Instalatii | 6 minute 10 Mar 2021
Ce este si cum poti avea incalzire in pardoseala in orice casa
Scris de:
Regina Ichim
Incalzirea prin pardoseala este o optiune excelenta pentru oricine doreste sa adauge un sistem de incalzire nou, discret. Indiferent daca renovezi apartamentul actual sau ai cumparat o casa la rosu, incalzirea in pardoseala este o optiune excelenta pentru imbunatatirea confortului casei. Pentru a alege sistemul de incalzire prin pardoseala potrivit, va trebui sa te gandesti cum si unde doresti sa il montezi.
- Ce presupune instalarea de incalzire in pardoseala
- Cate tipuri de incalzire in pardoseala exista
- Materiale necesare pentru montajul de incalzire in pardoseala
- Cel mai bun tip de parchet pentru incalzire in pardoseala
- Importanta sapei - incalzire in pardoseala fara sapa sau cu sapa
- Cat costa incalzirea in pardoseala
Ce presupune instalarea de incalzire in pardoseala
Incalzirea prin pardoseala implica instalarea de conducte in podea, transformand intreaga podea intr-un radiator. Acest sistem incalzeste incaperea in totalitate si ofera niveluri de confort imbunatatite.
Mai mult, centrala termica va fi mai putin solicitata in comparatie cu incalzirea camerei doar prin intermediul radioatoarelor. Acest lucru se datoreaza incalzirii prin pardoseala avand o temperatura de functionare mai mica decat un sistem de radiatoare.
Incalzirea pin pardoseala functioneaza foarte bine cu tehnologia regenerabila. De asemenea, elimina necesitatea caloriferelor si ofera o mai mare flexibilitate de proiectare atunci cand vine vorba de aspect si amplasarea mobilierului.
Cate tipuri de incalzire in pardoseala exista
Exista doua tipuri principale de incalzire prin pardoseala: incalzire in pardoseala cu apa si incalzire electrica in pardoseala. Incalzirea in pardoseala cu apa este cel mai bun tip pentru cei care construiesc de la zero sau planifica un sistem intreg.
Incalzirea electrica in pardoseala este adesea mai ieftina si mai usor de instalat, in special in apartamente, decat cea prin apa. Cu toate acestea, costurile de functionare pot fi de trei ori mai mari.
Este adesea o idee buna sa instalati incalzirea electrica in pardoseala intr-o zona mica, unica, cum ar fi o baie sau o baie privata, unde poate fi dificil sa instalati incalzirea prin pardoseala cu apa.
Materiale necesare pentru montajul de incalzire in pardoseala
In termeni de baza, un sistem de incalzire prin pardoseala cu apa are tevi, umplute cu apa calda si alimentate de o centrala termica, ascunse in podea si de obicei incastrate intr-o sapa. Acest tip de incalzire este asadar recomandat posesorilor de centrale termice, fie la casa sau la bloc.
Daca optezi pentru un sistem de incalzire prin pardoseala pentru intreaga casa, vor exista conducte separate care vor intra in fiecare camera. Acest lucru va permite sa controlezi cand aceste camere sau "zone" sunt incalzite si pentru cat timp, impiedicandu-te sa incalzesti spatiile neocupate.
Incalzirea electrica prin pardoseala este disponibila in doua tipuri distincte: prin covorase de incalzire sau cu ajutorul cablurilor. O camera cu forma neregulata, cu multe unitati sau obiecte fixe pentru a lucra, ar beneficia de flexibilitatea unui cablu de incalzire.
Covorasele electrice de incalzire prin pardoseala sunt mai potrivite pentru a fi instalate in incaperi mai mari, cu forma bine definita - puteti pur si simplu sa intindeti covorasul peste podea si sa acoperiti rapid suprafete mari.
Cel mai bun tip de parchet pentru incalzire in pardoseala
Principala diferenta intre diferite materiale de pardoseala si adecvarea lor pentru utilizare cu sistemul este conductivitatea termica a materialului, ceea ce inseamna cat de rapid si eficient se transfera caldura generata pe suprafata podelei.
Cel mai bun tip de pardoseala pentru incalzirea prin pardoseala este cea cu o conductivitate buna, deoarece se incalzeste mai repede, ofera mai multa caldura si este mai eficienta in functionare. Asadar cel mai bun tip de pardoseala de utilizat cu incalzirea prin pardoseala va fi cel din gresie sau piatra. Insa cand vine vorba de tipul de parchet pentru incalzire in pardoseala, parchetul laminat va fi intotdeauna cea mai buna optiune.
Cu cat pardoselile sunt mai dense si mai subtiri, cu atat conduc mai bine caldura si, de obicei, sunt mai potrivite pentru a fi utilizate cu incalzirea prin pardoseala. Lemnul prelucrat este cel mai bun tip de pardoseala din lemn de utilizat cu un sistem de incalzire prin pardoseala, deoarece functioneaza bine la schimbarile de temperatura a pardoselii.
Pot fi folosite si alte pardoseli din lemn, dar cu lemn mai moale si mai putin dens trebuie acordata atentie grosimii placilor, astfel incat placile sa nu actioneze ca un izolator care blocheaza caldura. Ca regula generala pentru pardoseala din lemn, temperatura suprafetei pardoselii nu trebuie sa depaseasca 27 grade Celsius.
Importanta sapei - incalzire in pardoseala fara sapa sau cu sapa
Pentru a asigura o putere termica adecvata, sistemul de incalzire in pardoseala trebuie sa fie proiectat astfel incat sa permita finisarea pardoselii propuse. Finisajele din piatra si placi ceramice prezinta riscul de a dezvolta fisuri din sapele care se usuca sau pe masura ce conductele de incalzire prin pardoseala se extind si se contracta.
Asadar pentru o durata lunga de viata a pardoselei din placi ceramice, va fi recomandat sa alegeti optiunea de incalzire in pardoseala fara sapa.
Cat costa incalzirea in pardoseala
Aceste cifre vor varia in functie de dimensiunea proprietatii si de faptul daca este vorba despre o constructie noua, sau renovarea locuintei. Instalarea incalzirii prin pardoseala este mai scumpa decat un sistem de radiatoare, costa de obicei cu 20% pana la 50% mai mult.
Radiatoarele sunt mai ieftin de cumparat, sunt bine intelese si exista o varietate mare in ceea ce priveste dimensiunea, stilul si instalatorii. Dar acestea sunt mai putin eficiente si ocupa spatiu in camere, ceea ce este deosebit de important cand locuiesti la bloc.
Un sistem de incalzire in pardoseala va reduce facturile lunare cu 20%-40% pe termen lung. Iar costul initial al montajului unui astfel de sistem va fi intre 10-20 Eur/mp, in functie de locatie si materialele folosite.
Pentru sisteme de automatizare insa, aceste costuri vor fi usor ridicate, chiar cu pana la 10 Eur/mp, datorita montajului de senzori si termostate. Insa vor permite o flexibilitate ridicata in ceea ce priveste controlul temperaturii in camera.
Asadar un sistem de incalzire in pardoseala poate fi alegerea perfecta pentru sporirea confortului in special in cadrul unei renovari. Iar beneficiile acestui sistem vor fi vizibil simtite odata cu venirea iernii. Pe perioada verii insa, incalzirea in pardoseala iti poate face diminetile racoroase o placere, in special cand folosesti baia sau bucataria.
Topic-uri: incalzire in pardoseala incalzire electrica in pardoseala cat costa incalzirea in pardoseala sistem incalzire in pardoseala parchet pentru incalzire in pardoseala incalzire prin pardoseala pret incalzire in pardoseala incalzire in pardoseala cu apa incalzire in pardoseala fara sapa
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate