Constructii | 12 minute 26 Iun 2021

Etapele necesare pentru o hidroizolare corecta a terasei circulabile

Scris de:

Mesteri Locali

Multi proprietari de apartamente ar dori sa beneficieze de o terasa la bloc, mica sau mare, pentru a-si amenaja un spatiu destinat relaxarii, un spatiu care sa ii poarte departe de agitatia cotidiana.

Deoarece sunt la mare cautare, din ce in ce mai multi dezvoltatori au inceput sa introduca in constructiile lor, la ultimul etaj, penthouse-uri, apartamente spatioase ce pot beneficia de o terasa exterioara bine amenajata.

In acest articol vom vedea

  • Ce este un acoperis de tip terasa
  • Aspectele unei lucrari de hidroizolare terasa circulabila executata corect
  • Materialele disponibile pentru punerea in opera a hidroizolatiei (membrana hidroizolanta, optiuni de carton bitumat, vopsea hidroizolanta, folie hidroizolatii, etc).


Ce este acoperisul de tip terasa?

Acoperisul de tip terasa este o constructie deschisa, ce tine loc de acoperis plan deasupra unui etaj. Acest spatiu este din ce in ce mai des intalnit in special la oras la acoperisurile de bloc.

Folosit ca spatiu de recreere, ii ajuta pe proprietari sa beneficieze de fiecare metru patrat disponibil. In plus poate fi frumos amenajat, cu spatii verzi, baldachine sau umbrelute cu gratare.

Indrazneste sa visezi la un acoperis tip terasa!

Terasa acoperis

Pentru o viata de lunga durata, acest spatiu urban exterior are nevoie de o lucrare specifica de hidroizolatii terase ce trebuie executata corect folosind carton bitumat si membrane hidroizolante. Acoperisul de tip terasa activeaza ca un scut care protejeaza locuinta de conditiile meteo adesea extreme.

In functie de tipul de folosinta al structurii de acoperis tip terasa, putem diferentia intre terasa circulabila, terasa cu trafic ocazional, terasa necirculabila si acoperis verde. Majoritatea solutiilor curente folosesc o membrana de hidroizolatie in sistem multistrat dar si finisaje cu vopsea hidroizolanta. De precizat ca fiecare proiect este diferit, fiecare structura este diferita si nu toate problemele au aceeasi solutie. Asadar, pentru a proteja cladirile de conditiile meteo nefavorabile, indiferent de tipul acoperisului ales, este important sa apelati la firme specializate pentru a evita probleme in viitor.

Ai nevoie de un meserias bun?


Ce este hidroizolatia si care este importanta ei?

Hidroizolatia in constructii este o structura etansa, continua si omogena de protectie a elementelor impotriva infiltratiilor si/sau exfiltratiilor apei si/sau a umiditatii naturale a mediului. Este important ca orice lucrare de hidroizolare terasa sa fie executate corect deoarece acestea:

  • protejeaza stratul suport de apa oferind etanseitate
  • sunt esentiale pentru integritatea structurala
  • previn deteriorarea materialelor din stratul suport
  • impiedica infiltratiile si formarea mucegaiului, ajutand la sanatatea locatarilor
  • previn reparatii costisitoare, astfel acoperisul de tip terasa va dura mai mult
  • o lucrare buna de hidroizolare terasa urca pretul proprietatii


Procesul de hidroizolare terasa circulabila

In constructii, hidroizolarea este necesara deoarece structura portanta, inclusiv betonul insusi nu este impermeabil, insa poate fi hidroizolat cu usurinta folosind aditivi. Sistemul cel mai des intalnit in hidroizolare este folosirea in sistem multistrat a unei membrane hidroizolante sau carton bitumat. Vezi mai multe detalii si sfaturi despre cum sa obtii o hidroizolatie de durata la fundatii.

Procesul de hidroizolare terasa circulabila consista in aplicarea unuia sau a mai multor straturi de membrane, realizate din diferite materiale (bitum, silicate, poliuretani, PVC, EPDM, s.a) ce actioneaza ca o bariera, impiedicand patrunderea apei in structura.


