Sanatate | 5 minute 26 Dec 2019

Idei de amenajare pentru un colt de citit modern

Scris de:

Mesteri Locali

Un colt de citit te poate ajuta sa te relaxezi in orice moment al zilei. Una dintre cele mai relaxante si mai placute activitati, potrivita pentru oamenii de toate varstele, este cititul. Pentru a reusi insa sa scapam de realitate si sa ne transpunem in universul ales, trebuie sa ne putem concentra.

Aceasta poate deveni o actiune usor dificila cand alegem dormitorul, patul fiind asociat cu relaxarea prin somn, iar canapeaua cu socializarea in familie, des intalnit fiind faptul ca nu reusim sa terminam o lectura captivanta datorita senzatiei de somnolenta sau a agitatiei din jurul nostru.

Va invitam sa va inspirati din urmatoarele idei in ceea ce priveste alegerea spatiului, a mobilei, a textilelor sau a luminii din casa, pentru a transforma orice colt al caminului ales, intr-un colt de lectura unde cu siguranta va veti gasi teleportati intr-o alta lume.

canapea alba perne colorate veioza abajur galben

Sursa: Pinterest

Nu exista sentiment mai placut decat cel simtit atunci cand ne retragem intr-un colt de citit dupa o zi lunga, poate si cu un ceai sau o ciocolata calda intr-un fotoliu pufos.

Grijile din timpul zilei dispar odata ce ne transpunem in actiunea unei carti bune, iar in sezonul rece, cand petrecem mai mult timp in casa, cititul este cel mai bun antidot al plictiselii.

Pentru a profita la maxim de placerea lecturii, este foarte important sa avem un loc dedicat acesteia, un colt de lectura pe care sa-l amenajam dupa bunul plac. Un loc de citit relaxant va avea intotdeauna o biblioteca pe colt si un fotoliu de citit relaxant.

In acest articol vom afla cum putem sa ne amenajam un colt de citit, in functie de bugetul si gusturile fiecaruia, cum il putem decora, si ce putem face pentru a maximiza confortul acestuia.

fotoliu beige perna galbena crosetata si lampadar industrial

Sursa: Pinterest

Unde putem amenaja un colt de citit?

Un colt de citit nu trebuie sa ocupe un spatiu imens din casa sau apartamentul vostru. Daca vreti sa amenajati un colt de lectura,  insa nu dispuneti de mult spatiu, nu va faceti griji.

Cele mai confortabile si mai relaxante colturi de lectura sunt cele care ofera un sentiment de "coziness", de intimitate, in ciuda spatiului restrans.

colt rustic biblioteca si perete verde

Sursa: Pinterest

Primul pas in amenajarea unui colt de citit este gasirea celui mai potrivit loc pentru aceasta activitate. Analizati cu atentie locuinta voastra si gasiti un spatiu neutilizat, intim si confortabil, unde sa va simtiti cat mai relaxati.

Acest spatiu poate fi un colt liber in sufragerie sau dormitor, un glaf adanc in biblioteca sau birou, un pervaz lat langa o fereastra, sau chiar pe balcon.

Chiar si intr-un apartament mic se pot gasi solutii, cum ar fi amenajarea unui coltisor liber pe podea si decorarea lui cu perne si covoare pufoase si ghirlande luminoase.

cold improvizat cu ghirlande luminoase si perne

Sursa: Pinterest

Cum alegem mobilierul in amenajarea coltului de citit?

In procesul de amenajare al coltului de citit, prioritatea este confortul, de aceea alegerea mobilierului este cruciala. Indicat ar fi sa mergeti intr-un showroom si sa testati piese de mobilier, pentru a fi siguri ca faceti alegerea corecta.

Puteti face mobilierul la comanda, insa nu este ceva necesar; puteti crea un colt de lectura intim si relaxant chiar si cu un buget restrans.

colt luminos padure inconjurat de biblioteca

Sursa: Pinterest

Exista multe optiuni pentru crearea unui colt de citit. In functie de spatiul de care dispuneti, puteti alege o bancheta de lemn langa o fereastra, un fotoliu pufos sau un scaun papasan intr-un colt al camerei, un hamac sau un fotoliu suspendat pe balcon, sau un pervaz mai lat al unui geam.

Puteti adauga si o masuta pe care sa va puneti cartile, cana de ceai sau cafea, si alte lucruri de care aveti nevoie. Astfel veti avea totul la indemana si va veti putea relaxa complet, fara sa va tot deplasati.

living luminos canapea alba decor alb veioza neagra abajur alb

Sursa: Pinterest

Textilele joaca si ele un rol important

Dupa ce ati ales locatia si mobilierul preferat pentru coltul de lectura, urmatorul pas e alegerea textilelor. Acestea joaca un rol extrem de important in amenajarea coltului de citit, si aduc un plus de confort si "coziness".

In primul rand, mobilierul trebuie sa fie confortabil, asa ca puteti, de exemplu, imbraca pervazul sau bancheta de lemn intr-un material moale, sau puteti alege un fotoliu de citit incapator si confortabil dintr-un material placut la atingere.

Papasanul este o optiune simpla si extrem de confortabila pentru activitati precum cititul, el fiind compus dintr-un cadru flexibil dar rezistent din ratan, si o perna masiva si moale in care efectiv va puteti "scufunda".

fotoliu alb pufos inconjurat de carti si perne

Sursa: Pinterest

Pe langa bancheta, fotoliu de citit sau scaunul ales, puteti maximiza confortul prin adaugarea de perne decorative, paturi, blanuri, sau covorase pufoase.

Ce poate fi mai placut decat o seara de iarna petrecuta intr-un colt relaxant de lectura, cu o bautura calda alaturi, o perna confortabila, si o patura pufoasa?

Lumina este cruciala in amenajarea coltului de lectura

Un alt factor important de luat in considerare atunci cand amenajati un colt de lectura este lumina. Ideal ar fi sa amenajati acest spatiu langa o fereastra sau intr-un loc cu multa lumina naturala, deoarece lumina artificiala oboseste ochii, mai ales atunci cand cititi.

Sezonul rece este insa predominant intunecos, si ofera putina lumina naturala, astfel veti avea nevoie de un lampadar sau o veioza in apropierea coltului de lectura. Pentru a maximiza efectul de coziness pe perioada iernii, adaugati perdele sau draperii groase care ofera intimitate si ascund frigul de afara.

colt de citit cu perne colorate amplasat in casa spatioasa

Sursa: Pinterest

E important sa alegeti corpuri de iluminat cu lumina calda, pentru ca aceasta este mult mai odihnitoare si placuta pentru ochi, si totodata ajuta la crearea unei atmosfere de relaxare si intimitate.

Daca preferati o lumina ambientala in camera, dar aveti totusi nevoie de mai multa lumina pentru a citi, puteti opta pentru o lampa de citit care se ataseaza pur si simplu de coperta cartii.

fotoliu modern lampa masiva decor beige relaxant perne crosetate

Sursa: Pinterest

Crearea unei atmosfere "cozy" indiferent de buget sau spatiu

Locatia, mobilierul, textilele si lumina sunt elemente cruciale in amenajarea coltului de citit. Toate aceste elemente sunt menite sa creeze o atmosfera relaxanta, intima si reconfortanta, de aceea sunt atat de importante.

Pana la urma, scopul acestui spatiu este confortul, iar ce inseamna acest confort difera in functie de preferintele - si bugetul - fiecaruia. Insa puteti crea o atmosfera odihnitoare chiar si cu un buget restrans sau un spatiu limitat.

fotoliu extins perne cu ghirlanda luminoasa si patura decor relaxant culori pale

Sursa: Pinterest

Daca, de exemplu, locuiti in chirie si nu va permiteti sa redecorati apartamentul, puteti sa va personalizati coltul de lectura prin cateva mici ajustari. In lipsa spatiului necesar pentru o piesa de mobilier cum ar fi fotoliu pufos sau papasanul, puteti crea un colt dedicat lecturii chiar pe podea.

Aveti nevoie doar de un covor pufos si de cateva perne decorative. Puteti folosi un taburet de tip puf pe post de masuta, si puteti aprinde lumanari pentru a aduce mai multa lumina si un plus de relaxare.

colt format din perne cu planta si carte cu ochelari perne pufoase

Sursa: Pinterest

Asadar, crearea unui colt de lectura nu depinde neaparat de bugetul sau spatiul pe care il aveti la dispozitie.

Puteti avea parte de propria voastra oaza de relaxare si intimitate indiferent daca stati in chirie, la bloc sau la casa. Tot ce trebuie sa faceti este sa va folositi imaginatia si sa fiti creativi.

Topic-uri: intimitate in spatiu restrans amenajare colt de citit colt relaxant de lectura colt de citit colt de lectura loc de citit fotoliu de citit biblioteca pe colt fotoliu pufos amenajare colt de lectura colt de relaxare amenajare colt de relaxare

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Transforma-ti casa prin stilul de design scandinav
Transforma-ti casa prin stilul de design scandinav

Mesteri Locali 21 Sep 2019

Designul scandinav cum il poti aplica la tine acasa

Cu siguranta ai auzit despre stilul scandinav de amenajare, dar stii cu adevarat de unde a pornit? Afla cum iti poti amenaja casa in acest stil.

Cum se pune tapetul pentru cei fara experienta
Cum se pune tapetul pentru cei fara experienta

Iulia Plosceanu 23 Aug 2019

Cum se pune tapetul - varianta fara experienta

Cand esti dornic sa te muti in casa noua si nu ai cum sa gasesti un mester, esti fortat de nevoie sa inveti cum se pune tapetul! True story.

Ce este hygge si cum iti poti transforma casa intr-un sanctuar hygge
Ce este hygge si cum iti poti transforma casa intr-un sanctuar hygge

Mesteri Locali 15 Feb 2020

7 moduri de a transforma caminul intr-un sanctuar hygge

Hygge este un concept care provine de la danezi si care sugereaza confort, calm si relaxare. Tu cum iti faci casa mai relaxanta?