Instalatii | 7 minute 10 Nov 2019

Transforma orice casa intr-un Smart Home prin tehnologie moderna

Scris de:

Mesteri Locali

In ziua de azi, cu totii suntem conectati la the "Internet of Things", si o mare parte din activitatea noastra zilnica se desfasoara in mediul online. Vrem sa stim mereu tot ce se petrece in jurul nostru, si ne dorim eficientizarea proceselor si a activitatilor pentru a dispune de cat mai mult timp liber.

Astfel a prins avant conceptul de smart home, sau casa inteligenta, din nevoia de a fi mereu conectati si a avea control asupra propriei vieti.

Va vom prezenta ce intelegem printr-o casa inteligenta, ce tehnologii exista pe piata, ce elemente pot fi automatizate, si ce avantaje/dezavantaje are un astfel de sistem.

smart kitchen frigider cuptor aragaz

Notiunea de "casa inteligenta" nu mai este de mult de domeniul stiintifico-fantasticului. Tehnologii menite sa eficientizeze consumul de resurse si sa mareasca siguranta/securitatea locuintei exista de ceva vreme, insa ele evolueaza in mod constant.

Multe sisteme de acest fel au ajuns si in Romania. Oricine poate astazi sa isi construiasca o casa "inteligenta"; este nevoie doar de putin research, cunostinte de baza de IT si tehnologie, si multa creativitate.

Ce este un smart home, sau o casa inteligenta?

Tehnologia smart home a fost conceputa de IBM in anii '90, iar primele aplicatii au fost introduse publicului la inceputul anilor 2000. O locuinta "inteligenta" se diferentiaza prin faptul ca anumite elemente din casa sunt conectate si pot fi controlate printr-un dispozitiv central, numit receiver.

Aceasta conexiune se face prin intermediul WiFi, iar diferitele elemente pot fi controlate printr-o aplicatie instalata pe un smartphone, o tableta sau un laptop.


cauti electrician


Cu ajutorul unei aplicatii, puteti activa, ajusta sau dezactiva diferite elemente din locuinta, cum ar fi aerul conditionat, sistemele de securitate, filtrul de cafea, sistemele audio-video, si multe altele, fara sa conteze daca sunteti prezenti in locuinta sau nu. Singurele lucruri de care aveti nevoie sunt conexiunea la internet si la curentul electric.

Un sistem smart home include, de cele mai multe ori, achizitionarea unui receiver central, la care sunt conectate toate elementele smart din locuinta. La acest receptor sunt atasati senzori care masoara activitatea diferitelor sisteme, si le ajusteaza in functie de setarile stabilite de dumneavoastra.

Oglinda smart alba planta

Sursa: Pinterest

Google Assistant si Amazon Alexa sunt cele mai cunoscute astfel de sisteme de dirijat, disponibile in prezent preponderent in limba engleza. Acestea primesc si recunosc comenzi vocale, si controleaza diferitele sisteme smart din locuinta in functie de ce le cereti.

Insa pentru a avea o casa inteligenta, nu aveti neaparata nevoie de un sistem ultra-avansat - sau costisitor. Puteti selecta doar anumite elemente din locuinta pe care sa le eficientizati/automatizati, prin achizitionarea senzorilor individuali pentru fiecare.

De exemplu, daca vreti doar sa eficientizati si sa controlati temperatura din locuinta pe timpul verii, puteti opta pentru un senzor care se ataseaza prizei, astfel controland aparatul de aer conditionat de la distanta sau puteti chiar achiziona un kit manual care va va permite montarea unor senzori specifici pentru casa.

sistem smart home senzori receiver

Sursa: Pinterest

Ce tehnologii smart exista pe piata la momentul actual?

Cele mai populare sisteme smart home sunt, de departe, Amazon Alexa si Google Assistant, care controleaza elementele din locuinta prin intermediul comenzilor vocale, disponibile prin boxele inteligente Amazon Echo si Google Home.

Pe langa acestea, exista diverse aplicatii si tehnologii folosite pentru automatizarea elementelor din locuinta. Un exemplu extrem de popular este Philips Hue, care poate fi si el conectat la un sistem central precum Alexa.

Acest sistem controleaza si eficientizeaza toate elementele de iluminat dintr-o locuinta, si ofera o gama larga de produse, de la becuri inteligente la ghirlande luminoase, lampi si lampadare si accesorii precum intrerupatoare, telecomenzi si senzori de miscare.

amazon alexa echo

Sursa: Pinterest

Un alt exemplu popular este sistemul Samsung SmartThings Hub, disponibil deocamdata doar in Statele Unite, care conecteaza toate elementele smart din locuinta printr-o aplicatie centrala pe telefonul mobil.

Puteti conecta elemente precum televizorul smart, telecomanda smart de la Samsung, sau sistemul audio, si in acelasi timp puteti include o varietate de elemente de siguranta si securitate, cum ar fi incuietoare smart, camere de supraveghere, alarme si detectoare de gaz sau fum, si multe altele.

In Romania, serviciile Samsung, Google si Amazon exista deja pe piata, insa nu toate au fost lansate oficial si in limba romana, astfel incat comenzile vocale nu functioneaza asa cum ar trebui, si veti fi nevoiti de multe ori sa dati comenzile prin aplicatie.

Pe langa aceste sisteme, exista diferite alte tehnologii smart disponibile pe piata, cum ar fi Orange Smart Home, gama de produse FIBARO, si alte magazine specializate de unde puteti cumpara diferite produse individual, in functie de nevoi.

senzori iluminare gradina fibaro

Sursa: Fibaro

Ce elemente din locuinta pot fi automatizate?

In ziua de azi, exista foarte multe electrocasnice si device-uri din locuinta voastra care pot fi automatizate si eficientizate cu ajutorul sistemelor smart home.

In functie de buget, de nevoi si de preferinte, puteti opta pentru automatizarea diferitelor electrocasnice, de la aerul conditionat si boiler-ul de apa calda, la jaluzele, incuietori, lumini si sisteme audio-video.

dispozitiv sonerie camera

Sursa: Pinterest

Electrocasnicele

Cu ajutorul device-urilor inteligente, puteti automatiza diferite electrocasnice, precum aparatul de aer conditionat, sistemele de incalzire si ventilatie, boilerul, cuptorul cu microunde, televizorul, sistemul audio, si altele.

Un produs extrem de popular la momentul actual este aspiratorul smart. Aspiratoarele Roomba de la iRobot sunt cele mai cautate, insa ele au un pret destul de piperat; alte optiuni mai ieftine, dar la fel de eficiente, sunt comercializate de Rowenta sau Xiaomi, si le puteti gasi si in Romania.

O alta idee, popularizata in filmele de la Hollywood, este automatizarea filtrului de cafea; acesta poate fi programat pentru a face cafea la o anumita ora, ca sa va incepeti ziua cu o cafea proaspata de dimineata.

filtru de cafea inteligent telefon aplicatie

Sursa: Pinterest

Sistemele de iluminat

De multe ori ati vazut in filme case inteligente care se "trezesc" singure dimineata, in sincron cu programul de somn al locatarului. Datorita sistemelor smart home, va puteti trezi in acelasi fel in fiecare dimineata, daca automatizati anumite elemente.

Daca aveti in locuinta cafetiere, aparate radio, jaluzele verticale sau rulouri exterioare, acestea pot fi automatizate si programate la diferite ore, in functie de programul vostru de somn.

De exemplu, prin intermediul aplicatiei de pe mobil, puteti programa ca la ora 7 in fiecare dimineata, sa se deschida jaluzelele sau perdelele, sa porneasca radioul sau televizorul, si cafeaua sa se pregateasca la filtru.

De asemenea, prin intermediul becurilor inteligente si a senzorilor de miscare, puteti eficientiza consumul de energie astfel incat luminile sa se stinga automat atunci cand incaperea este goala sau nu este detectata nici o miscare.

sistem de lumini inteligente sufragerie

Sursa: Pinterest

Sistemele de siguranta si securitate

Sistemele care creeaza o casa inteligenta au evoluat extrem de mult in ultimul deceniu, iar astazi multe din ele sunt focusate pe securitatea locuintei.

Astfel, sisteme precum Google Nest sau Wink Lookout pot automatiza diferite elemente de siguranta si securitate dintr-o casa sau un apartament, cum ar fi: incuietorile (smart locks), camerele de supravegheat, luminile de la intrarea in locuinta, senzorii de miscare, alarmele de incendiu, detectoarele de fum sau de gaz, si altele.

Cu ajutorul acestor sisteme, nu va trebui sa va mai faceti griji si ganduri cu privire la securitatea locuintei; veti putea verifica si monitoriza toate activitatile prin intermediul aplicatiei.

Aceste sisteme functioneaza pe baza de senzori; cand o activitate suspecta este detectata, sunteti imediat alertati pe telefonul mobil, si veti putea alege diferiti pasi pe care sa ii urmati (sa dezactivati/activati anumite sisteme sau sa alertati autoritatile).

lacat inteligent usa

Sursa: Pinterest

Avantajele si dezavantajele unei case inteligente

O casa inteligenta ne poate simplifica viata in numeroase feluri si ne poate aduce foarte multe beneficii, cum ar fi:

  • Reducerea consumului de gaz, apa, si energie electrica; prin automatizarea diferitelor electrocasnice, puteti eficientiza consumul de resurse si reducerea costurilor lunare; de exemplu, temperatura poate fi ajustata de la distanta in functie de programul vostru de lucru si de cand lipsiti de acasa;
  • Economisirea si eficientizarea timpului prin automatizare; prin programarea sistemelor de iluminat, a anumitor electrocasnice cum ar fi aspiratorul, masina de spalat sau filtrul de cafea, puteti economisi timp pretios pe care sa il petreceti cu prietenii sau familia;
  • Eliminarea grijilor cu privire la diferite elemente din locuinta; cati dintre voi ati plecat in graba spre munca dimineata, intrebandu-va pe drum daca ati incuiat usa, daca ati inchis usa de la garaj, daca ati oprit televizorul, sau alte lucruri de acest gen? Prin aplicatia smart home, puteti verifica instant toate aceste lucruri si puteti elimina orice griji, fara a sta cu aceste ganduri tot restul zilei de munca;
  • Cresterea nivelului de siguranta si securitate din locuinta; pentru cei care calatoriti mult, sunteti plecati multe ore din zi de acasa, sau aveti obiecte de valoare pe care vreti sa le protejati, un sistem smart home pentru monitorizare va fi de mare folos; device-urile smart va vor ajuta sa dormiti mai linistiti, stiind ca sunteti in deplina siguranta in propria casa.

tableta alba control casa inteligenta

O casa de tip smart are insa si anumite dezavantaje, pe care ar fi bine sa le cunoasteti inainte de a investi in acest tip de device-uri:

  • Necesitatea unor cunostinte de baza de IT sau tehnologie; nu toata lumea este la curent cu inovatiile tehnologice, iar multi nici macar nu detin un smartphone sau o tableta; o persoana varstnica, de asemenea, va putea avea probleme in manipularea aplicatiilor de tip smart tehnology;
  • Necesitatea conexiunii constante la energie electrica si internet; in cazul in care sunteti deconectati de la internet, nu veti mai putea accesa aplicatia si controla diferitele device-uri smart din locuinta;
  • Vulnerabilitatea la atacuri informatice; retelele WiFi sunt vulnerabile la potentiale atacuri, astfel existand riscul ca o alta persoana sa capete access la aplicatie si la elementele din locuinta; securizarea conexiunii este astfel cruciala, ceea ce poate necesita o investitie in plus.

casa inteligenta dispozitiv de control al casei

Asadar, o casa inteligenta aduce foarte multe beneficii si va poate economisi timp, bani si resurse. Cu putine cunostinte de baza despre tehnologia smart, puteti automatiza, controla, eficientiza si monitoriza diferite elemente din locuinta voastra.

Tehnologiile smart home evolueaza constant, iar gama de produse si aplicatii disponibile devine din ce in ce mai variata, multe dintre serviciile populare peste hotare fiind acum prezente si pe piata din Romania.

Prin intermediul Mesteri Locali puteti de asemenea gasi ingineri smart home care va pot ajuta prin consultanta in a alege cele mai bune solutii pentru casa dumneavoastra, trebuie doar sa lansati lucrari in categoria ingineri smart home.

Topic-uri: casa inteligenta transformare smart home senzori casa inteligenta amenajare casa inteligenta

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Idei de amenajare pentru un colt de citit modern
Idei de amenajare pentru un colt de citit modern

Mesteri Locali 26 Dec 2019

Cum amenajezi un colt de citit modern

Daca ai nevoie de timp pentru tine, afla cum iti poti amenaja propriul colt de citit. Un colt de lectura te va ajuta sa uiti de orice problema!

Cele mai bune idei pentru a amenaja cu buget redus o bucatarie in spatiu mic
Cele mai bune idei pentru a amenaja cu buget redus o bucatarie in spatiu mic

Mesteri Locali 25 Aug 2019

5 idei despre amenajarea unei bucatarii intr-un spatiu mic

O bucatarie de dimensiuni mici reprezinta o provocare pentru oricine. Iti propunem cateva idei despre cum poti amenaja o bucatarie oricat de mica!

Sfaturi pentru a amenaja in mod rapid un birou de acasa
Sfaturi pentru a amenaja in mod rapid un birou de acasa

Mesteri Locali 30 Aug 2019

Cum sa iti organizezi biroul de acasa

Daca la firma nu putem personaliza biroul, acasa putem da frau liber imaginatiei. Afla de la noi ce trebuie sa iei in considerare pentru biroul ideal.