Design Exterior | 6 minute 22 Aug 2021

Importanta unei usi de exterior si cum poti alege cea mai buna usa

Scris de:

Laura Cozminca

O veche zicala din popor spune ca interiorul este mult mai important decat exteriorul. Ceea ce este adevarat. Insa, te-ai gandit ca ceea ce se afla in exterior te ajuta sa protejezi interiorul? Departe de a fi doar o metafora, cam acesta este si rolul unei usi de exterior. 

Usile de exterior sunt foarte diferite de usile de interior din mai multe motive. In primul rand, acestea sunt direct expuse factorilor de mediu. In al doilea rand, trebuie sa protejeze interiorul.

usi de exterior galbene case de caramida alaturate

Insa, in timp ce o usa de interior poate avea si rol pur decorativ sau doar sa traseze limita dintre doua incaperi, atunci cand alegi usa de exterior trebuie sa tii cont de mai multe detalii. Spre exemplu, iti doresti o usa de lemn masiv ori ceva mai delicat, precum o usa termopan exterior?

Asadar, care sunt aspectele care iti pot influenta decizia si care sunt cele mai bune usi de exterior?

usi exterior duble moderne din termopan casa moderna


Tipuri de usi de exterior


Prin usi de exterior nu ne referim doar la cele plasate la intrarea in casa, chiar daca acestea sunt cele mai des folosite. O locuinta rezidentiala poate avea si: 

  • mai multe zone pe unde se poate intra in casa
  • intrari neautorizate altor oameni decat locatarilor
  • magazia
  • o terasa inchisa
  • alte anexe

montator usi

De aceea, cele mai bune usi de exterior case au caracteristici imbunatatite fata de cele de interior si pot fi de mai multe tipuri. 

Atunci cand vrei sa-ti achizitionezi o usa de exterior, indicat ar fi sa tii cont de zona de amplasare. Fiecare are functionalitatea si caracteristicile ei.

usi termopan exterior balcon rama alba balcon iarba decking

Sursa: Homify


Usile principale, de la intrare

Adesea denumita si usa din fata, aceasta este prima cu care musafirii vor face cunostinta. Dar si hotii. Asadar, aceasta trebuie sa aiba atat un rol decorativ, sa se integreze bine cu restul fatadei, dar sa fie si foarte bine securizata.

Partea buna este ca multi producatori inteleg aceste nevoi. Pe piata vei gasi o gama extinsa de usi exterior moderne, in mai multe stiluri si culori si cu diverse sisteme de siguranta. Multe modele de usi termopan exterior vin acum cu astfel de dotari. 

Vei observa si ca exista o diferenta intre usile de la intrare pentru un apartament si cele pentru o casa. De regula, cele pentru apartament sunt mai inguste si cu inchidere simpla. Cele pentru o casa sunt mai late si pot fi compuse din doua piese, adica usi exterior duble. Acest criteriu de selectie este foarte important atunci cand intrebi un consultant ce fel de usi se pot pune la exterior.

usa moderna casa culoare albastru


Usile secundare

Daca locuiesti la casa, este posibil sa mai ai cel putin inca o intrare, pe langa cea principala. Adica intrarea din spate sau intrarile laterale. Acestea nu sunt atat de vizibile si nici accesibile oaspetilor. Insa tot trebuie sa-ti asigure un anumit nivel de siguranta si securitate. 


Usile spre terasa

Unul dintre cele mai pretioase avantaje de a locui la casa este posibilitatea amenajarii unei terase chiar in spatele casei. Daca ai deja in minte o iesire prin spate care se leaga direct cu terasa, atunci cu siguranta cauti si o usa perfecta pentru ea.

