Design Interior | 6 minute 19 Aug 2021
Cum alegi cele mai bune usi de interior
Scris de:
Alexandra Irimiea
Iti renovezi apartamentul sau iti construiesti o locuinta si trebuie sa te hotarasti ce usi de interior sa cumperi. Dar cum sa le alegi? Pe piata sunt atatea modele, materiale si finisaje, incat poate fi dificil sa iei cea mai buna decizie.
In continuare, iti prezentam un ghid ca sa te ajute sa alegi cele mai bune usi de interior pentru casa ta in functie de amenajare, material sau tipul de deschidere.
Criterii pentru alegerea unei usi de interior
Pretul nu este primul si nici singurul criteriu dupa care sa te ghidezi in alegerea ta. Niste usi interior ieftine nu sunt atat de rezistente pe cat ti-ai dori. De aceea, iti explicam care sunt acei factori foarte importanti de care trebuie sa tii cont inainte de a cumpara usi interior.
Sursa: Howdens via Facebook
Izolarea fonica si termica
O usa are, in primul rand, rolul de a delimita doua spatii. De aceea, trebuie sa te asiguri ca usa pe care ai ales-o izoleaza bine fonic si termic. Pentru asta se ia in calcul grosimea stratului izolant de lemn sau vata minerala folosit in interiorul foii de usa.
Asadar, pentru o izolare fonica adecvata este recomandata o anumita grosime a foii de usa. Astfel, pentru un apartament grosimea unei usi trebuie sa fie cuprinsa intre 40 mm si 50 mm. In cazul unei case, aceasta trebuie sa depaseasca 50 mm.
De asemenea, o izolare fonica este optima daca usa indeplineste un standard de 28db.
O usa este structurata dintr-un panou tubular, panou HDF, lemn stratificat sau masiv. Pe piata exista si optiunea din fagure de carton, dar aceasta este de evitat, fiind mai putin rezistenta.
Inca un aspect important! O usa din sticla nu etanseaza la fel de bine precum o usa interior din lemn masiv, PAL sau MDF. In consecinta, nici nu izoleaza termic si fonic la acelasi standard.
Sursa: Pinterest
Sfaturi pentru o mai buna izolare termica
Daca ai usi interior care nu te multumesc la capitolul izolare termica, iata ce poti face:
- Aplica garnituri de cauciuc pe toc. Acestea imbunatatesc izolarea termica si fonica. De asemenea, poti folosi si la ferestre benzi speciale pentru etansarea ermetica la aer si vant.
- Monteaza praguri de etansare la toate usile si astfel vei reduce pierderile de caldura.
- Acopera orificiile, crapaturile si imbinarile dintre ferestre si pereti folosind spuma poliuretanica si silicon acrilic.
Sursa: Pinterest
Tocaria si feroneria
La achizitionarea unei usi de interior nu uita de toc si balamale. In multe magazine de bricolaj acestea se vand separat. Fii atent la accesorii si daca alegi niste usi interior ieftine.
Exista mai multe modele de tocuri de usa: cu muchie rotunda sau neteda, profilate sau arcuite. De asemenea, tocul poate fi confectionat sau nu din acelasi material cu usa. Important este sa fie nedeformabil si sa sustina greutatea unei usi de interior.
- Toc reglabil - De regula, usile se comanda cu tocuri reglabile care "imbraca zidul" pe ambele parti cu pervaze. Astfel, nu mai necesita reparatii pe langa toc dupa montaj. Totusi, un toc reglabil este putin mai scump.
- Toc fix - Este recomandat pentru usile langa un colt de perete. Are pervaz doar pe o singura parte a usii. Necesita reparatii pe interiorul camerei, respectiv un glaf.
- Toc ascuns - Poti alege un toc ascuns daca vrei ca usa sa nu iasa prea mult in evidenta. In acest mod ea se pierde vizual, completandu-se perfect cu finisajul peretilor.
Dupa ce ai ales tocul, verifica si feroneria. Este important sa fie de calitate, de preferat din otel. Balamalele, manerele si sistemul de incuietori trebuie sa fie rezistente. Este indicat ca balamaua sa aiba o prindere in minim 3 puncte (2 pe toc si una pe usa).
Sursa: Pinterest
Dimensiunea golului de usa
Nu in ultimul rand trebuie sa alegi o usa de interior care se potriveste in spatiul desemnat pentru ea. De regula, marimile pentru usi interior sunt standard, dar poti sa le faci pe comanda. In acest caz, un mester iti ia masurile si le face fix pe dimensiunea golurilor din casa ta.
Si nu doar latimea golului de usa este importanta. Este esential sa stii si care este inaltimea usilor de interior din casa ta.
De regula, dimensiunile standard ale unor usi de interior variaza intre 70-80-90 cm latime x 205 cm inaltime. Fii atent si la grosimea peretelui. Daca depaseste 15 centimetri atunci iese din standard. In acest caz esti nevoit sa iti faci usi de interior pe comanda pentru locuinta ta.
Sursa: Pinterest
Tipuri de usi de interior in functie de material
Schimbarea unor usi de interior nu o faci atat de des precum zugraveli obisnuite sau redecorari. De aceea, e indicat sa te documentezi bine din timp. Asa afli care sunt cele mai bune usi de interior.
In primul rand, alege materialul. Usi interior lemn masiv sau usi MDF/HDF? Poate te atrag niste usi din sticla! Sau te gandesti sa iti pui usi din termopan. Sa fie glisante (culisante) ori batante, cu deschidere normala? Sau poate spatiul iti permite sa montezi niste usi duble interior. Sunt multe intrebari la care trebuie sa afli un raspuns inainte de a trece la achizitia propriu-zisa.
Sursa: Pinterest
Usi de interior din lemn masiv
Lemnul ramane regele materialelor si la capitolul usi. Dar, cu o singura conditie: sa fie perfect uscat. Usile din lemn masiv sunt cele mai rezistente, calitative, estetice, dar evident si cele mai scumpe. Acestea nu sunt deloc niste usi interior ieftine, mai ales daca sunt facute pe comanda. Totodata, au o buna rezistenta la crapare, aschiere sau agresiuni. In plus, li se pot face retusuri cu usurinta. La nevoie, lemnul poate fi slefuit si revopsit.
De regula, cele mai multe modele de usi interior lemn sunt realizate din panouri unite intre ele. Designul lor include modele reliefate din lemn sau panouri de sticla.
Metoda aceasta de constructie a unei usi interior, tip panou, este ideala. Astfel, se blocheaza tendinta lemnului de a-si modifica dimensiunea in conditii oscilante de umiditate. Totusi, unii specialiasti nu recomanda montarea unor usi interior lemn de brad la baie, bucatarie sau in alte camere cu un nivel ridicat de umiditate.
In final, niste usi interior lemn reusesc sa creeze un aspect nobil, impunator. Si sunt esentiale daca vrei sa-ti amenajezi locuinta in stil rustic.
Sursa: Pinterest
Usi de interior din MDF sau alte materiale compozite
Numeroase modele de usi de interior din MDF, PAL sau HDF sunt estetice, asemeni celor din lemn masiv. Acestea pot fi vopsite, laminate sau furniruite. Avantajul lor este ca sunt mai accesibile fata de cele din lemn masiv. Dar si aici calitatea si pretul difera.
MDF (Medium Density Fiberboard) - este o placa PAL (placi aglomerate de lemn) de densitate medie. Este un material fabricat din lemn tocat marunt. Asadar are o densitate si o compozitie omogena de-a lungul intregii placi. Un panou din MDF este mai rezistent, mai greu si mai fin decat traditionalul PAL.
Sursa: Pinterest
Este un material versatil care poate fi:
- vopsit: se aplica grund si apoi email colorat. Acesta are rezistenta foarte buna la umiditate, temperaturi ridicate si zgarieturi. Astfel, poate fi revopsit in cazul unei retusari.
- furniruit: se aplica o placa de lemn foarte subtire care se lipeste cu adeziv, iar la final se lacuieste.
- infoliat: se aplica o folie PVC (folie plastifiata) care confera rezistenta ridicata in medii cu umiditate crescuta.
- melaminat: se aplica un strat de melamina si un strat decor - hartie imprimata de diferite modele si culori.
HDF (High Density Fiberboard) - este o placa PAL cu densitate mare (lemnul este tocat mult mai fin). Mai este cunoscut drept PFL. Este mult mai greu si mai rezistent decat traditionalul PAL sau MDF datorita densitatii mari a fibrelor de lemn. Si acesta este un material versatil care poate fi vopsit, furniruit, infoliat sau melaminat.
Sursa: Pinterest
In general, un dezavantaj al multor usi din materiale compozite fata de usile din lemn masiv este ca nu pot fi retusate usor daca sunt zgariate sau lovite.
Atentie la usile celulare!
Apoi, trebuie sa fii atent si la compozitia unei usi interior. Aceasta este un alt indicator de calitate.
Cei care cauta usi interior ieftine aleg usile celulare. Acestea au la interior o structura tip fagure, cu miez de carton (hartie celulara). La exterior, rama si fetele sunt din MDF furniruit sau melaminat.
Usile celulare sunt cele mai ieftine usi de interior. Dar nu asigura o izolatie fonica corespunzatoare si nici nu au o rezistenta in timp. De asemenea, aceste usi interior ieftine sunt sensibile la umiditate excesiva. Asadar, nu sunt indicate pentru baie sau bucatarie.
Aceste usi interior ieftine sunt usi usoare care nu necesita balamale speciale. Totusi, in cazul unui buget modest, niste usi de interior celulare pot fi singura optiune. Pretul de pornire al unei usi interior ieftine este de 200 de lei in magazinele de bricolaj.
Sursa: Pinterest
Daca bugetul iti permite, este indicat sa alegi o usa care are un miez din pal perforat. Aceasta imita aspectul unei usi interior lemn masiv, dar este mult mai accesibila. Pe piata exista usi de interior cu miez din PAL plin, care sunt mai grele si mai rigide. Dar si usi cu miez din PAL tubular, mai usoare, dar destul de rigide si rezistente.
Cea mai scumpa este usa cu miez din panou plin. Dar aceasta este indicata, de regula, pentru o usa de intrare care trebuie sa fie mai rezistenta.
Sursa: Howdens via Pinterest
Usi de interior din termopan
Poti alege si usi de interior din termopan, dar acestea sunt recomandate pentru intrarile spre balcon. In rest, pentru ca etanseaza foarte bine nu lasa aerul sa circule intre camere. De asemenea, sunt mai putin estetice fata de cele confectionate din alte materiale.
Sursa: Pinterest
Usi de interior din sticla
De asemenea, usile din sticla sunt recomandate in spatiile de birouri si mai putin in cele rezidentiale. Totusi, aceste usi interior moderne au devenit din ce in ce mai populare. Astfel, datorita transparentei lor, multi proprietari de apartamente mici le aleg pentru a separa bucataria de camera de zi.
Usile din sticla dau un aer contemporan incaperii si amplifica vizual spatiul. De retinut ca aceste usi interior moderne nu sunt la fel de etanse precum cele din lemn sau MDF. Asadar, nu izoleaza bine termic si nici fonic.
Poti opta pentru usi din sticla securizata sablata, satinata, transparenta sau printata, cu un design personalizat. Aceste usi interior moderne au o rezistenta buna chiar si in spatiile cu umiditate ridicata.
In final, poti sa imbini avantajele unei usi interior lemn cu ale unei usi din sticla. Alege usi cu panouri de sticla sablata, largi, care sa-ti asigure si etanseitatea dorita, si luminozitate.
Sursa: Pinterest
Tipuri de usi de interior in functie de deschidere
Un alt aspect imporant in alegerea celei mai bune usi de interior pentru casa ta este tipul de deschidere. Vrei o usa batanta sau, mai degraba, una glisanta? Ce spatiu ai?
Unde se potriveste cel mai bine sa pui niste usi glisante interior? Sau poate ar fi mai indicate niste usi armonice, care se pliaza. Ori usi duble interior? Si la aceste intrebari trebuie sa stii raspunsul inainte de a le cumpara.
Sursa: Pinterest
Usi de interior standard
Usile standard se numesc usi batante. Acestea izoleaza cel mai bine fonic. Trebuie insa sa fii atent la deschiderea usilor din casa ta, daca sunt pe dreapta sau pe stanga, spre interior sau exterior. De regula, intr-un apartament ce are un hol mic, toate usile se deschid spre interior.
Usi glisante interior (culisante)
Este indicat sa alegi usi glisante interior atunci cand spatiul este limitat. Totusi, trebuie sa iei in calcul sa ai suficient loc in lateral, astfel incat sa se gliseze asa cum trebuie. De regula, o usa glisanta are nevoie de un spatiu de o latime de 2 metri ca sa poata fi deschisa. Ii poti construi un buzunar in perete, pe lateral, sau o lasi sa culiseze la vedere.
Poti opta pentru usi glisante interior realizate din lemn, MDF sau din sticla.
Sursa: Pinterest
Usi armonice sau usi pliante
Pentru casa ta poti alege si usi armonice, care se pliaza. Asemeni unor usi glisante interior, rolul acestora este sa economiseasca spatiu. In plus, izoleaza la fel de bine ca o usa batanta, dar reprezinta o solutie mai scumpa.
Usile pliante pot fi realizate din lemn, sticla si aluminiu sau din profile de PVC, cu sau fara geamuri. Acestea se monteaza pe o singura sina amplasata in partea superioara a cadrului.
Sursa: Pinterest
Usi pivotante
Aceste usi interior moderne se rotesc in jurul unui ax central, deschizandu-se in ambele directii. Sunt realizate de obicei din lemn si se prind in niste balamale montate pe tavan si pardoseala. De retinut ca nu sunt la fel de accesibile ca celelalte tipuri de usi.
Usi duble interior sau usi franceze
Daca spatiul iti permite, poti opta pentru usi franceze, acel model de usi duble interior. Sunt realizate dintr-o rama de lemn si panouri din sticla. De obicei se folosesc pentru a delimita restul casei de balcon sau terasa. Sunt functionale si estetice, fiind inscrise in categoria de usi moderne interior. Aceste usi duble interior permit luminii sa patrunda in incapere. In plus, sunt ideale in decorurile clasice, traditionale sau rustice.
Sursa: Pinterest
Modele de usi de interior in functie de culori si stil
In final, chiar daca ai aflat toate detaliile tehnice tot nu e suficient. In continuare, te intrebi ce usi de interior sa aleg. Poate ti-ar placea sa stii si ce usi de interior se poarta sau ce culoare alegem usile de interior. Albe, wenge sau negre? Intr-o nuanta deschisa sau una inchisa? Pline sau cu sticla incastrata? In ce stil sa fie?
Mai intai culoarea. Usile de interior se asorteaza cu parchetul si gresia. Totusi, trebuie sa tii cont si de restul decorului.
Cele mai populare sunt modelele de usi interior albe. Acestea se asorteaza cel mai usor, atat cu pardoseala, dar si cu mobilierul. In plus, nuantele deschise confera luminozitate si creeaza un spatiu mai generos.
Sursa: Pinterest
Asadar, alegerea unor usi interior albe reprezinta cea mai buna optiune pentru un spatiu mic, amenajat in stil minimalist. De asemenea, e recomandat ca aceste usi interior albe sa fie in ton cu un parchet de o nuanta deschisa sau naturala. Dar sunt versatile si se potrivesc si cu finisaje viu colorate.
Pentru cei care prefera stilul clasic sunt indicate usile in nuante mai inchise.
Apoi luminozitatea este un alt aspect important. Daca spatiul este mic sau foarte putin luminat, atunci poti opta pentru usi din sticla. Daca te ingrijoreaza etanseitatea lor, atunci alege usi din lemn masiv sau MDF care au insertii de sticla.
Sursa: Pinterest
Pe piata exista modele variate de usi interior: cu decupaje mari de sticla sau cu insertii. Cu sticla mata, prin care nu se vede nimic, sau cu sticla transparenta. In final, este o chestiune ce tine de gustul si stilul fiecaruia.
In final, nu doar alegerea celor mai bune usi de interior este importanta. Si montajul lor este la fel de crucial. Ai grija ca imbinarea intre pardoseli sa fie exact sub usa, altfel aspectul estetic va avea de suferit. Cel mai bine este sa apelezi la un mester specialist daca vrei sa obtii cele mai bune rezultate.
Sursa: Pinterest
Acum, ca ai aflat informatii esentiale despre cum sa alegi cele mai bune usi de interior pentru locuinta ta, esti pregatit de munca? In final, ce usi de interior recomandati prietenilor?
Topic-uri: usi interior usi de interior usi interior ieftine usi interior lemn usi duble interior usi glisante interior usi albe interior usi interior moderne
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate