Constructii | 6 minute 02 Sep 2021
Cele mai intalnite tipuri de gard pentru casa ta
Scris de:
Laura Cozminca
Un gard nu doar imprejmuieste casa, ci face parte din arhitectura locului. Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa-ti construiesti de la zero un gard sau vrei sa-l modernizezi pe cel actual.
Gardul nu este doar un element care-ti delimiteaza proprietatea privata. El poate aduce si valoare estetica. Sunt multi factori de luat in considerare. Cu siguranta, inainte de a te apuca de treaba, te intrebi ce gard sa fac sau ce material sa aleg.
In continuare, iti vom prezenta o serie de informatii utile. Te vor ajuta sa alegi sau sa construiesti gardul potrivit, astfel incat sa fie modern si practic.
Un gard trebuie sa bifeze trei caracteristici importante:
1. Siguranta - Gardul iti poate oferi un plus de protectie. Si te va face sa te simti mai in siguranta. Asa cum este cazul unui gard solid, din beton sau cu boltari.
2. Intimitate - Daca ai ales sa-ti construiesti sau sa-ti cumperi o casa, inseamna ca ai simtit nevoia sa ai mai mult spatiu. Sa te bucuri de o gradina.
In zilele insorite de weekend poate vrei sa lenevesti intr-un hamac in gradina. Sau sa faci un gratar cu prietenii. Atunci, ochii vecinilor curiosi ar putea strica toata distractia.
Sursa: Pinterest
Asadar, un gard fier forjat de exemplu, nu este chiar indicat, avand un rol mai mult decorativ.In schimb, poti alege din varietatea de modele de gard din tabla. Cu siguranta te vor feri de priviri indiscrete.
3. Design placut - Pana la urma, gardul face parte din intregul estetic al casei. Si, in plus, este primul detaliu pe care ceilalti il observa, pana sa-ti treaca pragul casei. Un gard lemn modern va bifa cu brio acest aspect.
Sursa: Pinterest
De ce avem nevoie pentru a construi un gard
Cand te gandesti la construirea unui gard, ai in minte munca fizica propriu-zisa. Treaba de bricolaj ce implica multe cuie si scanduri, plus alergatul prin magazin.
Insa, inainte de a demara orice lucrare, trebuie sa tii cont de o serie de aspecte juridice si legale.
Autorizatie de constructie gard
Legal, orice proprietar este obligat sa-si imprejmuiasca terenul pe care-l are in proprietate. Dar ai nevoie de autorizatie pentru gard chiar daca iti construiesti un gard beton masiv sau un gard lemn.
Altfel, nu ai voie sa iti construiesti unul. In acest sens, va trebui sa ai o serie de documente si avize, in functie de specificul constructiei si de localizarea spatiului.
Sursa: Pinterest
Autorizatia se obtine de la primarie pe baza unui dosar complex, ce contine:
- Certificatul de urbanism
- Titlul asupra terenului si constructiilor, toate actele doveditoare necesare
- Avizele care reies din certificatul de urbanism, toate la zi
- Proiectul de gard pentru executarea acelor lucrari care implica o constructie
- Documentele care arata faptul ca au fost achitate toate taxele legale
Acordul vecinilor sau libera intelegere
De multe ori pot exista divergente legate de cine face gardul dintre proprietati. Ori pot exista diferente de preferinte sau neintelegeri asupra costurilor.
Conform Codului Civil, ambii vecini au dreptul sa construiasca gardul delimitator. Iar din punct de vedere etic, costurile ar trebui sa se imparta. Desigur, se poate ca unul din proprietari sa faca lucrari de modernizare din proprie initiativa, fara a cere vreun ban de cealalta parte. Adica pe cale amiabila.
Din acest motiv, inainte de a te apuca de construirea unui gard, ai nevoie si de acordul vecinilor. Imagineaza-ti cum ar fi sa irosesti banii pe un gard beton care ar putea disparea in doi ani.
Un act care sa arate granita clara
Daca este vorba de o proprietate noua, trebuie sa ai grija sa nu intri cu gardul pe proprietatea vecinului. Cel mai bine este sa ai o hotarare judecatoreasca ce stipuleaza limitele dintre proprietati.
Plus o schita care stabileste traseul real pe care trebuie sa il urmeze gardul tau. Asadar, daca vrei sa-ti construiesti un gard lemn pe o proprietate noua, ai mare la curtea vecinilor.
Atentie la distanta dintre gard si casa vecinului
Tot conform Codului Civil, exista si anumite reguli legate de ce distanta trebuie sa fie intre casa si gardul vecinului. Este important sa stii ca orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietar numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar.
Tipuri de gard
In ultimii ani, piata materialelor de constructie si a modelelor de garduri s-a diversificat foarte mult. Asa ca, din fericire, ai la dispozitie tot mai multe variante si combinatii. Mai ales in cazul unui gard lemn.
Alege cu grija atat materialul din care va fi confectionat, cat si materialul. Un gard este conceput pentru a rezista ani buni.
