Instalatii | 5 minute 10 Nov 2019

Afla tot ce trebuie sa stii despre instalatia electrica pentru o locuinta perfect functionala

Scris de:

Mesteri Locali

O instalatie electrica este turnul de control al oricarei locuinte, trebuie montata, verificata si schimbata doar de catre profesionisti, in urma unei consultari prealabile.

Pentru ca de aici pornesc multe dintre problemele casei, precum arderea frecventa a becurilor sau picarea sigurantelor, trebuie sa efectuezi periodic verificari amanuntite ce iti vor da detalii cu pivire la functionarea instalatiei.

Un electrician autorizat este persoana potrivita sa se ocupe de toate operatiunile necesare, incepand cu montarea unui tablou electric, implementarea traseelor de cablu, impamantarea corespunzatoare si fixarea prizelor precum si montarea lustrelor sau aplicelor.

Riscurile la care te expui cand alegi sa ignori semnele unei functionari defectuoase ale instalatiei eletrice sunt extrem de ridicate si iti pot pune viata in pericol.

Apeleaza cu incredere la un electrician de fiecare data cand ai nevoie de ajutor sau vrei sa faci schimbari majore, pentru rezultate optime si propria siguranta.

tablou electric mester electrician

Implementare instalatie electrica - montaj si durata

In trecut locuintele au fost concepute pentru nevoi de consum diferite, iar astazi tehnologizarea a luat amploare. Acest lucru este vizibil chiar si atunci cand vine vorba de o instalatie electrica, deoarece numarul consumatorilor casnici a crescut considerabil.

Pentru ca aparatele de aer conditionat, laptopurile, masina de spalat vase sau alte dispozitive care ne fac traiul mai usor sa functioneze simultan este nevoie de o instalatie ce suporta intreaga incarcatura electrica.

Altfel spus, blocurile sau casele vechi, construite acum mai bine de 20 de ani, sunt primele vizate cand ne referim la inlocuirea si montarea unei noi instalatii electrice. Totusi, cea din urma trebuie implementata de catre o firma specializata in acest domeniu sau de un electrician autorizat care va stii normele si procedurile in vigoare.

electrician

Montajul unei instalatii electrice presupune o serie de activitati ce respecta o anumita ordine si proceduri, totul incepand cu o consultare a instalatiei curente si a dimensiunii locuintei.

Acest lucru este necesar pentru a aproxima perioada de executie, fiind un termen variabil. Spre exemplu, pentru a implementa o instalatie electrica intr-o garsoniera sau un apartament cu doua ori trei camere e necesar ca cerintele privind montarea noii instalatii sa fie respectate intocmai.

Este important sa fie discutate de la bun inceput locurile din apartament unde vor fi traseele de cablu, tabloul electric, prizele, intrerupatoarele, dar si corpurile de iluminat.

schita surubelnita becuri contor

In general, pentru o garsoniera durata realizarii instalatiei electrice variaza intre 3 si 4 zile lucratoare, costurile ridicandu-se la aproximativ 1000 RON.

Pentru un apartament cu doua camere durata se extinde la cinci zile lucratoare si costuri de pana la 1800 RON, in timp ce pentru apartamentele de trei camere este vorba de cinci sau sase zile lucratoare incadrate intr-un buget de aproximativ 2400 RON.

Daca ne referim la cele cu patru camere sau casele care depasesc acest numar, lucrarile de montare se vor extinde la sapte zile lucratoare, iar costurile totale se vor ridica in jur de 3000 RON.

Toate aceste detalii pot varia in functie de dimensiunile exacte ale locuintei, deoarece traseele de cablu, prizele si intrerupatoarele trebuie realizate atfel incat sa fie integrate in apartament, fara a incurca sau strica estetica sa.


Mentenanta instalatie electrica

De cele mai multe ori mentenanta unei instalatii este realizata in baza unui contract cu o companie specializata, dar poate fi facuta si cu ajutorul unui electrician autorizat pe care il puteti chema in mod regulat.

Avantajul in acest caz este in primul rand siguranta lucrarii de revizie, deoarece persoana in cauza este specializata, dar si garantia pe care vi-o ofera in urma prestarii serviciilor.

Mentenanta presupune in fapt o constatare generala a starii in care se afla instalatia, calibrarea sigurantelor la consumul electric actual, inlocuirea prizelor si intrerupatoarelor nefunctionale, dar si remedierea problemelor constatate.

Este important ca aceste revizii sa fie realizate regulat, deoarece evitati riscul de a intampina probleme grave, ce va pot afecta atat locuinta, cat si viata.

Revizie instalatie electrica

Este indicat sa nu asteptam semne evidente ale degradarii unei instalatii electrice si sa chemam un electrician autorizat de indata ce sesizam o neregula, oricat de mica ar fi aceasta.

Cele mai des intalnite probleme sunt cele care privesc caderea curentului, lipsa tensiunii in prize sau caderea si arderea sigurantelor care nu fac fata volumului de curent electric utilizat de consumatorii casnici. Toate aceste semnale nu trebuie ignorate, ci trebuie sa actionati in cauza si sa chemati un electrician specializat pentru a rezolva cat mai repede problema.

priza in flacari fum negru

Probleme instalatie electrica

Cazul ideal este cel in care nu ignoram niciodata semnele unei functionari indoielnice ale instalatiei electrice, insa de cele mai multe ori catalogam anumite probleme ca fiind unele minore si nu stim de fapt la ce riscuri ne expunem.

Oscilam constant intre a amana rezolvarea problemei sau a ne ocupa singuri de ea, insa varianta corecta este cea de a apela la un electrician autorizat.

Atunci cand iei contact cu anumite prize din casa si acestea te curenteaza, daca acest lucru se intampla cand atingi masina de spalat care este in functiune, este momentul sa apelezi la un specialist. Cel mai probabil prizele respective au nevoie de o impamantare corecta, insa doar un electrician autorizat poate solutiona aceasta problema.

Cand sigurantele tabloului electric sar la folosirea simultana a mai multor aparate, este neplacut sa fii nevoit sa le ridici intotdeauna; acelasi principiu se aplica si pentru folosirea tuturor electrocasnicelor de care ai nevoie intr-o perioada de timp, pentru ca risti sa ramai fara curent in intreaga casa.

Si in acest caz un electrician autorizat va sti sa dozeze circuitele astfel incat accidente nedorite precum scurtcircuitele sa fie evitate. El va avea in vedere atat numarul, cat si marimea consumatorilor casnici (mari: frigider, masina de spalat, masina de spalat vase sau mici: televizor, aspirator, laptop, ondulator/ placa de par) si va sti cum sa te scape de "caderea sigurantelor".

Deseori putem observa cum becurile din anumite camere palpaie pentru cateva minute din ce in ce mai des si pentru moment decidem ca este mai bine sa le inchidem.

Ai de-a face cu o fluctuatie de tensiune si risti ca unele aparate electrocasnice sa se arda, uneori fiind neplacut si costisitor sa le repari. Un specialist poate verifica instalatia electrica din casa si poate constata daca este cazul sa fie efectuate anumite lucrari de reparatii ale circuitelor sau trebuie schimbat intregul sistem.

schimbat bec lustra vintage

Verificare instalatie electrica

O instalatie electrica trebuie verificata periodic, dar mai ales atunci cand locuinta este una veche si construita de mai bine de douazeci de ani. Deoarece foarte multe apartamente si case au fost proiectate cu mult timp in urma, instalatiile electrice sunt uzate si necorespunzatoare in raport cu modul si cantitatea de consum a aparatelor electrocasnice.

In acelasi timp, atunci cand cumperi sau te muti in chirie intr-un apartament nou, nu ai certitudinea unor lucrari executate corespunzator si cu materiale de calitate, fiind esential sa apelezi la un electrician autorizat care poate realiza modificari, testa si aduce imbunatatiri instalatiei curente pentru siguranta ta si a celor din casa.

In urma tuturor acestor masuratori si reparatii poti afla in ce locuri se pot monta prize sau intrerupatoare noi sau metode alternative de imbunatatire a calitatii instalatiei electrice.Tot ce trebuie sa stii despre montajul unei instalatii electrice incepe de la siguranta ta in propria locuinta.

Atat mentenanta, cat si reviziile si reparatiile sunt pasi pe care nu trebuie sa ii sari niciodata, iar la cele mai mici probleme intampinate te sfatuim sa apelezi la specialist. Mesteri Locali iti pune la dispozitie mesterii corespunzatori care te-ar putea sfatui si ajuta in functie nevoile tale, asadar pentru a garanta siguranta ta si a familiei, solicita oferte gratuit si consulta mesterii inscrisi pe platforma Mesteri Locali.

Topic-uri: reparatii instalatie electrica cat de des repar instalatia electrica sfaturi pentru inlocuire instalatie electrica durata implementare instalatie electrica durata montaj instalatie electrica cost montaj instalatie electrica mentenanta instalatie electrica

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Ce e un sistem HVAC si cum gasesti cel mai bun sistem de incalzire
Ce e un sistem HVAC si cum gasesti cel mai bun sistem de incalzire

Mesteri Locali 25 Oct 2019

Ce e un sistem HVAC de ventilatie pentru casa

Fie ca vorbim despre reviziile legate de caldura, ventilatie sau aer conditionat, afla mai multe despre optiunile existente in prezent pe piata.

7 Moduri prin care iti poti pregati instalatiile casei pentru o iarna geroasa
7 Moduri prin care iti poti pregati instalatiile casei pentru o iarna geroasa

Mesteri Locali 01 Nov 2019

7 aspecte in pregatirea instalatiilor pentru iarna

Fie ca locuiesti la bloc, sau la casa, pregatirile de iarna ne pot da batai de cap cand vine vorba de instalatii termica. Afla ce e de facut!

Cum alegi o centrala termica ideala pentru orice apartament
Cum alegi o centrala termica ideala pentru orice apartament

Mesteri Locali 16 Iul 2020

Ce trebuie sa stii despre centrala termica

De cele mai multe ori montam o centrala termica datorita costurilor, insa cum facem sa alegem cea mai buna centrala termica pentru casa noastra?