Design Interior | 7 minute 21 Iul 2020

Adu stilul mediteranean la tine in casa in 7 pasi

Scris de:

Mesteri Locali

In toiul unei veri caniculare, multi dintre noi viseaza la concedii petrecute pe plaje aurite si in ape cristaline. De multe ori ne simtim absolut sufocati de "jungla din beton", de blocurile gri, de traficul coplesitor, si de apartamentele inghesuite.

In sezonul cald, productivitatea tinde sa scada, deoarece suntem mereu cu gandul la mare, la soare, si la cocktailuri servite in miezul zilei pe plaja. Din pacate, majoritatea locuim in zone urbane, aglomerate, in apartamente care se incing in lunile calde.

grecia santorini terasa mare canapea ratan ghiveci flori

Ei bine, nu trebuie sa renuntam cu totul la visul unei nopti de vara mediteraneene; exista solutii si idei pe care le putem pune in aplicare pentru a aduce stilul racoros mediteranean in locuintele noastre.

terasa mare stil mediteranean

1. Materiale racoroase in stil mediteranean

Primul lucru la care ne gandim atunci cand ne imaginam o locuinta in stil mediteranean este racoarea. Vilele de la malul marii sunt gandite ca refugii impotriva caniculei, iar stilul arhitectural si de decor reflecta acest lucru.

living open space canapele albe perne albastre masuta tip cufar alb

Sursa: Pinterest

Pentru a aduce acest stil in propria locuinta, alegeti materiale racoroase, naturale, care sa ofere o senzatie de prospetime pe timpul verii. Optati astfel pentru materiale precum bumbacul sau inul pentru lenjeria de pat, perdele, prosoape, si alte textile, pentru a crea senzatia de racoare ce defineste stilul mediteranean. In bucatarie puteti opta pentru faianta sau gresie cu model rustic.

bucatarie stil grecesc gresie si faianta albastra mozaic

2.Culori deschise si neutre

Atunci cand vorbim de un stil de decor mediteranean, ne imaginam culori inspirate din zonele in care acest stil e specific. Pentru a va transforma locuinta intr-un refugiu mediteranean, care sa va dea impresia ca sunteti undeva pe Coasta de Azur, si nu in centrul Bucurestiului, alegeti culori deschise, neutre, sau pastelate.

dormitor de vara stil grecesc pattern grecesc draperii albe

Sursa: Staceking via Pinterest

Albul, bejul, albastrul marin, si nuantele pastel sunt ideale pentru orice anotimp, deoarece sunt clasice si elegante, insa ele sunt cu atat mai potrivite pe timp de vara, deoarece nu atrag caldura.

zugrav

3. Lumina naturala abundenta

Unul din aspectele cele mai importante atunci cand vine vorba de amenajarea unei locuinte in stil mediteranean este lumina, mai specific, lumina naturala. Sezonul cald ne umple de energie si de pofta de viata prin zilele lungi si prezenta constanta a soarelui, si implicit, a vitaminei D.

living canapea albastra scaune lemn perne stil mediteranean

Sursa: Domino via Pinterest

Cand ne gandim la mare si la zile petrecute pe plaja, ne gandim automat la soare si la lumina abundenta. Profitati la maxim de lumina naturala prin alegerea perdelelor deschise la culoare, subtiri, fara prea multe patternuri, care sa permita luminii sa patrunda in incaperi. Incercati sa nu blocati geamurile din locuinta in nici un fel, pentru a maximiza lumina naturala si a elimina nevoia de lumina artificiala.

dormitor mic luminos materiale subtiri lemn

Sursa: ElMueble via Pinterest

4. Mobilier inspirat din natura

Mobilierul este punctul forte al unui stil de decor mediteranean, fiindca in aceasta categorie aveti cele mai multe optiuni cu care sa va jucati. Important este sa alegeti piese de mobilier din materiale naturale, organice, cum ar fi lemnul, bambusul, rachita sau trestia.

terasa interior colt bucatarie greceasca lemn

Exista o varietate nesfarsita de idei de mobilier inspirat din stilul vilelor de la Marea Mediterana, cum ar fi scaunele papasan, taburetii din rachita sau bambus, cosuletele si cutiile de depozitare, fotoliile si taburetii din ratan, si asa mai departe.

living spatios canapea masiva perne albastre masuta lemn ghivece albe

Sursa: The Lily Pad Cottage via Pinterest

5. Ventilatie naturala

Mentionam mai devreme cat de importanta e lumina naturala pe timpul verii, daca vrem sa ne simtim ca la malul marii. Problema este ca de multe ori, in sezonul canicular, aceasta lumina abundenta poate duce la o crestere ingrijoratoare a temperaturii din locuinta.

bucatarie lemn spatioasa aerisita luminata jaluzele albe

Sursa: Domino via Pinterest

Pentru a evita aceasta problema, includeti si elemente care ajuta la mentinerea temperaturii, precum jaluzelele, draperiile, marchizele si umbrelele de soare. Daca temperatura va face in continuare probleme, apelati la ventilatoare si la alte solutii de ventilatie, fara a sacrifica stilul de decor pe care vi-l doriti.

living multifunctional deschis jaluzele lemn canapea scaun lemn materiale subtiri

Sursa: ElMueble via Pinterest

6. Balconul, alternativa la plaja

Pentru aceia dintre noi care visam la un somn odihnitor pe un sezlong la plaja si la briza racoroasa a marii, este aproape dureros sa fim inchisi in apartamente pe timpul verii. Insa cei care dispun de un balcon sau o terasa se pot considera extrem de norocosi.

balcon mic stil mediteranean perne decor grecesc masa lemn

Sursa: Pinterest

Balconul, oricat de mic ar fi, poate deveni o oaza de liniste si relaxare de inspiratie mediteraneana, unde puteti inchide ochii si sa va simtiti ca la malul marii. Exista o sumedenie de optiuni de amenajare a balconului, in functie de gusturi si de buget.

living spatios canapea masiva perne albastre masuta lemn ghivece albe

Sursa: Pinterest

Puteti decora podeaua balconului cu dale care imita lemnul sau chiar cu iarba artificiala, ca sa va simtiti ca in natura. Pentru a va proteja de caldura (si totodata de privirile vecinilor), puteti instala un paravan din trestie, si puteti decora peretii exteriori cu plante cataratoare. Nu in ultimul rand, puteti adauga tabureti din ratan, un sezlong, sau chiar un hamac sau un scaun suspendat de tip "ou".

balcon deschis sezlong plante ghiveci

Sursa: Regardsetmaisons via Pinterest

7. Decor estival

Daca nu aveti un buget care sa va permita sa includeti toate elementele si sugestiile pe care le-am mentionat mai sus, dar doriti sa aduceti un strop (metaforic) din Mediterana in locuinta voastra, puteti face asta prin decoratiuni.

decor estival canapea alba scoici cos ratan perne albastre

Sursa: Pinterest

Aici, din nou, aveti o gama larga de optiuni care nu necesita un buget extins, si care pot transforma cu usurinta un decor banal intr-unul de inspiratie mediteraneana. Taburetii din fibra de bananier, pot fi folositi atat in interior cat si in exterior, pe balcon sau terasa. Cosuletele sau cutiile de depozitare, care sunt atat practice cat si placut estetice, evantaie masive, oglinzi, si alte decoratiuni din material textil pot fi de asemenea folosite. Nu uitati de pernele decorative, de covorasele impletite, si de lumanarile parfumate.

living casa grecia scaune lemn masa lemn perne albastre perete albastru rafturi albe

Acestea sunt doar cateva sugestii si idei practice de amenajare a locuintei in stil de inspiratie mediteraneana, la care puteti apela pentru a va infrumuseta lunile de vara. Daca timpul sau bugetul nu va permit o fuga pana la mare, nu va descurajati; implementati cateva din sugestiile noastre pentru a aduce vibe-ul mediteranean la voi acasa.

Topic-uri: stil mediteranean vara mediteraneana casa stil mediteranean case in stil mediteranean proiecte case stil mediteranean

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cele mai cautate 5 trenduri in decorarea livingului
Cele mai cautate 5 trenduri in decorarea livingului

Mesteri Locali 27 Ian 2020

Amenajarea unui living modern in 5 pasi

Debutul unui an nou este un moment bun pentru redecorare, iar daca planuiti o amenajare living, aflati ca confortul este intotdeauna prioritar!

Ce este hygge si cum iti poti transforma casa intr-un sanctuar hygge
Ce este hygge si cum iti poti transforma casa intr-un sanctuar hygge

Mesteri Locali 15 Feb 2020

7 moduri de a transforma caminul intr-un sanctuar hygge

Hygge este un concept care provine de la danezi si care sugereaza confort, calm si relaxare. Tu cum iti faci casa mai relaxanta?

Cum iti amenajezi casa prin culoarea anului 2020
Cum iti amenajezi casa prin culoarea anului 2020

Regina Ichim 16 Apr 2020

Modernizeaza-ti casa prin culoarea anului 2020

O mica schimbare de culoare poate aduce cu ea o mare stare de bine. Afla cum poti introduce bucuria in casa ta folosind culoarea anului 2020.