Sursa: Pinterest
Gard de lemn
Este o optiune mai prietenoasa, fiind un material natural. Este o alegere buna din punct de vedere estetic, insa ofera si acea senzatie de acasa, pe care o regaseai adesea la bunici.
Lemnul este un material foarte versatil, usor de prelucrat si poate capata forma pe care ti-o doresti. Il poti vopsi in culori vesele, in alb sau negru, ori ii poti lasa nuanta naturala, astfel incat sa se potriveasca arhitectural cu restul curtii.
Lemnul are insa si dezavantaje. Odata cu trecerea timpului, mai ales daca este expus conditiilor de mediu, se poate usca excesiv si crapa. Insa, daca este intretinut corespunzator, un gard de lemn isi poate pastra aspectul frumos multi ani.
Cel mai recomandat este lemnul cu un continut ridicat de uleiuri naturale, pentru ca protejeaza impotriva putrezirii. Asa cum este lemnul de conifere precum bradul, molidul ori pinul, dar si din arbori precum stejarul sau salcamul.Pentru un plus de siguranta, apeleaza la scanduri cu varf ascutit.
Sursa: Pinterest
Gard din fier forjat
Un gard fier forjat este unul din cele mai elegante garduri rezidentiale. Un artist talentat in prelucrarea acestui material poate crea adevarate capodopere, piese unicate.
In plus, un gard fier forjat e rezistent la rugina si la indoire. Datorita stratului scortos, micile imperfectiuni cauzate de trecerea timpului se vor integra perfect in acest aspect invechit.
Un alt avantaj al acestui gard fier forjat este ca poate fi asortat cu alte elemente din decorul casei. Asemeni unui gard de lemn, si acesta poate in ton cu balustrada de la balcon sau cu un alt gard interior.
Totusi, ar trebui sa tii cont de faptul ca, prin natura constructiei sale, un gard fier forjat lasa curtea la vedere. Deci nu vei avea parte de prea multa intimitate.
Dar poti oricand sa suplimentezi cu arbori sau arbusti. Pentru un plus de siguranta, opteaza pentru un gard inalt si cu tepuse in varf. De asemenea, un alt inconvenient poate fi pretul destul de mare.
Gard de beton sau zidarie
Daca iti doresti un gard solid, rezistent si stabil, alege un gard beton. Acesta este un material usor de modelat in forma dorita si asigura un grad sporit de intimitate.
Multi proprietari sunt de parere ca betonul nu are un aspect prea placut, insa cu ajutorul unor matrite, ii poti da forma dorita. De asemenea, un gard de beton poate fi vopsit in diverse culori.
Datorita caracteristicilor materialului, un gard de beton va rezista cu brio chiar si unor calamitati naturale. Discutam aici de furtuni sau ploi agresive cu grindina. Insa atunci cand vrei sa refaci o portiune din el va fi destul de dificil, mai ales daca este zidit in totalitate.
Gard din caramida
Este un alt model foarte popular si destul de aspectuos. Insa, spre deosebire de cel din boltari de beton, acesta este mai putin rezistent la intemperii sau calamitati.
Gard metalic
Gardurile metalice sunt, de regula, montate din mai multe panouri metalice prinse intre ele. Aceasta operatiune este usor de realizat si nu vei avea nevoie de mai mult de doi oameni care sa te ajute. In plus, sunt versatile si se combina frumos cu materialele naturale.
Avand un grad mare de opacitate, iti va feri curtea de ochii curiosilor.
Sursa: Pinterest
Mai exista si o varianta realizata din stalpi metalici, frumos sculptati, cu un rol mai mult decorativ.
Un material metalic destul de popular este gardul din tabla zincata. Profesionistii spun ca este un material destul de durabil in timp. Astfel, durata de viata a unor modele de gard din tabla poate ajunge chiar si la 50 de ani. Insa rezistenta mecanica la lovituri este destul de mica.
Sunt sanse mari sa se deformeze in cazul unei furtuni mai violente sau in cazul unui impact. In plus, tabla poate fi destul de zgomotoasa in timpul ploii, a furtunii sau la atingerea cu obiecte mai dure.
Sursa: Pinterest
Gard din plasa
Exista mai multe variante de plasa, precum cea bordurata sau gabionul.
Gardurile din plasa bordurata sunt destul de ieftine si usor de montat. Desigur, aspectul nu este unul chiar rafinat. Dar, daca se combina cu niste stalpi frumos decorati ori cu o structura din boltari gard, rezultatul poate fi chiar placut.
Gardurile din plasa nu prea au nevoie de intretinere. Iar acest tip de gard poate fi folosit si pentru a imprejmui spatii din interiorul curtii, pentru a proteja copiii sau animalele de companie.
Gard din gabion - o plasa rezistenta umpluta cu elemente naturale, precum pietre, pamant, nisip, poate chiar si plante. E potrivit pentru casele aflate in zonele de deal sau de munte. Nu doar pentru ca se integreaza perfect in peisaj, ci si pentru ca este rezistent impotriva precipitatiilor.
Gard viu
Un adevarat rasfat pentru ochi si ideal pentru cei ce iubesc natura. Gardul viu arata bine pentru orice tip de casa si protejeaza mediul inconjurator.
Un principal dezavantaj este faptul ca se lucreaza cu un material viu, de fapt. Vegetatia are ritmul ei de crestere, asa ca poate dura o vreme pana se dezvolta la consistenta dorita. In plus, trebuie ingrijit in permanenta.
Poti folosi aproape orice fel de arbust pentru a-l transforma intr-un gard viu. Insa cei mai intrebuintati sunt ienuparul, merisorul, cimisirul, Glossy Abelia, agrisa japoneza ori stejarul pitic.
Cele mai moderne solutii pentru gardul tau
Cand vorbim despre garduri moderne nu ne referim la niste materiale anume. Ele pot fi din lemn, metalice, din beton ori din materiale total neconventionale.
Un gard modern vizeaza calitatea constructiei, designul si elementele arhitecturale inedite.
Majoritatea gardurilor moderne au o arhitectura dispusa pe orizontala si o cromatica discreta. Orienteaza-te spre culori in nuante naturale, care se camufleaza perfect cu mediul inconjurator. La mare cautare sunt si gardurile din elemente naturale.
Sursa: Pinterest
Gardul din piatra
Poate reprezenta o alegere inspirata, atat pentru locuintele mai modeste si cu aspect rustic, cat si pentru vilele mari, impunatoare. Un gard din piatra este ideal si pentru pensiunile din zonele de munte.
Poti folosi pietre taiate si prelucrate, ori materialul brut, direct din natura - piatra de rau.
Indiferent de metoda aleasa, impactul vizual va fi unul cu adevarat special.
Sursa: Pinterest
Acest tip de zidarie este mai rezistenta decat cea din caramida. Pe de alta parte, e mai complicata. Se cere priceperea unui mester care stapaneste bine aceasta arta.
O varianta auxiliara este cea de gard din piatra sub forma de gabioane. Adica acele structuri dreptunghiulare din sarma groasa, umplute cu pietre, despre care am discutat mai sus.
Frumusetea lor este data tocmai de faptul ca nu sunt asezate uniform precum zidaria propriu-zisa.
Gard din lemn sculptat in forme inedite
Lemnul este si vechi, si nou. Asadar, un gard de lemn este una din cele mai vechi metode. Lemnul are o capacitate de adaptare foarte mare. Poate capata un aspect rustic, asa cum sunt celebrele porti din Maramures, dar si unul somptuos, atunci cand folosesti scanduri late, pe care le lacuiesti in culori inchise.
Gard din tabla
Poate parea banal, insa unele modele de gard din tabla au un aspect foarte modern.
O alegere tot mai populara este gardul realizat din fundatie si stalpi de beton si foi metalice, cu aspect de jaluzele.
Sursa: Pinterest
Gard din materiale nonconformiste
Poti realiza un gard frumos chiar si din materiale sau aranjamente neconventionale. Cu putina creativitate si indemanare poti obtine un rezultat original si personalizat.
Poti folosi materiale reciclate precum:
- sticle
- capace de plastic
- roti de cauciuc
- placi din diverse modele de ceramica, pentru a face un mozaic
- obloane vechi din lemn
Mentenanta unui gard
Durata de viata a unui gard variaza in functie de cum il ingrijesti. Exista anumite solutii pe care le ai la indemna pentru a-l proteja.
De exemplu, un gard lemn este mai putin rezistent in timp decat cel din metal sau beton. Vorbim aici de actiunea unor factori precum incendii sau inundatii, asupra carora nu poti interveni.
Dar poti controla si remedia alti factori daunatori precum razele UV, carii si insecte ori infiltratiile ploii. Exista o serie de lacuri si tratamente care, odata aplicate pe lemn, il feresc de astfel de pericole.
Materialele precum fierul forjat sau tabla sunt cel mai des supuse actiunii agentilor corozivi. In acest caz, mentenanta unui gard fier forjat inseamna aplicarea unor vopseluri speciale sau grunduri impotriva ruginii, dar si lacuri pentru reimprospatarea culorii.
Un gard de beton nu necesita mentenanta sau o intretinere deosebita. Poate fi spalat din cand in cand cu un jet de apa pentru a-i reimprospata aspectul.
Caramida nu este un material foarte rezistent la factorii de mediu. Soarele o poate decolora in timp. Iar ploaia se poate infiltra cu usurinta, fiind un material poros. De aceea te ajuta sa aplici un strat de lac protector.
Sursa: Pinterest
Probabil gardul care are nevoie cel mai des de mentenanta si de un tratament special este gardul viu. Vorbim aici de hidratarea arbustilor in perioadele secetoase, toaletarea lor periodica si chiar sculptarea lor de catre un gradinar profesionist.
In concluzie, daca te hotarasti sa-ti construiesti un gard nou sau sa-l inlocuiesti pe cel vechi, ai la dispozitie o multime de optiuni.
Topic-uri: gard beton gard lemn boltari gard modele de gard din tabla gard de lemn gard de beton gard beton pret metru liniar ce gard sa fac ai nevoie de autorizatie pentru gard ce inseamna metru liniar gard gard fier forjat
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate