DIY | 5 minute 05 Apr 2022

De unde incepi o lucrare de renovare apartament

Scris de:

Irina Cristina Tenu

Nici o lucrare de renovare apartament nu este usoara. Pentru multi este un proces lung si greu. Altii au noroc: stiu exact ce vor. Dar chiar si asa, de la a gasi un meserias potrivit pana la a descoperi care este stilul tau, este un drum lung. Iar daca te mai gandesti si la ideile partenerului, vei avea cu siguranta o provocare. 

Insa nu e nimic de speriat! Pentru multi, procesul de renovare apartament poate fi dus la bun sfarsit in multe feluri. De la a da cu var si a pune geamuri si usi noi, pana la a alege o noua mobila. Iar cand ai o casa mica, nu e deloc greu sa te ocupi de renovare apartament 2 camere, de exemplu. Trebuie doar tii cont de o serie de aspecte si de buget.


Ce trebuie sa stii cand renovezi un apartament


Inainte de a te apuca de renovare apartament, e bine sa stii de unde vrei sa incepi si ce vrei sa obtii. Iata ce e bine sa stii inainte de a renova o casa: 


1. Tip de renovare 

 Primul lucru de care e bine sa tii cont inainte de a trece la treaba e ce vrei sa renovezi. Vrei sa maresti camera de odihna? Vrei sa dai un nou look bucatariei sau baii? Vrei sa schimbi culoarea de pe pereti?  Optiunile sunt diverse, asa ca e bine sa stii clar ce vrei inainte de a lua o decizie. 

caut meserias renovare apartament


2. Durata

Retine! Nu e bine sa faci totul in graba. Cu cat procesul de renovare apartament va fi mai complex, cu atat va dura mai mult. Asa ca, atunci cand iei decizia de renovare, nu uita ca acest lucru va dura. Din acest motiv, va trebui sa decizi cand incepi si sa pregatesti totul.


3. Bugetul

 Daca vrei sa incepi renovare apartament 2 camere, trebuie sa stii ca pentru a-l renova nu e nevoie mereu de multi bani. Uneori, ii poti da un nou look si cu bani putini. Trebuie sa iei in calcul ce vrei sa obtii si cati bani ai pentru asta. Asa, poti stabili bugetul exact si durata. 

baie renovata apartament modern walk-in shower

Sursa: Proiect Marius Claudiu Oniga

Sfat util!Pentru a evita costurile inutile, e bine sa faci impreuna cu mesterul un deviz renovare apartament.Expertii in amenajare sunt de parere ca atunci cand faci un deviz renovare apartament e bine sa tii cont de valoarea totala. Acesta nu e bine sa fie mai mare de 15% din pretul casei.

Daca deja ai facut un deviz renovare apartament care e mai mare decat trebuie, se intelege ca vrei sa folosesti materiale si finisaje care vor face renovarea mai scumpa. Retine! Acestea nu vor creste proportional valoarea casei. 

renovare bucatarie poze inainte si dupa

Sursa: Pinterest


Primii pasi in renovarea unui apartament


Cand incepi un proces de renovare apartament 2 camere, e bine sa schimbi si impactul vizual (aspectul) nu doar sa cresti confortul in el. 

Atentie! Tine cont de acest impact vizual inca de la inceput. Lucrarile facute pe parcursul renovarii trebuie sa reflecte ce vrei sa obtii. Fa o analiza a punctelor forte si slabe ale casei. Tine cont de o serie aspecte cheie, cum ar fi paleta de culori si sistemele de iluminat. Nu conteaza daca renovarea e mare sau mica, simpla sau complexa.

Pe de alta parte, cand te apuci de renovare nu uita de estetica si functionalitate. Vezi ce nu e conform asteptarii tale sau iti creeaza disconfort. Include aceste aspecte in planul de renovare apartament.   

renovare baie poze inainte si dupa


Ce aprobari iti trebuie pentru renovarea unui apartament


Nu uita! Sunt o serie de lucrari care au nevoie de o serie de aprobari inainte de a le face. Acestea sunt:

  • Autorizatie de constructie de la serviciul de urbanism al primariei, inainte de a trece la treaba.  
  • Avize si acorduri de la diverse institutii (Mediu, Gaze, Inspectoratul de stat in Constructii etc.)
Retine! Orice tip de lucrare de constructie are nevoie de aprobari. In special daca faci modificari la instalatii, demolari, modificari de structura sau reabilitare.

Sunt insa si exceptii. Exista lucrari de renovare apartament sau inlocuire instalatii care nu au nevoie de aprobari de la vecini. Insa, e bine sa respecti orele de odihna si sa-ti anunti vecinii ca renovezi casa. Acestea sunt in general lucrarile de zugraveli, reparatiile sau montajul de diverse aparate precum aer conditionat.

renovare apartament designer bucatarie moderna

Sursa: Proiect Sorina Istodorescu


Ce renovezi prima data la un apartament


Daca vrei sa schimbi mai multe lucruri in locuinta, e posibil sa nu stii cu ce sa incepi. Ai putea incepe cu:

  • bucataria, baia sau camera de zi 
  • camerele in care nu stai mult timp

Daca alegi a doua variata, vei putea folosi mai mult timp pentru camerele in care stai mai mult. 

renovare baie stil modern amenajare spatiu spalatorie

Sursa: Pinterest


Ce sa faci daca te ocupi singur de renovare

In cazul in care planul de renovare apartament e usor, ai putea sa te ocupi singur de renovare. Adica sa dai cu var, sa pui gresie sau faianta. 

Iata cum poti proceda: 

  1. Imparte planul de renovare pe sectiuni
  2. Alege un loc de pornire bun pentru tine
  3. Continua cu spatiile alaturate, dar evita tentatia de a renova alte zone
  4. Incepe cu camera cea mai importanta, de obicei, bucataria. Asa, daca ramai fara bani sau energie, macar vei reusi sa ti-o faci dupa bunul plac. Acest lucru face ca alegerea zonei de unde incepi renovarea sa fie pur personala

Daca inca nu stii ce sa faci, incepe cu reparatii in cea mai importanta camera din casa. Fa mici modificari estetice, fie ocupa-te de lucrarile mari. Odata facute, ocupa-te si de cele mici.  

renovare garsoniera bucatarie mica

Sursa: Proiect Valentin Toma


Ce sa faci daca apelezi la profesionisti

Daca renovarea e mare si ai nevoie de ajutorul unor profesionisti, tot procesul de renovare va fi stabilit de acestia. De exemplu, de cele mai multe ori, lucrarile la instalatiile sanitare si electrice vor trebui facute in acelasi timp.

Unul dintre avantajele angajarii unei echipe de profesionisti pentru proiecte mai mari, cu mai multe etape, e ca vor sti de unde sa inceapa si cum sa continue. Ei pot finaliza renovarea mai repede decat te astepti. 

renovare baie stil modern montaj gresie hexagonala

Sursa: Proiect Alin Stancu


Cine poate efectua lucrari de renovare la apartament


Cum am spus mai sus, cel mai bun mod de a face o renovare apartament asa cum se cuvine, e sa apelezi la o echipa de profesionisti. Acestia se vor ocupa de intregul proces de renovare. Totodata, iti pot da cele mai bune sfaturi si te pot ajuta sa controlezi in orice clipa bugetul. Asa, ai putea evita depasirea lui. 

renovare apartament semi-decomandat

Sursa: Proiect Gheorghe Gociu


Pe ce perioada se poate intinde renovarea unui apartament

 

Perioada de renovare apartament depinde de mai multi factori. In general complexitatea lucrarii si numarul de meseriasi influenteaza numarul de zile. O renovare apartament poate dura in jur de 1 luna si jumatate sau chiar 2 luni daca e complexa in special daca alegi sa renovezi baia si bucataria si sa schimbi instalatiile sanitare sau electrice.

Daca, de exemplu, ai de facut lucruri la tavan si pereti, renovarea poate dura de la 2 la 3 saptamani, in functie de suprafata locuintei sale. De obicei, cu cat cei care fac lucrarile de renovare sunt mai priceputi, cu atat timpul de finalizare e mai scurt si rezultatul mai de calitate.

renovare dormitor stil modern designer

Sursa: Proiect Ionut Filip 


Cat costa renovarea unui apartament


Pentru a afla cat costa renovarea unui apartament va trebui, si in acest caz, sa tii cont mai multi factori. Acestia tin in general de tipul de materiale folosite si suprafata totala de renovat.

De exemplu, costul pentru renovare apartament 2 camere poate fi de cel putin 75.000 RON (manopera si materiale). Asta presupune renovare completa in regie proprie, fara sa apelezi la un designer sau arhitect. Si include ppunerea unor instalatii electrice si sanitare noi, dar si inlocuirea tamplariei si finisajelor.

renovare apartament open space

Sursa: Proiect Finisaje de Lux Constanta

Dar, pentru a afla exact cat costa renovarea unui apartament, cel mai bine e sa iei legatura cu o firma care se ocupa cu renovarea de locuinte, fie cu un designer.  

Ce spui, esti gata de renovare? 

Topic-uri: renovare apartament renovare apartament 2 camere cat costa renovarea unui apartament deviz renovare apartament

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cum iti poti amenaja casa anul acesta folosind culoarea anului 2022
Cum iti poti amenaja casa anul acesta folosind culoarea anului 2022

Regina Ichim 26 Ian 2022

Care este culoarea anului 2022

Planifici o renovare si te gandesti deja la culoarea anului 2022? Afla de la noi care sunt tendintele si ce culoare poti deja sa alegi!

Afla cum amenajezi usor si rapid un dormitor alb de vis la tine acasa
Afla cum amenajezi usor si rapid un dormitor alb de vis la tine acasa

Irina Cristina Tenu 05 Feb 2022

Cum amenajezi usor un dormitor alb

Te bate gandul sa iti amenajezi un dormitor alb? Ai gasit inspiratie intr-un pat alb sau ai ales un nou dulap alb? Te ajutam cu mai multe idei!

Cum iti poti amenaja casa cu piatra decorativa
Cum iti poti amenaja casa cu piatra decorativa

Alexandra Irimiea 13 Feb 2022

Amenajeaza-ti casa cu piatra decorativa

Te gandesti sa-ti amenajezi casa cu piatra decorativa? Iti spunem ce trebuie sa faci, ce costuri implica si ce avantaje iti aduce.