Design Exterior | 6 minute 24 Iul 2021

Ce trebuie sa stii pentru a-ti construi un foisor de gradina pe gustul tau

Scris de:

Irina Cristina Tenu

Cand stai la curte iti doresti sa te bucuri de vremea frumoasa cat mai mult timp. Si niciun loc nu este mai potrivit decat foisorul din gradina ta. Un foisor de gradina este solutia perfecta pentru relaxarea in aer liber.

foisor lemn gradina masa verde scaune albe pavele


Ce este un foisor


Un foisor este o constructie independenta deschisa. Acesta se poate amplasa oriunde pe proprietate, cel mai adesea in gradina. Foisorul de gradina are scopul de a crea un spatiu umbrit si intim. Pe scurt, este:

  • Spatiu de luat masa in aer liber cu familia si prietenii
  • Loc ideal pentru casatorie (cununie civila, receptie sau ambele)
  • Spatiu privat si intim pentru conversatii sau doar pentru reflectie in liniste
  • Spatiu central din gradina

Caut tamplar

Aceasta constructie individuala din gradina iti ofera intimitate si functionalitate. De asemenea, creste valoarea casei.

Exista diverse forme sau tipuri de foisoare: patrat, rotund, hexagonal sau dreptunghiular. Tu il poti alege pe cel care este cel mai potrivit stilului gradinii tale pentru un foisor gradina de vis.

foisor de lemn gradina insorita portite lemn


De ce trebuie sa tii cont cand amenajezi un foisor de gradina


Sunt cateva lucruri importante pe care sa le iei in considerare inainte de a te apuca efectiv de construit:

  • Pozitia foisorului, in raport cu locuinta ta
  • Terenul potrivit pentru constructie
  • Materialele ideale - un foisor lemn poate fi chiar ieftin comparativ cu alte materiale
  • Costul acestor materiale
  • Intretinerea unui foisor

foisor lemn seara amenajare lumini canapele

Sursa: Pinterest

Zona de amplasare a unui foisor

Daca iti doresti un loc de relaxare, trebuie sa amenajezi un foisor gradina intr-o zona retrasa. Mai exact, cat mai departe de poarta. Astfel, nu vei fi deranjat de zgomotele stradale.

Cea mai buna solutie este intr-o zona verde mare din gradina, in spatele casei. Daca nu este posibil, poti construi un foisor in fata casei.

Trebuie sa tii cont insa si de vecini. Nu trebuie sa amenajezi foisorul aproape de gardul comun, pentru a nu fi deranjat de zgomotul din curtea lor.

De asemenea, este bine sa iei in considerare si locul unde obisnuiesti sa faci gratar. Foisorul trebuie sa fie in imediata sa apropiere, insa atentie la pericolul de incendiu daca detii un foisor de lemn.

foisor de piatra cu gratar de gradina

Sursa: Pinterest

Distanta foisorului fata de casa

Inainte de a-l construi, trebuie sa te gandesti si la nevoile tale. Pentru ce vei folosi foisorul? Cand il vei folosi?

Foisorul de gradina nu este doar un loc de relaxare. Aici poti servi masa si poti sta la povesti cu prietenii. Din acest motiv, trebuie sa tii cont de distanta fata de casa.

foisor lemn munte baza piatra masiva


Terenul potrivit pentru amenajarea unui foisor de gradina

Terenul pe care vei construi foisorul nu trebuie sa fie nisipos sau mlastinos. Un foisor lemn, fiind usor, nu ar putea tasa pamantul, comparativ cu un foisor din piatra.

Nu trebuie amplasat nici pe canalul colector al fosei septice. In plus, trebuie sa ai grija sa ocolesti cablurile electrice sau optice.

foisor lemn plante agatatoare


Modele de foisoare


Versatilitatea foisorului iti permite sa alegi ce model de foisor doresti: patrat sau rotund, rustic sau modern.


Foisor dreptunghiular

Un model de foisor dreptunghiular este foarte usor de construit. Are o forma simpla si doar patru laturi. De asemenea, acoperisul sau poate avea doua sau patru laturi. In privinta costurilor este cel mai avantajos.

Avand un design simplu, poate pune in evidenta arhitectura cladirii. De asemenea, este potrivit pentru aproape toate stilurile de locuinte: atat permanente, cat si de vacanta.

foisor metalic dreptunghiular paravan panza alba


Foisor hexagonal

Acesta este unul dintre cele mai indragite modele de foisor gradina. Are sase laturi, este spatios si poate fi mobilat usor. Poti folosi o masa rotunda, una dreptunghiulara sau una hexagonala. In jurul mesei poti pune scaune fara sa stea inghesuite.

In plus, acest model de foisor se potriveste cu aproape orice stil de locuinta.

foisor lemn pavaje circulare acoperis vegetatie


Foisor octagonal

Daca vrei sa amenajezi un spatiu mai mare, un foisor de gradina octagonal este perfect. Are caracteristici asemanatoare cu cel hexagonal, insa avand mai multe laturi poate crea un spatiu mai generos.


Foisor modern

Daca stilul clasic nu te caracterizeaza, iti propunem sa iesi putin din tipar si sa alegi un foisor modern.

Lemnul este un material natural, dar clasic. Iti este de folos daca vrei sa construiesti un foisor in stil traditional.

Insa un foisor modern are o constructie putin mai aparte. Il poti construi din metal si sticla, aceste materiale fiind perfecte pentru a crea un stil nonconformist.

De asemenea, la constructia unui foisor modern poti folosi si piatra. In acest caz, conteaza mult schita si elementele decorative alese.

Unul din avantajele foisorului modern este ca poate beneficia de aerisiri performante, chiar si de acoperisuri retractabile. Astfel, devine un foisor deosebit.

foisor modern stil pergola acoperis lemn stalpi piatra


Tipuri de foisoare

Alegerea unui foisor depinde de buget si de aspectul dorit. Cele mai populare tipuri de foisoare sunt:

  • Foisor de caramida
  • Foisor de piatra naturala
  • Foisor de lemn

Poti construi un foisor chiar si din:

  • panza
  • bambus
  • fier forjat
  • aluminiu sau
  • otel

Cel mai popular tip este cel de foisor de lemn, de aceea iti oferim mai multe detalii despre el.

foisor lemn canapele comfy styl hygge

Sursa: Pinterest

Foisor de lemn

Lemnul este cel mai des material folosit la construirea unui foisor gradina. Si asta din mai multe motive.

Lemnul este un material mai ieftin decat altele. Este natural si il poti gasi usor in tara. Pe de alta parte, se prelucreaza usor si contribuie la crearea unui foisor rustic, traditional.

Un foisor de lemn se construieste mai usor si mai rapid. Mult mai rapid decat cel de caramida. Are si avantajul de a nu se incinge la soare.

Fiind un material usor, nu exercita presiune pe fundatie. Acest lucru iti permite sa-l construiesti si pe fundatie de lemn. Nu trebuie sa fie neaparat din beton armat. In plus, un foisor lemn este foarte rezistent si are un aspect deosebit.

Poti folosi orice tip de lemn lacuit pentru a oferi unui foisor lemn un aspect fermecator. Bradul, molidul si pinul sunt trei dintre cele mai potrivite tipuri de lemn pentru foisor.

Dezavantajul acestui material este ca trebuie tratat relativ des. O data la 2-3 ani un foisor lemn trebuie lacuit pentru a-l proteja de apa. Daca nu este lacuit structura sa se macina, iar in timp se deterioreaza.

foisor lemn mic


Grosimea stalpilor de lemn pentru foisor

In general, un foisor de lemn are stalpi cu grosimea de 10x10 cm. Lungimea standard a unui stalp este de 2,2 metri.


Ce grinzi sunt recomandate in constructia unui foisor

Pentru un foisor modern cu un aspect cat mai natural, sunt recomandate grinzile din lemn. Specialistii le recomanda, in special, pe cele lamelare, produse din lame de lemn lipite.

Sunt o optiune foarte eficienta din punct de vedere al costului. Si sunt perfecte pentru diverse tipuri de foisoare.

Grinzile din lemn lamelar incleiat sunt mult mai stabile in timp. Nu se deformeaza si nu se crapa precum lemnul masiv.

foisor lemn trandafiri agatatori


Foisor de gradina din metal

Metalul este un material rezistent in timp. Imbina clasicul cu modernul si este potrivit pentru construirea unui foisor solid. Se intretine usor, se poate spala cu detergent si apa. Nu putrezeste si nu este mancat de carii.

Daca vrei sa construiesti un foisor modern cu o structura usoara, o optiune buna este aluminiul. Daca iti doresti un foisor mai rezistent este indicat sa folosesti otel. Iar pentru un foisor gradina in stil clasic sau vintage, specialistii recomanda fierul forjat.

foisor fier mic


Foisor din piatra

Piatra este considerata cel mai solid material. Insa este si cea mai scumpa. Avantajul ei este ca nu se intretine greu.

Foisorul din piatra va arata ca o camera din casa. Doar ca aceasta va fi in aer liber.

Este un material potrivit pentru o gradina in stil clasic. In plus, este eficient in privinta izolarii termice si hidroizolarii. Temperatura in interiorul foisorului ramane constanta, indiferent de conditiile meteo de afara.

Dezavantajul acestui material este perioada de constructie mai lunga care duce la cresterea costului manoperei si al utilitatilor.


Foisor din plastic sau din PVC

Foisorul de gradina din plastic are un cost redus. In plus, se amenajeaza rapid si se intretine usor, putand fi curatat doar cu apa. Atentie! Nu este foarte rezistent la vant puternic, ceea ce este un lucru destul de neplacut.

foisor metal simplu acoperis pvc


Ce inaltime trebuie sa aiba un foisor


Inaltimea foisorului este determinata de marimea sa. De obicei, poate ajunge pana la 1,6 metri pentru o suprafata utila de 22 de metri patrati.

Un foisor gradina nu trebuie amplasat la mai putin de 2 metri de marginea proprietatii. In medie, inaltimea unui foisor nu trebuie sa depaseasca 3 metri.

foisor alb lemn acoperis tigle


Costurile materialelor pentru constructia unui foisor


Costurile materialelor de constructie pentru un foisor gradina difera de la caz la caz.

Lemnul face parte dintre materialele ieftine, asadar poti opta usor pentru un foisor lemn.

In magazinele de specialitate, o rigla nerindeluita din lemn de pin, cu lungimea de 2400 mm, latimea de 30 mm si grosimea de 18mm costa aproape 12 lei bucata.

Cheresteaua nerindeluita din lemn de molid, cu lungimea de 3000 mm, latimea de 250 mm si grosimea de 46 mm are un pret ce poate ajunge la 120 lei bucata.

Pe de alta parte, un metru patrat de placi de marmura lustruita de 30x15x2 poate costa aproximativ 90 lei.

Dupa cum se poate observa, preturile difera. Decizia depinde de bugetul tau.

foisor mic curte mica interioara


Intretinerea unui foisor

Indiferent de materialul din care este construit foisorul, acesta trebuie curatat regulat indiferent de ce model de foisor alegi. Trebuie verificat interiorul si exteriorul pentru a descoperi cuiburi de insecte, pasari si viespi.

  • Insectele - pot fi indepartate folosind o perie cu maner lung. Cuiburile de viespi trebuie manipulate cu mai multa grija. Pentru distrugerea lor trebuie utilizat pesticid specific insectelor.
  • Fisuri sau crapaturi - un foisor de gradina trebuie inspectat de doua ori pe an pentru a detecta semne de fisuri si crapaturi. De indata ce le observi, este bine sa le repari inainte de a deveni mai mari.
  • Probleme meteo - verifica foisorul si dupa ploi abundente, furtuni sau evenimente similare. Acest lucru te va ajuta sa remediezi eventuale daune imediat. Astfel, vei preveni deteriorarea acoperisului si a podelei foisorului.
  • Mucegai sau ciuperci - este important sa identifici eventuale urme de mucegai sau ciuperci. In cazul in care apare mucegai, trebuie sa-l elimini si sa aerisesti bine spatiul.

De asemenea nu uita sa cureti mediul inconjurator de vegetatie. In general intretinerea de rutina a interiorului foisorului consta in indepartarea prafului.

foisor alb stil intim romantic


Un foisor modern sau unul in stil clasic infrumuseteaza gradina. Datorita lui te poti bucura de natura, de aerul proaspat, de lumina soarelui. Cu toate acestea, expunerea foisorului la diverse elemente il poate deteriora. Din acest motiv, trebuie sa te straduiesti sa-l intretii corespunzator.

Ce spui, esti pregatit sa-ti amenajezi foisorul si sa te bucuri de toate beneficiile pe care acesta ti le poate oferi?

Topic-uri: foisor Foisor lemn Foisor gradina Foisor modern Model de foisor Foisor de lemn Modele de foisor Tipuri de foisoare

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Ce ai nevoie pentru a construi o mansarda perfecta
Ce ai nevoie pentru a construi o mansarda perfecta

Mesteri Locali 31 Ian 2021

Cum construiesti mansarda perfecta

Cand doresti sa iti maresti casa si te gandesti la mansardare, afla ce ai de facut si cat te poate costa o lucrare de mansardare.

Afla cum sa construiesti un gratar de gradina ca in filme
Afla cum sa construiesti un gratar de gradina ca in filme

Dorian Lupu 20 Feb 2021

Cum construiesti un gratar de gradina ca in filme

Un gratar de gradina iti va face zilele de vara mult mai frumoase alaturi de cei dragi. Afla de la noi cum sa iti construiesti propriul gratar!

Etapele necesare pentru o hidroizolare corecta a terasei circulabile
Etapele necesare pentru o hidroizolare corecta a terasei circulabile

Mesteri Locali 26 Iun 2021

Hidroizolare terasa circulabila

Tot ce trebuie sa stii despre hidroizolatii terase circulabile, materiale (carton bitumat, vopsea hidroizolanta, tipuri de membrana hidroizolanta).