Home Deco | 5 minute 26 Aug 2021

Afla cum iti modernizezi casa printr-un tavan de lambriu

Scris de:

Irina Cristina Tenu

Iti doresti sa infrumusetezi interiorul casei? Vrei sa dai bucatariei, baii, dormitorului sau living-ului un plus de farmec? Iti propunem sa construiesti un tavan din lambriu.

Proprietarii de case trec adesea cu vederea tavanul atunci cand vine vorba de design. Majoritatea il varuiesc si atat. Dar un astfel de lucru este lipsit de creativitate. Tavanul este cea mai mare suprafata goala a unei camere. Decorarea cu lambriu tavan ii va imbunatati aspectul.

lambriu tavan alb lambriu panouri lemn


Ce este un tavan din lambriu


Lambriul este o solutie de finisare interesanta atat pentru pereti, cat si pentru tavane. Aceasta presupune, in esenta, montarea unor placi de lemn (de obicei din pin), pe intreaga suprafata. Este poate cea mai buna solutie de finisare a tavanului, avand in vedere raportul pret-calitate accesibil si eficienta sa.

montaj lambriuri

In prezent, datorita progreselor facute in designul de interior, se foloseste tot mai des lambriu PVC, nu doar lambriu lemn. Este o tendinta moderna la care se apeleaza frecvent.

Desi trebuie sa ai cateva cunostinte, poti monta cu usurinta un lambriu tavan daca te informezi putin despre acest subiect. Fiind foarte versatil, un lambriu va oferi o estetica exceptionala casei tale, indiferent de stilul ei - modern, clasic sau rustic.

lambriu lemn tavan dormitor pat alb camera culoare lemn maro


Ce trebuie sa stii despre lambriu

Montand un lambriu tavan, poti schimba cu usurinta aspectul lui, fara a-i micsora inaltimea. Placile de lambriu clasice albe lumineaza spatiul si ajuta la reflectarea luminii in camera. Pentru a crea o armonie cu nuantele din camera, le poti vopsi.

Indiferent de tipul de lambriu tavan pentru care optezi, vei reusi sa maschezi imperfectiunile de pe tavan. Pentru continuitate vizuala, este bine sa instalezi placile de lambriu in aceeasi directie cu placile montate pe podea.

lambriu lemn tavan alb contrast barne lemn

Sursa: Pinterest

Daca exista grinzi pe tavan, este indicat sa montezi placile perpendicular pe grinzi pentru un finisaj interesant. Un lambriu tavan reprezinta o modalitate excelenta de a schimba aspectul camerei rapid si fara a cheltui multi bani.

lambriu PVC tavan ton beige


Tipuri de lambriu pentru tavan


La sfarsitul anilor 1800, placile de lambriu pentru tavan (adesea realizate din pin alb) au fost folosite pentru a finisa peretii interiori.

Scopul lor dublu era de a oferi un anumit grad de izolatie si de a proteja partea inferioara a peretelui de loviturile de la scaune si de la incaltaminte. In plus, aratau grozav.

Placile de lambriu au continuat sa fie populare in epoca victoriana. Totusi, atractia fata de ele a scazut usor in anii '20 cand a aparut tapetul stralucitor. 

Cu toate acestea, placile de lambriu nu au disparut complet. In prezent, multe persoane apeleaza la aceasta solutie practica si decorativa.

bucatarie alba lambriu lemn tavan contrast

Sursa: Pinterest

Lambriu din MDF

Lambriul din MDF este asemanator in privinta rezistentei cu lambriul din lemn, dar pretul este mai accesibil. In magazinele de specialitate poate incepe de la 15 lei.

Avantaje lambriu din MDF

  • este un material care se lucreaza usoreste rezistent la umiditate
  • il poti vopsi in ce culoare doresti

Dezavantaje lambriu din MDF

  • are rezistenta mecanica scazuta, ceea ce va contribui la caderea vopselei de pe el

lambriu PVC tavan dormitor aplice tavan

Sursa: Pinterest

Lambriu PVC

Lambriul din PVC este o o optiune foarte buna datorita diverselor avantajele pe care le are.

Avantaje lambriu PVC tavan

  • este considerat cea mai buna optiune impermeabila
  • este o solutie ideala pentru bai, bucatarii, verande sau orice alta zona care este predispusa la deteriorare din cauza umiditatii,
  • este ecologic si poate fi refolosit
  • montarea sa in baie sau bucatarie reduce sansele de aparitie a mucegaiului
  • nu necesita intretinere regulata
  • in magazinele de bricolaj lambriu PVC tavan are un pret cuprins intre 5-50 lei, fiind adesea ales de cumparatori
  • daca vei alege un lambriu PVC tavan nu sunt necesare modificari speciale in zona unde il aplici

lambriu PVC tavan contrast barne albe

Sursa: Pinterest

Lambriu din lemn

Un astfel de lambriu poate fi folosit atat in casele de lemn, cat si in cele moderne.

Avantaje lambriu lemn tavan

  • se poate vopsi in culoarea dorita
  • creeaza o atmosfera prietenoasa in casa
  • se poate realiza din diferite tipuri de lemn (pin, nuc, stejar etc.)
  • un lambriu lemn tavan este foarte rezistent
  • nu sufera modificari in timp

Dezavantaje lambriu lemn tavan

Lambriul din lemn are un cost ridicat (intre 44 si 85 lei in magazinele de bricolaj). Acest lucru se datoreaza rezistentei sale in timp.

lambriu lemn tavan culoare podea lemn ferestre floor to ceiling

Sursa: Pinterest


De ce sa construiesti un tavan din lambriu


Daca inca mai ai dubii in privinta construirii unui tavan din lambriu, iata inca cateva avantaje si totodata motive sa montezi un lambriu pe tavan:

Da personalitate casei tale - Tavanul din lambriu are un aspect frumos, indiferent din ce material este fabricat. Poti da casei tale in stil rustic, modern sau clasic un plus de farmec prin montarea acestui tip aparte de tavan.;

Ascunde imperfectiunile - Daca vrei sa ascunzi petele de umezeala vechi sau crapaturile inestetice de pe tavan, ia in considerare montarea unui lambriu din lemn, din PVC sau MDF. Acest tip de tavan este solutia perfecta pentru a ascunde imperfectiunile.

lambriu lemn tavan perete piatra statement oglinda rotunda

Sursa: Pinterest

Frumos de privit - Lambriurile sunt unice, frumoase, potrivite pe orice tavan. Datorita varietatii de culori si finisaje pe care le ofera, poti alege lambriul care ti se pare mai potrivit pentru casa ta.

Accesibil - Materialele din care sunt fabricate tavanele din lambriu, sunt mai putin costisitoare decat tavanele casetate sau boltite.

lambriu lemn tavan hol pereti albi

Sursa: Pinterest

Permite o izolare termica buna - Una dintre cele mai importante caracteristici ale tavanelor din lambriu este capacitatea de izolare excelenta. Sunt bune atat in perioadele reci ale anului, cat si in cele calduroase. Acest lucru le transforma in solutia ideala pentru orice incapere a casei.

Usor de instalat - Spre deosebire de tavanul in bolta, care este cel mai bine sa fie montat de profesionistii din domeniu, tavanul din lambriu se instaleaza usor daca ai abilitati de baza in tamplarie. Cu alte cuvinte, daca stii sa masori, sa tai placile si dispui de o scara, atunci le poti instala pe orice tavan din casa ta.

lambriu lemn tavan inalt sufragerie barne metal stil industrial

Sursa: Pinterest


Potentiale obstacle cand montezi un tavan din lambriu


Pentru a face cea mai buna alegere pentru casa ta, iti vom spune si care sunt dezavantajele sau motivele pentru care nu ar trebui sa construiesti un lambriu pe tavan.

Daca alegi un material care nu este rezistent la umezeala, s-ar putea sa ai probleme. Apa va deteriora placile de lambriu, ceea ce te va determina sa o inlocuiesti. Nu vei putea pur si simplu sa repari zona afectata de umezeala asa cum ai fi facut in cazul unui tavan normal.

lambriu lemn tavan lustra ventilator birou

Sursa: Pinterest

Nu este o optiune care poate fi trecuta cu vederea. Exista un motiv pentru care majoritatea tavanelor sunt albe - nu sunt, de obicei, punctul focal al camerei. Aceasta nu este o problema daca, bineinteles, iei in considerare modernizarea lui.

Totusi, lambriul nu este un lucru pe care sa-l ignori cu usurinta. Deci, asigura-te ca alegi stilul potrivit de lambriu, care poate fi instalat bine si usor.

lambriu PVC tavan dormitor stil tropical

Sursa: Pinterest

Unele tipuri de lambriu sunt dificil de montat. Nimanui nu ii place sa revopseasca tavanul dupa alegerea nepotrivita a culorii. Dar este si mai rau daca regreti ca ai montat un lambriu pe tavan.

Desi nu este la fel de dificil precum decuparea tapetului, unele tipuri de lambriuri nu se demonteaza atat de usor.

In plus, va trebui sa acoperi toate gaurile facute in tavan inainte de a-l revopsi daca vrei sa revii la un tavan simplu. Pentru a evita toate acestea, asigura-te ca iti doresti ca tavanul sa atraga atentia asupra sa.

lambriu lemn tavan delimitare sufragerie bucatarie tavan alb

Sursa: Pinterest


Cerinte pentru constructia unui tavan din lambriu


Pentru a construi un tavan din lambriu, camera trebuie sa fie inalta. Daca montezi lambriu pe tavan intr-o camera care nu-i foarte inalta, ii reduci si mai mult inaltimea si luminozitatea.

Pe de alta parte, daca incaperea unde vrei sa montezi lambriu pe tavan este de dimensiune mare, este indicat sa montezi placi de lambriu late. Astfel, nu supraaglomerezi spatiul.

lambriu lemn tavan living room lemne decorative

Sursa: Pinterest

In cazul in care camera este mica, lambriul pe tavan ar putea crea o atmosfera claustrofobica.

Iar daca ai intrebari si te gandesti la cele mai bune optiuni pentru lambriu tavan, te ajutam sa te hotarasti mai usor. Iti oferim raspunsurile pentru orice tip de nedumerire, in special daca te gandesti la probleme precum infiltratii apa sau culori pentru amenajarea camerei.

lambriu lemn tavan fasie sufragerie marmura

Sursa: Pinterest

Care este cel mai bun lambriu pentru tavan interior

Lambriu PVC tavan este considerata cea mai buna solutie. Motivele sunt simple: nu necesita pregatirea speciala a suprafetei inainte de montare, este ecologic, este economic, poate fi demontat si refolosit pe alte suprafete.

Care este cel mai bun lambriu pentru tavan pentru umezeala

Dintre toate tipurile de lambriuri, cel mai bun pentru umezeala este tot un lambriu PVC tavan.

Ce culoare de lambriu sa folosesc pe tavan

Tavanul din lambriu este versatil, ceea ce iti permite sa folosesti orice culoare doresti. Poti alege in functie de preferintele personale, de nuanta peretilor, a mobilierului si a celorlalte obiecte de decor din camera. Ori poti realiza un joc de culori complementare.

lambriu lemn tavan casa la mare decor alb tropical

Sursa: Pinterest


Sfaturi finale privind constructia unui tavan din lambriu


Incearca sa asortezi stilul tavanului cu podeaua. De exemplu, un lambriu lemn tavan functioneaza foarte bine cu o podea din lemn, din material compozit sau marmura.

Datorita caldurii lemnului si elegantei marmurei, combinatia dintre aceste doua materiale este ideala in designul de interior.

Evita instalarea unui lambriu lemn in incaperile in care riscul de aparitie a umezelii este mai mare, cum ar fi verandele, bucatariile si baile.

Inainte de a vopsi placile de lambriu, asigura-te ca sigilezi suprafetele folosind un grund pe baza de ulei. Acest lucru va proteja placile de lambriu de lemn impotriva umezelii si contractarii.

lambriu lemn tavan cabana semineu electric draperii albe

Sursa: Pinterest

Daca vrei sa nu te preocupi de intretinerea regulata a lambriului, opteaza pentru lambriu din PVC. Din punct de vedere estetic, un lambriu lemn este rezistent si durabil, dar este predispus la zgarieturi.

Pentru a repara zgarieturile de pe placile de lemn, slefuieste mai intai zona inainte de a folosi un material de umplutura pe baza de poliester.

Indiferent de materialul pe care il alegi pentru tavanul din lambriu, nu uita sa-l cureti regulat. Fa acest lucru cam o data pe luna pentru a elimina praful si panzele de paianjen.

lambriu lemn tavan stil tabla de sah pereti beige

Sursa: Pinterest

Asadar, daca doresti sa schimbi aspectul unei camere fara sa cheltuiesti multi bani, opteaza pentru un tavan din lambriu. Noul tavan va atrage toate privirile asupra lui si va da un plus de eleganta si de farmec casei tale.

Topic-uri: lambriu lemn lambriu PVC lambriu lambriu tavan lambriu PVC tavan lambriu lemn tavan

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Idei de decoratiuni moderne pentru un perete gol
Idei de decoratiuni moderne pentru un perete gol

Mesteri Locali 30 Nov 2020

6 Idei de decoratiuni pentru perete

Cu putina planificare si organizare, va puteti decora peretii, redecora o camera sau intreaga locuinta intr-un mod atat practic, cat si stylish.

Cele mai moderne tendinte de amenajare a unui dressing
Cele mai moderne tendinte de amenajare a unui dressing

Laura Cozminca 20 Iul 2021

Cum amenajezi si organizezi un dressing

Vrei sa stii care este cel mai bun dressing dormitor sau sa te inspiri din modele dressing hol? Afla de la noi cum construiesti un dressing perfect!

Cum alegi cele mai bune usi de interior
Cum alegi cele mai bune usi de interior

Alexandra Irimiea 19 Aug 2021

Tot ce trebuie sa stii despre usile de interior

Te-ai apucat de renovari si cauti usi interior? Te ajutam sa alegi cele mai bune usi duble interior, usi interior moderne sau usi albe interior.