Dormitor | 6 minute 20 Iul 2021
Cele mai moderne tendinte de amenajare a unui dressing
Scris de:
Laura Cozminca
Adesea, dressingul este considerat a fi un element de lux, destinat locuintelor mari si foarte moderne. Insa este doar un mit. Deoarece poate avea mai multe dimensiuni si diferite grade de complexitate, acesta este util in orice locuinta.
Sursa: Ikea via Pinterest
Ce este un dressing si de ce sa construiesti unul
Conceptul este imprumutat din engleza, adica "dressing room". Acest termen se refera la spatiul special alocat pentru articolele de imbracaminte, incaltaminte si alte accesorii.
Exista mai multe modele de dressing de haine ce pot inlocui dulapurile masive clasice. Insa, la baza, acesta se
gaseste sub doua forme:
- Rafturi incapatoare si mai late. Acestea pot fi inchise cu usi glisante dressing sau paravane, ori pot fi in stilul open space
- Incapere special amenajata. Aceasta necesita ceva mai mult spatiu si este, de obicei, mascata sau incastrata in perete, exact ca o debara
Structura unui dressing eficient contine:
- rafturi pentru haine
- rafturi speciale pentru depozitat cutii, preferabil in partea de sus,
- rafturi sau suport tip gratar pentru incaltaminte
- bara pentru umerase
Construirea unui dressing la comanda poate fi destul de simpla si chiar la un buget destul de redus. Cu putina indemanare o poti face tu, direct acasa, sau poti apela la un mester.
Si, in plus, nu este specific doar locuintelor foarte spatioase. Dimpotriva, poate reprezenta un truc excelent pentru a valorifica un spatiu mai putin folosit.
Totodata, spre deosebire de clasicul dulap, parca mereu neincapator, dressingul te ajuta sa-ti organizezi mai eficient lucrurile. Astfel, eviti acel aspect inghesuit.
Sursa: Pinterest
Unde amenajam un dressing
Cel mai des, problema amplasarii sau construirii de la zero a unui dressing apare mai ales in cazul locuintelor mici sau aglomerate. Insa dressingul tocmai asta urmareste. Sa rezolve problema spatiului, chiar intr-un mod estetic.
Desigur, prima si cea mai recomandata varianta este amplasarea lui cat mai aproape de dormitor. Deoarece nu e posibil intotdeauna, mai exista locuri unde poti amenaja un dressing, in functie de specificul locuintei tale.
Dressing hol - mai ales daca acesta este de tip open space
Majoritatea apartamentelor din cladirile construite in ultimii ani urmeaza acest model open space sau aloca un spatiu
mai mare holului. Poti monta aici rafturi speciale sau chiar un dulap dressing ceva mai mic. Acesta este ideal
pentru incaltari, accesorii si depozitarea anumitor articole de la un sezon la altul.
Sursa: Behance via Pinterest
Dressing dormitor - daca dispui de un perete liber
Poti avea aici un dulap dressing ceva mai intim, care iti permite sa te imbraci rapid, fara a mai traversa diferite incaperi.
Dressing in debaraua pe care nu o folosesti
Daca dispui de acest spatiu pretios pe care nu-l folosesti la depozitat alimente sau obiecte de menaj, nu-l irosi. Poate fi transformat cu usurinta intr-un dulap dressing minunat.
Sursa: Pinterest
Dressing la mansarda
Ei bine, in acest caz se poate vorbi de un spatiu ceva mai generos. Poti construi aici un dressing cu tot ce-i trebuie. Desigur, poate avea rol si doar de spatiu de gazduire al hainelor de la un sezon la altul.
Singurul inconvenient poate fi forma triunghiulara a peretilor. Astfel, va trebui sa acorzi ceva mai multa atentie detaliilor si, cu siguranta, va trebui sa faci mai multe masuratori.
Sursa: Oakwrights via Pinterest
Dressing intr-o incapere separata sau ca prelungire a dormitorului
O camera separata ce are tocmai aceasta destinatie, daca locuinta ta este mai generoasa.
In general, apartamentele sau locuintele ce au peste trei camere iti permit acest rasfat. Totodata, daca iti construiesti locuinta de la zero, proiectantul il include in plan.
Care sunt dimensiunile ideale pentru un dressing
Odata ce te-ai hotarat asupra necesitatii unui dressing, cu siguranta vei incerca sa gasesti o dimeniune ideala. Insa acest aspect depinde de o serie de factori:
- In primul rand, depinde foarte mult de spatiul in sine al locuintei, de amplasarea lui si de modalitatea in care se integreaza in restul casei
- In al doilea rand, conteaza foarte mult volumul de articole care vor umple acest spatiu
- Totodata, depinde si de tipul de dressing pe care vrei sa-l construiesti. De exemplu, un dressing dormitor va fi diferit de un dressing hol
Daca te hotarasti sa construiesti un dressing de perete, va trebuie sa masori lungimea si latimea peretelui ori a
spatiului unde vrei sa-l incadrezi. Astfel, dimensiunea unui dulap dressing poate varia de la o lungime de un metru,
pana la cele intinse pe intreg peretele, adica de 5 - 6 metri. Latimea recomandata este de minim 60 de centimetri,
mai ales pentru zona umeraselor.
Inaltimea dressingului depinde de preferinte personale si chiar de inaltimea personala.
Persoanelor mai scunde le este mult mai facila executarea unui dressing la comanda, fix dupa propriile nevoi.
La fel de mult conteaza si dimensiunea rafturilor si a corpurilor. Poti opta pentru o compartimentare mai lejera sau pentru rafturi compacte.
O varianta eficienta este alternarea rafturilor lungi cu compartimente de tip sertare, de dimensiuni mai mici.
Ce elemente poate contine fiecare tip de dulap dressing
Poate ca la o prima vedere, dressingul pare doar o piesa de mobilier. Insa rolul acestuia este mult mai complex.
Poate adauga o nota de originalitate oricarei incaperi si imbina functionalitatea cu armonizarea decorului. In plus, un dressing dormitor pe tot peretele iti ofera posibilitatea de a crea simetrie.
Amenajare dressing hol
De exemplu, un dressing hol trebuie sa se axeze in principal pe depozitarea incaltarilor si a gentilor, astfel incat
nu va avea nevoie de foarte mult spatiu pentru umerase. Acesta poate fi construit sub forma unui dulap inalt cu
rafturi si gratare de sus pana jos, plus cateva cuiere de agagat palarii, sepci, umbrele sau hainele oaspetilor.
Daca spatiul iti permite, poti incorpora chiar si o mica zona pentru incaltat. Adica un scaunel pe care sa te asezi comod in timp ce te incalti.
De asemenea, nu uita de oglinda. Intotdeauna te vei opri in hol, pentru a arunca o ultima privire tinutei tale.
Amenajare dressing dormitor
Este cea mai populara forma de dressing pe tot peretele. E foarte incapator si trebuie organizat cat mai bine. Mai ales daca optezi pentru varianta deschisa, fara usi. Totodata, cu cat este mai aerisit, cu atat mai usor va fi sa gasesti mai repede hainele de care ai nevoie.
Dressing ca incapere separata
Pe langa dulapul dressing in sine, in aceasta camera mai poti amplasa si alte elemente precum:
- Un fotoliu sau o mica sofa
- Un dulap mai mic de tip closet
- O masuta de toaleta
- O lampa cu un design inedit
Acesta iti ofera posibilitatea de a alege un tapet interesant ori o culoare vibranta. Astfel, vei putea crea un mic refugiu. Sau vei avea mereu senzatia ca te afli intr-un magazin de lux.
Cum organizam un dressing
Indiferent de tipul si dimensiunea dressingului, acesta se organizeaza in compartimente, rafturi si module. Pana la urma, rostul lui este de a mentine lucrurile organizate.
Amenajare dressing mic
Daca dispui de un spatiu ingust si doresti ajutor in amenajare dressing mic, un lucru cu adevarat util este evitarea usilor clasice. Opteaza, in schimb, pentru cele glisante sau culisante. Sunt mult mai practice si astfel nu va trebui sa lasi un spatiu extra pentru a le deschide.
De asemenea, este recomandat sa organizezi rafturile pe orizontala. Iar in cazul in care garderoba contine haine de diferite lungimi, recomandat este sa montezi macar doua bare la inaltimi diferite.
Amenajare dressing mare
Exista suficiente modele de dressing de haine cu dimensiuni generoase din care te poti inspira. Pe langa compartimentele destinate hainelor de zi cu zi, acestea iti permit o organizare mai specifica. Adica pe culori, gradul de purtare sau chiar pe sezon. Totodata, acestea iti mai permit construirea unor sectiuni speciale pentru cutii de depozitare.
Esti single sau in cuplu?
Pentru o persoana singura, organizarea unui dressing este mai simpla. Insa, cand acesta este impartit in cuplu sau este destinat intregii familii, gandirea compartimentarii este mai complicata.
Profesionistii sugereaza gandirea dulapului de dressing pe coloane diferite pentru soti. Pentru copii, poti amplasa doua rafturi la baza. Astfel, vor putea ajunge mai usor la hainutele lor.
Materiale si modele pentru dressing
Alegerea materialului pentru dressing este o etapa foarte importanta. Acesta trebuie sa fie nu doar rezistent, ci sa aiba si un aspect placut. In plus, trebuie sa se asorteze cu restul elementelor din camera unde va fi amplasat in special daca e vorba de un dressing hol.
Asadar, daca preferi un aspect aerisit si simplu, poti alege PAL-ul melaminat sau chiar rigipsul. Tot mai apreciate incep sa fie si micile modele de dressing construite in mare parte din sticla.
Daca restul locuintei are o nota clasica, poti folosi si lemnul masiv.
Ce iti trebuie pentru amenajarea unui dressing acasa
Construirea unui mic dressing dormitor este o misiune destul de simpla, ce se poate executa in doar o zi.
Daca ai un perete mai spatios si vrei sa-l transformi, este suficient sa amenajezi cateva rafturi pe care sa le inchizi cu usi glisante dressing.
Pentru asta ai nevoie de cateva instrumente pe care orice mester ar trebui sa le aiba in casa si alte cateva elemente destul de ieftine de cumparat:
- Burghiu
- Bormasina cu functia de autofiletanta
- Fierastrau manual sau electric
- Ciocan
- Instrumente de masurat
- Piesele din care se confectioneaza corpul si elementele de imbinare
- Usi glisante dressing
Numarul pieselor si al elementelor de imbinare depinde de dimensiunea dulapului de dressing pe care vrei sa-l asamblezi.
Cat costa un dressing?
Totul depinde de preferintele tale si de materialul din care este confectionat. De asemenea, un dressing la comanda poate fi mai scump decat cel gata cumparat. Insa are avantajul de a fi construit exact dupa nevoile tale. Astfel, acesta poate varia de la doar cateva sute de lei, pana la mii de lei. Mai ales daca alegi sa incorporezi elemente de finisaj, precum iluminat sau accesorii din materiale pretioase.
Sursa: Architectural Digest via Pinterest
Care este cel mai bun dressing?
Fiecare locuinta are propria personalitate, la fel ca tine. Nu se poate spune ca un anumit model de dressing este mai
bun decat altul.
Pentru unele apartamente mici este mai fiabil sa montezi un dressing hol, de exemplu. Totodata, pentru persoanele care tin foarte mult la intimitatea lor, varianta montarii unui dressing dormitor este cea mai buna.
Topic-uri: Dressing Dressing dormitor Dressing hol Dulap dressing Modele de dressing Dressing pe tot peretele Modele de dressing de haine Usi glisante dressing Dressing la comanda Care este cel mai bun dressing
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate