Design Interior | 6 minute 01 Sep 2021
Ce este un tavan fals si de ce sa iti montezi unul in orice casa
Scris de:
Irina Cristina Tenu
Deciziile privind renovarea casei nu sunt usor de luat. Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa-ti montezi un tavan fals acasa.
Te-ai hotarat sa-ti renovezi casa si iti pui deja multe intrebari? Ar trebui sa montez un tavan fals? Ce este mai exact tavanul fals? Care sunt avantajele si dezavantajele unui tavan fals?
Ce modele de tavane false exista? Ce materiale se folosesc la amenajarea unui tavan fals? Cum se monteaza un tavan fals? Cat costa montajul unui tavan fals?
La toate aceste intrebari vei gasi raspuns in cele ce urmeaza, deoarece ne dorim sa iei cea mai buna decizie pentru casa ta.
Sursa: Pinterest
Ce este tavanul fals?
Tavanul fals este o modalitate moderna si creativa prin care poti renova tavanul dintr-o camera si masca anumite imperfectiuni.
Acest al doilea tavan, asa cum mai este considerat, poate fi suspendat sau lipit de tavanul principal al camerei. Cu ajutorul lui nu rezolvi doar partea practica a casei, ci creezi in acelasi timp armonie in fiecare incapere in care il vei monta.
Care este rolul tavanului fals
Tavanul fals indeplineste o multime de functii. Si asta pentru ca se poate monta la o anumita distanta de tavanul standard. Acest tip de tavan este solutia functionala care permite reducerea inaltimii anumitor locuri. Si iti da posibilitatea sa faci economie semnificativa de energie.
Ce poate fi in tavanul fals al casei
Intre tavanul standard si tavanul fals se creeaza un spatiu care adesea este folosit pentru amplasarea instalatiilor electrice si chiar a diverselor tipuri de conducte (apa, gaz, aer conditionat). El este ideal pentru a masca tevile si cablurile, dar si pentru a crea un iluminat deosebit cu spoturi sau banda led.
Sursa: Pinterest
Avantaje ale tavanelor false
Un tavan fals are multe avantaje si, prin urmare, este utilizat frecvent nu doar in locuinte, ci si in birouri, spitale si spatii comerciale.
- Tavanul fals se adapteaza bine la temperatura de afara
- Pe timpul verii mentine racoarea in casa
- Iarna impiedica pierderea caldurii prin tavan. Materialele din care se construiesc tavanele false pot avea proprietati termice, contribuind la izolarea termica a camerei.
- Se instaleaza rapid, deoarece nu necesita un amestec de ciment si argila, asa cum se intampla cu tavanele normale
- Tavanul fals este un bun izolator acustic. Protejeaza impotriva zgomotului generat la etajul superior
Sursa: Pinterest
Mai mult, rentabilitatea investitiei in cazul montarii unui tavan fals este mai mare decat in cazul unui tavan normal. Montarea tavanelor false te va costa mai putin decat renovarea celor normale.
Mai multe avantaje:
- Un astfel de tavan iti permite sa maschezi conductele si cablurile
- Un tavan fals poate fi format din placi detasabile cu usurinta, ceea ce iti va permite sa repari conductele existente intre primul si al doilea tavan
- In magazinele de bricolaj exista o gama variata de materiale ecologice si usoare, perfecte pentru construirea unui tavan fals
- Contribuie la crearea unui design aparte in camera
- Poate fi folosit drept suport pentru o instalatie de iluminat sau spoturi
Sursa: Pinterest
Dezavantaje ale unui tavan fals
Tavanul poate ascunde elementele structurale si functionale ale unei case sau ale unei incaperi. Altfel spus, poate ascunde anumite detalii arhitecturale cu estetica frumoasa.Tavanul fals reduce spatiul si campul vizual al unui mediu, facandu-l sa para mai mic.
Un tavan fals nu ramane mereu la fel. In timp se poate pata sau decolora. Prin urmare, trebuie intretinut din cand in cand. Nu este la fel de rezistent precum tavanul normal impotriva cutremurelor sau focului. Placile pot cadea provocand accidente neplacute.
Sursa: Pinterest
Tipuri de tavane false
Tavane false detasabile
Ca vine vorba de montarea unui tavan fals, exista multe optiuni. In privinta materialelor sunt din ce in ce mai multe variante si combinatii posibile. Acest lucru iti permite sa schimbi complet stilul, in functie de materialul ales.
Montarea unui tavan fals detasabil este usoara si rapida. Pe de alta parte, exista multe tipuri de materiale pe care le poti folosi la montaj.Fiind un tavan fals detasabil, intretinerea poate consta in inlocuirea individuala a unor placi.
Sursa: Pinterest
Tavane false fixe (permanente)
La montarea acestor modele de tavane false se foloseste de obicei rigips.Spre deosebire de tavanele detasabile, aceste tavane nu pot fi demontate si inlocuite. In plus, necesita intretinere.
Nu permit accesul in partea superioara intrucat se rup. Si, daca exista o ruptura intr-o parte, vor trebui schimbate complet. Insa au pret mai mic, iar finisajul estetic fara imbinari atrage atentia multor persoane.
Modele de tavane false in functie de materialele din care sunt fabricate
Tavan fals din rigips
Rigipsul este un excelent izolator termic si acustic. Totodata, este si cel mai rezistent la foc. El e folosit la realizarea unui tavan fals fix.
In prezent, in magazinele de specialitate poti gasi modele de tavane false din rigips de patru culori:
- Verzi - sunt potrivite pentru spatiile unde umezeala este foarte mare.
- Roz - sunt placi de rigips anti-incendiu, protejeaza contra focului pentru cateva zeci de minute.
- Portocalii - sunt impermeabile si se pot folosi in bai. Insa, se gasesc mai greu in magazine.
- Albastre - sunt rezistente la vibratii, fiind folosite la realizarea izolatiei fonice. Potrivite in special pentru cladirile de birouri, dar pot fi amenajate si in locuinte. Nivelul de izolatie fonica va fi limitat, dar il poti imbunatati cu vata minerala speciala.
Sursa: Pinterest
Datorita materialelor existente, ai posibilitatea sa creezi modele de tavane false din rigips extrem de interesante. Putem spune chiar ca posibilitatile sunt infinite. Trebuie doar sa ai imaginatie.
Poti opta pentru modele de tavane false din rigips pe diferite niveluri:
- Pe un singur nivel. Sunt cele mai simple tavane false, folosite pentru a ascunde imperfectiunile de pe tavanul normal. Se pot realiza usor, iar pentru a da camerei un aspect cat mai placut poti ingloba in ele spoturi.
- Duplex. Sunt tavane foarte interesante. Permit crearea unor modele de tavane false din rigips cat mai diverse. Cu ajutorul lor poti schimba aspectul unei camere.
- Pe trei nivele. Aceste modele de tavane false din rigips sunt cel mai greu de proiectat. Cu toate acestea, sunt impresionante, mai ales daca incastrezi in ele led-uri atent pozitionate.
Sursa: Pinterest
Tavan fals din fibra minerala
Tavanul din fibra minerala este o optiune moderna, foarte versatila si rezistenta atat la foc, cat si la umiditate. Este la fel de bun izolator ca si cel din rigips.
Tavan fals din fibra de sticla
Tavanul fals din fibra de sticla este potrivit pentru cladiri de birouri, desi poate fi montat si in case. Este o alternativa rezistenta la foc si la impact. In plus, este si un bun izolator termic si acustic.
Sursa: Pinterest
Tavan fals din lemn
Lemnul este un material clasic prin excelenta, transformand camera intr-un spatiu calduros si primitor. Este foarte solicitat pentru rezistenta si confortul acustic.
Tavan fals din aluminiu
In mod similar, acest tip de tavan este la mare cautare datorita rezistentei si durabilitatii ridicate. Intretinerea este simpla si deloc costisitoare. Poate fi montat atat in cladiri de birouri, cat si in case.
Sursa: Pinterest
Tavan fals din plastic
Placile din plastic sunt adesea folosite pentru tavanele cladirilor rezidentiale si comerciale. Plasticul este rezistent, dar in acelasi timp usor. In plus, creeaza un aspect frumos la interior. Pentru a incorpora tavane false din plastic ai posibilitatea sa alegi dintr-o gama variata de modele, culori, dimensiuni si lungimi.
Fiecare placa de plastic din PVC, de exemplu, are un miez gol si suprafata lucioasa. La fel ca acele modele de tavane false din rigips, aceste tavane false din plastic sunt impermeabile, fiind eficiente si durabile in zonele cu umiditate ridicata, cum ar fi balcoanele, baile si subsolurile.
Un alt avantaj al acestor tavane false din plastic este dat chiar de material. Plasticul nu este periculos pentru sanatate, deoarece mucegaiul si ciupercile nu pot trai in el.
Sursa: Pinterest
Tavan fals polistiren
In prezent, in magazinele de bricolaj exista o gama variata din care poti alege un tavan fals polistiren. Cu ajutorul unui tavan fals polistiren poti realiza un strat suplimentar cu care sa izolezi mai bine incaperea. Astfel, ai posibilitatea sa reduci consumul de energie.
Avantaje tavan fals polistiren
- Greutate redusa- polistirenul este un material usor si, din acest motiv, daca iti vei acoperi tavanul cu el, nu exista riscul de a suprasolicita structura de rezistenta a casei.
- Montaj relativ simplu- pentru a monta o placa de polistiren pe tavan nu trebuie decat sa aplici pe ea un strat de adeziv si sa o lipesti de suprafata suport.
- Bun izolator termic si fonic.
- Intretinere usoara-nu trebuie decat sa cureti periodic tavanul de mizerie si praf.
- Reparatii relativ usoare-daca o placa de polistiren se deterioreaza nu va trebui sa intervii asupra intregului tavan, ci sa schimbi doar placa deteriorata.
Sursa: Pinterest
Tavan fals casetat
Tavanul casetat este una dintre cele mai eficiente metode de a masca imperfectiunile de pe tavanul normal (denivelari sau pete).
Prin montarea unui tavan fals casetat poti reduce pierderile de caldura, prevenind astfel aparitia condensului.Se monteaza usor, intrucat se prinde de structura de sustinere cu ajutorul unor clipsuri de fixare.
Odata montat, un tavan fals casetat impiedica transmiterea zgomotului si absoarbe sunetele.
Acest tip de tavan fals casetat este: rezistent la foc, rezistent contra mucegaiului, eficient energetic, bun izolator fonic si permite acces usor la cabluri.
Sursa: Pinterest
Cum se monteaza un tavan fals
Tavanul fals se monteaza relativ usor, dar cel mai bine este sa apelezi la ajutorul unor profesionisti. Iata ce etape trebuie respectate:
1. Alegerea materialelor necesare. Mai intai alegi materialele pentru tavanul fals. Apoi, masori suprafata pentru a stabili cantitatea de materiale de care ai nevoie.
2. Profilele trebuie alese in functie de tavanul pe care doresti sa-l montezi. Atunci cand alegi lungimea profilelor, nu uita sa iei in considerare ce inaltime doresti sa aiba camera.
3. Marcarea peretilor. In aceasta etapa trebuie sa marchezi inaltimea tavanului. Este indicat sa faci acest lucru intr-un colt al camerei. Pentru a calcula inaltimea structurii profilului tine cont de grosimea tipului de tavan.
4. Montarea bridelor. Pentru a le monta la acelasi nivel, este indicat sa montezi cate o brida in fiecare colt al camerei. Aceste bride vor servi drept reper pentru celelalte. Este indicatcaele sa fie montate la 60 cm una de alta.
5. Montarea profilelor. Acum trebuie montate profilele pe bride, dar acest lucru se realizeaza foarte usor. Fiindca profilele dispun de un sistem de tip click, acestea se fixeaxa impingandu-le cu putere in bride.
6. Montarea izolatiei. In cazul in care vrei sa izolezi termic si acustic tavanul, dupa montarea profilelor trebuie montata izolatia. Acestea o vor fixa, nemaifiind nevoie de sustinere suplimentara.
7. Fixarea placilor. Cu ajutorul unui elevator se fixeaza placile de rigips la inaltimea profilelor, folosind o serie de suruburi.
8. Finisarea tavanului. In aceasta etapa placile de rigips se imbina cu ajutorul adezivului. Ulterior, trebuie aplicat un strat de chit pentru fiecare imbinare. La fel trebuie procedat cu imbinarile de la peretii camerei. La sfarsit, trebuie aleasa culoarea si varuit tavanul.
Care este distanta de montare a scheletului pentru tavan fals
Atunci cand montezi prima brida din schelet, aceasta trebuie sa fie fixata la cel putin 10 cm de zid. Aceasta este distanta corespunzatoare de montare a scheletului pentru tavanul fals.
Cost montaj pentru un tavan fals
Pretul montarii unui tavan fals depinde de tipul de tavan ales, chiar si de experienta mesterului care ti-l va monta, sunt de parere reprezentantii firmelor care se ocupa de amenajari interioare.
In general, preturile pot incepe de la 18 lei pe metru patrat. Insa, de exemplu, pretul pentru montajul unui tavan fals casetat poate depasi 30 lei.
Sursa: Pinterest
Ce tavan fals este rentabil
Potrivit firmelor care se ocupa de amenajari interioare, cel mai rentabil mod de finisare decorativa a unui tavan este tavanul fals din polisteren.
Dupa cum poti observa, exista multe motive pentru care este recomandat sa-ti montezi un tavan. Alegerea insa iti apartine. Apropo, ce model de tavan fals ti-ai monta in casa ta?
Topic-uri: tavan fals tavane false tavan fals casetat tavane false din plastic modele de tavane false din rigips tavan fals polistiren care este rolul tavanului fals ce tavan fals este rentabil ce poate fi in tavanul fals al casei
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate