Sanatate | 7 minute 09 Dec 2019

Cum poti sa cresti productivitatea pe timpul iernii in 5 pasi simpli

Scris de:

Mesteri Locali

Odata cu debutul sezonului rece si al sarbatorilor de iarna, productivitatea incepe sa scada, fie ca lucram de acasa sau de la birou. Zilele sunt mai scurte, iar frigul si intunericul isi intra in drepturi, ceea ce ne indeamna mai mult la somn si relaxare decat la munca.

Ce putem face sa sporim productivitatea si sa reusim sa ne concentram in aceasta perioada? Avem cateva sfaturi utile pentru decorul casei - sau al biroului - pe timp de iarna, care sa va ajute in aceasta privinta.

laptop cafea plante birou

Sursa: VSCO

Fie ca lucram de acasa sau de la birou, perioada iernii marcheaza de obicei o pofta de munca redusa si o productivitate scazuta, comparat cu restul anului. Acest lucru se datoreaza zilelor mult mai scurte si noptilor mai lungi, deoarece corpul nostru reactioneaza la schimbarile de lumina si clima.

Odata ce se lasa intunericul, lipsa de lumina naturala da un semnal creierului ca se apropie ora de somn, astfel ca la apus randamentul incepe sa scada. Insa majoritatea dintre noi nu incheiem programul de munca la ora 16, cand apune de obicei soarele pe timpul iernii, si trebuie sa gasim modalitati de a ramane productivi.

Daca mai adaugam si faptul ca in aceasta perioada ne fuge mintea destul de des la concedii, sarbatori si sesiuni de shopping pentru cadouri, ne va fi aproape imposibil sa ne concentram.

canapea alba masa lemn perne florale ceas iarna perete alb

Sursa: Pinterest

Nu totul este pierdut insa, exista diferite moduri de a ne asigura ca ramanem productivi pe timpul iernii, in ciuda frigului de afara si al intunericului.

Cu totii ne confruntam cu aceeasi problema in aceasta perioada, asadar ne-am gandit la cateva mici trucuri si idei pentru a tine piept acestui anotimp mai putin productiv. Va incurajam sa le incercati si sa ne spuneti daca au functionat in special in ceea ce priveste organizarea biroului de acasa.

1. Nu lasati intunericul sa va afecteze concentrarea

Caderea intunericului la ora 16 poate fi, pentru multi dintre noi, un factor demotivant puternic. Lipsa luminii scade productivitatea si concentrarea, insa exista metode de a combate acest fenomen si de a ne mentine gandirea alerta.

Solutia salvatoare este lumina artificiala, care ne poate ajuta sa ramanem focusati chiar si dupa apusul soarelui. Intr-adevar, lumina naturala este mult mai benefica pentru noi, atat fizic cat si psihic, insa lumina artificiala devine, inevitabil, cel mai bun aliat pe timpul iernii.

cauti electrician

Lumina cu ton rece este de preferat in ceea ce priveste biroul, pentru ca ea ne ajuta sa ne mentinem concentrarea la munca; insa folosita in exces, ea ne poate afecta somnul, si chiar si vederea.

Daca sunteti sensibili la lumina artificiala foarte puternica, alegeti macar acasa lumina calda, care este mult mai confortabila pentru ochi. Aici puteti sa va jucati cu luminile pentru a crea o ambianta placuta, si in acelasi timp si productiva.

Puteti amplasa veioze, lampi, ghirlande luminoase pentru a lumina locuinta si a alunga intunericul.

birou acasa lampa lumina calda

2. Ajustati temperatura pentru productivitate

Un alt aspect extrem de important, pe tot parcusul anului, insa cu atat mai mult pe timp de iarna, este temperatura.

In sezonul rece, temperatura de afara va scadea considerabil, astfel multi dintre noi avem tendinta sa plusam temperatura interioara pentru a alunga frigul.

Insa aceasta nu este o idee chiar atat de buna, chiar ne poate face mai mult rau decat bine. In primul rand, diferentele bruste de temperatura ne pot afecta in mod serios organismul si sanatatea, putand duce la probleme minore precum racelile sau la unele mai grave cum ar fi socul termic.

Astfel, sfatul medicilor este ca nu trebuie sa avem o diferenta prea mare intre temperatura exterioara si cea interioara. Pe timpul noptii este recomandat sa mai scadem temperatura cu inca un grad sau doua, pentru a incuraja un somn mai profund si mai odihnitor.

In al doilea rand, o temperatura crescuta ne scade randamentul si productivitatea la munca. Cu siguranta ati pasit de multe ori in cladiri de birouri si ati observat ca temperatura este mai scazuta decat v-ati fi asteptat.

Acest lucru se datoreaza faptului ca o temperatura mai joasa, in jur de 21-22 de grade Celsius, ne mentine mai alerti si mai productivi, in timp ce caldura ne ajuta sa ne relaxam, ducand la o stare de "moleseala".

Astfel, in cladirile de birouri de obicei este mai racoare decat in alte tipuri de spatii comune. Incercati aceeasi abordare si scadeti temperatura atunci cand lucrati de acasa.

termostat inteligent alb

3. Apelati la tehnologiile smart home pentru a prelungi zilele

Multora ne este greu sa ne trezim dimineata pentru a incepe ziua de lucru, iar pe timpul iernii, ne este si mai greu sa fim matinali. Cu toate acestea, trezitul de dimineata este extrem de benefic pentru organism, si ne va ajuta sa fim mai productivi la munca.

Avand in vedere ca ziua se scurteaza considerabil pe timp de iarna, acele ore in plus de dimineata ne pot spori productivitatea. Expertii sunt de parere ca dimineata este momentul zilei cand suntem cei mai productivi, astfel e o idee buna sa profitam de acest lucru, indiferent de anotimp.

smart home termostat casa decor auriu

Pentru a reusi sa va treziti devreme in sezonul rece, puteti apela la tehnologiile de tip smart home. Uneori o simpla alarma nu este suficienta pentru a ne motiva sa ne dam jos din pat si de a ne incepe ziua, si avem nevoie de un imbold mai puternic.

Exista jaluzele inteligente pe care le puteti programa sa se deschida odata cu rasaritul soarelui; odata ce lumina va patrunde in incapere, va veti trezi in mod automat si natural. Pe langa asta, un motivator foarte eficient la orele diminetii este cafeaua (sau ceaiul, dupa gust).

Optati pentru un filtru de cafea sau un esspressor care poate fi programat in functie de ora la care doriti sa va treziti. Nimic nu va va motiva sa va ridicati din pat ca mirosul de cafea proaspat preparata care inunda locuinta.

tableta aplicatie smart home

4.Apelati la culori si decoratiuni pentru un boost de energie

Sezonul rece este cunoscut si ca sezonul racelilor, deoarece frigul de afara ne poate ravasi uneori sistemul imunitar, rezultand in gripe si viroze.

Din acest motiv, pe timpul iernii tindem sa optam pentru culori calde, materiale calduroase si pufoase, lumini difuze, in principiu tot ce ne poate da o senzatie de caldura si siguranta - hygge, daca doriti sa ii spuneti asa.

hygge masuta lemn canapea gri material lana bautura calda ceainic cana

Pentru a nu exagera in ceea ce priveste temperatura din locuinta, putem crea o senzatie de confort sporit si de caldura prin culori, texturi si lumini. Daca pe timpul verii culorile neutre sau pastelate ne pot da o senzatie de racoare si prospetime, pe parcursul iernii ele nu sunt de ajuns pentru a crea o atmosfera imbietoare si calda.

In lunile reci, putem alege culori bogate precum rosul, verdele inchis/smarald, culorile pamantii, si pentru un plus de magie, putem include accente argintii sau aurii. Incercati sa va transformati locuinta intr-o oaza de relaxare si caldura pe timp de iarna, prin decoratiuni de sezon si alte accesorii, cum ar fi paturile pufoase, covorasele, fetele de masa cu modele de Craciun, halatele sau papucii de casa.

Schimbarea veselei cu una de sezon poate inviora diminetile intunecoase pe timpul iernii, si va poate motiva sa va incepeti ziua cu productivitate maxima.

birou decorat scaun ratan crengi de brad

Sursa: Pinterest

5. Incorporati lucrurile care va distrag in rutina de zi cu zi

Odata cu sosirea iernii, febra sarbatorilor ne distrage si mai mult de la ce avem de facut. Suntem constant distrasi de tot felul de evenimente, promotii, targuri de Craciun, luminite, petreceri de sfarsit de an, si asa mai departe.

Pentru a ne putea concentra la taskurile noastre, incercam sa ignoram toate aceste lucruri care ne distrag, insa de cele mai multe ori ajungem sa cedam ispitei si sa ne dam seama ca au trecut 30 de minute de cand ne uitam pe geam la ninsoarea de afara.

laptop alb iarna cafea

Pentru a spori productivitatea si a ridica moralul, cea mai buna solutie este sa integram spiritul sarbatorilor in programul de lucru. Cu cat evitam mai mult "ispitele" cu atat suntem mai predispusi sa le cedam.

Asadar, alegeti un playlist cu colinde de Craciun, decorati-va biroul cu luminite colorate, braduti in miniatura, lumanari parfumate de sezon, si alte decoratiuni.

Adaugati o bautura de sezon, cum ar fi ceaiul sau ciocolata calda, si veti descoperi ca veti fi mult mai productivi si veti avea mai multa pofta de munca, pentru ca ati inclus partial activitatile de sezon in cadrul programului de lucru.

Astfel, nu veti mai pierde minute pretioase visand la momentul in care veti iesi de la birou si veti putea sa va delectati cu aceste activitati.

mos craciun laptop alb cadouri impachetate

Asadar, perioada sarbatorilor de iarna poate fi una neproductiva, in care timpul trece parca tot mai greu la munca si suntem din ce in ce mai distrasi.

Aceste idei va pot ajuta sa va mentineti concentrarea si sa dati randament pe parcursul sezonului rece, atfel incat sa va puteti dedica tot timpul liber activitatilor in familie sau cu prietenii.

Topic-uri: productivitate iarna eficienta iarna activ si productiv cum cresti productivitatea cum sa ramai productiv

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Iti prezentam 21 de idei de cadouri de Craciun pentru orice casa
Iti prezentam 21 de idei de cadouri de Craciun pentru orice casa

Mesteri Locali 08 Dec 2019

21 Idei de cadouri de craciun pentru casa

Se apropie Craciunul si nu stii ce sa daruiesti? Afla de la noi ce cadouri ai putea sa cumperi pentru cei dragi.

Inspiratie pentru decorarea casei pentru Craciun si Anul Nou
Inspiratie pentru decorarea casei pentru Craciun si Anul Nou

Mesteri Locali 22 Dec 2019

Cum decoram casa de Craciun si Anul Nou

Odata cu apropierea sarbatorilor de Craciun si An Nou, casa incepe sa prinda viata. Inspira-te din ideile noastre de decorare a casei pentru Craciun!

Ce este hygge si cum iti poti transforma casa intr-un sanctuar hygge
Ce este hygge si cum iti poti transforma casa intr-un sanctuar hygge

Mesteri Locali 15 Feb 2020

7 moduri de a transforma caminul intr-un sanctuar hygge

Hygge este un concept care provine de la danezi si care sugereaza confort, calm si relaxare. Tu cum iti faci casa mai relaxanta?