Design Interior | 6 minute 19 Sep 2021

Cum dai textura casei tale printr-un perete decorativ

Scris de:

Laura Cozminca

Ce ar insemna acasa fara acea nota personala pe care o adaugi locuintei? Folosind mici artificii de design si de amenajari interioare, precum un perete decorativ, iti poti personaliza livingul sau intreaga locuinta. 

Decorandu-ti peretii intr-un mod creativ, iti poti transforma locuinta din una banala, intr-una cu adevarat inedita. De regula, cand spui pereti decorati, te gandesti la mobilier, tablouri, picturi, mici obiecte de decor sau vopsea lavabila. 

Desigur, toate acestea, folosite si imbinate cu gust, sunt foarte eficiente. Insa mai exista o alternativa moderna si de efect.  Desi e inca prea putin exploatata, un perete decorativ poate fi solutia ideala.

perete decorativ dormitor albastru pat alb perne X negru

Sursa: Pinterest


Ce este un perete decorativ


Un perete decorativ face parte din categoria elementelor de design interior prefabricate. Are forma unei placi subtiri, cu o grosime intre 10 si 70 mm ori chiar mai groasa si imbraca un perete deja existent.

Practic, acesta nu face parte din structura initiala a incaperii ori din structura de rezistenta a cladirii. El reprezinta doar o fateta pe un suport de polistiren. 

Peretele decorativ se defineste printr-o combinatie de texturi, imitatii ale elementelor de finisaj, forme si culori. Totodata, unii pereti decorativi pot fi construiti in armonie cu restul decorului. Iar altii pot ajuta la conceperea unei zone menita sa iasa in evidenta. 

Caut zugrav

Din acest motiv, acest element decorativ are un rol dublu. In primul rand este cel estetic, iar in al doilea rand cel functional. Astfel, un perete decorativ poate moderniza o incapere prin aspectul lui ori poate masca un coltisor care arata mai putin placut.

Totodata, un perete decorativ desparitor poate reorganiza un spatiu, mai ales daca este vorba de o zona de tip open space sau studio.

perete decorativ hol albastru fotografii alb negru bancuta planta hol

Sursa: Pinterest 

Cel mai des, acest tip de perete este realizat sub forma unui panou decorativ, cu o structura usoara si design prestabilit. Panoul poate fi aplicat pe suprafata oricarui tip de perete deja existent, indiferent de materialul din care este construit.

Aceste panouri se pot achizitiona din magazine de amenajari interioare. Se gasesc intr-o gama larga de forme, culori si modele.  

perete decorativ dormitor lemn culoare beige pat alb noptiera alba

Sursa: Pinterest


Ce este un panou decorativ


Panoul decorativ este un concept asemanator cu tapetul. Acesta poate avea texturi naturale ori poate fi realizat din materiale care imita finisajele naturale, precum calcarul, scoarta de copac, granitul sau marmura. Daca este realizat intr-o maniera profesionala, diferenta chiar va fi greu de sesizat.

De exemplu, daca ti-ai dorit mereu un perete de caramida intr-un colt special al casei, nu trebuie neaparat sa te apuci sa spargi zidul. Poti obtine un perete decorativ living cu un aspect asemanator folosind panouri care imita caramida.

perete decorativ piatra bucatarie open space nuante alb beige scaune gri

Sursa: Pinterest

Principalul avantaj este costul mult mai scazut in comparatie cu pretul placarii. Totodata, panourile decorative pot fi instalate chiar si pe peretii care nu sunt netezi, cu denivelari sau imperfectiuni. Asta deoarece vin impreuna cu sisteme speciale de imbinare.

Asadar, un panou decorativ poate fi folosit si ca metoda de reconditionare.  

perete decorativ living room tv jumatate lemn jumatate panou decorativ

Sursa: Pinterest


Modele de panouri decorative


Cele mai populare modele de panouri decorative pentru perete sunt cele care imita materialele naturale precum:

  • piatra
  • caramida aparenta
  • lemnul

Insa schimbarea tendintelor in designul de interior a dus la o dezvoltare constanta a acestor modele de panouri decorative.  

perete decorativ living ciment firicele aur nuante gri azbest auriu

Sursa: Pinterest

De exemplu, unele indeplinesc rolul unui perete decorativ desparitor, create intr-un stil artistic, din lemn sculptat. Altele au modele abstracte, fantezie sau elemente 3D, forme geometrice sau minimaliste. Asta te ajuta sa creezi pereti decorativi cu adevarat unici. 

Montarea unui panou decorativ se poate face in orice locuinta si iti poate aduce o serie de avantaje: 

  • Adauga un plus de detalii arhitecturale care pun in valoare incaperea
  • Imbunatateste izolatia si intareste rezistenta peretelui
  • Are un ciclu de viata mai lung decat peretii falsi din gips-carton
  • Transforma camera

perete decorativ lemn hol cuier agatat genti palarii

Sursa: Pinterest


Ce materiale se folosesc pentru un perete decorativ


Cand vorbim de pereti decorativi, avem diferite tipuri de materiale implicate in procesul de amenajare. 


Placi decorative

Acestea imita foarte bine placile folosite in amenajari interioare: faianta, marmura, granit, etc. Placile se pot monta bucata cu bucata, ori sunt sub forma de foi care acopera peretele in intregime. 


Microciment

Desi vizual seamana cu marmura, acesta este un polimer modificat pe baza de ciment. Insa are o structura flexibila, spre deosebire de cimentul brut care este un material rigid. Desi probabil nu te-ai gandit la aceasta varianta, sa stii ca microcimentul poate reprezenta un material inedit pentru un perete decorativ living ori dormitor. 

perete decorativ ciment gri dormitor oglinda supradimensionata lampa


Lemn

Un perete decorativ lemn poate fi realizat din baghete decorative din lemn verticale, lamele sau sub forma de mozaic. Foarte rar acesta vine gata montat, deci trebuie construit piesa cu piesa.

Insa iti ofera avantajul de a-l modela dupa gusturile tale. E ideal ca perete decorativ living, hol, dormitor sau chiar bucatarie. 

perete despartitor lemn hol open space apartament mic


Piatra 

Acest tip de pereti decorativi se potrivesc bine in incaperile predispuse la umiditate, precum baia, balconul sau veranda. De asemenea, se integreaza bine in amenajari unde exista materiale fibroase, precum cele textile (in, canepa, rachita).

Probabil te intrebi ce culoare merge la perete de dormitor cu piatra decorativa. In general, se potrivesc tonurile neutre sau culorile calde precum alb, bej, crem, ocru, dar poti incerca si cu nuante pastelate de violet, maro sau galben.  

perete decorativ despartitor piatra bucatarie open space alb


Sticla

Unii pereti decorativi de sticla se folosesc special pentru a aduce un plus de luminozitate locuintei tale. Acestia sunt constituiti din forme cubice de dimensiuni variate chiar in diverse culori.

Tine cont ca poti alege tipul de finisaj al sticlei, care sa permita sa treaca mai multa lumina sau mai putina. De asemenea, aceasta solutie este potrivita pentru camere intunecate, deoarece sticla permite sa intre lumina dintr-o alta camera.

perete decorativ despartitor sticla nevada lustra sticla

Sursa: Pinterest


Placi hexagonale si cu model in relief

Vorbim aici de acel model de placi asemanatoare cu dispunerea unui stup de albine. Acesta a devenit din ce in ce mai popular in domeniul amenajarilor interioare, nu doar pentru peretii decorativi. 


Panouri 3D

Acesti pereti decorativi ies foarte usor in evidenta. Sunt constituiti din diverse forme supradimensionate 3D. Insa, pentru ca are un impact vizual puternic, se recomanda ca peretele sa fie decorat doar partial cu placi sau panouri 3D, dupa un design integrat in restul incaperii. 

panouri decorative perete decorativ hol albastru inchis bancuta lemn vaza flori

Sursa: Pinterest

In ce camere poti amenaja un perete decorativ


Peretii si panourile decorative te ajuta sa iti infrumusetezi locuinta, insa iti mai ofera si posibilitatea de a crea zone in casa. Avantajul este ca panourile decorative sunt potrivite chiar si intr-o bucatarie open space ori pentru spatii de joaca. 

In locuintele mai mici, precum garsonierele sau studiourile, un perete decorativ despartitor are rolul de a delimita vizual spatiul de somn si spatiul destinat activitatilor zilnice. 

perete decorativ despartitor lemn bucatarie open space stil contemporan

Sursa: Pinterest

Daca ne referim strict la un perete decorativ nu exista limite. Practic, un astfel de element de design poate fi integrat in orice incapere din casa, incepand de la dormitor, pana la bucatarie, hol sau chiar camera de depozitare. Poti monta panouri decorative pe orice tip de perete, mai ales ca sunt detasabile. 

panouri decorative perete decorativ verde dormitor nuante gri pat alb gri

Sursa: Pinterest


Cum integrezi un perete decorativ in designul casei 


De regula, amenajarea unui panou decorativ sau a unui perete decorativ se face in functie de stilul de amenajare. Apoi, pozitionarea lui are loc in concordanta cu modul in care cade lumina naturala, pentru a-l pune mai bine in valoare. Adica pe peretele opus ferestrei. 

Insa, inainte de a concepe un perete decorativ si de a-l construi, trebuie sa tii cont de o serie de elemente, precum: 

  • Functionalitatea camerei
  • Functionalitatea peretelui decorativ
  • Stilul predominant al locuintei
  • Dimensiunea si complexitatea peretelui

perete decorativ despartitor structura metalica moderna living room hol

Sursa: Pinterest

Asadar, cum integrezi un perete decorativ in stilul casei? De exemplu, daca locuinta este mai veche si, in timp, i-ai dat un aspect mai rustic, un perete decorativ lemn te va ajuta sa-i dai un refresh. Dar si sa mentii aspectul rustic sau clasic. 

Asta nu inseamna ca lemnul nu se poate integra si intr-un decor modern. Foloseste un panou decorativ care imita textura lemnului finisat, lacuit si in culori deschise. In schimb, acesta se integreaza mai greu intr-o amenajare cu un aspect pretios. 

perete decorativ lemn albastru inchis dormitor pat roz pal gri, maro

Sursa: Pinterest

Daca incaperea pe care o amenajezi este de mici dimensiuni, foloseste un panou decorativ din lemn de fag, panouri din lemn de frasin sau artar.

Panourile care imita lemnul pot fi integrate si in functie de dimensiunea camerei. 

Cu alte cuvinte, pentru o camera mica, ideale ar fi cele cu placi mai inguste. Sau invers, daca ai o camera spatioasa, poti alege un panou cu placi mai late. 

Si gama de culori pentru panouri de lemn iti permite sa fii creativ cu amenajarea. Asta pentru ca lemnul natural are diferite culori, de la foarte inchis la foarte deschis.

Asa ca iti vei putea amenaja un perete decorativ in tonalitate cu cromatica incaperii. Tot din lemn poate fi si un perete decorativ despartitor pentru un hol multifunctional. 

panouri decorative perete decorativ hol verde oglinda rotunda oversized

Sursa: Pinterest

Un alt stil foarte popular de perete decorativ este cel din microciment. 

Microcimentul poate parea un material rece, la prima vedere. Insa, de fapt, este un element care pune in valoare o locuinta moderna, cu un design sofisticat. 

Atunci cand este folosit in amenajari interioare, microcimentul are adaugate adesea si tuse sau pete de culoare (auriu, argintiu, albastru). Acest lucru ii sporeste eleganta. De aceea, un perete decorativ poate fi realizat cu usurinta din panouri decorative in diverse modele care imita perfect aceasta structura.

perete decorativ micro ciment fire aur nuante gri

Sursa: Pinterest


Panouri-accent sau placi 3D 

Sunt ideale pentru locuintele cu un aer foarte modern, chiar luxos, deoarece confera un stil si o eleganta aparte.

Cele mai populare modele sunt cele in culori deschise. Acestea pot transforma orice interior intr-o camera luminoasa si primitoare, indiferent de dimensiunea ei. 

Poti realiza un perete decorativ modern din astfel de panouri, in special in zonele de relaxare, precum in salon sau living, dar si in bucatarie sau dormitor.  

panouri decorative albastru perete decorativ dining room scaune albe

Sursa: Pinterest


Stilul minimalist sau industrial cu piatra sau caramida

Adesea, caramida sau piatra este vazuta ca un element de constructie pentru exterior. Insa adevarul este ca un perete de piatra sau caramida intr-o incapere poate schimba cu totul aspectul acesteia. 

Exista o varietate de modele de piatra din punct de vedere al formei, texturii si culorii. Asadar, la fel ca in cazul unui perete decorativ lemn si un perete decorativ din pietre cat mai neprelucrate sau dispuse neregulat se potriveste unui stil clasic sau rustic.

Un perete cu piatra sau caramida alba sau neagra, finisata si dispusa regulat se va integra bine intr-un decor modern-minimalist. 

perete decorativ caramida semineu oglinda rotunda lemne

Sursa: Pinterest

In cazul in care te intrebi ce ornament poti pune pe perete cu piatra decorativa, sa stii ca acesta este un material destul de permisibil si versatil. Il poti pune in valoare mai ales cu elemente de decor calde, ce te vor ajuta sa creezi un echilibru.

Poti adauga mici raftulete speciale pentru carti sau pentru lumanari parfumate, mici corpuri de iluminat sau tablouri. Chiar si plantele decorative pot fi adaugate, mai ales intr-o camera bine iluminata. 

perete decorativ caramida bucatarie spatiu de gatit insula bucatarie


Care sunt costurile pentru realizarea unui perete decorativ


Dupa cum am mai spus, in realizarea unui perete decorativ trebuie sa tii cont in special de stilul locuintei. Insa si bugetul este un factor major care iti poate influenta decizia. 

Costurile variaza in functie de dimensiunea peretelui, materialul ales si complexitatea lucrarii. Totodata, ia in calcul si tarifele practicate de meseriasii cu care lucrezi. 

perete decorativ lemn living room semineu modern

Sursa: Pinterest 

Varianta cea mai ieftina pentru care nu ai neaparat nevoie de un mester este panoul decorativ. In ambele cazuri, costurile pot varia de la cateva zeci de lei pentru un design simplu, pana la cateva sute de lei.

Analizand piata online de oferte, pretul unui perete decorativ lemn simplu este, in medie, 500 lei. Iar al unui panou decorativ este de aproximativ 50 de lei pe bucata. Atentie, o singura bucata nu acopera tot peretele, ci va trebui sa calculezi costul in functie de suprafata totala a peretelui. 

Asadar, gandeste-te la peretii locuintei tale ca la o panza goala, pe care poti crea orice. Ai aflat cum iti poti realiza designul dorit cu ajutorul unor elemente simple precum un perete decorativ sau un panou decorativ. Acum iti va fi mai usor sa gandesti un design unic cand vei redecora.

Topic-uri: perete decorativ pereti decorativi panou decorativ perete decorativ lemn perete decorativ living perete decorativ despartitor

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cum alegi cele mai bune usi de interior
Cum alegi cele mai bune usi de interior

Alexandra Irimiea 19 Aug 2021

Tot ce trebuie sa stii despre usile de interior

Te-ai apucat de renovari si cauti usi interior? Te ajutam sa alegi cele mai bune usi duble interior, usi interior moderne sau usi albe interior.

Afla cum iti modernizezi casa printr-un tavan de lambriu
Afla cum iti modernizezi casa printr-un tavan de lambriu

Irina Cristina Tenu 26 Aug 2021

De ce sa construiesti un tavan din lambriu

Te-ai saturat de var alb pe tavan? Afla cum sa iti transformi camera cu lambriu PVC sau lambriu lemn, mai ales daca iti doresti un lambriu tavan wow.

Ce este un tavan fals si de ce sa iti montezi unul in orice casa
Ce este un tavan fals si de ce sa iti montezi unul in orice casa

Irina Cristina Tenu 01 Sep 2021

Cum alegi un tavan fals perfect pentru casa ta

Vrei sa dai un look nou casei? Monteaza un tavan fals! Afla care sunt cele mai bune tavane false pentru casa ta si alege chiar un tavan fals casetat.