Design Interior | 5 minute 05 Mar 2020
Cele mai intalnite 5 trucuri pentru amenajarea de garsoniera
Scris de:
Mesteri Locali
Tot mai multe persoane in zilele noastre aleg sa locuiasca in apartamente de inchiriat, in special in garsoniere. Exista o sumedenie de motive pentru a alege un apartament mai mic - poate chiriile din orasul respectiv sunt extrem de ridicate (cum este cazul in Bucuresti sau Cluj-Napoca), poate suntem studenti la inceput de drum sau locuim singuri, poate ne dorim o locatie centrala in defavoarea unui spatiu mai mare.
Indiferent de motivatie, un lucru este cert: amenajarea garsonierei trebuie facuta cu mare atentie. Avand in vedere ca spatiul este restrans, iar camera serveste mai multe scopuri in acelasi timp (dormitor, living, birou), fiecare metru patrat din locuinta trebuie planificat si eficientizat. Secretul consta in alegerea pieselor de mobilier si a decoratiunilor potrivite care sa se integreze intr-un mod practic si armonios, astfel ca pentru a oferi cat mai multe idei si variante de ajutor a fost brandul Mobexpert.
1. Alegeti cu atentie piesele de mobilier pentru garsoniera
Alegerea mobilierului intr-un apartament cu o camera sau o garsoniera va depinde foarte mult de dimensiunea acestuia. Daca spatiul este restrans, veti fi nevoiti sa renuntati la anumite piese de mobilier care nu sunt absolut necesare, cum ar fi biroul, masuta de toaleta, vitrine sau dulapuri in plus, fotolii.
Cand amenajati o garsoniera, trebuie sa va ganditi foarte bine la elementele de care aveti absoluta nevoie. De exemplu, in cazul in care lucrati de acasa sau munciti mult la calculator, veti avea nevoie de un spatiu de lucru sau de un birou.
Daca locuiti singuri, insa vreti sa puteti acomoda musafiri, atunci puteti alege un pat dublu, un coltar sau o canapea Mobexpert, in functie de cat spatiu aveti la dispozitie. Daca nu planuiti sa aveti musafiri peste noapte prea des, puteti alege un pat de o persoana, astfel eficientizand spatiul.
Eliminati piesele de mobilier care nu servesc nici un scop, si care nu va sunt necesare, mai ales cand ele sunt de dimensiuni mari si ocupa mult spatiu.
In acelasi timp, pentru a crea impresia de spatiu si continuitate, alegeti toate piesele de mobilier in acelasi stil si aceeasi culoare, preferabil o culoare deschisa, neutra, care sa se potriveasca si cu culoarea peretilor, si a podelelor.
2. Fiti chibzuiti cand vine vorba de paleta de culori in garsoniera
Daca tot am adus vorba de culori, este extrem de important ca toate elementele dintr-un apartament cu o camera sa prezinte acelasi stil, aceeasi tema, si mai ales, aceeasi culoare.
Nu alegeti un dulap de haine de o culoare inchisa, si un birou de culoare deschisa, fiindca veti crea impresia de dezordine si de neconcordanta.
Atunci cand parchetul este in aceeasi nuanta cu toate piesele de mobilier, iar toate elementele de decor urmeaza aceeasi paleta, veti crea impresia de spatiu, iar incaperea va parea mult mai aerisita.
Optati pentru culori in nuante deschise, pastelate, cum ar fi albul, gri-ul, bej-ul, rozul pal, si nu alegeti culori sau nuante care contrasteaza intr-un mod foarte vizibil, in special pentru a da impresia de living deschis.
In acelasi timp, trebuie sa luati in considerare si faptul ca nuantele din incapere va pot afecta dispozitia; intr-un apartament cu o camera, incaperea va servi si ca living, dar si ca dormitor, astfel alegeti culori neutre care sa nu va disturbe somnul, dar care sa va mentina productivi pe timpul zilei.
Sursa: Pinterest
3. Ganditi strategic spatiile de depozitare din garsoniera
Probabil cea mai cruciala decizie cand vine vorba de amenajarea unei garsoniere tine de spatiile de depozitare. Daca dispuneti de un balcon, fie el deschis sau inchis, va puteti considera norocosi, pentru ca asta inseamna un spatiu de depozitare in plus.
Insa pentru cei care nu au nici balcon, nici prea mult spatiu in incapere, depozitarea trebuie planificata cu atentie. Pe langa dulapurile traditionale pentru haine, si rafturile sau etajerele pentru depozitarea cartilor sau obiectelor decorative, puteti adauga spatii de depozitare ascunse in celelalte piese de mobilier.
De exemplu, o idee foarte buna este alegerea unui pat care are spatiu inclus de depozitare, care poate fi folosit pentru lenjerii de pat, pijamale, fete de perna si asa mai departe.
Daca ati inclus si un birou sau spatiu de lucru in apartamentul cu o camera, alegeti un birou care vine cu spatii de depozitare cum ar fi sertarele, dulapioarele, sau rafturile suspendate.
Sursa: Decoradeas
O alta solutie ingenioasa si extrem de maleabila pentru depozitare este alegerea etajerelor de la Ikea. Acestea pot fi personalizate pentru diferite scopuri, le puteti adauga sertare, dulapioare, cosuri de depozitare, si sunt extrem de usor de asamblat si mutat dintr-o parte in alta.
Sursa: Pinterest
4. Optati pentru un decor minimalist
Intr-un apartament cu o camera, nu trebuie sa exagerati cu decoratiunile, deoarece spatiul fiind unul mic, poate deveni haotic si inghesuit foarte rapid.
Un stil de decor minimalist sau scandinav, este cel mai potrivit pentru un apartament de dimensiuni mici, mai ales cand incaperea deserveste scopuri multiple.
Sursa: Pinterest
Nu incarcati peretii cu prea multe decoratiuni, postere, tablouri, si alte elemente, pentru ca incaperea va parea si mai mica decat este in realitate.
Optati in schimb pentru piese de decor "statement" cum ar fi oglinzile asezate strategic pentru a crea impresia de spatiu. Utilizati aceeasi abordare si cand vine vorba de accesorii cum ar fi perdelele, draperiile, covoarele, pernele, sau paturile.
Sursa: Pinterest
Alegeti aceste elemente in culori complementare cu nuanta mobilierului, si optati pentru simplitate in defavoarea pattern-urilor.
In ceea ce priveste perdelele, alegeti modele simple, delicate, neincarcate de print-uri sau imprimeuri care blocheaza lumina naturala. Un apartament intunecat va parea si mai mic decat este in realitate, astfel incercati sa lasati zona geamurilor cat mai deschisa si aerisita.
Sursa: Pinterest
5. Evitati clutter-ul cu orice pret
Atunci cand locuiti intr-un apartament cu o singura camera, ordinea si curatenia devin absolut esentiale. Pentru ca spatiul este restrans, el poate deveni aglomerat si inghesuit mult mai repede decat in cazul unui apartament mai spatios.
Orice lucru in plus, orice obiect de decor sau piesa de mobilier poate aglomera spatiul existent, astfel ca veti fi
nevoiti sa pastrati ordinea in mod constant. Aceasta nu este o problema, daca ati urmat sfaturile de mai sus si nu
ati exagerat cand vine vorba de piese de mobilier si de decoratiuni.
Va va fi mult mai usor sa mentineti ordinea si impresia de spatiu daca ramaneti constienti de elementele pe care le adaugati in locuinta.
Sursa: Pinterest
Spatiile de depozitare sunt si ele restranse, astfel ca va va fi aproape imposibil sa abuzati de ele, si veti fi automat mai chibzuiti cand vine vorba de achizitionarea de obiecte noi.
Daca de exemplu trebuie sa achizitionati un aspirator, care este necesar in orice locuinta, puteti alege unul de tip vertical, care poate fi "ascuns" cu usurinta, sau unul similar cu Roomba, care ocupa putin spatiu si isi face treaba fara sa trebuiasca manevrat.
Sursa: Pinterest
Asadar o garsoniera poate fi extrem de chic si de aerisita, atata vreme cat tineti cont de sfaturile de mai sus. De tinut minte este faptul ca un apartament de dimensiuni reduse necesita putina planificare in plus cand vine vorba de spatii de depozitare si de alegerea pieselor de mobilier sau decor.
In plus, daca n-ai idee ce piese se potrivesc cel mai bine, cum sa le asezi sau cu ce sa incepi, servicul de design interior Mobexpert te poate ajuta sa-ti transformi ideile in planuri concrete.
Topic-uri: amenajare garsoniera idei amenajare garsoniera amenajare apartament 1 camera idei decor garsoniera idei decor apartament 1 camera garsoniera moderna
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate