Constructii | 7 minute 20 Feb 2021
Afla cum sa construiesti un gratar de gradina ca in filme
Scris de:
Dorian Lupu
De cate ori te-ai uitat la un film de Hollywood si ai invidiat personajele care se relaxau in jurul focului? La gratarele organizate in cartier sau BBQ la marginea piscinei?
Indiferent de cum le numim, gratar de gradina, grill, sau barbeque, un astfel de instrument iti poate infrumuseta considerabil zilele de vara. Un gratar gradina iti poate reaprinde pofta de gatit, si poate fi un prilej perfect pentru a petrece timp alaturi de prieteni si familie. Pana la urma, cui nu-i place un gratar bun?
- Ce tip de gratar de gradina e potrivit pentru tine?
- Cum alegi cel mai bun loc pentru amplasarea gratarului?
- De ce materiale ai nevoie pentru construirea unui gratar din caramida?
- Cum construiesti un gratar de gradina, pas cu pas?
- De ce masuri de siguranta anti-incendiu trebuie sa tii cont?
- Cat costa un gratar de curte sau gradina?
- Care sunt avantajele si dezavantajele unui gratar de gradina?
Sursa: Pinterest
Daca te gandesti serios sa iti instalezi si tu un gratar de curte, dar nu esti sigur ce implica acest proces, suntem aici sa te ajutam. In cele ce urmeaza iti vom prezenta tot ce trebuie sa stii despre gratarele de gradina, inclusiv cum sa construiesti unul de la zero. Iar daca ti se pare prea complicat sau nu ai timp sa te dedici unui astfel de proiect, poti apela cu incredere la un mester.
Ce tip de gratar de gradina e potrivit pentru tine?
Primul pas spre un gratar de gradina demn de un Masterchef il reprezinta alegerea tipului de gratar. Aici te poti ghida dupa preferintele personale, dar trebuie sa iei in considerare si stilul casei tale, pentru a asigura ca gratarul de curte se armonizeaza cu restul proprietatii.
De exemplu, daca pentru constructia sau designul casei ai folosit caramida ca element principal, atunci un gratar caramida va fi cel mai potrivit pentru tine. Daca piatra este elementul principal in casa si gradina ta, atunci un gratar construit din piatra va fi alegerea evidenta.
Acestea fiind spuse, daca nu iti doresti ceva complicat si nu esti pregatit pentru un proiect prea complex, poti opta pentru un gratar de curte mobil, fie pe lemne, pe gaz, sau electric. Acesta poate fi un inceput bun pentru a vedea cat de des folosesti gratarul si daca merita sa faci o investitie mai mare intr-un gratar de gradina construit de la zero.
Cum alegi cel mai bun loc pentru amplasarea gratarului?
Alegerea locului potrivit pentru instalarea unui gratar de curte e probabil cea mai importanta decizie pe care o vei lua in tot acest proces. Trebuie sa te asiguri ca ai destul spatiu la dispozitie in curte sau gradina pentru a utiliza un gratar gradina in deplina siguranta.
In primul rand, nu aseza gratarul prea aproape de casa, pentru a evita un potential incendiu. De asemenea, nu il aseza sub coroanele copacilor, fiindca in timpul utilizarii gratarului se pot produce scantei care, duse de vant, pot cauza incidente neplacute.
In esenta, e important sa asiguri spatiu suficient intre gratar si elementele din jur, si sa il tii departe de orice lucruri care ar putea lua foc. Incearca sa analizezi si directia vantului pentru a fi in siguranta deplina.
Nu in ultimul rand, trebuie sa te gandesti si la vecini. Un gratar de curte poate fi o sursa inepuizabila de distractie pentru tine si familia ta, insa fumul degajat nu este deloc placut. Daca acest fum ajunge la vecini, te poti trezi cu probleme, iar certurile intre vecini nu sunt deloc distractive. Asadar, asigura-te ca gratarul tau nu este prea aproape de casa sau gardul vecinilor, pentru a nu-i deranja nici pe ei.
De ce materiale ai nevoie pentru construirea unui gratar din caramida?
Daca te-ai decis ca esti pregatit pentru un gratar fix care sa iti permita sa explorezi lumea culinara, trebuie sa te asiguri ca dispui de toate materialele si uneltele necesare inainte sa te apuci de lucru. In functie de tipul gratarului, vei avea nevoie fie de caramizi sau pietre care sa se potriveasca, desigur, ca si dimensiuni.
Incepe prin asezarea catorva caramizi pe podea in forma dreptunghiulara pentru a vedea care e dimensiunea dorita pentru suprafata gratarului. Trebuie sa te asiguri ca ai destul spatiu de manevra pentru a gati confortabil, si te poti gandi si daca doresti un spatiu additional pentru un blat, o chiuveta, sau spatii de depozitare.
Sursa: Pinterest
Mai jos ai o lista cu toate materialele si uneltele necesare pentru a-ti construi un gratar din caramida:
- Materiale: Caramizi, pietre, ciment, pietric, mortar - pentru fundatie, pentru zidurile gratarului, si pentru cosul de fum, daca iti doresti unul
- Unelte de gradina: Sapa si lopata, ruleta, roaba, boloboc, polizor, dalta, mistrie si perie rigida
- Elemente de finisaje: faianta sau gresie, in functie de materialele cu care vei dori sa decorezi gratarul
Te intrebi cate caramizi intra la un gratar? Expertii spun ca in jur de 250-300 de caramizi. Un gratar din caramida mediu poate fi usor construit cu pana la 250 de caramizi. Dar daca vrei sa fii sigur ca dispui de destul material, cumpara 300 de caramizi.
