? Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor a lansat de curand programul de eficientizare energetica a locuintelor, denumit "Casa Eficienta Energetic". Prin acest program, romanii pot obtine pana la 15.000 Euro finantare pentru a-si imbunatati consumul de energie in gospodaria proprie. Finantarea este nerambursabila si deconteaza 60% din costul lucrarilor de eficientizare a consumului de energie.


Cu cat o casa este mai bine izolata, cu atat necesarul de caldura al locuintei scade, iar astfel scad si costurile asociate consumului de energie. Orice casa poate avea pierderi de caldura prin pereti, ferestre, acoperisuri, ceea ce duce implicit la costuri ridicate pentru consumul de energie electrica. Afla cum poti beneficia de programul "Casa Eficienta Energetic" si ce imbunatatiri poti aduce in casa ta!

casa calculator bani monezi

Ce inseamna eficienta energetica?

Eficienta energetica inseamna sa faci mai mult cu mai putin: adica sa folosesti cat mai multa putere utila cu foarte putina energie posibil si sa nu lasi ca aceasta energie sa se piarda. Cele mai bune exemple implica becurile vechi. Aceste becuri au produs lumina, dar au irosit multa caldura in proces. Noile becuri cu economie de energie creeaza aceeasi cantitate de lumina fara a crea caldura irosita si astfel consuma mai putina energie.

Un frigider eficient din punct de vedere energetic va consuma mai putina energie decat un model vechi, dar va mentine in continuare mancarea rece, in timp ce o masina de spalat eficienta din punct de vedere energetic va face ca hainele sa miroasa proaspete si curate, fara a utiliza la fel de multa energie ca o versiune mai veche.

Termenul de eficienta energetica poate fi, de asemenea, utilizat intr-un sens mai larg. In loc sa ne concentram asupra eficientei energetice a unui singur obiect (cum ar fi un aparat), ne putem uita si la eficienta energetica a cladirilor intregi. Daca doua cladiri sunt alimentate cu aceeasi cantitate de energie pentru a crea caldura, cladirea care poate genera si retine cea mai mare caldura, este cladirea mai eficienta din punct de vedere energetic.


cauti electrician

De ce este eficienta energetica importanta?

Eficienta energetica joaca un rol din ce in ce mai important in viata noastra, din trei motive principale:

Mediul

Cu cat consumam mai multa energie, cu atat sunt emise mai multe emisii de carbon in atmosfera si cu atat rezervele noastre de resurse naturale precum petrolul, carbunele si gazele sunt epuizate. Trebuie sa ne reducem dependenta de aceste surse de energie si o modalitate de a face acest lucru este sa ne asiguram ca folosim cu totii energia cat mai eficient posibil.

Economia

Economia globala se bazeaza in mare masura pe petrol si gaze. Pe masura ce aceste resurse scad, costurile lor vor creste, provocand dezechilibre financiare in intreaga lume si ducand la saracie energetica in multe domenii ale societatii.

Buzunarul propriu!

Nimeni nu vrea sa plateasca mai mult decat trebuie pentru necesitatile de zi cu zi, cum ar fi incalzirea si apa calda, asa ca are sens sa fii eficient din punct de vedere energetic. In acest fel iti indeplinesti nevoile de energie platind in acelasi timp cat mai putin posibil.

Cum pot sa scad consumul energetic?

Daca doresti sa fii mai eficient din punct de vedere energetic, incepe prin a te asigura ca locuinta si toate aparatele tale electrice functioneaza cat mai eficient posibil. Nu este eficient din punct de vedere energetic sa arunci toate produsele tale vechi si sa le inlocuiesti cu articole noi, cu economie de energie; in schimb, asteapta pana se uzeaza si apoi inlocuieste-le.

Daca iti doresti sa ai o casa eficienta energetic, trebuie sa stii ca aceasta este in general clasificata in clasele A sau B de eficienta energetica. In aceasta casa sunt folosite predominant aparate din clasele A pana la A +++ iar confortul energetic al acestei case este ridicat, datorita izolatiei si a materialelor folosite in constructia locuintei.

Grade eficienta energetica

Ce inseamna cresterea eficientei energetice prin clase energetice?

Etichetele energetice arata modul in care aparatele pe care le cumperi se claseaza pe o scara de la A la G in functie de consumul sau de energie. Clasa A (verde) este cea mai eficienta din punct de vedere energetic, iar Clasa G (rosie) cea mai mica. In prezent - odata ce majoritatea aparatelor de un anumit tip ajung la clasa A - pot fi adaugate pana la 3 clase suplimentare la scara; A +, A ++ si A +++. Datorita eficientei energetice imbunatatite in multe produse, tot mai multe aparate sunt clasificate in clasele A +, A ++ si A +++, acestea fiind cele mai eficiente clase.

Cum pot sa imi fac o casa eficienta energetic?

Prima regula de economisire a energiei electrice este: nu lasa aparatele pornite. Printre celelalte sfaturi se numara si acela de a folosi becuri eficiente din punct de vedere energetic. Acestea consuma cu pana la 80% mai putina energie electrica decat becurile traditionale si pot continua sa functioneze de zece ori mai mult.

Apa calda si incalzirea reprezinta aproximativ patru cincimi din majoritatea facturilor de combustibil, astfel incat cresterea eficientei energetice a sistemului tau de incalzire poate face o mare diferenta in facturile de utilitati. Daca ai o centrala termica mai veche de 15 ani, probabil ca este timpul sa iei in considerare trecerea la un model mai nou, mai ecologic.

Pentru mai multa inspiratie, viziteaza blog-ul nostru despre idei de amenajare a casei eficient energetic.

Cum beneficiez de "Casa Eficienta Energetic"?

Programul "Casa Eficienta Energetic" permite finantarea nerambursabila cu pana la 60% din costurile asociate lucrarilor (si care nu depasesc suma totala de 15.000 Euro) pentru imbunatarea eficientei energetice in locuintele unifamiliale. Pentru a aplica la acest program, trebuie sa te inscrii online pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu si sa depui dosarul de finantare al lucrarii.

Acest program acopera costurile asociate achizitiei, montajului si executiei lucrarilor pentru reabilitarea termica a cladirii, izolarea termica a peretilor, imbunatatirea sistemelor de incalzire sau chiar reabilitarea sistemului de iluminat. De asemenea cheltuielile pot acoperi achizitia de centrale termice, panouri solare, sisteme de incalzire sau racire, termostate sau incalzire in pardoseala.

Tine minte, pentru orice lucrare de constructie, nu ezita sa apelezi la profesionistii inscrisi pe Mesteri Locali. Acestia te pot ajuta cu oricare din lucrarile de care ai nevoie pentru a te incadra in programul "Casa Eficienta Energetic", fie ca este vorba de izolatii, imbunatatiri ale sistemului de incalzire sau imbunatatirea sistemului electric al casei tale.

Topic-uri: Casa Eficienta Energetic Eficienta energetica Costuri energie electrica Consum eficient energetic Consum eficient energie electrica

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cum alegi o centrala termica ideala pentru orice apartament
Cum alegi o centrala termica ideala pentru orice apartament

Mesteri Locali 16 Iul 2020

Ce trebuie sa stii despre centrala termica

De cele mai multe ori montam o centrala termica datorita costurilor, insa cum facem sa alegem cea mai buna centrala termica pentru casa noastra?

Tot ce trebuie sa stii despre izolarea fonica in apartament
Tot ce trebuie sa stii despre izolarea fonica in apartament

Mesteri Locali 26 Aug 2020

Izolarea fonica in apartament - ce trebuie sa stii

Apartamentul in care te-ai mutat are peretii subtiri astfel ca auzi chiar si cel mai mic zgomot de la vecini? Afla de la noi ce este izolarea fonica.

6 Sfaturi de aplicat inainte sa te muti intr-o casa noua
6 Sfaturi de aplicat inainte sa te muti intr-o casa noua

Mesteri Locali 09 Sep 2020

Ce trebuie sa stii inainte sa te muti intr-o casa noua

Ti-ai cumparat o noua casa sau un apartament? Afla care sunt aspectele in care merita sa investesti pentru a-ti transforma casa intr-un camin.