Constructii | 7 minute 01 Aug 2021
Cum iti poti construi propria piscina de curte vara aceasta
Scris de:
Irina Cristina Tenu
Nu poti investi timp si bani intr-o piscina fara sa afli ce presupune constructia ei. Apoi, trebuie sa stabilesti unde doresti sa o amplasezi.
Care este pretul piscinei? Cat dureaza constructia sau montarea unei piscine? Toate acestea trebuie luate in considerare. Iar rezultatul final ar trebui sa fie unul cu care sa te mandresti.
Pentru a lua mai usor o decizie, iti oferim cateva sfaturi utile. In continuare, iti spunem tot ce trebuie sa stii pentru a construi piscina de curte dorita.
Tipuri de piscine
In prezent, pe piata exista o gama variata de modele de piscine. Exista piscine pentru fiecare buget si pentru cele mai exigente gusturi. Producatorii propun doritorilor atat piscine subterane, cat si piscine supraterane.
Piscine subterane putem intalni ca:
- piscina fibra de sticla
- piscine din beton- durabile si foarte rezistente in timp, flexibile (poti construi o piscina de orice dimensiune si forma doresti) si unice, dar constructia lor poate dura mai mult decat in cazul unei piscina fibra de sticla.
Piscine supraterane pot fi:
- tubulare
- din lemn
- cu cadru metalic (otel)
- gonflabile
Sursa: Pinterest
Ce presupune montarea de piscina din fibra din sticla
Piscina din fibra de sticla face parte din categoria piscinelor subterane. Montarea ei are loc dupa obtinerea autorizatiei de la primarie.
- Acest tip de piscina de curte se monteaza intr-un timp foarte scurt
- Este de tip monobloc si se livreaza la gata
- Are forma unei cuve mari
- Este rezistenta la intemperii, variatii de temperatura, radiatii UV, uzura, socuri mecanice
Materiale pentru piscina fibra de sticla
Aceasta piscina este confectionata din rasini poliesterice speciale, armate cu fibra de sticla. Peretii sai pot fi construiti normal si izolati termic cu o structura tip fagure din polipropilena.
Datorita acestui lucru exista mai putine pierderi de caldura din apa, atat pe timpul noptii, cat si in zilele mai reci. Astfel, durata de viata a piscinei creste semnificativ.
Spatiu necesar pentru o piscina fibra de sticla
Inainte de a amplasa aceasta piscina de curte trebuie sa masori spatiul curtii. Acesta trebuie sa fie cu cel putin un metru mai mare decat latimea si lungimea piscinei.
Sursa: Pinterest
Pretul unei piscine din fibra de sticla
O piscina de 700 x 395 x 150 cm, de exemplu, construita clasic (fara izolatie) poate costa peste 51,000 lei. Iar cea cu izolatie poate depasi suma de 57.000 lei.In magazinele online de specialitate, poti gasi piscine de curte de dimensiuni diferite.
Pretul piscinei depinde de dimensiunea aleasa. De asemenea, acesta este influentat de tipul de constructie (clasica sau cu izolatie).Bineinteles, pretul piscinei creste cu cat dimensiunea sa este mai mare.
Sursa: Homes to love
Etapele amplasarii unei piscine din fibra de sticla
Fiind o constructie unitara (monobloc), o poti amplasa pe orice fel de teren ferm.
- Pentru amplasarea ei trebuie executate sapaturi tinand cont de modelul ales.
- Ulterior, trebuie turnata o placa de beton. Pe aceasta se va sprijini fundul piscinei.
- Apoi se introduce piscina pe pozitie. Deoarece este masiva, este nevoie de o macara.
- Se executa instalatiile necesare prin montarea tevilor pentru alimentare si evacuare.
- Se acopera cu pamant si se niveleaza suprafetele ramase.
- Se taseaza pamantul si se uda putin. Apoi se introduce cuva si se umple cu apa.
Ce se poate pune sub piscina pentru hidroizolatie
Mortarul hidroizolant pentru piscine este solutia ideala. Aplicat sub piscina, impiedica infiltratiile. Asadar, nu permite infiltrarea apei, dar permite peretelui sa respire.
Piscina din beton
Aceasta piscina se construieste fie din caramizi de beton, fie poate fi betonata cu ajutorul cofrajelor.
Pentru a construi o piscina din beton, exista cativa pasi care trebuie urmati:
- Excavarea solului
- Pregatirea gropii destinate piscinei
- Turnarea placii de fundatie din beton
- Executarea peretilor din beton
- Montarea tevii in jurul piscinei
- Executia hidroizolatiei si termoizolatiei
La finalul lucrarilor te poti bucura de o piscina cu o forma aparte si foarte frumoasa in acelasi timp.
Tipuri de finisaje pentru piscina de curte
Pentru a da un aspect frumos piscinei, exista mai multe solutii:
Finisaje interioare
- Placi de gresie portelanata - pot fi lipite cu adeziv bicomponent, pe baza de ciment, care este foarte maleabil, face priza rapida si nu se scurge; sunt destul de ieftine si de rezistente in timp.
- Placi de mozaic - unul dintre cele mai recomandate materiale deoarece are cateva caracteristici speciale: impermeabilitate si rezistenta buna la socurile termice; sunt rezistente la actiunea produselor chimice, dar si la inghet; mozaicul are o culoare foarte rezistenta si reflecta lumina
- Liner - este o membrana din PVC, sintetica, etansa, de diverse culori; o poti folosi pentru a crea estetica piscinei; este usor de montat, rezistent, flexibil; se intretine usor
Finisaje exterioare
Poti placa marginile piscinei cu piatra naturala finisata. Aceasta va impiedica alunecarea. Poti folosi marmura, travertin, granit, ardezie, printre altele.
Piscine supraterane
Piscina supraterana poate fi asamblata si dezasamblata cand ai nevoie de ea.
Avantaje
- Se monteaza direct pe sol
- Instalarea este rapida
- Nu necesita sapaturi
- Constituie si cea mai economica optiune
- Intretinerea este, de asemenea, simpla
Exista diferite tipuri de piscine supraterane: tubulare, din lemn, cu cadru metalic (otel) sau gonflabile. Daca nu vrei sa cheltuiesti multi bani, piscina supraterana este perfecta. Pretul piscinei este redus si in plus, aceasta piscina iti ofera atat beneficii, cat si confort.
Sursa: Homes to love
Piscina cu cadru metalic
Una dintre cele mai rezistente si comercializate piscine este cea cu cadru metalic. Reprezinta solutia ideala pe timp de vara. Datorita ei te poti relaxa si suporta mai usor temperaturile ridicate.
Este o alegere excelenta pentru curte. In magazinele online pretul piscinei poate porni de la 200 lei.
Piscina cu cadru metalic include toate elementele necesare montarii rapide. Dupa montare, o poti utiliza imediat. Iar utilizarea va fi de lunga durata. Cu ajutorul acestei piscine supraterane spatiul din curte se transforma intr-un loc de distractie.
Piscina supraterana de acest gen are un cadru robust. Peretii sai laterali sunt din PVC.Se poate instala usor, in mai putin de o ora, fara ajutorul unui profesionist. Trebuie doar sa respecti instructiunile oferite de producator.
Sursa: Homes to love
- Toarna un strat de nisip peste zona unde vei monta piscina. Nisipul va nivela solul.Fiind un material dens, va actiona ca o bariera contra pietrelor si vegetatiei.Va preveni inteparea piscinei cu cadru metalic si ii va prelungi durata de viata.
- Apoi trebuie sa intinzi si sa centrezi anvelopa piscinei. Dupa ce asezi anvelopa, ansambleaza cadrul piscinei respectand instructiunile.
- Verifica montarea cablului si dopului.
- Realizeaza prima proba de apa pentru a observa daca suprafata este nivelata.
- Intinde cutele anvelopei dinspre centru inspre margini si de jos in sus, spre marginea superioara.
- Umple bazinul. Nivelul apei din bazin trebuie sa fie cu aproximativ 10 cm mai jos de margine.
SursaHomes to love
Atentie! Terenul din curte unde amplasezi piscina trebuie sa fie orizontal si plan. Nu trebuie sa fie nici malos, nisipos sau afanat.
La sfarsitul sezonului, datorita constructiei cadrului, o vei putea demonta usor. Apoi, o poti depozita fara probleme pana vara urmatoare.
Sursa: Homes to love
Ce se pune in piscina sa nu se inverzeasca apa?
Unul dintre elementele esentiale pentru a avea o piscina cu apa cristalina este intretinerea ei. De aceea este important ca apa din piscina de curte sa nu se inverzeasca.
Prin urmare, este indicat sa folosesti produse chimice. Acestea elimina bacteriile si previn dezvoltarea algelor.
Clorul este unul dintre produsele recomandate. Insa, trebuie sa folosesti o anumita cantitate. Astfel, te vei bucura de o apa curata si sanatoasa.
In cazul piscinelor de curte, clorul liber trebuie sa fie intre 0.5 - 1.5 mg/l.
Ph-ul apei trebuie sa fie intre 7,2 si 7,6. Altfel, nu este eficient. Poti testa apa cu ajutorul unui test ultrarapid care analizeaza Ph-ul acesteia. Il gasesti in diverse magazine online la un pret care poate porni de la 27 lei.
Poti curata rapid apa si printr-un tratament soc. Adica cresti doza obisnuita de clor. In magazinele online o galeata de clor soc pastile de 5 kg poate depasi suma de 130 lei.
Tratamentul apei:
- previne cresterea algelor
- elimina organismele care polueaza apa
- elimina mirosurile neplacute
Sursa: Homes to love
Ca alternativa la clor poti utiliza clorura de sodiu.Este un produs cu cost initial mai mare, dar pe termen lung este mai ieftin. In magazinele de bricolaj pretul unei cutii costa peste 50 lei.Totodata e mai putin daunator pentru piele si ochi.
Un alt produs bun este algicidulDe retinut ca previne formarea algelor, dar nu le elimina.Este un tratament preventiv care poate fi aplicat o data pe saptamana.De asemenea, poate fi utilizat in caz de temperaturi ridicate sau extreme.
Se filtreaza apa din piscina?
Da, apa din piscina se filtreaza. Indiferent ca este vorba de piscina subterana sau piscina supraterana.
Filtrarea apei din piscina:
- Reprezinta o alta modalitate de curatare
- Elimina bacteriile
- Se face de mai multe ori pe zi
Filtrele impiedica piscina sa se transforme intr-un mediu murdar, plin de microbi si alge.
Insa, este foarte important sa alegi filtrul potrivit. Acesta trebuie sa curete bine piscina de curte. De asemenea, trebuie sa se incadreze in bugetul avut.
Rolul unei pompe a sistemului de filtrare
- Pompa are sarcina de a recircula apa
- Aspira apa din piscina de curte si o trimite sistemului de filtrare
- Apoi filtrul o curata
- Odata curata, apa revine in bazin prin intermediul uneia sau a mai multor duze
- Tot pompa distribuie uniform si substantele adaugate in piscina
Sursa: Homes to love
Tipuri de filtre
Cand alegi un filtru trebuie sa tii cont de cateva aspecte: finetea filtrarii, intretinere si consumul de apa. El masoara dimensiunile impuritatilor pe care trebuie sa le filtreze in microni (a mia parte dintr-un milimetru). Spre exemplu, un fir de par are 50 de microni.
- Filtre cu cartus - realizeaza o filtrare de calitate (filtreaza particule de pana la 20 de microni); consuma putina apa; se instaleaza simplu, fara racordare
- Filtre cu nisip - curata usor si cu mare finete apa (filtreaza impuritati de pana la 50 microni); instalarea este complexa; sistemul implica evacuarea apei printr-o gura de scurgere
Ce temperatura trebuie sa aiba apa in piscina
Majoritatea expertilor considera ca temperatura perfecta a apei este de 24 si 28 grade.Temperatura apei din piscina este foarte importanta.Astfel, poti inota sau te poti relaxa fara sa-ti afectezi sanatatea.
Desigur, totul depinde de tipul de piscina ales si de temperatura de afara.Daca piscina este incalzita, apa ar trebui sa aiba o temperatura cuprinsa intre 24 si 26 grade.
Vara, cand este foarte cald, in mod natural apa ar trebui sa aiba intre 22 si 24 grade. Daca sezonul nu este foarte calduros, poti ridica temperatura apei la 26 sau 28 grade.
Atentie! Cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat creste riscul aparitiei microorganismelor si algelor. Prin urmare, daca vei creste temperatura apei, trebuie reglate nivelurile de clor si pH. De asemenea, este necesara folosirea unui algicid pentru a preveni aparitia bacteriilor si ciupercilor.
In final, temperatura apei este un lucru foarte subiectiv. Ea va depinde de fiecare persoana in parte. Valorile sugerate sunt valori normale si iti permit sa te bucuri de baie, fie in piscina subterana, fie in piscina supraterana.
Intretinere piscina
Costurile legate de incalzirea apei depind de temperatura de afara. In general, apa trebuie incalzita folosind o pompa de caldura sau un dispozitiv cu acelasi rol.
Pompa de caldura poate fi folosita in cazul bazinelor cu volum de apa de pana la 55 m3. Costul unei pompe in magazinele online este de peste 2.000 lei.
Incalzitorul de apa creste temperatura cu cate 1 grad C/ora. Timpul de incalzire depinde de volumul de apa. Temperatura apei poate fi in jur de 17 si 35 grade C. Costul unui astfel de dispozitiv poate depasi 400 lei in magazinele de bricolaj.
Factori care influenteaza costurile de intretinere:
- Dimensiunea piscinei
- Sistemele filtrare, purificare si incalzire a apei
- Substantele folosite la dezinfectare si curatarea apei
- Consumul de apa
Costurile cu pregatirea piscinei pentru iarna variaza si ele. Totul depinde, dupa cum vei vedea, de prelata aleasa pentru acoperirea piscinei.
Cum procedezi cu piscina iarna?
Odata ce vara se sfarseste, trebuie sa pregatesti piscina pentru iernat. Este o operatiune foarte importanta. Astfel, previi depunerile de calcar, mucegaiul etc. Fie o golesti, fie o acoperi cu o prelata.
Exista prelate actionate manual, semi-automat sau automat. Acestea vor proteja apa din piscina. O vor feri de poluare, de intemperii, de accidente.
Prelata simpla manuala este cea mai ieftina. Insa se poate deteriora rapid.
Prelata automata este fabricata din materiale dure. Prin urmare, este rezistenta la intemperii, caldura si uzura.
Sursa: Homes to love
In concluzie, daca iti doresti o piscina supraterana sau subterana, exista cateva lucruri de luat in considerare. De asemenea, trebuie sa ai in vedere daca pretul piscinei se incadreaza in bugetul tau.
Odata construita sau montata, trebuie ingrijita cum se cuvine. Apa cristalina trebuie sa fie mereu o prioritate. Astfel, te poti relaxa oricand si poti petrece clipe minunate in apa.
Topic-uri: piscina piscina supraterana piscine supraterane pret piscine piscina cu cadru metalic piscina fibra de sticla piscina de curte ce se poate pune sub piscina
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate