Constructii | 7 minute 15 Feb 2020

Afla tot ce ai nevoie sa stii despre hidroizolatii

Scris de:

Mesteri Locali

Pentru a evita patrunderea umezelii in casa, este posibil sa trebuiasca sa cheltuiesti un ban frumos si sa angajezi un specialist. In general, aceste consultatii nu sunt atat de scumpe pe cat crezi prima data si te pot ajuta sa economisesti o mica avere daca problemele din casa ta sunt identificate si solutionate rapid.


Ce sunt hidroizolatiile?


Hidroizolarea este procesul de prevenire a patrunderii apei din exterior. Aceasta implica instalarea unui sistem care poate preveni patrunderea apei in structura, precum si rezolva in mod eficient presiunea hidrostatica. Pentru ca acest sistem sa fie eficient, trebuie sa aveti un sistem de impermeabilizare care sa tina apa departe de pereti, dar sa permita, de asemenea, ca apa sa se scurga in siguranta.

Pentru impermeabilizarea casei, exista diferite optiuni disponibile in functie de care parte a casei este considerata. Recomandarea este in general sa combini doua metode de impermeabilizare pentru a asigura o protectie completa.

hidroizolare fundatie casa meserias


Cum imi pot hidroizola casa?

Exista multe zone diferite ale casei tale in care este vital ca apa sa fie mentinuta la distanta si in fiecare dintre aceste zone exista diferite metode de impermeabilizare. Cele mai multe probleme cauzate de infiltratii, se intalnesc fie la mansarda, din cauza acoperisului, fie la fundatia casei. Asadar pentru fiecare din aceste probleme, exista solutii diferite de hidroizolatii care pot fi aplicate.


Hidroizolatie fundatie

O hidroizolatie fundatie este deosebit de importanta, deoarece protejeaza orice structura de patrunderea apei prin subteran. Prin prevenirea patrunderii apei si gazelor solului intr-o proprietate, diminuezi riscul de deteriorare semnificativa a bunurilor si protejezi sanatatea locuitorilor. Acest lucru este si mai important pentru proprietatile situate in zone cu risc de inundatii sau cu panze freatice ridicate.

Ai nevoie de un meserias bun?

Peretii de fundatie fac parte dintr-o structura care se afla sub pamant si care are contact direct cu pamantul, cu alte cuvinte cu solul. De obicei acestia sunt construiti din beton sau zidarie. Peretii de fundatie pot fi, de asemenea, cunoscuti ca pereti de subsol, daca exista un subsol sau pivnita pe cealalta parte a acestora.

In constructiile noi, acestia sunt construiti pe placa turnata sau pe picioare si au de obicei inaltimea de aproximativ doi metri. Anumite sectiuni ale peretelui care au contact direct cu pamantul pot duce la probleme din cauza umezelii. Daca peretii fundatiei nu sunt construiti din beton rezistent la apa, atunci este recomandat sa instalezi un sistem extern de hidroizolatie fundatie.

hidroizolare pereti fundatie casa noua


Ce sunt sistemele de hidroizolatie fundatie


Sistemele de hidroizolatie fundatie sunt proiectate pentru a asigura o protectie completa impotriva patrunderii apei. Cele mai bune sisteme de impermeabilizare a fundatiei exterioare sunt alcatuite dintr-un strat de impermeabilizare primar si secundar, cu o etapa initiala de amorsare. Tehnica specifica de impermeabilizare depinde de sistemul si produsele utilizate.

Un exemplu de sistem de hidroizolatie fundatie este urmatorul si are patru componente principale:

  • Grund - previne trecerea umezelii prin peretele fundatiei
  • Stratul primar de impermeabilizare - formeaza o bariera etansa la apa
  • Hidroizolarea secundara - o membrana de drenare a cavitatii externe pentru a elimina presiunea hidrostatica a apei din structura
  • Un canal cu orificii de inspectie - muta apa intr-un punct sigur

Orice sistem de hidroizolatie fundatie trebuie sa inceapa cu amorsa. Acest grund ajuta la asigurarea unei bune legaturi cu stratul de impermeabilizare primar. Ultima parte a sistemului de impermeabilizare a fundatiei este o membrana de drenare a cavitatii si un sistem de drenaj. Acest lucru permite ca orice apa din jurul cladirii sa se scurga liber printr-o cavitate creata de un profil unic.

Ca parte a sistemului de impermeabilizare a fundatiei, trebuie sa instalati o membrana de impermeabilizare. Acest lucru functioneaza prin canalizarea apei departe de peretii fundatiei, precum si protejarea stratului primar de impermeabilizare. De asemenea, impiedica apasarea presiunii apei asupra structurii si provocarea deteriorarii.

sistem hidroizolare casa aplicare grund


Hidroizolatie acoperis


Exista multe modalitati de a va asigura ca acoperisul ofera locatarilor precum si casei cea mai mare protectie impotriva deteriorarii apei. Un acoperis bine protejat si izolat poate, de asemenea, economisi bani la facturile de incalzire, deoarece va opri lasarea caldurii prin golurile din acoperis.

Daca ai un acoperis plat sau o parte a acoperisului este plat, atunci trebuie sa fii absolut sigur ca ai facut o hidroizolatie acoperis, deoarece acoperisurile plate sunt deosebit de susceptibile la deteriorare.

O solutie rapida ar fi sa aplici o rasina acrilica dispersata intr-un solvent. Aceasta va ajunge sa arate ca o pasta semilichida. Cand solutia este uscata, se transforma intr-o acoperire elastica dura care impiedica miscarea umezelii prin ea. Structura sa chimica este conceputa astfel incat chiar si umezeala prinsa sa se poata evapora in siguranta, so sa evitati orice formare de vezicule. Acest produs special are, de asemenea, fibre adaugate care se intrepatrund, ajutandu-l sa umple si sa reduca golurile, ramanand totusi flexibil.

Mare atentie la jgheaburi! Cand un jgheab devine blocat, apa de ploaie se acumuleaza si se revarsa din jgheab, deteriorand caramizile si mortarul de pe peretii exteriori. De asemenea, se poate infiltra prin caramizi provocand daune mobilierului de uz casnic si vopselei. Cel putin o data pe an, asigurati-va ca va indepartati jgheaburile de toate frunzele si resturile umede folosind o mistrie sau o razuitoare.

hidroizolare acoperis aplicare rasina acrilica


Hidroizolare zidarie

O modalitate usoara de a sigila zidaria este de a revopsi zidaria exterioara a casei folosind o vopsea specializata pentru exterior, care este mai rezistenta si rezistenta la intemperii decat vopseaua obisnuita. Zugravirea casei este cu siguranta o treaba pe care o poti face cu usurinta, dar, in functie de cat de mare este casa, aceasta poate fi o sarcina gigantica, asadar este recomandat sa angajezi un meseriasi.

In zilele noastre exista diverse solutii pentru zidarie, precum tratamente care merg deasupra caramizii obisnuite a casei, fara a modifica in niciun fel culoarea sau aspectul caramizii. Un astfel de tratament numit face peretii exteriori porosi ai casei total etansi la apa si nu necesita intretinere si este potrivit pentru utilizare pe pereti de caramida, beton sau piatra. Datorita progreselor tehnologice, aceste etansanti vor dura, de asemenea, pana la 20 de ani.

hidroizolatii pereti tencuiala


Cum ne asiguram ca avem hidroizolatii bune?


Pentru ca lucrarile de reparatie sau interventiile la fundatie sunt costisitoare este necesar ca inca de la inceput, cand construim casa sau o renovam, sa o hidroizolam corespunzator si pe termen lung.

Pentru a evita neplaceri legate de infiltratiile de apa este bine sa acordati atentie unor aspecte precum:

  • Durabilitatea izolatiei si a furnizorului de materiale ales - unele izolatii au o durata de viata de 50, chiar 60 sau 70 de ani, de aceea va sugeram sa alegeti materiale calitative, ce vor trece cu brio testul timpului, pentru ca locuinta sa fie protejata pe termen lung
  • Elasticitatea materialelor de izolatie - temperaturile scazute sau ridicate pot pune probleme izolatiei si de aceea materialul trebuie sa fie unul elasic si durabil; pentru izolarea anumitor suprafete precum terasa, podul, acoperisul locuintei sau al blocului , materiale hidroizolante pot fi folosite precum in imagine
  • Echipa cu care alegi sa lucrezi pentru realizarea izolatiei - este de la sine inteles ca ai nevoie de meseriasi priceputi, cu experienta in astfel de procedee, care vor sti sa realizeze proiectul fara probleme.

Experienta in astfel de montaje, intelegerea materialelor de lucru si eficienta modului de operare sunt esentiale pentru echipa pe care o vei alege pentru izolatia casei tale. Pentru a descoperi mesteri locali ce pot face fata unei astfel de operatiuni, Mesteri Locali iti pune la dispozitie firme de constructii pricepute pentru orice tip de hidroizolatii ai nevoie.

Topic-uri: hidroizolatii hidroizolatii casa hidroizolatii acoperis hidroizolatii fundatie hidroizolatii zidarie hidroizolatie fundatie hidroizolatie fundatii hidroizolatii fundatii izolatie fundatie hidroizolatie acoperis

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Afla tot ce trebuie sa stii despre instalatia electrica pentru o locuinta perfect functionala
Afla tot ce trebuie sa stii despre instalatia electrica pentru o locuinta perfect functionala

Mesteri Locali 10 Nov 2019

Ce trebuie sa stii despre instalatia electrica

Te-ai confruntat vreodata cu prize sau intrerupatoare care nu functioneaza? Afla cat costa, cat dureaza si cand sa inlocuiesti o instalatie electrica.

Ce e un sistem HVAC si cum gasesti cel mai bun sistem de incalzire
Ce e un sistem HVAC si cum gasesti cel mai bun sistem de incalzire

Mesteri Locali 25 Oct 2019

Ce e un sistem HVAC de ventilatie pentru casa

Fie ca vorbim despre reviziile legate de caldura, ventilatie sau aer conditionat, afla mai multe despre optiunile existente in prezent pe piata.

Etapele necesare pentru o hidroizolare corecta a terasei circulabile
Etapele necesare pentru o hidroizolare corecta a terasei circulabile

Mesteri Locali 26 Iun 2021

Hidroizolare terasa circulabila

Tot ce trebuie sa stii despre hidroizolatii terase circulabile, materiale (carton bitumat, vopsea hidroizolanta, tipuri de membrana hidroizolanta).