Constructii | 6 minute 29 Sep 2021
De ce sa tii cont de izolatiile exterioare ale casei
Scris de:
Laura Cozminca
Prin izolatia exterioara ne referim la protejarea locuintei de anumiti factori de mediu. Se realizeaza, de regula, cu ajutorul unor placi speciale. Si te ajuta sa pastrezi un confort termic optim in interior. Dar si o temperatura constanta in timpul anului.
Insa o izolatie exterioara e un proces mai complex de atat. Iata cum te poate ajuta montarea unui sistem de izolatie termica. Dar si care este cea mai buna izolatie exterioara pentru locuinta ta.
- De ce se face o izolatie exterioara pentru locuinte
- Care sunt beneficiile unei izolatii exterioare
- Modalitati de izolatie exterioara
- Tipuri principale de izolatii exterioare
- Care sunt cele mai utilizate tipuri de materiale pentru izolatie exterioara
- Care sunt costurile pentru realizarea unei izolatii exterioare
De ce se face o izolatie exterioara pentru locuinte
Cele mai multe izolatii exterioare se fac la nivelul peretilor. Se monteaza placi speciale, cu ajutorul unui adeziv. Ele au proprietati termice speciale. Si impiedica frigul sau soarele sa patrunda in interior. Insa se pot face si la nivelul acoperisului, fundatiei sau al terasei.
O locuinta poate fi izolata direct in momentul construirii sau ulterior. Acest procedeu este relativ nou in Romania. A devenit un standard in constructii abia in ultimii 20 de ani.
O izolatie exterioara se face pentru a reduce costurile facturilor la utilitati. O locuinta care nu e eficienta energetic pierde caldura. Iar iarna caloriferele trebuie sa mearga constant. In plus, vara nu poti respira fara sa pornesti aerul conditionat.
Un apartament de 40 mp are un pret izolatie exterioara de circa 2.000 RON, potrivit ofertelor online. Si poate reduce costurile utilitatilor cu pana la 500 RON pe an. Insa nu e suficienta doar izolarea exterioara a peretilor. Expertii recomanda investirea intr-un set de geamuri cu proprietati izolante.
Pe langa asigurarea unui confort termic, izolatia exterioara mai are rolul de a tine umezeala la distanta. Unele materiale de constructie, precum betonul, impreuna cu factorii de mediu interiori, pot duce la o umiditate foarte mare. In timp, duce la igrasie. Ceea ce poate da si probleme de sanatate.
Iata cum cea mai buna izolatie termica exterioara actioneaza si ca o bariera in prevenirea formarii condensului si a umiditatii in locuinta.
Care sunt beneficiile unei izolatii exterioare
Montarea unui sistem de izolatie exterioara are numeroase avantaje, precum:
- Poti sa reduci mult pierderile de energie calorica prin pereti
- Poti sa economisesti pana la 40% din totalul costurilor pentru incalzire
- Ajuti la reducerea consumului de resurse naturale.
- Pe timpul verii impiedici patrunderea radiatiilor solare si mentii racoare in casa
- Ai parte de un grad de confort sporit acasa
Multe materiale, precum o izolatie exterioara cu vata bazaltica, ajuta la prevenirea formarii umiditatii in interior. Aceste materiale de izolatie protejeaza fatada casei de factorii de mediu. Si iti dau ocazia perfecta de a reimprospata o cladire mai veche.
Modalitati de izolatie exterioara
Pentru izolarea peretilor exteriori se prefera polistirenul. Practic se monteaza panouri din polistiren expandat sau extrudat, folosind un adeziv izolatie exterioara.
Panourile sunt de mai multe forme si grosimi. Sunt destul de performante si rezistente, inclusiv la umiditate. Desigur, dupa fixarea lor pe perete, se adauga un strat suplimentar de tencuiala. Procedeul asigura un plus de protectie.
Dar, pentru a alege cea mai buna izolatie termica exterioara pentru locuinta ta, trebuie sa tii cont de caracteristicile cladirii. De exemplu, acolo unde exista multa tamplarie, izolatia trebuie sa fie mult mai eficienta inpotriva umiditatii. Caz in care se aleg materiale care sunt si higroscopice. Adica absorb umezeala din aer.
Tipuri principale de izolatii exterioare
Izolatie exterioara pentru pereti
Izolatia termica a peretilor reprezinta cea mai buna izolatie termica exterioara. Poate fi facuta oricand si, din acest motiv, este si cea mai des practicata. Este ideala si pentru locuintele de la bloc. Asigura o eficienta termica destul de ridicata, cu rezultate in scurt timp.
In plus, daca vorbim de un pret izolatie exterioara, raportul intre costuri si beneficii este unul rezonabil.
In Romania, materialul cel mai des folosit este polistirenul expandat. Aici, raportul dintre cost si eficienta este unul convenabil. Pretul se calculeaza pe metru patrat de material si variaza intre 40-60 RON.
Izolatie exterioara la nivelul fundatiei
In acest caz, izolatia se face inca de la inceputul procesului de construire. Principalul scop este hidroizolatia si mai putin termoizolatia.
Fundatia este prima care intra in contact cu pelicula umeda de la nivelul solului. In timp, ar putea duce la aparitia mucegaiului si la degradarea podelelor. In plus, caldura se poate pierde si prin pardoseala.
Pentru hidroizolatia fundatiei se adauga straturi impermeabile sau o membrana cristalina.
Izolatia la nivelul terasei blocului sau al acoperisului casei
Nu doar peretii si fundatia au nevoie de hidroizolatie si de termoizolatie. Ci si terasa locuintei. Si aici poti folosi aceleasi materiale de izolatie termica exterioara. Poti aplica mai intai stratul de izolatie termica si apoi un strat hidroizolator. Astfel, ai o mai buna protectie impotriva intemperiilor.
La fel de expus umiditatii este si podul sau acoperisul. Si la nivelul lor se pot face izolatii. Spre exemplu, adaugarea unei membrane de bitum.
Care sunt cele mai utilizate tipuri de materiale pentru izolatie exterioara
Alegerea materialului cu care se face izolarea exterioara are anumite cerinte, cum ar fi:
- Grosimea peretilor
- Orientarea casei si directia din care bate cel mai des vantul, ploaia si zapada
- Vechimea cladirii
Din fericire, exista o gama variata de materiale de izolatie termica exterioara. Cele mai folosite materiale sunt polistirenul, polistirenul expandat, polistirenul extrudat, vata bazaltica, vata minerala de sticla.
Izolatie exterioara cu polistiren
Cele mai multe proiecte iau in calcul acest tip de izolatie exterioara cu polistiren. Este unul dintre cele mai folosite materiale. Are costuri reduse si se monteaza usor. E important sa stii care este cel mai bun polistiren pentru izolatie exterioara.
Polistiren expandat
Polistirenul expandat e recomandat, in special, pentru izolatia constructiilor noi. Insa poate fi folosit si la renovare. Are un pret mai scazut fata de cu alte materiale. In plus, se lucreaza foarte usor cu placile din polistiren expandat. Mai ales ca au o greutate mica. Se pot modifica usor prin taiere si nu pun niciun fel de presiune pe fatada.
O izolatie exterioara cu polistiren expandat permite circulatia aerului dinspre interior spre exterior. Astfel, pe langa termoizolare, are rol si in prevenirea aparitiei umiditatii si a mucegaiului.
Polistiren extrudat
Polistirenul extrudat este folosit mai des pentru izolatia termica a fundatiei, a subsolurilor si a terasei. Poate izola si podelele, in interior, daca este asezat intre fundatie si parchet.
Diferenta intre polistiren expandat si polistiren extrudat:
- In primul rand, polistirenul extrudat are o densitate mai mare
- Calitatea este superioara la polistiren extrudat
- Polistirenul extrudat are o rezistenta mecanica mai buna
- Polistirenul extrudat are o putere de izolare mai mare la umiditate si alti factori de mediu agresivi
- Polistirenul extrudat este foarte rezistent la compresiune
In cazul in care te intrebi ce grosime trebuie sa aiba izolatia exterioara de polistiren extrudat, trebuie tii cont de nevoile locuintei tale. E indicat sa ceri ajutorul unui mester.
In schimb, tocmai pentru ca are o densitate mai mare, nu permite circularea aerului intre perete si material. De aceea se recomanda mai putin pentru izolarea peretilor. Mai ales daca in interior exista probleme cu umiditatea.
Izolatie exterioara cu vata
Vata este un material ecologic si eficient pentru o izolatie exterioara. Ajuta la crearea unui termosistem eficient.
Vata bazaltica
Este fabricata din roca de bazalt topita. Si e destul de rigida, fata de alte materiale de izolatie termica exterioara.
O izolatie exterioara cu vata bazaltica are mai multe avantaje:
- Un raport de izolatie foarte bun si o eficienta ridicata
- Lasa peretii sa respire
- Este un material ignifug si poate ajuta chiar si cu izolatia fonica, nu doar termica
Principalul dezavantaj este pretul mai ridicat decat al polistirenului. De asemenea, procesul este mai complex si trebuie facut doar de profesionisti.
Atentie! Pentru a putea izola peretii cu vata bazaltica ai nevoie si de alte materiale pentru sustinere. Nu e suficient doar un adeziv izolatie exterioara. Iar asta poate insemna o greutate suplimentara pentru fatada. Cel mai bine e sa te consulti cu un mester pentru a vedea daca materialul este potrivit pentru casa ta.
Vata minerala de sticla
E realizata ecologic, in mare parte din deseuri de sticla reciclate. Dupa topirea lor se formeaza niste fire foarte subtiri care sunt apoi transformate intr-o masa compacta. Tocmai aceasta masa este folosita pe post de izolator termic. Dupa polistiren, vata minerala de sticla este a doua in topul preferintelor.
Avantaje vata minerala de sticla:
- Ideala pentru o izolatia exterioara a unei case din caramida sau BCA
- O poti folosi pentru peretii despartitori sau pentru mansarde
- E indicata si in cazul blocurilor
- Rezista in timp - poate rezista mai multe generatii
- E mult mai flexibila, comparativ cu polistirenul
- Izoleaza eficient crapaturile
- Nu arde atat de usor si izoleaza mult mai bine acustic
Atentie, in ciuda numelui, acest tip de vata este destul de dura. Poate cauza rani daca nu ai un echipament corespunzator. Spre deosebire de vata bazaltica, vata minerala este mai usoara.
Izolatie exterioara cu spuma poliuretanica
Nu este o solutie rentabila pentru o izolatie exterioara totala, ci doar pentru anumite portiuni.
Insa, desi un pret izolatie exterioara de acest tip poate fi destul de ridicat, in jur de 80 RON/mp, are si beneficii, cum ar fi:
- Are un sistem special de aplicare
- Nu necesita prea mult efort din partea ta la aplicare
- Nu ai nevoie de prea multa experienta pentru a folosi spuma poliuretanica
- Datorita compozitiei spongioase, are o aderenta buna pe orice tip de material
- E ideala pentru izolarea suprafetelor neuniforme, cu gauri si fisuri
- E suficienta aplicarea unui firicel subtire, deoarece se va expanda si va umple golul
- Se foloseste mai mult la renovare, cand raman fisuri, sau dupa montarea geamurilor, a aerului conditionat ori a centralei termice
Un mare dezavantaj este aspectul estetic neplacut. Mai ales atunci cand ramane vizibila.
Izolatie exterioara cu materiale naturale
Pana la aparitia metodelor moderne de izolatie exterioara, din materiale prefabricate, la baza au stat cele naturale. Poate ai vazut la bunici acei pereti realizati din lut si paie. Inca exista multi adepti ai metodelor si materialelor de constructie clasice.
Iata cateva din aceste tipuri de materiale cu bune proprietati izolatoare:
- Pluta - este expandata sau granulata; e eficienta atat in izolarea termica, cat si in izolarea fonica a peretilor; nu favorizeaza aparitia mucegaiului
- Paie - Ajuta foarte mult la mentinerea unei temperaturi constante in interior; se folosesc, in special, in locuintele de tip traditional
- Stuf - este o planta cu efect termoizolant
- Canepa - este un fel de material bun la toate; buna pentru izolatia peretilor, ofera si o buna circulatie a vaporilor de apa din interior catre exterior; impiedica formarea mucegaiului
- Lana - ofera o buna izolatie exterioara termica; poate fi aplicata in mai multe straturi, in functie de nevoi; seamana cu o izolatie exterioara cu vata bazaltica
Care sunt costurile pentru realizarea unei izolatii exterioare
Nu putem spune ca exista un pret standard pentru acest tip de lucrare. Costurile montarii unui sistem de izolatie exterioara depind de mai multi factori:
- Dimensiunea peretilor pentru care ai nevoie de izolatie
- Grosimea peretilor si necesarul de material izolator
- Tipul de material ales
- Materiale auxiliare
- Costurile pentru mana de lucru
Desigur, mai putem vorbi si de un pret izolatie exterioara aplicat pe metrul patrat. Fiecare companie autorizata de constructie sau mester independent practica propriile tarife.
Daca doresti sa-ti faci singur izolatia, poti compara preturile materialelor din magazinele de bricolaj. Asa alegi nu doar cea mai buna izolatie termica exterioara, ci si cele mai rezonabile costuri.
Topic-uri: izolatie exterioara izolatii exterioare izolatie exterioara pret izolatie exterioara locuinte materiale izolatie exterioara izolatie exterioara polistiren izolatie polistiren izolatie polistiren extrudat izolatie vata izolatie vata bazaltica vata minerala de sticla
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate