Instalatii | 7 minute 01 Nov 2019

7 Moduri prin care iti poti pregati instalatiile casei pentru o iarna geroasa

Scris de:

Mesteri Locali

Fie ca locuiesti la bloc, fie ca locuiesti la casa, pregatirile de iarna nu mai inseamna de mult timp doar trecerea la haine mai groase, ci si pregatirea locuintei pentru temperaturile cu grade in minus.

Instalatia termica este cea pe care o supunem iarna de iarna testului frigului, astfel ca trebuie sa faca fata asprimii acestui anotimp fara prea mari batai de cap.

De cele mai multe ori pregatirile incep vara sau toamna, pentru ca vremea e inca blanda, dar niciodata nu e prea tarziu si poti trece la treaba chiar si in noiembrie.

casa verde acoperis rosu fular alb albastru

Sursa: Quiet Cool


Revizii si mentenanta la orice instalatie termica

Orice instalatie termica are anumite componente, cum ar fi centrala termica sau caloriferele, ce au nevoie de revizie.

Principalul motiv pentru acest proces este aparitia uzurii si a pericolelor ce ar putea sa apara in urma unor piese care nu functioneaza corespunzator, dar si functionarea ineficienta.

Pentru ca centrala termica este un echipament de incalzire cu o garantie de funtionare de pana la 8 sau 10 ani, aceasta trebuie sa faca fata in mod corespunzator si eficient temperaturilor joase din timpul iernii.

Acest lucru duce la degradarea treptata a sa, piesele acesteia uzandu-se si ducand la defectiuni sau erori ce necesita interventii.

instalator

Si acest proces este recomandat a fi efectuat inainte de inceperea iernii (septembrie-noiembrie), ceea ce implica verificarea sistemelor de siguranta, presiunea combustibilului, normalizarea gazelor arse si in functie de acestea se decide daca este cazul unor interventii precum spalarea chimica.

Aceasta revizie este una diferita de verificarea tehnica periodica (VTP) al carui scop este de pastrare a sigurantei in propriul apartament sau casa in care se afla centrala termica.

VTP-ul este obligatoriu prin lege a se face o data la doi ani si este realizata de un instalator autorizat ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat), organul de specialitate al administratiei centrale in Romania, responsabil in numele statului pentru asigurarea masurilor de functionare in conditii de siguranta a instalatiilor si echipamentelor.

Indiferent de modul de functionare, pe lemne sau cu gaz, este important sa ai in vedere revizia anuala (realizata de un instalator specializat) a centralei termice deoarece asigura constanta parametrilor de eficienta si existenta unui randament corespunzator in perioadele reci.

Atat revizia anuala, cat si VTP-ul, pot fi realizate de acelasi instalator, atat timp cat acesta este autorizat pentru ambele verificari, conform Prescriptiei Tehnice PT A1/2010. Mesteri Locali va pune la dispozitie instalatorii potriviti care va pot ajuta in efectuarea acestor revizii.

boiler instalator albastru


Costurile si durata unei revizii la centrala termica

Costurile unei revizii anuale la centrala termica cu gaz a unui apartament variaza intre 150 RON si 250 RON, in timp ce preturile celor ce functioneaza pe lemne sunt mai mari, incepand de la 450 RON, putand sa ajunga chiar la 900 RON.

De regula acestea nu dureaza mai mult de cateva ore, putand fi incepute si finalizate in cursul aceleiasi zile, exceptie fac anumite cazuri in care se constata alte defectiuni ale centralei ce necesita inlocuirea anumitor piese.

pusculita porcusor roz calorifer


Expunere la riscuri

Periclitarea sanatatii celor ce locuiesc in apartament sau casa si plata unor facturi marite, in timpul unui consum ineficient sunt cele mari riscuri la care te expui atunci cand amani revizia centralei.

O instalatie de gaz neverificata poate avea scurgeri si genera accidente grave precum intoxicatiile sau incendiile, riscuri ce pun in pericol grav atat vietile oamenilor ce locuiesc in apartament sau casa, cat si vecinii.

Desi din punct de vedere legal verificarea centralei termice este obligatorie o data la doi ani, recomandam sa faceti acest lucru anual tocmai pentru a evita accidente ce pot fi evitate prin preventie.

Totodata, trebuie sa luati in considerare si ratiunile economice, astfel ca o centrala termica neverificata intr-o perioada indelungata de timp poate ajunge sa consume mult mai mult decat parametrii normali, devenind ineficienta.

Daca nu stii la cine sa apelezi pentru serviciile de revizie ale centralei poti intra aici si afla in cateva secunde cine sunt mesterii locali autorizati pentru aceste operatiuni de mentenanta. Alege sa previi orice pericol si nu amana acest pas!


Aerisire calorifere

Pe timpul verii exista o posibilitate mare ca o parte a apei din calorifere sa se piarda si sa ramana aerul care nu va permite circularea agentului termic. Acest lucru va determina incalzirea partiala a caloriferelor sau chiar deloc.

Fie ca sunt din fonta, otel sau aluminiu, caloriferele trebuie sa fie aerisite cel putin o data pe an, inaintea sezonului rece. Pasii pe care trebuie sa ii urmati difera in functie de centrala la care caloriferele sunt legate - centrala termica proprie sau centrala blocului.

picioare pe calorifer ciorapi colorati


Cum aerisim calorifererele?

In cazul in care aveti centrala proprie, primul pas este cel de oprire a ei, urmata de oprirea robinetilor de tur si retur ce tin de apa din calorifere.

Urmatorul pas este cel de a deschide robinetul de aerisire si incet, returul apei, urmand ca aceasta sa curga prin robinetul de aerisire.

Acest pas necesita un recipient mare pentru a strange apa din timpul aerisirii.

Dupa ce a iesit tot aerul care nu permitea incalzirea gentului termic si iese doar apa, este momentul sa treceti la pasul final, cel de inchidere a robinetului de aerisire si de deschidere a celor de tur si retur, inchise la inceputul operatiunii.

pasi aerisire calorifere

Daca sunteti conectati la o instalatie termica comuna, este necesar sa fie golite toate caloriferele din instalatia blocului pentru ca procesul sa fie eficient. Trebuie sa faceti o solicitare de aerisire a caloriferelor catre furnizorul de caldura al blocului pentru golirea sistemului, urmand ca plata acestei operatiuni sa fie suportata de dumneavoastra.


De ce este necesar sa aerisim caloriferele?

Pentru ca centrala termica sa functioneze corespunzator este necesar sa nu neglijam aerisirea calorifelor, deoarece acest lucru va deveni vizibil in facturi, prin efectuarea unui consum mare si ineficient, locuinta nefiind incalzita asa cum va doriti

Pentru a evita orice risc sau eventuale probleme in timpul acestei operatiuni, puteti apela cu incredere la un instalator care va poate ajuta cu servicii precum montare calorifere, aerisire si instalare repartitoare.

In general, o astfel de operatiune variaza intre 50 RON si 300 RON, dar depinde in principal de numarul de calorifere pe care le aveti in camere.


Materialele potrivite pentru instalatia termica

In mod normal am spune ca le alegem pe cele mai bune si eficiente, insa acest lucru depinde de mai multi factori. Cel mai des intalnite materiale pentru tevi sunt cuprul si polipropilena.

Daca vorbim despre o locuinta finalizata, atunci cel mai mult va conta estetica, iar cuprul puncteaza la acest capitol. Minusul acestuia este pretul, fiind cu aproximativ 20%-25% mai ridicat fata de polipropilena, insa compenseaza prin rezistenta la temperatura, presiune si uzura.

In plus, materialul este antibacterian si are o durata de viata indelungata.

Daca vorbim de o casa sau un apartament unde renovarile sau reconstructia se fac in cel mai mic detaliu, atunci optiunea potrivita este polipropilena ce poate fi ascunsa cu usurinta in perete sau pardoseala, scapandu-va de grijile in plus create de integrarea in estetica spatiului.

Daca alegeti acest material cand locuinta este finisata veti intalni cateva probleme la partea de fitting, imbinarile fiind masive pentru acest tip de tevi. Avantajele principale ale acestui material sunt cu siguranta rezistenta la coroziune si substante chimice, cuprul nefiind recomandat in acest caz.

Recomandam ca inainte de achizitia materialelor sa va sfatuiti si cu mesterii cu care lucrati. Pentru a gasi un instalator priceput ce va poate ajuta in acest sens puteti intra aici.

boiler instalator lucru tevi cupru


Incalzire in pardoseala

Acest sistem reprezinta una dintre cele mai eficiente si inovatoare metode de incalzire a locuintei, intalnit tot mai des pentru rapiditatea cu care poate ajunge la temperatura dorita, dar si pentru uniformitatea incalzirii.

Poate suplini caloriferele deoarece acopera o suprafata mare a camerei in care este montat si in plus, intreaga instalatie este estetic acoperita de pardoseala.

Incalzirea in pardoseala este de fapt un sistem alcatuit din conducte cu apa calda sau cabluri electrice, montat deasupra sapei si acoperit cu pardoseala.

Poate fi implementat in orice camera si orice locuinta indiferent de vechime si poate fi acoperit cu orice material va doriti, de la parchet, gresie sau piatra. Implementarea acestui sistem va ridica nivelul podelii cu aproximativ 10-15 cm asa ca tineti cont de acest aspect inainte de a lua o hotarare.

La capitolul mobila, este recomandat sa aveti mobila suspendata sau ridicata prin picioare pentru a evita contactul indelungat cu caldura emanata prin pardoseala.

Exista doua modalitati de functionare a acestui sistem, unul din ele fiind cel prin conectarea la centrala termica, astfel ca agentul termic (apa) este incalzit de centrala, caldura fiind transmisa in mod uniform si rapid.

Reprezinta un mod eficient de economisire a energiei, caldura pastrandu-se in camera pentru o perioada mai lunga de timp. A doua metoda este cea a incalzirii in pardoseala prin cabluri electrice ce formeaza un covor usor de manevrat, fiind adaptabil si unor suprafete mai mici.

Inainte de a va hotari ca aceasta este opiunea potrivita pentru locuinta dumneavoastra trebuie sa luati in considerare implementarea unui sistem electric ce va rezista consumului ridicat de energie.

exemplu cabluri incalzire in pardoseala

Sursa: Long Refrigeration

Izolatia casei

Cel mai mare beneficiu al unei instalatii termice noi sau verificate la zi este eficienta economica, pe care o observati luna de luna in facturi. Totusi, pentru a putea avea castiguri economice vizibile, este necesar sa aveti si apartamentul sau casa izolate atat la interior cat si la exterior.

In lipsa acestui proces o foarte mare parte din cantitatea de caldura pe care centrala termica o produce prin calorifere sau pardoseala se va pierde sau nu va fi mentinuta corespunzator.

Confortul interior depinde in mare masura de izolarea peretilor exteriori deoarece ei reprezinta cea mai mare suprafata a locuintei care are contact cu temperaturile de afara.

Fie ca vorbim de iarna si vom sesiza acest aspect la incalzire, fie ca vorbim de vara, cand utilizam aparatul de aer conditionat, diferentele sunt resimtite in facturile pe care le avem de plata.

O izolare corespunzatoare alaturi de o instalatie termica verificata la zi poate duce la costuri mai mici cu 20%-30% pe timpul iernii, in masura in care ferestrele, ventilatia si balconul locuintei sunt montate si izolate perfect, nepermitand scapari de caldura.

izolare pereti apartament interior

Protejarea instalatiei termice nu inseamna doar verificari amanuntite pentru imbunatatirea eficientei, ci mai presus de toate siguranta in propria locuinta. Nu amanati reviziile sau remedierile imediate ale defectiunilor pe care le sesizati si apelati cu incredere la un instalator autorizat.

Topic-uri: pregatire instalatii termice sfaturi mentenanta instalatii termice sfaturi revizii instalatii aerisire calorifere incalzire in pardoseala costuri revizie centrala termica durata revizie centrala termica

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Sfaturi pentru a amenaja in mod rapid un birou de acasa
Sfaturi pentru a amenaja in mod rapid un birou de acasa

Mesteri Locali 30 Aug 2019

Cum sa iti organizezi biroul de acasa

Daca la firma nu putem personaliza biroul, acasa putem da frau liber imaginatiei. Afla de la noi ce trebuie sa iei in considerare pentru biroul ideal.

Transforma orice casa intr-un Smart Home prin tehnologie moderna
Transforma orice casa intr-un Smart Home prin tehnologie moderna

Mesteri Locali 10 Nov 2019

Cum sa iti transformi casa intr-un Smart Home

Tehnologia ne-a permis in ultimii ani sa ducem o viata mai usoara, inspira-te din cateva tehnologii care iti pot transforma casa intr-o smart home.

Ce e un sistem HVAC si cum gasesti cel mai bun sistem de incalzire
Ce e un sistem HVAC si cum gasesti cel mai bun sistem de incalzire

Mesteri Locali 25 Oct 2019

Ce e un sistem HVAC de ventilatie pentru casa

Fie ca vorbim despre reviziile legate de caldura, ventilatie sau aer conditionat, afla mai multe despre optiunile existente in prezent pe piata.