Instalatii | 8 minute 29 Sep 2020
Inspira-te din aceste 23 de idei moderne pentru o casa eficienta energetic
Scris de:
Mesteri Locali
Cand planificam renovarea unei case, printre primele ganduri care ne vin in minte se numara amenajarea unei bai, zugravirea unei camere sau reparatii diverse. Izolatia casei sau inlocuirea instalatiei electrice nu fac parte din prioritatile amenajarii locuintei, insa exact aceste lucrari sunt cele care vor ajuta la reducerea costurilor utilitatilor in gospodarie.
Efectuarea unor schimbari simple in jurul casei poate face o diferenta atat pentru planeta, cat si pentru facturile lunare de gaze si electricitate. Dar uneori poate fi putin dificil sa ne dam seama de unde sa incepem. Urmatoarele sfaturi de a reduce costul facturii la energie electrica si de a avea o casa eficienta energetic sunt relativ usor de executat si, in general, nu ar trebui sa coste o avere.
1.Coboara termostatul
Primul lucru pe care trebuie sa-l incerci este sa mentii o temperatura modica in casa. Acest lucru poate fi dificil, mai ales iarna, insa chiar si cateva grade mai putin decat numarul obisnuit ar putea economisi bani. Daca casa devine putin prea rece, inchide perdelele pentru a pastra caldura sau investeste in perdele termice pentru iarna.
2.Instaleaza un termostat inteligent
Instalarea unui termostat inteligent te poate ajuta sa economisesti sute de RON pe an. Acestea functioneaza incalzind doar camerele pe care le utilizei si sunt controlate prin telefon, astfel incat vei putea incalzi casa mai eficient si sa economisesti bani pe termen lung.
Daca adaugi incalzire suplimentara la baie, cum ar fi pentru suportul de prosop sau incalzire in pardoseala, asigura-te ca ai totul conectat la un sistem inteligent. Acesta iti va permite accesul la comenzi usor de utilizat si accesibile pentru a controla incalzirea si consumul energetic in casa mai bine.
3.Inchide draperiile vara si tine-le deschise iarna
In lunile mai calde, inchide jaluzelele si draperiile pe partea insorita a casei tale pentru a mentine temperatura mai rece a casei si pentru a reduce consumul de aer conditionat. Deschide draperiile in lunile mai reci pentru a lasa soarele sa iti incalzeasca casa in mod natural.
4.Izoleaza-ti locuinta
Izolarea corespunzatoare a locuintei te poate ajuta sa mentii caldura in casa si facturile la energie scazute. Acest lucru nu trebuie sa se aplice exclusiv pentru case la curte. Izolarea oricarui perete din jurul casei poate reduce drastic emisiile de carbon si factura la incalzire.
5.Cumpara o centrala termica noua
Desi investitia intr-o centrala noua poate fi scumpa, aceasta poate face cea mai mare diferenta pentru casa ta, deoarece incalzirea reprezinta aproximativ 55% din facturile la energie. Prin urmare, trecerea de la o centrala cu clasificare G la una cu rating A iti poate economisi pana la 1,000 RON pe an.
6.Monteaza geamuri termopane
Ferestrele cu geam termopan folosesc doua foi de sticla pentru a prinde mai multa caldura in interiorul casei, permitand coborarea temperaturii in termostat. Instalarea ferestrelor cu geam termopan cu rating A ++ ar putea produce economii anuale de pana la 500 RON.
7.Nu lasa aparatele in regim de asteptare (stand-by)
La fel de eficient ca oprirea becurilor pentru economisirea energiei, este oprirea aparatelor dupa utilizare. Aceasta include laptopuri, televizoare, imprimante si masini de spalat. Scoaterea efectiva a acestor aparate din priza va permite sa economisiti sute de lei pe an.
8.Spala hainele la o temperatura mai scazuta
Spalarea hainelor la 30 de grade, in loc de temperaturi mai ridicate, consuma cu aproximativ 40% mai putina energie. Asigura-te ca folosesti un detergent de rufe pentru temperaturi mai scazute. Pana la 90% din energia utilizata de masina de spalat este utilizata pentru incalzirea apei, iar celelalte 10% sunt folosite pentru functionarea masinii. Aceasta inseamna ca utilizarea apei mai reci pentru fiecare ciclu poate economisi o cantitate semnificativa de energie.
9.Spala cat mai multe haine intr-un singur ciclu
Cand speli hainele, nu uita sa faci incarcaturi complete ale cuvei masinii de spalat. Aceasta metoda foloseste, din nou mai putina energie. Acest principiu se aplica si masinii de spalat vase, asigura-te intotdeauna ca este plina inainte de a o porni.
10.Dezgheata congelatorul
Dezghetarea regulata a frigiderului si a congelatorului il ajuta sa functioneze mai eficient in viitor. De asemenea, este util sa va tineti frigiderul plin. In mod surprinzator, cu cat alimentezi mai bine frigiderul, cu atat acesta va functiona mai eficient si astfel va consuma mai putina energie electrica. Daca ai mult spatiu gol in congelator, il poti umple cu sticle de apa de la robinet.
11.Evita risipa de apa
Actiunile mici, cum ar fi dusul in loc sa faci o baie sau inchiderea robinetelor in timp ce te speli pe dinti, pot face diferenta. Pe scurt, incearca sa tii robinetul inchis pentru o perioada lunga de timp.
12.Investeste in becuri eficiente
Iluminatul reprezinta 15% din factura electrica a unei gospodarii tipice. O idee buna poate fi sa iei in considerare cele mai eficiente optiuni de iluminare atunci cand faci modificari la casa. LED-urile sunt cele mai eficiente becuri de pe piata. Sunt disponibile cu diferite grade de luminozitate, culori si temperaturi, de culoare de la alb cald la alb rece ca aspect si se pot potrivi cu aproape toate corpurile de iluminat.
13.Inlocuieste aparatele electrocasnice vechi
Pe langa becurile cu consum redus de energie, schimbarea altor aparate poate face o mare diferenta. Consumul electrocasnicelor si a electronicelor reprezinta aproximativ 20% din facturile de energie dintr-o gospodarie. De exemplu, un cuptor electric cu un grad de eficienta A + consuma cu aproximativ 40% mai putina energie decat un cuptor cu rating B. De asemenea, ia in considerare masinile de spalat vase eficiente din punct de vedere energetic, frigiderele si congelatoarele si chiar ceainicele ecologice pentru a mentine consumul de energie scazut.
14.Alege pentru un cap de dus cu economie de apa
Capetele de dus eficiente din punct de vedere energetic functioneaza prin reducerea cantitatii de apa folosita. Acestea fac acest lucru amestecand apa cu aerul sau scazand debitul apei. Daca nu doresti sa cheltuiesti bani pe un cap de dus nou, pur si simplu incearca sa reduci timpul pe care il petreci la dus. Daca te poti limita la cinci minute, acest lucru te va ajuta sa iti reduci factura semnificativ.
15.Foloseste energie solara
Un lucru important de luat in considerare atunci cand vine vorba de cresterea eficientei energetice este energia solara. Instalarea panourilor solare pe acoperis va permite sa va generati propria energie in loc sa platiti pentru aceasta.
Poti folosi aceste panouri solare pentru alimentarea exclusiva cu energie a casei si a stoca energie sau chiar pentru a vinde energie inapoi la reteaua nationala. Panourile solare sunt cele mai eficiente pe acoperisurile orientate spre sud, la un unghi de aproximativ 30 de grade.
16.Utilizeaza lumina naturala
Daca lucrezi de acasa, vei folosi in mod natural mai mult gaz si electricitate decat daca ai fi la locul de munca toata ziua, ceea ce face chiar mai important sa fii atent la consumul de energie. Incearca sa utilizezi lumina naturala pentru munca de acasa, amplaseaza-ti biroul sau spatiul de lucru langa o fereastra pentru a putea profita cat mai mult de lumina zilei.
17.Curata filtrele din casa
Curata sau inlocuieste regulat toate filtrele din casa ta. Filtrele murdare fac ca sistemul de incalzire sau aer sa functioneze mai greu sau sa functioneze mai mult decat este necesar.
18.Spala haine sau vase pe timpul serii
Utilizarea masinilor de spalat vase si a masinilor de spalat rufe / uscatoare pe timp de noapte va mentine casa mai racoroasa, va reduce tensiunea din reteaua electrica in timpul orelor de varf de utilizare de la 16:00 la 18:00 si va reduce sansele unei urgente.
19.Incarca telefonul mobil in timpul zilei
Nu lasa telefonul mobil conectat peste noapte, acesta are nevoie doar de cateva ore pentru a fi incarcat. Astfel daca este lasat la incarcat in timpul noptii, acesta va consuma mai multa energie electrica decat in mod normal.
20.Investeste in toalete cu debit redus de apa
Toaletele consuma 30% pana la 40% din apa totala utilizata in case, devenind astfel cei mai mari consumatori de apa. Inlocuirea unei toalete mai vechi de cu o toaleta moderna, cu debit redus de apa poate reduce consumul de apa pe an. Toaletele cu debit redus au, de obicei, marcat debitul pe vasul din spatele scaunului sau in interiorul rezervorului.
21.Amplaseaza electrocasnicele in mod eficient
Frigiderele si congelatoarele nu ar trebui sa fie amplasate in apropierea aragazului, a masinii de spalat vase sau a orificiilor de incalzire sau expuse la lumina directa a soarelui. Expunerea la zone calde va obliga aparatele sa foloseasca mai multa energie pentru a functiona si a mentine rece.
22.Gateste inteligent
O cantitate enorma de energie este irosita in timpul gatitului. Pentru a reduce consumul de energie, foloseste cuptoare cu convectie. Acestea utilizeaza cu aproximativ 20% mai putina energie electrica decat cuptoarele conventionale. Iar daca folosesti cuptoare conventionale, pozitioneaza mancarea pe raftul superior.Raftul superior este mai fierbinte si va gati mancarea mai repede, permitandu-ti sa folosesti mai putin timp cuptorul.
Mai mult, cuptoarele cu microunde consuma cu aproximativ 80% mai putina energie decat cuptoarele conventionale. Tigaile la randul lor, trebuie asezate pe elementul de incalzire sau pe flacara de dimensiuni potrivite. Folosirea capacelor pe oale si tigai va incalzi alimentele mai repede decat gatitul in oale si tigai neacoperite.
23.Planteaza copaci sau arbusti in jurul casei tale
O buna amenajare a teritoriului (in special copaci foiosi) poate economisi energie pentru casele la curte, mai ales daca copacii sunt plantati pe partea de vest a casei. Vara, frunzele blocheaza radiatiile infrarosii care ar incalzi casa, in timp ce iarna ramurile goale lasa aceasta radiatie sa treaca.Desigur, daca casa are izolatie foarte buna, efectul este mult, mult mai mic, insa orice mic ajutor contribuie la eficienta energetica a casei.
Oricare din aceste sfaturi poate duce la o crestere a eficientei energetice a casei si astfel la scaderea costurilor de energie. Insa cel mai mare beneficiu al acestor imbunatatiri il considera impactul asupra planetei. Prin imbunatatirea modului in care consumam energie, ne putem asigura ca resursele planetei nu sunt complet consumate si putem asigura astfel un viitor curat generatiilor urmatoare.
Topic-uri: Casa Eficienta Energetic Eficienta energetica Idei casa eficienta energetic Idei eficienta energetica Sfaturi casa eficienta energetica Cum faci casa eficienta energetic
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate