Acoperisuri | 5 minute 03 Feb 2022

Cele mai mari avantaje ale unui acoperis din tabla faltuita

Scris de:

Irina Cristina Tenu

Vrei un acoperis sigur si durabil pentru casa ta? Poti opta pentru un acoperis din tabla faltuita, daca ai un buget restrans si vrei ca acoperisul casei sa dureze mult timp.Exista insa diferite tipuri de tabla. 

Afla de la noi ce avantaje are tabla faltuita si cum poti beneficia de cea mai buna tabla faltuita. Mai mult, te ajutam sa intelegi care este cea mai buna tabla faltuita si cum poti sa alegi mai usor tipul de tabla dorit.


Ce este tabla faltuita si ce alte tipuri de tabla exista


Tabla faltuita e unul dintre cele mai sigure sisteme pentru acoperis. Practic, e un sistem de invelitoare compus din fasii de tabla pe rola ce se imbina printr-un falt. Adica printr-o indoitura facuta de-a lungul marginii unei foi de tabla subtire, pentru a permite imbinarea cu alta foaie. Asa, devine o solutie buna si pentru cladirile cu panta mai mica de 5 grade. 


montaj tabla acoperis

Din punct de vedere tehnic exista doua tipuri:

  1. Tabla faltuita cu imbinare tip clic  - O tabla faltuita ce se imbina cu ajutorul sistemului clic e etansa iar falturile sunt perfect liniare. Se poate monta si pe un acoperis cu panta foarte mica. 
  2. Tabla faltuita cu imbinare cu falt dublu - Un tip de tabla dublu faltuita ce se imbina cu falt dublu cu niste clesti speciali. Asa, fasiile de tabla se strang ermetic.

Sistemul de tabla dublu faltuita e cel mai versatil sistem de montatSe poate monta pe cladiri cu pante de la 4 la 90 de grade.Tabla dublu faltuita face acoperisul adaptabil in orice situatie. Mai exact, tabla dublu faltuita le da sansa arhitectilor sa lucreze cum vor, chiar si daca cladirile se afla in medii corozive. 


Alte tipuri de tabla folosite la acoperisuri


Pe langa tabla faltuita, sunt si alte tipuri de tabla cu care iti poti acoperi casa. Iata 3 dintre cele mai bune tipuri de tabla in prezent:


Tabla cutata

 O solutie buna de a imbunatati aspectul casei daca ai un buget mic. Avantajele ei sunt:

  • Durata de viata relativ mare si rezistenta in timp 
  • Greutate mica ce permite un montaj usor
  • Reflecta lumina si caldura soarelui datorita formei sale cutate, ceea ce face ca factura la energie sa fie mai mica pe timp de vara
  • Permite scurgerea usoara a apei datorita cutelor sale 

 

tabla cutata acoperis imbinaturi metal suruburi


Tigla metalica sau tabla tip tigla

 E una din cele mai populare si mai bune invelitori, intrucat arata bine estetic si e si eficienta. Avantajele ei sunt:

  • Greutate mica ce permite un montaj usor, mai ales daca e de tip modular
  • Rezistenta la rugina daca aceasta e eliminata chiar faza de productie
  • Intretinere usoara fiindca nu permite formarea de mucegai sau muschi
  • Culori variate si moderne
  • Bun raport pret/calitate


Tabla prefaltuita 

Tabla prefaltuita (fasii metalice lungi facute cu masina de faltuit si profilat) poate fi pusa atat pe un acoperis plan, cat si pe unul inclinat. Avantajele unui acoperis din tabla prefaltuita  sunt:

  • Durabilitate mare
  • Greutate mica si permite un montaj rapid
  • Imbinare perfecta
  • Integrare perfecta in estestica oricarei cladiri 

Poti alege intre tabla prefaltuita cu clic si tabla prefaltuita cu falt. Ambele variate sunt bune atat pentru case vechi, cat si pentru case noi, cu design modern.

Diferenta dintre tabla prefaltuita cu clic si tabla prefaltuita cu falt se afla in montaj.  Prima varianta o poti monta prin clipsare, deci rapid. Cea de-a doua varianta o poti pune prin dublu falt, ce-ti da sansa sa o prinzi etans. 

acoperis tabla faltuita casa moderna


De ce sa alegi tabla faltuita pentru acoperis


Un acoperis tabla faltuita poate fi o buna solutie pentru casa ta din mai multe motive:

Te poti bucura de un acoperis tabla faltuita intr-un timp scurt, intrucat tabla faltuita se poate monta usor si rapid. Asta reduce costul legat de forta de munca

  • Arata foarte bine estetic si gama de culori e foarte variata
  • Foile de tabla faltuita se pun fara perforare cu suruburi
  • Tabla faltuita e buna si pentru un acoperis cu panta foarte mica 
  • Un acoperis tabla faltuita poate sustine o greutate mare, fiind o alegere foarte buna in zonele unde ninge mult
  • Rezista bine si la furtuni, la vant puternic si alte fenomene meteo
  • Tabla faltuita de inalta calitate poate rezista pana la 60 de ani.
  • Maleabilitate ridicata iar foile de tabla pot fi usor profilate sau indoite chiar si la temperaturi scazute


Tipuri de tabla ce poate fi faltuita sau indoita  

Exista multe tipuri de tabla, dar nu toate pot fi faltuite.  Cele care pot fi faltuite au grosimi diverse dar nu mai mici de 0,25 mm. Dintre cele mai cunoscute tipuri fac parte:

  • Tabla faltuita din otel - prevopsita in culori radiante si rezistente, e rezistenta si maleabila
  • Tabla faltuita din aluminiu - cu patina sau prevopsita, are o rezistenta mare in timp
  • Tabla faltuita din zinc-titan - natur sau prepatinata gri si neagra. Are o rezistenta mare la factorii de mediu fata de primele doua tipuri.
  • Tabla faltuita din cupru - natur sau prepatinata turcoaz, e folosita des pentru a reabilita cladiri istorice dar si la proiecte indraznete. 

meseriasi montaj tabla acoperis


Care este cea mai buna tabla faltuita 


Tabla faltuita se face cel mai des din aluminiu si cupru. Insa in ultima vreme, arhitectii au inceput sa o aleaga pe cea din zinc- titan, intrucat are o grosime mai mare si e mult mai rezistenta in timp. 

Pe de alta parte, si tabla din otel prevopsit face parte din cele mai bune tipuri de tabla faltuita. Otelul e maleabil si poate fi indoit, profilat sau faltuit cu mana sau cu masina. In plus, rezista la zgarieturi si reflecta razele soarelui. Asta reduce volumul de energie necesar pentru racirea casei. 


Unde gasesti cea mai buna tabla faltuita


Potrivit specialistilor in domeniu, cea mai buna tabla faltuita gasita in Romania e cea marca SSAB, cu acoperire GreenCoat PLX, o tehnologie pe baza de ingrediente bio. Placile din otel sunt vopsite in mare parte cu vopsea pe baza de produse folosite, ci pe baza de ulei de rapita. 

Fiind foarte maleabila poate fi folosita pentru acoperisuri cu forme cat mai complexe. Cu ajutorul ei poti crea un acoperis chiar si in conditii extreme ale vremii (minus 15 grade). 

acoperis tabla faltuita montaj perfect cer senin


Cine poate face un montaj de tabla faltuita pe acoperis


In prezent, tehnicile de montaj tabla faltuita sunt mult mai bune. Asa ca, procesul de montaj tabla faltuita e usor si rapid.Cu toate acestea, pentru un montaj tabla faltuita eficient e bine sa apelezi la o firma cu experienta in crearea de acoperisuri durabile. 

De retinut! Un acoperis bun are la baza un montator bun. Aloca buget si angajeaza firme cu experienta in montaj acoperis tabla. Daca vrei un acoperis durabil, un montator autorizat se va asigura ca lucrarea va fi dusa la capat.


Ce pret are tabla faltuita 


Preturile pentru o fasie de tabla faltuita incep de la 50 RON la cei mai mari distribuitori. Insa pentru a afla un pret tabla faltuita cel mai bine e sa ceri o oferta din partea firmelor care vand materiale pentru acoperis. Acestea iti pot spune un pret tabla faltuita exact. 

Retine ca pentru a afla un pret tabla faltuita e bine mai intai sa alegi materialul. Unul din criteriile de stabilire a pretului exact e mereu materialul.  De exemplu tabla SSAB va avea un pret mai ridicat fata de celelalte tipuri de tabla faltuita.

curatare tabla acoperis jet presiune meserias


Cum ai grija de un acoperis din tabla faltuita  


Daca alegi un acoperis tabla faltuita si vrei sa te bucuri cat mai mult de avantajele lui, e bine sa stii cum sa ai grija de el. Iata 3 dintre masurile pe care e bine sa le iei pentru a avea grija cum se cuvine de un acoperis tabla faltuita:

  1. Curata mereu traseele de scurgere a apei -E bine sa le cureti la finele toamnei si inceputul primaverii. In cazul in care folosesti sisteme de energie moderne, e bine sa acorzi o atentie deosebita. 
  2. Alege un montaj tabla faltuita profesional -Acest sistem se poate monta rapid si usor, dar trebuie facut cu mare grija. Daca nu-l montezi corect se pot produce efecte nedorite si pot strica acoperisul sau structura sa. Asa ca, lasa profesionistii sa se ocupe de acoperisul casei tale. 
  3. Curata bine tabla faltuita - Ploaia poate fi de mare ajutor in acest sens. Insa, chiar si daca ploua, e bine sa cureti acoperisul de frunzele din colturi, de pe coama, din sistemul de drenaj. Fa asta cu o perie moale si cu apa sub presiune, o data pe an. 

Acoperisul isi va mentine aspectul frumos si tu vei face mereu o impresie buna celorlalti. 

Ce spui, alegi un acoperis tabla faltuita pentru casa ta? 

Topic-uri: acoperis tabla faltuita tabla faltuita tabla prefaltuita montaj tabla faltuita cea mai buna tabla faltuita pret tabla faltuita tabla dublu faltuita

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cele mai bune 5 materiale pentru orice tip de acoperis
Cele mai bune 5 materiale pentru orice tip de acoperis

Mesteri Locali 21 Dec 2020

5 materiale bune pentru toate tipurile de acoperis

Te gandesti sa iti schimbi acoperisul? Alege materialul potrivit si nu va mai trebui sa iti faci griji in urmatorii 50 ani pentru acoperisul tau!

Ce ai nevoie pentru a construi o mansarda perfecta
Ce ai nevoie pentru a construi o mansarda perfecta

Mesteri Locali 31 Ian 2021

Cum construiesti mansarda perfecta

Cand doresti sa iti maresti casa si te gandesti la mansardare, afla ce ai de facut si cat te poate costa o lucrare de mansardare.

Care sunt cele mai folosite materiale de izolatie termica
Care sunt cele mai folosite materiale de izolatie termica

Laura Cozminca 16 Nov 2021

Cele mai folosite materiale de izolatie termica

Te apuci de izolatii termice? Afla daca trebuie sa cumperi spuma poliuretanica, vata bazaltica sau polistiren pentru o mai buna izolatie termica.