Cateva criterii pentru lucrarile de hidroizolatii terase

Proiectele de hidroizolatii sunt complexe. Acestea trebuie sa urmeze standarde stricte de punere in opera pentru executarea corecta a unei lucrari de hidroizolatii. Acestea sunt cateva din punctele pe care proiectantii si executantii le au in vedere inainte de inceperea lucrarilor de hidroizolatii la terase.

  • Pentru proiectarea acoperisului de tip terasa va fi luata in considerare destinatia spatiului rezultant.
  • De exemplu, daca terasa va fi circulabila , necirculabila, carosabila sau verde, tinand cont de necesitatile termice si hidroizolante dar si de inaltimea rezultanta a acesteia.
  • Se va tine cont de conditiile climatice, sa fie normale, adecvate la lucrarile de hidroizolatii, fara vanturi puternice sau ploaie, le temperaturi pozitive peste 5 grade Clesius. Este interzisa executia lucrarilor de hidroizolatii pe burnita, inghet, zapada, ploi, inclusive vant intens.
  • Lucrarilor de hidroizolatii terase trebuiesc finalizate in aceeasi zi, fara pauze pentru a preveni deteriorarea lucrarii datorita factorilor naturali previzibili (ploi, vant) ce pot actiona pe timpul pauzelor de lucru (noaptea, zile libere), acestea pot afecta structura nefinalizata.
  • De asemenea se va tine cont si de tipul suportului de rezistenta, forma, consistenta si posibilitatea de rectificare inainte de a aplica hidroizolatia.
  • Totodata caracteristicile performante ale materialelor de asemenea vor fi luate in consideratie pentru un proiect reusit.
  • Respectarea cronologica a etapelor de racordare a hidroizolatiei cu diverse elemente de pe un acoperis precum gurile de scurgere, jgheaburile, rosturile, strapungerile, s.a.m.d. elimina posibilitatea infiltratiilor in substrat.
  • Inainte de inceperea lucrarilor, executantul va elabora documentatia tehnica de executie, va prelua frontul de lucru in baza unui proces verbal si se va asigura ca toate prevederile legale de pe santier sunt executate intocmai, materialele sunt stocate corespunzator, etc.

In continuare iti prezentam o configuratie tipica de straturi terasa circulabila, ce intervine la un acoperis de tip terasa. Aceste aspecte vor fi luate in considerare atunci cand se pune in opera un astfel de acoperis. Ca regula generala se va examina suprafata fiecarui strat, iar defectele constatate trebuiesc remediate. Numai dupa aceasta operatiune se va executa stratul urmator.


Acoperis conventional de tip terasa cu panta de pana la 5% cu finisaj ceramic unde hidroizolatia este aplicata deasupra termoizolatiei, pe structura portanta rigida, de beton monolit


Suport monolit hidroizolatie  fara termoizolatie


In aceasta configuratie sunt folosite membrane hidroizolante bituminoase, nu exista sapa de panta pe placa de beton ci se aplica direct amorsa, urmata de difuzie si bariera de vapori. Aceste straturi terasa circulabila sunt compuse din:

1. Stratul suport

Este rigid de tip acoperis plan, realizat din beton monolit, cu o rezistenta minima la compresiune de 250 kg/cm2 pentru a putea suporta fixarile mecanice.

Elementul portant trebuie pregatit corespunzator pentru o buna aderenta a straturilor ce urmeaza a fi aplicate si este necesar sa aibe panta cu o inclinatie de minim 1,5% pentru scurgerea apelor meteorice pana la 5% pentru acoperisul tip terasa.

Acesta trebuie sa fie plan, fara imperfectiuni, fara asperitati, compact, uscat si curat. Suportul va fi uscat, degresat, curat si desprafuit.

Suprafata suportului rigid trebuie sa fie plana, cu denivelari de maxim 5 mm. Daca suportul prezinta denivelari mai mari de 5 mm, se recomanda aplicarea unei sape pentru asigurarea planeitatii suportului.

Scobiturile, exfolirile mai mici de 2cm2 se vor rectifica cu mortar cu rasini sintetice, iar neregularitatile mai mari de 2 cm2 se vor rectifica cu mortar de ciment. Nu se vor admite denivelari intre elementele suport mai mari de 10mm, denivelarile se vor rectifica cu mortar de ciment fara adaos de var sau aditivi plastifianti.

Suprafata suportului rigid nu va prezenta bavuri sau excrescente mai mari de 2 mm determinate cu ajutorul unei riglete de 20 cm lungime, deplasata in toate directiile.

Nivelul admisibil al umiditatii naturale a suportului va fi de maxim 12% la beton, elemente prefabricate din beton, sape si tencuieli.

Imbinarile intre planurile orizontal si vertical trebuiesc pregatite in mod corespunzator cu scafe de mortar, pentru a garanta rezistenta in timp si pentru a evita tensiuni anormale in straturile impermeabile bituminoase.

2. Stratul de amorsare

Se aplica o solutie bituminoasa pe baza de bitum oxidat si solvent organici tehnici cu uscare rapida. Amorsa este folosita pentru a asigura o aderenta adecvata a straturilor impermeabile care vor fi montate ulterior peste stratul support.

Aceasta ajuta la eliminarea prafului si a porozitatii suprafetelor de beton, permitand astfel aplicarea rapida a membranelor bituminoase la cald (prin lipire cu flacara) sau la rece (prin lipire cu adeziv bituminous).

Este important ca suprafetele care trebuie amorsate sa fie cat mai uscate, fara uleiuri sau praf.

Timpul de uscare este influentat de porozitatea betonului, de grosimea stratului aplicat si de temperatura suprafetei si a mediului ambiant. In general pelicula de amorsa se usuca in aproximativ o ora de la aplicare. Acest timp poate sa ajunga pana la 2-4 ore in cazul unei pelicule cu grosime mare, a unei temperaturi scazute sau a unui suport putin absorbant. Pentru mai multe detalii consultati specificatiile producatorilor.

3. Difuzia de vapori

Este o membrana impermeabila bituminoasa gaurita, ce permite membranei aplicate deasupra sa adere la stratul functional de dedesubt pe 15% din suprafata totala.

Membrana perforata se aseaza pe suportul uscat si va fi sudata cu flacara de gaz propan. Aceasta se va opri la o distanta de minim 20 cm de peretii verticali, permitand elementului de hidroizolatie urmator sa adere pe toata lungimea perimetrala a acoperisului.

Membrana urmatoare se va monta in aderenta totala utilizand flacara de gaz propan, creand astfel o aderenta completa.

4. Bariera de vapori

Este o membrana bituminoasa impermeabila pe baza de bitum modificat cu polimeri, armata cu fibra de sticla ranforsata si acoperita cu folie de aluminiu de 4mm.

Aplicarea acestei bariere este determinata in functie de destinatia utilizarii incaperilor de sub planseu si a conditiilor climaterice din zona. Se aseaza pe partea dinspre interior a termoizolatiei si este obligatoriu sa fie perfect etansa atat la presiunea vaporilor cat si la apa.

Aceasta va fi montata cu aderenta totala utilizand flacara de gaz propan pe suprafata de contact. Aceste membrane hidroizolante permit evacuarea directionata a vaporilor, asa incat prin topirea materialului bituminos, membrana se va lipi de suport prezentand canale de evacuare a umezelii.

Membrana va fi ridicata pe peretii verticali deasupra termoizoltiei iar suprapunerile longitudinale vor fi sudate pe cel putin 10 cm iar cele transversale pe cel putin 15 cm.


  • Aplicare in aderenta totala - mod de aplicare a unei membrane sau structure hidroizolante prin sudura sau lipire continua, omogena pe intreaga suprafata.
  • Aplicare in semiaderenta - mod de aplicare a unei folii, foi sau structuri hidroizolante prin lipire in puncte, benzi (fasii) continuu sau discontinuu intr-un procent stabilit.
  • Aplicare flotanta (sau independenta) - mod de aplicare fara aderenta la suport a unei folii , foi sau structuri hidroizolante.


Datorita diferentelor de temperatura de la interior spre exterior, atunci cand vaporii calzi intalnesc o structura cu o masa rece, se provoaca condens, ducand astfel spre formarea mucegaiului si a deteriorarii stratului termic.

Difuzia de vapori este asezata sub polistiren, spuma poliuretanica sau vata minerala. Acest strat este important pentru prelungirea duratei de viata a acoperisului si mentinerea unui coeficient termic cat mai bun.

Aceasta bariera de vapori nu este necesara pe spatiile neincalzite, ventilate sau acolo unde nu este prevazuta termoizolatia. Alte solutii de hidroizolare terasa nu prevad bariera de vapori la pachet cu termoizolatia sau folosesc doar o folie de plastic.

Pe langa faptul ca membrana bituminoasa de vapori mentine umezeala departe de termoizolatie prevenind astfel formarea mucegaiului, aceasta este utilizata si ca strat de hidroizolatie independenta pe langa hidroizolatia de la suprafata.

5. Termoizolatia

Formata din placi de polistiren expandat EPS 200 (densitate 30kg/mc) sau polistiren extrudat impermeabil XPS (densitate 32kg/mc), aceasta trebuie sa aiba anumite proprietati mecanice pentru o stratificare reusita. Termoizolatia trebuie sa fie rezistenta la foc prezentand o imflamabilitata dificila, cu o grosime sufficient de mare pentru a preveni atingerea punctului de roua si cu o rezistenta la compresiune de 200 kPa.

6. Stratul de protectie mecanica

Este un material geotextil netesut din polipropilena. Acesta are rolul de a proteja termoizolatia acoperisului de distrugerile mecanice. Se va aplica pe suprafata destinate cu suprapuneri de 10cm atat longitutindal cat si transversal.

7. Stratul de separatie

Folie de hidroizolatie transparenta din polietinela cu o grosime de 200 micrometri ce are ca scop protejarea termoizolatiei odata cu incarcarea stratului urmator. Folia polietilena va aluneca pe stratul geotextil atunci cand se aplica sapa de panta si apar deplasarile orizontale.

8. Sapa de panta, armata

Are rolul de creare al inclinatiei cuprinsa intre 1.5% si 5% pentru scurgerea apelor meteorice. La fel ca si cu stratul suport, aceasta suprafata trebuie sa fie plana, curata, uscata, cu rugozitatea adecvata pentru montarea membranelor hidroizolante. Sapa poate sa fie si armata, sa contina o plasa sudata pentru mentinerea stabilitatii si prevenirea fisurilor.

9. Stratul de amorsare

Din nou se va aplica o amorsa bituminoasa pentru eliminarea prafului si crearea porozitatii necesare pentru aplicarea rapida a membranelor bituminoase la rece prin lipire cu adeziv bituminous sau la cald prin lipire cu flacara.

Acest strat trebuie sa fie subtire aplicand un strat de intre 200 si 350 g/m2, si sa acopere toata suprafata uniform.

Amorsa se poate aplica cu trafaletul, pensula sau cu pompa cu aer comprimat si are un timp mediu de uscare de aproximativ 4 ore.

Inainte de aplicarea amorsei , este important ca suprafata sa fie cat mai uscata, fara uleiuri si prafuri, asadar curatati suprafata corespunzator.

Inainte de executarea amorsarii totale a suprafetei, producatorii recomanda realizarea unui test de adeziune ce consista in lipirea a 2 portiuni de membrane pe stratul suport. Una cu amorsa si una fara, dupa care se executa o proba de smulgere si se evalueaza aplicarea amorsei in functie de aderenta obtinuta.

10. Membrana de hidroizolatie stratul 1, grosime 5 mm

Se aplica o membrana hidroizolanta impermeabila bituminoasa armata cu tesut netesut de poliester cu fir continuu stabilizat cu fibra de sticla.

Aceast carton bitumat poate suporta diferente termice intre -25 pana la 140 grade Celsius in cazul SBS si -10 pana la 110 grade Celsius in cazul APP. Membrana hidroizolanta se aplica in aderenta totala utilizand flacara de gaz cu decalaj longitudinal al foilor.

11. Membrana de hidroizolatie stratul 2, grosime 5 mm

Prezinta aceleasi caracteristici si tehnici de aplicare ca la primul strat.

12. Stratul de protectie mecanica

Se aplica un nou strat de protectie mecanica avand aceleasi caracteristici cu stratul anterior. Format dintr-un material geotextil, are rolul de a proteja hidroizolatia de contractiile termice in straturile superioare. Se va aplica pe suprafete destinate cu suprapuneri de 10cm atat longitutindal cat si transversal.

13. Stratul de separatie

Folie de hidroizolatie transparenta din polietilena cu o grosime de 200 micrometri ce are ca scop protejarea hidroizolatiei, astfel folia va aluneca pe stratul geotextil atunci cand se aplica sapa de suport.

14. Sapa de suport

Va fi folosita pentru asternerea stratului de finisaj. Sapa trebuie sa aibe o grosime de 4-6 cm, sa reziste presiunilor pe care le va suporta in functie de traficul si finsiajul ales, sa nu se rupa, sa nu prezinte fisuri pentru a nu distruge stratigrafia de dedesubt. Urmariti indicatiile producatorilor si prospectul acestora pentru o sapa turnata corespunzator.

15. Hidroizolatie osmotica (optionala)

Este folosita pentru a prelungi viata sapei de suport. Totodata ajuta la protejarea integritatii sapei de apele care pot ajunge accidental pe suprafata acesteia, in special cand se produce fenomenul de inghet-dezghet in perioada iernii.

16. Stratul de finisaj

Exista mai multe optiuni printre care gresia de exterior fiind cea mai comuna, urmata de pavaje sau chiar si placi de beton insa aceasta trebuie folosita corespunzator pentru a nu incrementa sarcinile de compresiune al stratului suport.

Terasa bloc finisaj gresie exterioara antiderapanta

Stratul de finisaj are si rolul de a proteja hidroizolatia. In functie de masa produsului folosit (greutate) aceasta protectie poate fi protectie grea (mai mare de 20Kg/m2), realizata din:

  • Pietris in strat (aproximativ 5 cm grosime) de regula insotit de vegetatie la acoperisuri verzi
  • Dale pavaj pe pat de nisip, mortar sau ploturi, inclusiv decking
  • Sapa armata cu finisaj ceramic

decking terasa

Sau poate fi de tip protectie usoara de tip vopsea hidroizolanta reflectanta aplicata pe fata superioara a hidroizolatiei, sau produse rezistente la UV precum si folii metalice aplicate pe fata superioara a membranelor bituminoase.

In cazul acoperisului circulabil pietonal, lucrarea de hidroizolatie terasa circulabila se protejeaza cu gresie, dale de beton pe pat de nisip, deck-uri de lemn pe picioruse reglabile, dale de cauciuc reciclat asezate flotant.

In cazul teraselor necirculabile, hidroizolatia este protejata de paietele de ardezie naturala.

In cazul teraselor gradina, hidroizolatia este protejata de stratul de pamant vegetal. In cazul teraselor si a podurilor rutiere, hidroizolatia este protejata de covorul asfaltic turnat la cald.


Acoperis conventional de tip terasa cu panta de pana la 5% cu finisaj ceramic unde hidroizolatia este aplicata direct pe structura portanta rigida, de beton monolit (fara termoizolatie)


Suport monolit hidroizolatie fara termoizolatie

Conditiile de hidroizolare al acestui tip de acoperis terasa respecta aceleasi norme si urmaresc acelasi proces de punere in opera cu privire la hidroizolarea terasei exterioare de mai sus.

In aceasta structura, straturile de protectie pentru termoizolatie si izolatia termica nu vor fi prezente (difuzia de vapori, bariera de vapori, izolatia termica, protectia mecanica, stratul de separatie).

Aceasta configuratie nu va dispune de sapa de uzura ci va avea doar sapa armata de panta iar hidroizolatia va fi realizata direct pe elementul de rezistenta al cladirii.


Standard de aplicare membrana hidroizolanta si carton bitumat

Cu aplicarea membranelor bituminoase se va tine cont de o serie de reguli:

  • suprafata suport sa aiba panta corespunzatoare, minim 1.5%, sa nu prezinte asperitati, denivelari mari.
  • hidroizolatia se incepe de regula din punctele cele mai joase ale suprafetei de suport (guri de scurgeri) catre partea ascendenta a pantei.
  • suprapunerile dintre membrane trebuie sa fie in sensul de scurgere al apei in sistemul intretesut.
  • membranele se aplica tesut astfel ca marginile de suprapunere de capat sa fie la jumatatea membranei randului urmator.
  • suprapunerea marginilor de lipire la capat este de 15 cm iar suprapunerea longitudinala de 10 cm.
  • lipirea petrecerilor se efectueaza dupa termosudarea de substrat a membranelor, prin incalzire si apasarea concomitenta a zonei de suprapunere.
  • pe planul orizontal se recomanda ca suprapunerile sa fie presate cu rola speciala (pe care nu adera bitumul).
  • membrana va fi ridicata de-a lungul peretilor verticali.


Racordari verticale hidroizolatii terase

Hidrorizolatie verticala

Pentru a asigura o buna etanseitate al sistemului de hidroizolatii, trebuiesc urmarite o serie de norme si la efectuarea racordurile verticale.

  • Peretele vertical va fi supus aceluiasi tratament riguros ca stratul de beton si se va aplica amorsa bituminoasa la o inaltime minima de cel putin 5 cm
  • Membrana hidroizolanta trebuie aplicata in aderenta totala utilizand flacara de gaz propan pe plan vertical de minim 5 cm
  • Se utilizeaza o fasie de membrana montata in aderenta totala utilizand flacara de gaz propan ce va sigila coltul, aderand la primul strat de hidroizolatie de pe planul orizontal si ridicandu-se la o inaltime minima de 10 cm peste extradosul membranei bituminoase
  • Membrana de hidorizolatie pentru stratul al 2-lea va fi aplicata pana la baza peretelui, fara nici o ridicare
  • Ulterior se va acoperi elevatia verticala pe o inaltime minima depasind cu cel putin 10 cm inaltimea primei fasii de intarire. Aceasta fasie va acoperi cel putin 15-20 cm pe capetele si pe laturile longitudinale ale membranei de hidroizolatie aplicata pe planul orizontal al acoperisului
  • Atat stratul de protectie mecanica cat si cel de separatie se vor inalta pe verticala la o cota minima utila pentru a proteja membranele de hidroizolatie si izolatia termica la turnarea sapei de panta.
  • Pentru aplicarile fara strat suplimentar de intarire unde muchia prezinta o scafa, aceasta va fi lipita pe suport continuu sau in punct. Trebuie sa fie fixa sa nu se miste. Fasia marginala se lipeste in aderenta totala pe scafa plus 10 cm latime pe suprafata orizontala si verticala


Radordarile la scurgerile pluviale la acoperisul tip terasa

Pentru incadrarea scurgerilor se vor folosi profile din piese prefabricate rigide la lungime si diametru corespunzator gurilor de scurgere si a burlanelor prevazute in structura. Acestea trebuie sa fie prezente intr-un numar corespunzator pentru a face fata debitului de apa de pe terasa, pentru a evita o inundare a canalelor.

Scurgerile de colt si de camp se vor monta in punctele cele mai joase ale terasei. Acestea vor fi fixate mecanic in placa de suport, intre straturile hidroizolante. Scurgerea va fi montata deasupra primei membrane hidroizolante iar cel de al doilea strat hidroizolant va fi aplicat deasupra scurgerii, modeland membrana hidroizolanta in gura de scurgere.

Inainte de turnarea sapei, se vor aplica adaptoare delimitand sapa, protejand astfel elementele de scurgere.

hidroizolare scurgere terasa

Alte materiale si solutii pentru o hidroizolare terasa eficienta

Cele mai des intalnite materialele folosite in hidroizolatii terase sunt cele de tip membrana hidroizolanta pe baza de bitum, insa exista o gama de materiale variata cu multe optiuni in functie de folosinta acestui acoperis tip terasa.

Membrana hidroizolatie bituminoasa se aplica in sistem multistrat

Acestea pot fi membrane pe baza de bitum oxidat precum cartonul bitumat (flexibilitate redusa la temperaturi scazute, uzul acestora este interzis pe cladiri cu importanta A si B conform HG261/1994) si membrane bituminoase pe baza de bitum aditivat sau bitum-polimeri prezinta calitati tehnice superioare membranelor pe baza de bitum oxidat. Membrana din bitumul aditivat poate fi din:

  • Bitum-plastomer: amestec de bitum cu APP(polipropilena atactica). Cu grosimi de intre 3 - 5 mm, se produc in masa si au o buna comportare la actiunea solventilor organici. Lipirea membranelor de bitum plastomer se face prin sudura la cald ( cu flacara) sau prin lipire cu adezivi . Flexibilitate la temperaturi scazute -5 grade Celsius si rezistenta la temperaturi ridicate 110 grade Celsius cu o rezistenta la jupuire mai mare de 40 N/50 mm
  • Bitum-elastomer: amestec de bitum usor oxidat cu SBS (copolimer-stiren-butadien-stiren). Cu grosimi de intre 2 -5 mm au un comportament bun la alungiri preungite si la temperaturi scazute. Lipirea foilor se realizeaza prin sudura sau prin lipire cu adezivi la rece sau la cald. Flexibilitate la temperaturi scazute -15 grade Clesius si rezistenta la temperaturi ridicate 140 grade Celsius cu o rezistenta la jupuire mai mare 80 N/50 mm
  • Bitum polimer-adeziv: amestec de bitum oxidat cu polimeri si uleiuri plastifiate. Se aplica pe membranele hidroizolante, pe foile metalice sau polimerice. Cu o grosime de intre 1.5 - 2.5 mm au o buna comportare la alungiri prelunite iar lipirea acestora se face prin aderenta la simpla presare la temperaturi pozitive urmarind instructiunile producatorului.

membrana hidroizolanta pe baza de bitum


Membrana polimerica se utilizeaza in general ca hidroizolatie in sistem monostrat

Sunt efectuate din materiale diverse din categoria polimerilor elastomeri precum EPDM (Etilen-Propilen-Dien-Monomer) o membrana de cauciuc sintetic cel mai frecvent intalnit si polimeri plastomeri precum membranele din PVC.

membrana polimeri


Membrana lichida sau vopsea hidroizolanta

Se refera la membranele sintetice realizate din materiale non-rigide de tip vopsea hidroizolanta poliuretanica cunoscuta si ca hidroizolatie de piscina. Aceasta se aplica in stare lichida, cu roller-ul, se intinde uniform si creaza o pelicula etansa.

Acest tip de membrana este destinata spatiilor cu trafic redus , prezinta rezistenta la umiditate intr-un timp foarte scurt si poate fi aplicata direct fara amorsare peste membrane bituminoase, asfalt, ciment, lemn, tigla, ardezie, caramida/piatra chiar si peste membrane EPDM/PVC, metal insa amorsarea este obligatorie. Pentru o aplicare corecta verificati instructiunile din fisa tehnica a produsului folosit.

Membrana lichida hidroizolare


Costuri de hidroizolare terasa circulabila

Costurile de hidroizolare terasa difera de la o firma la alta si de la un oras la altul. Costurile pentru hidroizolatia teraselor sunt influentate de multi factori inclusiv de locatia lucrarii, conditii climatice, s.a.m.d, iata cativa factori importanti:

  • Dimensiunea terasei - suprafata care trebuie lucrata in functie de problemele prezentate pot influenta costul manoperei dar si ale materialelor folosite. Nu este nicio surpriza ca o terasa mare va fi mai costisitoare de realizat.
  • Complexitatea acoperisului de tip terasa, aici se iau in calcul elementele ce strapung suprafata acesteia (aerisiri, ventilatoare, scurgeri, etc)
  • Severitatea reparatiilor, in cazul acoperisurilor de tip terasa existente, se va tine cont de localizarea problemei si strapungerea acesteia in straturile inferioare. In functie de stratul afectat problema poate fi superficiala sau severa.
  • Materiale si finisajul ales - un cost foarte important intr-o lucrare de hidroizolare terasa il reprezinta materialul ales atat la executarea de straturi terasa circulabila cat si pentru finisaj.
  • Manopera - costul specialistilor ce for executa lucrarea de hidroizolatie cat si costul profesionistilor care vor realiza finisajele ulterioare.

Lucrarile de hidorizolatii, precum toate lucrarile de constructii sunt reglementate de Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) urmand o serie de norme pentru punerea in opera a acoperisurilor de tip terasa si hidroizolarea acestora.

Este important sa apelati la firme specializate, care pot prezenta atat proiectul cat si executarea acestuia in conformitate cu reglementarile din domeniu pentru a beneficia de o terasa de acoperis de calitate alturi de prieteni si familie.

Petrecere acoperis mansarda

Deteriorarea cauzata de apa poate fi o problema grava pentru o constructie. Odata cu problemele de hidroizolatie la terasa vin o serie de alte probleme care pot submina fundatiile, planseul, pot face conditiile din cladire nesigure si pot deteriora bunurile din interiorul cladirii.

Cladirile din lemn pot suferi o descompunere rapida din cauza expunerii la apa, dar patrunderea apei poate, de asemenea, deteriora betonul si alte materiale de constructie, in special in clima rece, unde apa poate ingheta si provoca fisuri.

Hidroizolarea insuficienta sau prost executata cu siguranta va fi o problema pe tot parcursul anului, nu doar in timpul sezonului ploios, neprietenos.

Topic-uri: hidroizolatii acoperisuri hidroizolatii terase acoperis tip terasa membrana hidroizolatie vopsea hidroizolanta carton bitumat hidroizolare terasa membrana hidroizolanta folie hidroizolatie hidroizolatie acoperis tip terasa hidroizolatie terasa exterioara hidroizolatie terasa circulabila

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cum iti poti amenaja un balcon la bloc cu un buget modest
Cum iti poti amenaja un balcon la bloc cu un buget modest

Mesteri Locali 10 Oct 2019

Idei pentru amenajarea balconului la bloc

Cati dintre noi locuim la bloc si avem un balcon pe care nu il utilizam la potentialul maxim? Inspira-te din cateva idei de amenajare a balconului!

Ce sunt serviciile de landscaping si cum iti poti amenaja orice curte exterioara
Ce sunt serviciile de landscaping si cum iti poti amenaja orice curte exterioara

Mesteri Locali 27 Nov 2019

Amenajarea exterioara si servicii de landscaping

Mesteri Locali a stat de vorba cu dnul Leuschner - Landscape Engineer in Romania pentru a intelege ce inseamna cu adevarat un proiect de landscaping.

Afla tot ce ai nevoie sa stii despre hidroizolatii
Afla tot ce ai nevoie sa stii despre hidroizolatii

Mesteri Locali 15 Feb 2020

Ce trebuie sa stii pentru hidroizolatii de durata

In momentul constructiei unei cladiri este necesar sa acordati importanta deosebita lucrarilor de hidroizolare.