Majoritatea usilor de exterior pentru terase sunt vitrate. Adica au o structura solida de baza din lemn sau termopan si geamuri foarte largi. Asta le face excelente si pentru a lumina eficient si natural interiorul. 

usi termopen exterior rama albastru inchis curte interioara

Sursa: Direct Doors

Acestea pot fi cu deschidere simpla, din doua foi de usa, glisante ori pliante. De exemplu, multe modele de usi termopan exterior vin acum cu varianta de geamuri largi, ideale pentru iesirea spre terasa. 

O categorie aparte o reprezinta usile frantuzesti de exterior. Acestea se potrivesc atat la intrarea principala, cat si ca usa pentru tarasa. In general, acestea sunt usi de exterior duble, cu balamale.

Asemeni celor de terasa, au o structura bazata pe geamuri ample. Principala diferenta, insa, este faptul ca de multe ori usile frantuzesti au si un set de bare, sub forma de grilaj. 

usi de exterior stil frantuzesc rama neagra balcon

Sursa: Lemon Stripes


Usi exterior pentru constructii anexe

Vorbim aici de usile pentru casa scarii, sere, pivnita, garaj, magazie. Exista cel putin una  intr-o gospodarie mai mare si nu trebuie sa acorzi o importanta mai mica usii pe care o alegi pentru aceste zone.


Materiale usi de exterior si costuri


Spre deosebire de usile de interior, cele de exterior trebuie sa fie rezistente in timp, mai ales ca vor fi expuse direct factorilor de mediu. Dar cele mai bune usi de exterior case trebuie sa fie rezistente si ca material, pentru a-ti asigura securitatea de care ai nevoie.

Asadar, durata lor de viata depinde si de materialul din care sunt fabricate.

montato de usi de exterior din termopan


Usile din material lemnos

Acestea sunt usile din lemn simplu, lemn masiv sau confectionate din derivate, precum PAL-ul.Lemnul pare sa fie materialul preferat pentru usile exterioare, cel putin in cazul cladirilor rezidentiale.

Fiind un material natural, acesta ofera un grad ridicat de personalitate unei locuinte, mai ales ca poate fi ornat si decorat in varii metode. Astfel, majoritatea modelelor de usi exterior moderne din lemn pot fi integra in diverse stiluri arhitecturale. Un alt avantaj al lemnului este ca izoleaza termic foarte bine.

usa lemn masiv exterior casa contemporana

O alta varianta ar fi usile din lemn masiv. Acestea sunt extrem de rezistente si se integreaza foarte bine in constructiile mai mari. Dar sunt potrivite si pentru usa de la intrarea in apartament.

Daca vei privi cu atentie cladirile de epoca, vei observa ca usile din lemn masiv au rezistat bine timpului si chiar razboaielor. Asta pentru ca lemnul masiv are o rezistenta sporita la lovituri. Asadar, acestea vor reprezenta o investitie pe termen lung pentru locuinta ta. 

usi exterior modern duble culoare lemn

O varianta ceva mai ieftina si mai versatila o reprezinta usile din PAL. Avantajul acestora este ca au un aspect simplu si se gasesc in diverse modele si culori. 

Deoarece sunt mult mai usoare si au un sistem de montare mai simplu, usile exterioare din PAL sunt preferate de mesterii care doresc sa-si faca singuri lucrarile.

Atentie! Acest material este mai putin calitativ decat lemnul. 

usa exterior ieftina casa nr 3

Sursa: Direct Doors


Usile de exterior metalice

In special pentru locuintele de tip apartament, usile metalice reprezinta o varianta ideala deoarece sunt foarte rezistente impotriva spargerilor. Si, in plus, acestea pot avea un aspect destul de inedit sau chiar impunator. 

Asemeni usilor din lemn masiv, si acestea rezista destul de bine la factorii de mediu, in special atunci cand vine vorba de alternata inghet-dezghet. 

usi exterior moderne glisante cadru metalic albastru inchis sufragerie

Sursa: This Old House

Usi din aluminiu

Acestea pot fi realizate integral din aluminiu, fie pot fi combinate cu alte materiale precum  metale, termopan sau sticla. 

Sunt populare mai degraba pentru genul de cladiri comerciale, sedii mici de birouri sau spatii administrative, decat pentru locuinte rezidentiale. Insa pentru proiectul tau poti alege ce design vrei. 

Deoarece materialul este unul usor de prelucrat, vei gasi o gama larga de usi exterioare din aluminiu si pentru cladirile rezidentiale. Acestea pot asigura un grad ridicat de izolare termica si fonica. In plus, sunt stabile si foarte rezistente in timp. 

usa exterior termopan terasa interioara

Sursa: Contemporist

Usi din tabla zincata

Probabil din ratiuni economice, acestea sunt printre cele mai populare tipuri de usi exterioare de la noi. Motivele sunt destul de simple: sunt aspectuoase, rezistente la lovituri si avantajoase ca pret.

Din pacate, mai ales daca sunt folosite pentru case, acestea nu au o durata de viata prea mare sau necesita reconditionari permanente deoarece ruginesc, in special in perioadele cu precipitatii abundente. Sau se scorojesc de la caldura. Totodata, nu sunt prea eficiente in privinta izolarii termice. 

Insa aceste aspecte conteaza mai putin in cazul usilor exterioare pentru apartament. 

usa de exterior moderna rosie geam plante intrare

Sursa: Direct Doors


Alte materiale pentru usi de exterior

Usi din PVC

Materialul are o performanta energetica ridicata si este rezistent chiar si la temperaturi scazute. Probabil te intrebi care usi PVC pentru exterior sunt mai rezistente. Ei bine, daca este combinat cu alte materiale precum termopanul, acestea asigura si o izolatie fonica eficienta. 

In aceasta combinatie sunt folosite tot mai des si ca usi pentru balcon, in special pentru cele deschise, cu o mica terasa.

usa intrare alba PVC simpla

Sursa: Direct Doors

Usile din PVC se pot monta atat in spatii comerciale, precum magazine si restaurante, la diferite institutii sau case particulare. De precizat ca vor avea nevoie de montarea unui sistem de inchidere de calitate.

Din punct de vedere estetic, usile exterioare din PVC sunt mai putin elegante sau versatile decat cele din lemn sau aluminiu. Insa modul in care este confectionat panoul usii poate reprezenta un avantaj. 

Panoul permite usii sa fie dotata cu elemente speciale de feronerie decorativa sau de siguranta. Aceste usi sunt usor de intretinut si rezista foarte bine in timp daca sunt de calitate. 

usi exterior duble albe rama curbata stil clasic

Sursa: Pinterest

Usi din fibra de sticla

Usile din fibra de sticla pot imita foarte bine lemnul, dar nu numai. Fiind un material cu care se lucreaza usor si care permite modelarea, vei gasi pe piata zeci de modele, stiluri ori chiar dimensiuni. 

Asemeni lemnului, usa din fibra de sticla este foarte rezistenta la factorii externi, chiar si la inghet. In ciuda aparentelor si a suprafetei fine la atingere, usile din fibra de sticla sunt greu de spart. Asadar te va proteja impotriva musafirilor nepoftiti.Fibra de sticla este favorita proprietarilor in materie de usi exterior duble pentru terasa.

usa tip geam moderna fibra de sticla rama neagra

Sursa: IQ Glass

Usi termopan exterior

Usile exterioare din termopan reprezinta o optiune relativ ieftina, dar care promite o izolatie termica mai buna. Totodata, designul este unul modern si minimalist, astfel ca acest tip de usa se incadreaza foarte bine in constructiile noi. 

Adesea, acestea sunt de fapt o combinatie intre PVA si termopan, pentru a-i adauga un cadru rezistent. 

Principalele avantaje al unor usi termopan exterior sunt intretinerea usoara si rezistenta in timp. Insa, unii specialisti spun ca acestea nu sunt chiar atat de sigure impotriva spargerilor. Deci nu ofera aceeasi siguranta precum o usa din lemn sau din metal.

usi triple exterior modern rama imitatie lemn termopan

Sursa: Nymag


Usi de exterior in functie de nivelul de siguranta


Da, usa exterioara are si scop decorativ si, cu siguranta, conteaza foarte mult aspectul acesteia. Insa, in spatele ei se afla o locuinta, bunuri valoroase si familia ta. Principalul ei scop ar trebui sa fie siguranta casei impotriva spargerilor. 


Usa exterior ranforsata

Usile ranforsate asigura un maxim de siguranta locuintei. Asta pentru ca, de regula, aceasta este montata pe un toc gros si rezistent. In plus, este dotata cu doua incuietori puternice.

Acest tip de usa ofera siguranta si prin materialele din care este construita, adesea din otel sau lemn masiv. Majoritatea acestor usi exterior moderne sunt dotate cu sisteme de siguranta suplimentare, ce declanseaza ancore din otel in tocul usii. 

usa de exterior ranforsata sistem de securitate

Sursa: Direct Doors

Usa exterior blindata

Scopul lor principal este sa nu poata fi deschise in lipsa proprietarului. Dar, pe langa asta, usa blindata mai poate proteja locuinta si de alte pericole precum atacurile, focurile de arma, incendiile provenite din exterior. 

Majoritatea sunt confectionate integral din otel de foarte buna calitate, la care se mai adauga si diferite elemente de siguranta pe ambele fete ale usii.

Intrucat costurile unei astfel de usi de exterior sunt destul de ridicate, se recomanda montarea uneia doar daca este necesar. Este indicata daca detineti bunuri de valoare foarte mare, care ar putea fi tinta unor jafuri profesioniste. 

usa de exterior balcon mic dormitor rama neagra geam

Sursa: Homes To Love

Usi exterior duble

Acestea sunt ideale pentru locuintele rezidentiale care dispun de mult spatiu si care au nevoie de o zona generoasa pentru intrare. In plus, astfel de usi exterior duble  pot conferi si un aspect de lux, demn de un conac. 

Ele pot fi deschise simultan sau pe rand si sunt gandite pentru a rezista in timp, chiar si pentru o utilizare intensa. 

usi exterior duble balcon rama alba padure tropicala balcon mic

Sursa: Skonahem


Culoarea potrivita pentru usi de exterior


In cazul in care te intrebi ce culoare este potrivita pentru usile de exterior la case, ei bine, nu exista un adevar universal. Sigur, exista o serie de reguli de design, dar totul tine si de gusturile personale.De exemplu, pentru o casa se tine cont de culorile care se regasesc pe fatada ei.

Daca doresti un aspect uniform, poti alege o usa intr-o culoare apropiata fatadei. Ori o usa alba, pentru un aspect simplu si curat. Vei observa ca multe modele de usi moderne de exterior se bazeaza pe acest principiu. Simplu si elegant. 

Pentru un apartament, insa, cele mai populare culori de usi exterior sunt cele pamantii, mahon sau chiar negru. 

usi termopan exterior moderne deschidere completa

Sursa: Southern Windows


Cum alegem usile de exterior potrivite


Ti-am prezentat care sunt optiunile si variantele de usi exterior cel mai des intalnite pe piata. Cu siguranta ti-ai facut o idee generala, insa e important sa corelezi asta cu nevoile tale reale. 

Pentru a alege usa de exterior care se potriveste cel mai bine locuintei tale, trebuie sa tii cont si de o serie de aspecte generale. 

  1. Securitatea - Trebuie sa te asiguri ca usa iti va proteja casa. Cu cat mai dur materialul usii, cu atat mai bine, dar si sistemele de siguranta pot ajuta.
  2. Directia de deschidere - Se numeste usa exterioara, dar aceasta se poate deschide atat spre interior, cat si spre exterior.In cazul apartamentelor, o usa cu deschidere spre exterior ar putea economisi din spatiul holului.
  3. Nivelul de izolare termica si fonica - Asigura-te ca intrebi agentul de unde achizitionezi usa cat de mult ajuta la izolare fonica. O izolare termica eficienta, mai ales pe timp de iarna, te va ajuta sa economisesti bani cu facturile la incalzire.
  4. Intretinere si asistenta service - Cele mai bune usi de exterior case sunt cele rezistente, care nu au nevoie de lucrari de mentenanta atat de dese.
  5. Rezistenta in timp - O usa de exterior ar trebui sa fie o investitie de termen lung. Si nu doresti sa o schimbi o data la 2-3 ani. E important sa te consulti cu un specialist in amenajari si sa alegi un model rezistent in timp.
  6. Pretul - Bugetul poate reprezenta un criteriu de selectie. Majoritatea usilor de exterior moderne au preturi ceva mai ridicate. Asigura-te ca raportul calitate-pret este unul rezonabil.

montator usi de exterior moderne usi din termopan


Recomandari de mentenanta pentru usi de exterior


Usile de exterior pot fi mult mai scumpe decat cele de interior. Din acest motiv, odata ce ai facut o investitie, aceasta ar trebui sa fie pe termen lung. 

Un factor care poate influenta rezistenta usii este materialul. Lemnul sau metalul sunt mai rezistente in timp. Insa conteaza si felul cum o intretii. 

De exemplu, pentru a impiedica soarele sau ploaia sa cada direct pe usa, poti monta o  copertina de mici dimensiuni deasupra.Sau poti face mici lucrari de reconditionare precum lacuirea sau aplicarea unui strat impotriva ruginii.

usa de exterior din lemn lacuire mentenanta pensula

Usile din lemn pot fi reconditionate odata la cativa ani. Astfel vei preveni deteriorarea din cauza razelor UV si a vremii. Daca este expus umiditatii, lemnul poate suferi deformari. In acest caz reconditionarea poate fi destul de grea.

Usile metalice sunt sensibile la zgarieturi si ruginire. Pentru asta, poti aplica periodic un strat de lac protector, special pentru metal. 

Paradoxal, printre cele care necesita cele mai putine operatiuni de mentenanta sunt usile din fibra de sticla. Acestea pot rezista chiar si 20 de ani. Chiar si majoritatea modelelor de usi termopan exterior rezista ani buni fara vreo alta interventie. 

Topic-uri: usi de exterior usi termopan exterior usi exterior cele mai bune usi de exterior case usi exterior duble usi exterior moderne care sunt cele mai bune usi de exterior ce fel de usi se pot pune la exterior

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Ce trebuie sa stii pentru a-ti construi un foisor de gradina pe gustul tau
Ce trebuie sa stii pentru a-ti construi un foisor de gradina pe gustul tau

Irina Cristina Tenu 24 Iul 2021

Cum amenajezi un foisor de gradina

Vrei sa iti construiesti un foisor sau sa amenajezi un foisor lemn in gradina? Iti prezentam cateva modele de foisor pentru a alege un foisor modern!

Cum iti poti construi propria piscina de curte vara aceasta
Cum iti poti construi propria piscina de curte vara aceasta

Irina Cristina Tenu 01 Aug 2021

Cum construiesti o piscina de curte

Oricui i-ar placea sa se bucure de o piscina. Dar inainte de toate e important sa decizi: doresti piscina supraterana sau piscina cu cadru metalic?

Cum iti poate infrumuseta terasa o pergola
Cum iti poate infrumuseta terasa o pergola

Laura Cozminca 04 Aug 2021

Cum iti modernizezi terasa cu o pergola de vis

Te gandesti sa iti acoperi terasa cu o pergola? Te-ai documentat despre pergola terasa sau pergola lemn si nu stii ce sa alegi? Iti venim in ajutor!