Home Deco | 5 minute 17 Mai 2022

De ce sa montezi mocheta la tine acasa

Scris de:

Irina Cristina Tenu

Vrei ca locuinta ta sa devina un spatiu mai primitor si mai plin de caldura? Monteaza o mocheta. Iti spunem noi unde o poti monta, de ce merita sa faci acest lucru, cine ti-o poate monta si cum sa o intretii.

De asemenea, iti spunem si cum poti afla cat costa montajul ei, ce culori s-ar potrivi in casa, ce poti pune sub ea si ce sa faci pentru ca sa nu se desire. Pe scurt, iti spunem tot ce e bine sa stii pentru ca tu sa iei o decizie in cunostinta de cauza. 


Unde putem monta mocheta 


Mocheta e un obiect de decor relativ nou, aparut in a doua  jumtate a secolului trecut. Ea a fost folosita in anii '60 in spatiile de interior in stil minimalist, apoi in birourile din Occident, fiind preferata datorita faptului ca e practica si moderna.

meserias montaj mocheta

In prezent, aceasta e des montata in dormitor, in camera copiilor, in living sau in birou. Totodata, e o alegere ideala pentru scari, fie ca e montata pe toata suprafata lor, fie doar pe trepte (unde se pune de cea tip placi), nu si pe contratrepte ( zonele verticale ce formeaza partea din fata a unei trepte). 

In general, e o alegere ideala in spatiile foarte mari, unde poate fi pusa in valoare sau unde e trafic intens. Retine! Pentru zonele cu trafic intens e bine sa montezi mocheta trafic intens.  

mocheta gri camera adolescenti

Sursa: Homestolove


De ce sa montezi mocheta la interior


Pardoseala pe care o pui e confortabila si se poate adapta oricarui stil decorativ. In plus, exista si alte motive pentru care merita sa o pui in casa. Iata-le:

  1. Absoarbe zgomotul -Daca pui mocheta interior elimini zgomotul. E solutia ideala pentru a crea un mediu relaxant si linistit.
  2. Blocheaza praful -Praful (purtator de germeni si alergeni) se prinde in fibrele mochetei si sta acolo pana e aspirat. Prin urmare, daca pui mocheta poti preveni aparitia afectiunilor alergice si respiratorii, dupa cum spun studiile medicale realizate de-a lungul timpului. 
  3. Reduce consumul energetic -Mocheta retine caldura mai mult timp si actioneaza ca izolator termic. Daca pui mocheta interior pardoseala va fi mereu calda. Asa, poti face economie de energie.
  4. Joaca rol de amortizor -Din punct de vedere ortopedic, mochetele au cele mai bune calitati dintre toate solutiile de pus pe pardoseala. Pot amortiza calcatura si diminua oboseala de la nivelul picioarelor.Daca mergi descult pe mocheta te vei bucura de masaj natural la picioare. Iti va amortiza miscarile, reducand si chiar evitand, durerile de spate si leziunile articulare. Si, cu cat e mai pufoasa, cu atat e mai buna.
  5. Creste siguranta intrucat poate preveni cazaturile -Suprafata suava si flexibila a mochetei, reduce mult riscul ranirii in urma unei cazaturi. Din acest motiv, e ideala in camera destinata copiilor sau persoanelor in varsta, fiind  elementul de decor principal folosit in designul de interior. 

mocheta maro casa alba stil modern

Sursa: Living Etc


Cine monteaza mocheta


Daca vrei sa fie montata corect astfel incat sa arate bine, e indicat sa ceri ajutorul unui meserias care ofera asa servicii. In general acest serviciu e destul de simplu. Cam toti meseriasii vor stii sa monteze mocheta. Insa poti apela si la firme care ofera servicii de montare mocheta trafic intens sau normala (pentru casa si profesionala).O astfel de firma dispune de echipament profesional si pune mocheta interior tinand cont de proceduri specifice.


Cat costa sa montezi mocheta


Preturile pornesc de la 5 RON/mp pentru montajul de mocheta. In general, cu tot cu inflatie, vei plati in jur de 10-15 RON / mp pentru a monta o mocheta. Insa tine minte ca aceste costuri vin fara pretul mochetei. Va trebui sa platesti separat pentru a cumpara o mocheta. O mocheta de calitate ajunge chiar la 45 RON/mp.

mocheta pufoasa living alba linii albastre

Sursa: Pinterest


Cum mentinem o mocheta curata


Pentru a o mentine mereu curata, e bine sa tii cont de o serie de sfaturi, precum:

  • Curata mocheta regulat - cand spunem "curata" sau "aspira" ne referim la curatare in profunzime, nu la suprafata. Daca nu o vei curata cand trebuie, e posibil ca atunci cand o vei face sa fie prea tarziu.
  • Acorda atentie zonelor cu trafic intens -E vorba despre zonele calcate des, pe unde se joaca copiii sau pe unde cainele sau pisica s-ar putea intinde. Daca nu le acorzi atentie, acestea se vor deteriora mai repede decat cele acoperite de mese, scaune, canapele.
  • Aspira de doua ori pe saptamana - Daca o aspiri o vei mentine curata. E bine sa faci asta cel putin de doua ori pe saptamana, astfel incat sa elimini mizeria profunda.O poti curata cu un aspirator cu abur (daca ai unul), intrucat poate curata, dezinfecta si elimina petele. E un proces curat si ecologic, care poate fi facut o data pe an, fie cand apar pete pe ea.

curatare mocheta cu aspirator


Cum procedezi:

  • Aplici vapori direct pe pata, pentru cateva secunde.
  • Aspiri in directia fibrelor. 
  • Repeti procedura pana pata dispare de tot.

Retine!Si mocheta trafic intens se poate deteriora daca nu ai grija de ea si nu o cureti cum trebuie.


Cele mai frecvente pete de mocheta si cum le curatam


Pe mocheta pot sa apara diverse pete, mai des sau mai putin des. Iata ce pete apar mai des si cum poti sa le cureti:

Pete de cafea, ceai, suc si vin

Se curata cu apa cu detergent si cu putin otet, astfel:

  1. Cu un prosop uscat ( cel mai bine de hartie), absorbi lichidul varsat
  2. Umezesti o carpa de bumbac in solutia de mai sus si freaca pata pana dispare


Pete de grasime, ceara si vopsea

 Se curata cu dizolvant, astfel:

  1. Verifici intr-un colt pentru a te asigura ca solutia nu strica mocheta.
  2. Aplici solutia folosind o carpa alba.

pata de vin rosu pe mocheta alba


Pete de noroi 

Le poti curata cu un amestec creat din amoniac si apa, astfel:

  1. Lasi noroiul sa se usuce complet.
  2. Elimini resturile de noroi si pamant uscat, cu aspiratorul
  3. Cu o perie, elimini restul de praf.
  4. Inmoi o carpa alba in amestecul de mai sus si freci pana dispare pata.


Pete de guma 

Le poti curata cu gheata, astfel:

  1. Pui gheata pe guma pentru a se intari.
  2. Elimini guma cu mainile.


Pete de ulei

Le poti curata cu un amestec din alcool si detergent, astfel:

  1. Cu un prosop de hartie absorbi excesul de ulei.
  2. Inmoi o carpa alba in amestecul indicat, apoi freci foarte bine pana pata dispare. 

In cele mai multe cazuri ai nevoie de produse pe care sigur le ai in casa. Asa ca, nu va trebui sa cumperi vreun produs chimic.

Sfat util! Nu uita ca, inainte de a o curata, e bine sa faci un test intr-un colt al ei. Asa, te asiguri ca solutia de curatat aleasa nu o deterioreaza. 

curatare pata mocheta alba


Ce culoare de mocheta se potriveste in casa


Inainte de a decide culoarea mochetei e bine sa tii cont de  culorile tesaturilor, mobilierului si peretilor. Alege culoare potrivita pentru mocheta in functie de camera. 

Mocheta in dormitor:

  • Daca ai nevoie de mocheta in dormitor, mizeaza pe albastru si verde fiindca sunt culori calde care invita la relaxare.
  • O mocheta albastra te ajuta sa scapi de stres. Se combina foarte bine cu alb, galben, gri si alte nuante de albastru.
  • O mocheta verde e alegerea perfecta daca vrei sa creezi un spatiu fresh si modern
  • Daca vrei sa dai o nota de lux casei, alegi o mocheta alba si o combini cu elemente in culori deschise sau monocromatice. 

Mocheta in camera copiilor:

  • In camera copiilor e bine sa alegi culori vii si vesele.
  • Poti alege o mocheta galbena sau portocalie daca vrei sa sa creezi un spatiu plin de lumina si energie pozitiva.

Mocheta in camera de zi:

  • Daca vrei ca petele ce pot sa apara sa nu se vada, alege o mocheta in culori inchise
  • O mocheta rosie e potrivita intr-o camera cu pereti sau elemente decorative de culoare neutra (alb, gri etc.)
  • Mocheta neagra e o alegere buna intr-o camera cu multa lumina naturala, altfel rezultatul e cam sumbru. O poti combina cu alb, crem, roz, galben, gri si chiar verde smarald.
  • Mocheta gri e ideala intr-un spatiu in stil nordic sau minimalist. Arata grozav cu pereti din caramida la vedere. Si, daca vrei sa pui mocheta pe scari, cea de culoare gri e cea mai solutie. 

mocheta albastra camera copii

Sursa: Apartment Therapy


Ce se pune sub mocheta


Pentru a te bucura de o serie de avantaje in timpul utilizarii mochetei,  cei care pun mochete sunt de parere ca e bine sa pui sub ea un underlay (izolator din pluta). Iata care sunt avantajele sale:

  • Creste durata de viata a mochetei; 
  • Creste confortul in timpul mersului, intrucat pluta e elastica si are efect amortizant, lucru care podeaua mult mai confortabila si durabila.
  • E un produs 100% natural si sustenabil.
  • Daca pui izolator din pluta sub ea elimini riscului ca fisurile din suport sa fie resimtite cand mergi.
  • Odata pus izolatorul din pluta reduci zgomotul produs de pasi in casa. In plus, podeaua va fi mai calda intrucat va fi izolata termic. 

mocheta maro hol banca lemn

Sursa: Real Homes


Ce facem sa nu se desire mocheta


Pentru a evita ca mocheta sa se desire e bine sa o surfilezi. In plus, daca o vei surfila pe margini ii vei da acesteia si un aspect elegant. 

Ce spui, iti pui mocheta la tine casa?

Topic-uri: mocheta mocheta interior mocheta trafic intens

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Afla cum amenajezi usor si rapid un dormitor alb de vis la tine acasa
Afla cum amenajezi usor si rapid un dormitor alb de vis la tine acasa

Irina Cristina Tenu 05 Feb 2022

Cum amenajezi usor un dormitor alb

Te bate gandul sa iti amenajezi un dormitor alb? Ai gasit inspiratie intr-un pat alb sau ai ales un nou dulap alb? Te ajutam cu mai multe idei!

Cum iti poti amenaja casa cu piatra decorativa
Cum iti poti amenaja casa cu piatra decorativa

Alexandra Irimiea 13 Feb 2022

Amenajeaza-ti casa cu piatra decorativa

Te gandesti sa-ti amenajezi casa cu piatra decorativa? Iti spunem ce trebuie sa faci, ce costuri implica si ce avantaje iti aduce.

De unde incepi o lucrare de renovare apartament
De unde incepi o lucrare de renovare apartament

Irina Cristina Tenu 05 Apr 2022

De unde incepi renovarea unui apartament

Vrei sa renovezi apartamentul si nu stii de unde sa incepi? Afla de la noi ce e bine sa stii despre procesul de renovare apartament.