Acoperisuri | 6 minute 21 Dec 2020

Cele mai bune 5 materiale pentru orice tip de acoperis

Scris de:

Mesteri Locali

Fie ca montezi un acoperis pentru o constructie noua, sau te gandesti la inlocuirea acoperisului actual, vei dori sa te asiguri ca totul este 100% perfect. La urma urmei, acoperisul are un impact mare asupra aspectului casei - ca sa nu mai vorbim de starea si siguranta acestuia.

Desi poate parea banal pentru unii proprietari, materialul folosit pentru acoperis are un impact mare asupra locuintei in mai multe moduri. In primul rand, costul. Nu numai costul materialelor si modul in care aceasta afecteaza pretul instalatiei de acoperis, ci si impactul asupra valorii casei in viitor.

montaj acoperis meserias tigla ceramica rosie

Un acoperis de inalta calitate care foloseste cele mai bune materiale poate adauga o valoare serioasa proprietatii. Potentialii cumparatori stiu ca ar putea dura mai bine de 60 de ani pana la inlocuirea acestuia. In schimb, un acoperis mai ieftin ar putea necesita noilor cumparatori sa execute reparatii in aproximativ 5-10 ani.

In plus, stilul acoperisului nu trebuie neglijat. Fiecare material de acoperis are propriul sau aspect distinct, cu materiale diferite mai potrivite pentru casele traditionale fata de proprietatile moderne, de exemplu.Deci, ce material este cel mai potrivit pentru acoperisul casei?

montaj tigla rosie ceramica acoperis


1. Acoperisul din tigla ceramica

Disponibile intr-o gama de culori rosii, portocalii si maronii, placile de ceramica au devenit asociate cu casele mediteraneene, precum Spania si Italia. Cu toate acestea, un acoperis cald, din teracota, este de asemenea, o viziune obisnuita in Romania, facandu-l ideal pentru un aspect clasic.

Dubrovnik tigla ceramica rosie


Placile de ceramica sunt o optiune buna atunci cand vine vorba de longevitate. Un acoperis din tigla ceramica bine intretinut poate dura peste 40 de ani. Greutatea tiglei este de 4-5 kg pentru o bucata iar pentru acoperirea unui mp veti avea nevoie de circa 10 bucati.

Trebuie tinut cont si de inclinatia acoperisului, acesta trebuie sa aiba 15-17 grade inclinatie. Tigla din ceramica are un pret semnificativ mai ridicat decat alte materiale. Cu toate acestea, este o alegere buna, chiar considerata o investitie.


Casa noua acoperis tigla ceramica rosie


2. Acoperis din tigla de beton

O alternativa mai eficienta din punct de vedere al costului fata de ceramica vine in placi de beton. La fel ca placile de ceramica, sunt fabricate incalzind materialele pentru a le face dure si rezistente la apa. Aceste placi din beton sunt deseori alese pentru a imita aspectul ceramicei la un pret mai mic. Cu toate acestea, placile de beton sunt putin mai putin rezistente si absorb putin mai multa apa in timp.

Acoperis tigla beton gri


Te poti astepta ca acoperisul din beton sa dureze aproximativ 20-40 de ani. In plus, merita sa iei in considerare greutatea placilor de beton. Ar putea necesita lucrari structurale suplimentare pe acoperis inainte de instalare.

Acestea insa pot fi montate pe acoperisuri cu inclinatie intre 22-45 grade si permit mai multa flexibilitate la montaj. Spre deosebire de lemnul natural, aceste tipuri de tigla se intretin usor. Daca alegi tigla din beton, o poti vopsi sau imprima. Tigla vopsita va avea intotdeauna un aspect estetic atractiv.


3. Acoperis din tigla metalica

Tigla metalica ofera o solutie moderna pentru casele noi, si da casei un aspect unic. Mai mult, aceasta tigla este mai eficienta pe termen lung decat tigla ceramica, fiind rezistenta pana la 50 ani sau mai mult. Costul jos al acesteia iti permite sa inlocuiesti acoperisul des, mai ales in cazul in care o placa s-a indoit sau rupt.

Tigla metalica albastra casa moderna


Tigla metalica ofera protectie casei tale la o greutate deosebit de redusa, putand sa cantareasca doar 5 kg/mp. Acoperisul poate avea o panta mica pana la 14 grade iar culorile placilor pot fi din cele mai variate.

Costul initial poate ajunge chiar la un pret de 260 lei/mp. Insa cand vine vorba de mentenanta, tigla metalica este solutia perfecta. Acoperisurile metalice pot fi o investitie buna, deoarece sunt usoare si durabile. De asemenea, se instaleaza foarte rapid. Mai mult, acoperisurile metalice permit mansardei sa iasa in evidenta.

Tigla metalica acoperis maro


4. Acoperis din tabla

Tablele de acoperis din otel sunt extrem de rezistente la intemperii, capabile sa reziste la vanturi puternice, ploi, zapada si chiar la foc. Nu se crapa si nu se deformeaza ca alte materiale. Un bonus suplimentar este ca acestea nu sunt afectate de ciuperci, muschi sau mucegai.

Un acoperis din tabla de cupru rezista chiar pana la 100 de ani. Tabla este o optiune buna pentru un atelier sau garaj. Insa daca apare condens, trebuie sa iei in considerare fie izolatia casei, fie tabla anticondens.

Tabla profil cutat acoperis modern


Fasiile de tabla sunt disponibile in profile cutate sau ondulate, uneori denumite forme trapezoidale sau sinusoidale. Profilul ondulat, desigur, este mai puternic, deoarece exista mai mult metal si are o calitate estetica placuta. Acesta functioneaza bine pentru cladirile agricole. Ia in considerare bugetul. Profilele ondulate sau cele cutate sunt mai ieftine, dar aluminiul este mai scump.

Tabla profil cutat verde acoperis cabana


5. Tigla bituminoasa, tigla din plastic sau tigla din lemn

Tigla asfaltica este des utilizata in prezent. Motivul este pretul destul de redus. Acest tip de tigla poate fi achizitionat chiar si cu 22 lei/mp. Si are o durata de viata medie de 25-40 de ani.

Acest material rezista bine la conditii meteo dificile. In special rezista caldurii de la soare, ploilor frecvente sau a zapezii. Singura problema poate fi cea estetica, fiindca nu arata foarte bine in comparatie cu alte materiale.

Tigla ardezie casa istorica


Pe de alta parte, materialele sintetice se intretin foarte usor. Tigla din plastic este rezultatul combinarii plasticului reciclat cu nisip cuartos. Astfel, devine o alternativa durabila, ecologica la lemnul natural.

Tigla din plastic este rezistenta la daunele provocate de foc. Dar si la vant, ploaie, zapada si temperaturi extreme. Nu se deformeaza si nu se crapa. Este un material ieftin, disponibil intr-o gama larga de culori si texturi. Daca este intretinuta corespunzator, tigla poate rezista intre 30 si 50 de ani.

Tigla din lemn natural este scumpa. Totodata, este dificil de intretinut. Chiar si ingrijind-o corespunzator, aceasta se poate aschia, crapa si deforma. De asemenea, este mai predispusa si la daune provocate de incendii. Pentru a evita asta, trebuie tratata chimic.

tigla casa veche


Comparatie intre diferitele tipuri de materiale pentru acoperis

Stim ca este cu adevarat dificil sa alegi intre diferitele materiale pentru acoperis. Fiecare material are avantaje si dezavantaje. Iti venim in ajutor cu un tabel prin care poti vedea avantaje si dezavantaje pentru fiecare material.


MaterialPretAvantajeDezavantaje
Tigla ceramicaIntre 20-80 RON/mp
  • Aspect vizual frumos
  • Peste 50 ani durata de viata
  • Rezistenta la caldura mare
  • Greutate foarte mare
Tigla betonIntre 20-60 RON/mp
  • Peste 20-40 ani durata de viata
  • Intretinere usoara
  • Poate fi vopsita
  • Rezistenta scazuta
  • Greutate mare placi
Tigla metalicaIntre 26 - 100 RON/mp
  • Greutate redusa placi
  • Multitudine de culori
  • Peste 50 ani durata de viata

TablaIntre 40 - 100 RON/mp
  • Rezista la orice tip de vreme
  • Nu sunt afectate de ciuperci, mucegai, muschi
  • Peste 60 ani durata de viata
  • Profiluri diverse

Sindrila bituminoasaIntre 23 - 100 RON/mp
  • Greutate redusa placi
  • Rezistenta la temperaturi extreme
  • Materialul nu se deterioreaza
  • Durata de viata intre 25-40 ani
  • Denivelarile acoperisului vor fi preluate de invelitoare


Daca ai in plan constructia unui nou acoperis pentru casa, echipa Mesteri Locali iti pune la dispozitie o serie de meseriasi calificati, priceputi, care te pot sfatui asupra celor mai bune acoperisuri. In functie de orasul in care te afli, cauta meseriasul de care ai nevoie si contacteaza-l telefonic. Meseriasii Mesteri Locali detin experienta in domeniu si te pot ghida in procesul de montaj, de la proiectarea acoperisului pana la instalare si ingrijire ulterioara.

Topic-uri: Material acoperis Care este cel mai bun material pentru acoperis Ce acoperis sa aleg Alegerea materialului pentru acoperis Tabla acoperis Tigla acoperis Tipuri de acoperis Modele acoperis Acoperis mansarda Ce se pune pe acoperis Ce materiale trebuie pentru acoperis

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cum aduci casei tale investitii de durata prin programul Casa Eficienta Energetic
Cum aduci casei tale investitii de durata prin programul Casa Eficienta Energetic

Mesteri Locali 19 Sep 2020

Investitii de durata prin Casa Eficienta Energetic

Daca te gandesti la moduri in care sa iti reduci factura la curent, afla ca acum poti aplica pentru programul "Casa Eficienta Energetic".

Inspira-te din aceste 23 de idei moderne pentru o casa eficienta energetic
Inspira-te din aceste 23 de idei moderne pentru o casa eficienta energetic

Mesteri Locali 29 Sep 2020

23 Idei pentru o casa eficienta energetic

Fie ca doriti sa reduceti amprenta de carbon sau doar doriti sa economisiti bani, iata cateva trucuri pentru a va face locuinta mai eficienta.

Ce sunt serviciile de landscaping si cum iti poti amenaja orice curte exterioara
Ce sunt serviciile de landscaping si cum iti poti amenaja orice curte exterioara

Mesteri Locali 27 Nov 2019

Amenajarea exterioara si servicii de landscaping

Mesteri Locali a stat de vorba cu dnul Leuschner - Landscape Engineer in Romania pentru a intelege ce inseamna cu adevarat un proiect de landscaping.