Bucatarie | 6 minute 25 Aug 2019

Cele mai bune idei pentru a amenaja cu buget redus o bucatarie in spatiu mic

Scris de:

Mesteri Locali

Cel mai important pentru o bucatarie eficienta este sa contina toate uneltele necesare pentru gatit, dar sa ne si permita sa ne desfasuram in voie.

Un spatiu limitat reprezinta o provocare, iar cea mai buna strategie pentru a incepe sa amenajam o bucatarie de dimensiuni reduse, este planificarea elementelor esentiale de care vom avea nevoie zilnic. Doar ceea ce este cu adevarat necesar va fi prezent si apoi organizat in mod cat mai eficient.

Bucatarie mica alba moderna plita cuptor incorporat

Vasele intr-o bucatarie mica

Bucatariile minimaliste care dispun de un spatiu limitat au nevoie de o organizare cat mai buna a tuturor ustensilelor de gatit pentru a-i oferi proprietarului posibilitatea de a gati orice si oricand isi doreste.

Cand vine vorba de vasele pe care le vom folosi, trebuie sa ne gandim la functionalitate si sa incercam pe cat posibil sa pastram la indemana doar ce stim sigur ca vom folosi si ca ne este indispensabil, cum ar fi un singur set de farfurii sau castroane.

In ceea ce priveste dimensiunile, cea mai mare farfurie ar trebui sa aiba diametrul de 24 cm, o marime ce va incapea in orice masina de spalat vase, cabinet si ajuta la mentinerea unei greutati ideale prin limitarea spatiului alocat mancarii. Canile si paharele trebuie sa fie amplasate la nivelul capului, fiindca vor fi cele mai folosite obiecte pe tot parcursul zilei de catre toti membrii familiei

vase albe organizate in sertar

Sursa: Pinterest

Spatiu compact sau organizare impecabila

O bucatarie moderna inseamna un spactiu compact dedicat atat gatitului cat si al comunicarii cu membrii familiei. In functie de spatiul disponibil, cele mai intalnite bucatarii sunt cele in forma de L, pentru care avem nevoie de un perete de cel putin 3m.

Optand pentru mobila de bucatarie pe colt vom crea destul spatiu pentru a ne misca in voie.

Daca spatiul disponibil are forma dreptunghiulara, de exemplu 3x2m, ar putea fi aleasa o varianta de bucatarie montata cat mai aproape de suprafata vitrata sau chiar de usa insa trebuie tinut cont de faptul ca vor exista chiar bucatarii minuscule, de 3x1.2m la bloc, ceea ce va face amenajarea mobilei pe colt mai dificila.

Bucatarie de lemn cuptor incorporat dulapuri albe lampi cupru

Daca spatiul permite, in cazul in care peretii dispun de o lungime de minim 3.5 m, se poate opta pentru o forma in U a bucatariei, mai ales pentru apartamentele de tip open-space caracterizate prin flexibilitate.

In acest caz, in ceea ce priveste latimea si lungimea bucatariei, acestea trebuie sa fie mai mare cu cel putin un metru in comparatie cu dimensiunile mobilei.

Culori bucatarie mica

In ceea ce priveste culorile, va trebui sa tinem cont de existenta sau absenta luminii naturale. Un spatiu lipsit de lumina naturala, va necesita sa compensam prin culori cat mai deschise pentru ca incaperea sa dea impresia de luminozitate si de spatiu deschis.

In stilurile moderne de amenajare se pune accentul pe folosirea culorilor alb, bej, gri, crem sau gri deschis in ceea ce priveste alegerea podelei, a faiantei si cel mai important, al mobilei.

bucatarie alba combinatie cu lemn forma L

La polul opus al spectrului, o cantitate mare de culori inchise vor produce o senzatie de camera intunecata, inchisa, un spatiu mic poate chiar limitat, fiind preponderent folosite in amenajarea spatiilor largi care necesita micsorare.

Mobila de bucatarie mica

In primul rand trebuie masurati cu atentie peretii si spatiul de care dispunem inclusiv luate in calcul dimensiunea usii sau a ferestrelor precum si deschizatura acestora daca se va face spre interior.

Important de mentionat pentru bucatariile in forma de U este chiar spatiul format de deschizaturile ambelor dulapuri amplasate opus care va trebui masurat pentru a evita sertare sau usi care se pot lovi daca deschise in ambele parti ale camerei.

La capitolul masuratori vor intra de asemenea chiuveta si celelalte electrocasnice cum ar fi masina de spalat vase, frigiderul sau cuptorul, in cazul bucatariilor moderne aragazul putand fi usor inlocuit printr-o plita, ajutand astfel la economisirea spatiului.

De retinut in ceea ce priveste spatiul recomandat de miscare, este faptul ca, "culoarul" de bucatarie trebuie sa se pastreze liber aproximativ 102 cm pentru ca o persoana sa isi poata desfasura activitatile in voie.

bucatarie mica forma U moderna

Electrocasnice incorporate in mobilier

Bucataria moderna ideala este una in care toate electrocasnicele au un loc bine stabilit iar toate ustensilele sunt amplasate la o distanta optima de campul de actiune al celui care gateste.

Acest lucru este valabil si in cazul cuptoarelor sau a frigiderelor integrate in mobila de bucatarie ajutand la eficientizarea spatiului de miscare sau de operare, fiind printre cele mai intalnite modalitati de design in amenajarea unei bucatarii moderne.

bucatarie mica forma U neagra cu lemn si aplicatii incorporate

Sursa: Pinterest

Un spatiu redus al incaperii poate insemna posibilitati multiple de organizare eficienta in bucatarie. Prin pastrarea elementelor strict necesare gatitului si a servirii meselor, putem transforma orice bucatarie mica intr-o bucatarie eficienta si confortabila fara a sacrifica spatiul sau decoratiunile mult dorite.

Mai mult, prin alegerea unui spatiu rastrans de bucatarie se pot reduce semnificativ costurile asociate precum si timpul necesar curateniei!

Topic-uri: inspiratie pentru bucatarie mica amenajare bucatarie mica idei de mobila pentru bucatarie mica sfaturi pentru bucataria mica cum organizezi bucataria mica organizare bucatarie mica culori pentru bucatarie mica

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cele mai comune 5 sfaturi pentru amenajarea oricarui dormitor
Cele mai comune 5 sfaturi pentru amenajarea oricarui dormitor

Mesteri Locali 26 Dec 2019

5 sfaturi si idei pentru amenajarea oricarui dormitor

De la lumina pana la culori sau decoratiuni folosite in dormitor, te invitam sa te inspiri din ideile noastre pentru amenajarea dormitorului.

Idei de amenajare pentru un colt de citit modern
Idei de amenajare pentru un colt de citit modern

Mesteri Locali 26 Dec 2019

Cum amenajezi un colt de citit modern

Daca ai nevoie de timp pentru tine, afla cum iti poti amenaja propriul colt de citit. Un colt de lectura te va ajuta sa uiti de orice problema!

Transforma-ti casa prin stilul de design scandinav
Transforma-ti casa prin stilul de design scandinav

Mesteri Locali 21 Sep 2019

Designul scandinav cum il poti aplica la tine acasa

Cu siguranta ai auzit despre stilul scandinav de amenajare, dar stii cu adevarat de unde a pornit? Afla cum iti poti amenaja casa in acest stil.