Cum construiesti un gratar din caramida pas cu pas?
Acum ca ai pregatit toate materialele si instrumentele necesare, poti incepe procesul de constructie al gratarului tau de curte.
Fundatia
Fundatia este primul lucru cu care vei incepe. Odata ce ai ales locul potrivit pentru gratarul de gradina, vei nivela solul, si vei folosi un boloboc pentru a fii sigur ca vei construi un gratar la nivel. Pentru turnarea fundatiei, folosind mixul de nisip si ciment mentionat mai sus, va trebui sa instalezi un cofraj din scanduri de lemn in care sa torni amestecul. Apoi va trebui sa il lasi la uscat aproximativ 48 de ore.
Zidurile gratarului
Mai departe, va trebui sa construiesti zidurile gratarului. Daca ai ales un gratar din caramida, 9-10 caramizi iti vor fi de ajuns pentru inaltimea zidurilor. Acum vei utiliza mortarul pentru lipirea caramizilor, si bolobocul pentru a te asigura ca fiecare rand de caramida se aliniaza cu celalalte. Daca nu iti iese perfect, te poti folosi de dalta si de peria rigida pentru a elimina imperfectiunile.
Urmatorul pas consta in crearea gratarului propriu-zis. Vei avea nevoie de inca un cofraj din scanduri, pe care din nou il vei lasa la uscat si te vei asigura ca e 'la nivel.' Apoi, vei plasa grilajul din fier, pe care il poti construi singur folosind un aparat de sudat, sau il poti cumpara.
Daca ai ales sa instalezi si un blat sau o zona de preparare a alimentelor, va trebui sa te ocupi de acesta mai departe. Pentru blat poti folosi fie gresie, fie faianta, in functie de preferinte, si te vei asigura inca o data ca totul e perfect cu ajutorul bolobocului.
Sursa: Pinterest
Cosul de fum
Mai departe, urmeaza constructia cosului de fum. Noi iti recomandam sa il incluzi. Daca ai ales sa incluzi unul, pentru a evita sa iti vina fumul in fata in timp ce gatesti, vei vrea sa folosesti caramizi speciale, refractare, si la fel ca inainte, le vei lipi cu mortar. Nu in ultimul rand, poti folosi un polizor pentru a slefui caramida pentru un aspect mai placut si uniform.
De ce masuri de siguranta anti-incendiu trebuie sa tii cont?
Pentru a evita un potential incendiu sau alte incidente neplacute, va trebui sa te asiguri ca gratarul de gradina poate fi utilizat in siguranta. Este important de retinut ca vei avea nevoie de caramizi refractante, care pot suporta temperaturile inalte care se obtin in timpul procesului de gatit.
Mai departe, cum spuneam si mai sus, mentinerea unei distante considerabile intre gratar si copaci, zidurile casei, sau alte elemente este esentiala pentru evitarea situatiilor neplacute. Un ultim sfat aici ar fi sa folosesti doar vopsele speciale pentru exterior pentru decorarea gratarului, si a unui lac ignifug pentru caramizi ca sa le prelungesti durata de viata si rezistenta.
Cat costa un gratar de curte sau gradina?
Costurile unui gratar de gradina depind extrem de mult de tipul de gratar ales. Daca vrei ceva simplu, mobil, fara prea multe pretentii, poti achiziona un gratar online pentru doar cateva milioane. Daca, in schimb, vrei ceva mai complex, pretul poate urca vertiginos pana la peste 1,000 de RON sau chiar peste 2,400 RON pentru un gratar electric sau pe gaz.
Sursa: Pinterest
Daca te decizi sa iti amenajezi gratarul de gradina de la zero, vei economisi costurile de manopera, care pot atinge sume considerabile, insa proiectul te va costa mult mai mult in materie de timp si efort investit.
Care sunt avantajele si dezavantajele unui gratar de gradina?
Acum ca am ajuns la final, e timpul sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele unui gratar de curte sau gradina. Daca inca mai stai pe ganduri, poate te putem ajuta sa iei o decizie.
Avantaje
- Un gratar de gradina te va ajuta sa petreci mai mult timp in aer liber, si vei economisi bani pe aerul conditionat folosit in bucataria interioara pe timpul verii
- Nu vei umple casa de fum atunci cand vrei sa gatesti ceva la gratar, iar bucataria nu se va supraincalzi
- Vei avea mereu un motiv pentru a invita prietenii si familia la masa
- Vei putea sa experimentezi cu diferite retete intr-un mod distractiv
- E o investitie pe termen lung care poate chiar aduce valoare proprietatii daca vei dori sa o vinzi
Dezavantaje
- Un gratar de gradina poate fi costisitor si necesita spatiu
- Gratarul trebuie supravegheat in permanenta atunci cand este in utilizare
- Gratarul trebuie curatat dupa fiecare utilizare si intretinut pe termen lung
- Exista mereu un pericol de scantei care pot provoca un incendiu
- Fumul degajat poate deranja oaspetii sau vecinii
Noi credem ca avantajele sunt suficiente la numar pentru a decide in favoarea unui gratar de gradina. Astfel, daca ai chef de un gratar 'la iarba verde,' poti avea asta in propria gradina, oricand. Nu mai sta pe ganduri si contacteaza un mester care sa te ajute sa iti transformi visul de Masterchef in realitate!
Topic-uri: gratar de gradina gratare din caramida gratar de curte gratar constructie gratar materiale necesare gratar gratar la curte constructie gratar de gradina constructie gratar de curte
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate