Constructii | 7 minute 09 Sep 2020

6 Sfaturi de aplicat inainte sa te muti intr-o casa noua

Scris de:

Mesteri Locali

Tocmai ti-ai cumparat o casa sau un apartament. Insa, indiferent daca este noua sau veche, noua ta locuinta are nevoie de cateva renovari sau reparatii. Daca este prima ta locuinta, cu siguranta ai emotii si nu stii de unde sa incepi sau la ce sa fii atent atunci cand incepi renovarea.

Tocmai de aceea, suntem aici sa te ajutam cu sfaturi si recomandari privind mesterii de care ai nevoie pentru noua ta casa. Afla mai multe despre prioritatile pe care ar trebui sa le ai atunci cand te muti intr-o noua locuinta, despre primele lucruri care necesita renovare, mesterii de care ai nevoie, ce materiale de constructii trebuie sa cumperi.

Casa culori pensula arhitectura casa unelte masura

Exista cateva aspecte esentiale la care trebuie sa fii atent atunci cand te muti intr-o noua locuinta, mai ales daca aceasta este una mai veche.

1. Evaluarea generala a locuintei

Vei avea nevoie de un inspector expert in locuinte, care sa evalueze casa. Astfel, vei stii exact care sunt acele locuri din casa care necesita renovare si vei putea sa realizezi un plan pentru renovare. Expertul va evalua locuinta astfel incat sa se asigure ca aceasta este in regula, din punct de vedere al sigurantei.

Aici intra evaluarea calitatii constructiei si a rezistentei sale. Alaturi de evaluarea rezistentei si calitatii constructiei, un expert iti mai poate spune si daca noua ta locuinta iti ofera posibilitatea de a o extinde. In acest pas, trebuie inclusa verificarea sobelor, a hornului si a aparatelor de aer conditionat, precum si a evacuarilor acestora.

casa noua lupa inspectie casa noua

De asemenea, trebuie realizata verificarea acoperisului, a jgheaburilor, localizate si verificate sigurantele electrice, precum si localizate si verificate supapele de inchidere a apei. In cazul in care bugetul nu iti permite, sau nu iti doresti sa angajezi un inspector expert in locuinte, poti face acest pas chiar tu.

Pentru a evalua casa, trebuie sa te asiguri ca verifici fundatia si peretii, astfel incat sa te asiguri ca acestea nu prezinta crapaturi. De asemenea, verifica ferestrele si usile, iar in cazul in care acestea sunt din lemn, asigura-te ca sunt chituite corespunzator, astfel incat sa nu permita frigului sa patrunda in locuinta.

2. Verificare instalatia electrica si instalatia de apa

In cazul in care sistemele de incalzire si aer conditionat prezinta probleme, este necesar sa te asiguri ca le inlocuiesti. Printre problemele pe care le poti intampina in cazul acestor aparaturi se numara probleme cu cablurile, nivelul scazut al lichidului de racire, ventilator exterior nefunctional, unitate interioara care nu mai functioneaza sau circuit infundat.

electrician autorizat


Asigurarea unui mediu confortabil este primul pas pe care trebuie sa il faci pentru o locuinta placuta. Asigura-te ca instalatiile sanitare existente sunt de calitate si sunt pregatite pentru a tolera presiunea si folosirea intensa. Orice probleme ale instalatiilor sanitare trebuie rezolvate in prima faza a renovarii. In ceea ce priveste calitatea instalatiilor sanitare, trebuie sa acorzi atentie urmatoarelor aspecte:

  • Materialul din care sunt confectionate sa fie rezistent si sigur, sa nu intervina asupra calitatii apei
  • Tevile sa fie rezistente la coroziune, apa dura si calcar
  • Tevile sa aiba proprietati de duritate crescute, pentru a rezista la socuri
  • Tevile si conductele sa aiba o durata de viata crescuta de viata si o rezistenta buna la presiunea din instalatie
  • Tevile si conductele sa fie usor de imbinat 
  • Tevile si conductele sa fie in stare buna de functionare, sa nu prezinte semne de rugina sau uzura

Daca instalatia electrica si cea de apa sunt vechi, sau nu poti fi sigur de varsta acestora, recomandarea generala va fi sa le inlocuiesti. In general, instalatia electrica si cea de apa au o durata de viata intre 30 si 50 de ani inainte de a fi trebui sa fie inlocuite.

verificare tablou electric cabluri

Atat refacerea instalatiei electrice, cat si cea a instalatiei de apa este un proces costisitor, motiv pentru care numeroase locuinte cu o vechime de peste 30 de ani au sistemele lor initiale, acestea nefiind inlocuite cu altele mai noi sau moderne. Insa trebuie sa constientizezi faptul ca o instalatie electrica veche sau un sistem de tevi vechi prezinta riscuri pentru siguranta ta si a locuintei tale. 

De aceea, este important sa iei legatura cu un electrician autorizat si cu un instalator, pentru a verifica reteaua electrica si pe cea de apa din noua ta locuinta. Iar, daca este cazul, asigura-te ca acestea sunt schimbate. Chiar daca prezinta un cost usor ridicat, te va scuti de numeroase riscuri si potentiale probleme, care ar putea duce chiar la costuri mult mai mari decat inlocuirea instalatiilor.

instalator montaj tevi plastic albastre

3. Materiale periculoase

Locuintele vechi pot contine diverse materiale periculoase, inclusiv plumb si azbest. Intrucat nu poti determina pur si simplu daca aceste materiale nocive se regasesc in peretii sau izolatia locuintei tale, este necesar sa apelezi la un specialist, in cazul in care ai banuieli ca ar putea exista astfel de substante in casa ta.

Numeroase locuinte vechi contin astfel de materiale in vopseaua de interior sau exterior, precum si in reteaua de tevi pentru apa. Plumbul care era utilizat la tevi sau vopsea poate sa se scurga in mediul inconjurator sau in sistemul de apa din locuinta ta, provocand probleme grave de sanatate. Azbestul, pe de alta parte, era utilizat in sobe, izolatie si acoperisuri. 

Pentru a evita riscurile pe care aceste materiale periculoase le prezinta pentru mediu si sanatate, este recomandat sa ceri o evaluare a unui specialist. In cazul in care aceste materiale exista in locuinta ta, este recomandat sa te asiguri ca le elimini. De exemplu, in cazul unei vopsele cu plumb, apeleaza la o firma de constructii care sa inlocuiasca vopseaua cu una noua.

zugrav pensule camera zugravita parchet

De asemenea, poti apela la un zugrav pentru a reimprospata peretii si a te asigura ca vopseaua folosita nu contine materii nocive. In prezent, pretul unui zugravit incepe de la aproximativ 15 RON/mp. In acest pret poate fi inclusa vopseaua lavabila alba, manopera pentru zugravit, mici reparatii, materialele de protectie si cele pentru micile reparatii incluse.

4. Probleme structurale sau ale fundatiei 

Daca noua ta casa este la curte, fundatia va fi una din prioritatile tale. In timp, fundatia unei case, chiar daca este una solida, incepe sa prezinte crapaturi si denivelari. Acestea pot duce la coroziune, igrasie si alte probleme ale locuintei.

Este recomandat ca, in etapa de inspectie a noii tale locuinte, sa te asiguri ca sunt verificate usile si ferestrele pentru a sti daca acestea se inchid bine, sa fie verificati peretii de crapaturi vizibile, tiglele crapate si podelele neuniforme. Toate acestea sunt semne comune ale problemelor cu fundatia si problemele structurale ale unei case.

5. Eficienta energetica

In cazul in care iti doresti o locuinta moderna, care sa iti ofere eficienta energetica, adica putere energetica maxima la costuri minime, acum este momentul sa te ocupi de acest aspect. O locuinta eficienta din punct de vedere energetic este acea locuinta care consuma minimul de energie necesara pentru iluminarea, incalzirea si racirea locuintei.

Pentru eficientizarea locuintei, se are in vedere atat izolarea corespunzatoare a acesteia, cat si instalarea unui sistem de iluminare si a unui sistem de incalzire care se bazeaza pe energie regenerabila. Atunci cand cumperi o locuinta noua, primesti si certificatul energetic al locuintei.

eficienta energetica aparate electrice

In functie de acesta, poti lua masurile necesare pentru a transforma locuinta ta intr-una eficienta din punct de vedere energetic, daca este cazul. In cazul unei locuinte pe care o construiesti, poti apela direct la o firma de certificate energetice, pentru a te ajuta cu intregul proces de asigurare a eficientei energetice a locuintei tale.

6. Ferestre si usi

Daca ai descoperit ca ferestrele si usile sunt uzate sau distruse si trebuie schimbate, acesta este urmatorul pas pe care trebuie sa il faci in cadrul renovarii locuintei tale. Asigura-te ca ferestrele si geamurile sunt bune si se inchid corespunzator. Astfel, vei asigura siguranta casei tale, dar vei reduce si costurile de incalzire in sezonul rece.

Buget necesar pentru renovarea unei case

Inca dinainte de a incepe lucrarile de renovare, este esential sa realizezi o estimare cat mai apropiata de realitate a costurilor renovarii. Inainte de a incepe sa optezi pentru lucrarile de renovare necesare, este necesar sa stii cat mai bine posibil la ce costuri sa te astepti. Altfel, ai putea avea surpriza neplacuta de a ramane fara fonduri cand esti abia la jumatatea lucrarilor de renovare.

Atunci cand stabilesti bugetul pentru renovare, trebuie sa tii cont de tot ce este inclus in renovare, adica totul de la finisaje, la tamplarie, instalatii electrice si sanitare, mobila, electronice, electrocasnice si accesorii. Incepe prin a prioritiza elementele critice, ce vor necesita o investitie considerabila de bani. In cazul caselor la curte, gandeste-te la structura casei.

Fundatia, acoperisul, peretii, vor fi elementele prioritare pentru care va trebui sa aloci un buget considerabil. In cazul apartamentelor in blocuri vechi, circuitul electric precum si traseul de apa sau sistemul de tevi al casei, impreuna cu elementele termice precum calorifere, boiler, sistem de incalzire vor fi cele mai importante investitii. Mai mult, prin inlocuirea circuitului electric si al celui sanitar sau termic, vei asigura un plus de siguranta si confort familiei tale cel putin pentru urmatorii 20 ani.

Pentru a putea estima un buget, compara diversele oferte pe care le primesti si decide care sunt cele mai convenabile pentru tine, atat din punct de vedere al pretului, cat si a calitatii materialelor si serviciilor. Pe Mesteri Locali poti cere meseriasilor pana la 5 oferte de pret pentru o lucrare, ceea ce te poate ajuta sa iti faci o idee mai buna asupra costurilor manoperei.

pusculita ban calorifer buget

Pentru rezultate ideale, planifica renovarea casei tale cel putin cu 2 sau 3 luni inainte de inceperea lucrarilor. Aceasta regula este in special importanta pentru lucrari ce pot fi desfasurate iarna, precum inlocuirea circuitului electric. Ca sfat final, asigura-te ca lasi o marja de buget pentru costurile ascunse care apar pe parcursul renovarii. Inevitabil, vor aparea o serie de probleme si situatii neasteptate odata ce incep lucrarile de renovare. Printre cele mai comune defectiuni descoperite pe parcursul renovarii se numara cele de la instalatiile electrice si cele sanitare precum scurgeri sau tevi corodate. Costurile suplimentare pot intarzia finalizarea renovarii, daca nu ai un buget pregatit pentru astfel de situatii.

Acum ca stii care sunt principalele lucruri de care trebuie sa ai grija atunci cand te pregatesti sa te muti in noua ta casa, nu iti ramane decat sa gasesti meseriasii potriviti pentru proiectul tau. Mesteri Locali iti pune la dispozitie cei mai buni mesteri de care ai nevoie, pentru a-ti amenaja casa in cel mai scurt timp si a te bucura de ea impreuna cu familia.

Topic-uri: Casa noua Apartament nou Buget renovare casa noua Renovare casa noua Evaluare locuinta noua Reparatii casa noua

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Totul despre cum sa alegi chiuveta de bucatarie perfect
Totul despre cum sa alegi chiuveta de bucatarie perfect

Mesteri Locali 18 Iun 2020

Cum alegi chiuveta de bucatarie

Te gandesti sa iti renovezi bucataria? Profita de ocazie si afla cum sa alegi chiuveta de bucatarie perfecta!

Cum alegi o centrala termica ideala pentru orice apartament
Cum alegi o centrala termica ideala pentru orice apartament

Mesteri Locali 16 Iul 2020

Ce trebuie sa stii despre centrala termica

De cele mai multe ori montam o centrala termica datorita costurilor, insa cum facem sa alegem cea mai buna centrala termica pentru casa noastra?

Tot ce trebuie sa stii despre izolarea fonica in apartament
Tot ce trebuie sa stii despre izolarea fonica in apartament

Mesteri Locali 26 Aug 2020

Izolarea fonica in apartament - ce trebuie sa stii

Apartamentul in care te-ai mutat are peretii subtiri astfel ca auzi chiar si cel mai mic zgomot de la vecini? Afla de la noi ce este izolarea fonica.