Instalatii | 4 minute 09 Aug 2023
Ce sistem fotovoltaic sa alegi pentru locuinta ta?
Scris de:
Mesteri Locali
Cauti modalitati de a reduce costul facturii de energie? Sistemele fotovoltaice sunt o investitie grozava care poate reduce considerabil factura de energie electrica. Iar programele de investitii tip Casa Verde te pot ajuta chiar sa achizitionezi aceste panouri la un cost scazut.
Daca nu stii ce tip de sistem fotovoltaic sa alege, ghidul de mai jos te poate ajuta sa vezi care este diferenta intre un sistem fotovoltaic off-grid, unul hibrid si un sistem fotovoltaic on-grid. Vei descoperi de asemenea de ce sa alegi sisteme fotovoltaice Romsir.
Iar daca esti interesat de cum functioneaza un sistem de panouri fotovoltaice intr-o casa si la ce trebuie sa te gandesti inainte de instalarea unui sistem fotovoltaic, expertii de la Romsir te vor putea ajuta oricand.
Ce sunt sistemele fotovoltaice
Sistemele fotovoltaice sunt o tehnologie de energie regenerabila care transforma energia de la soare in electricitate, folosind panouri fotovoltaice. Aceste fotovoltaice, cunoscute si sub numele de panouri solare, ofera o solutie fiabila de energie verde.
Un sistem solar fotovoltaic este o optiune durabila, cu intretinere redusa pentru oricine doreste sa contribuie la un mediu mai ecologic, deoarece sistemul nu provoaca poluare sau emisii si are numeroase avantaje pentru proprietar.
Tipuri de sisteme fotovoltaice
Exista trei tipuri principale de sisteme fotovoltaice solare sau panouri fotovoltaice: conectate la retea cunoscute sub denumirea de sistem fotovoltaic on-grid, hibride si off-grid. Fiecare tip de sistem de panouri solare are avantajele si dezavantajele sale si se reduce cu adevarat la ceea ce clientul doreste sa castige din instalarea panourilor solare.
Sistem fotovoltaic on-grid
Un sistem solar in retea sau legat de retea este un sistem de panouri fotovoltaice care se conecteaza direct la reteaua nationala. Acest tip de sistem de panouri solare este cel mai comun printre proprietarii de case si spatii comerciale. Va fi o alegere perfecta pentru cineva care este deja conectat la retea, dar doreste sa isi reduca amprenta de carbon si facturile la energie.
Un sistem solar in retea nu necesita un sistem de stocare a bateriei si este conectat la reteaua nationala direct printr-un invertor solar sau microinvertor. Pe masura ce panourile solare transforma lumina soarelui in energie, casa ta foloseste aceasta sursa de energie verde pentru a-ti alimenta aparatele.
Cand generezi energie solara in exces de la panouri fotovoltaice, aceasta energie electrica este exportata inapoi in retea, unde esti fie platit de compania de electricitate, fie vei primi o reducere la factura lunara. Ceea ce este considerat un bonus pentru orice proprietar. Un avantaj cheie al unui sistem in retea este siguranta de a sti ca aprovizionarea cu energie va fi intotdeauna sustinuta de reteaua nationala.
Insa unul dintre principalele dezavantaje ale acestui tip de sistem de panouri solare este ca, deoarece foloseste un invertor legat la retea, atunci cand reteaua nationala esueaza, la fel si sistemul de panouri solare se va opri.
Inseamna pur si simplu ca nu vei avea nicio sursa de energie de rezerva. Dar nu intra in panica! Daca ai un sistem fotovoltaic on-grid sau in retea, acesta poate fi actualizat la un sistem fotovoltaic hibrid, prin adaugarea unei baterii in orice moment. Acest necesita instalarea unui sistem de management al controlului cuplat cu AC alaturi de bateria la alegere. Adaugarea bateriei la sistemul solar fotovoltaic poate oferi energie solara chiar si in timpul unor astfel de intreruperi.
Sistem fotovoltaic hibrid
Un sistem fotovoltaic hibrid combina tehnologia de la panouri solare cu cea a bateriilor solare pentru a crea o solutie de energie verde, care ofera o sursa de rezerva de energie. Desi un sistem fotovoltaic hibrid ramane conectat la reteaua nationala, orice energie solara generata este mai intai stocata intr-un sistem de baterii acasa, inainte de a merge la retea.
Principalul avantaj al unui sistem fotovoltaic hibrid este ca, prin stocarea surplusului de energie intr-o baterie, poti folosi energia solara pentru a alimenta casa in timpul noptii si vei exporta mai putina energie inapoi in retea. In plus, spre deosebire de un sistem fotovoltaic on-grid, atunci cand reteaua nationala este oprita, poti, de asemenea, sa folosesti energie prin alimentarea cu baterii.
Acest lucru este ideal in special pentru proprietarii de proprietati care locuiesc in zone predispuse la intreruperi de curent, precum zonele montane din tara noastra. Un sistem fotovoltaic hibrid ofera o mare flexibilitate, fiindca atunci cand ai consumat toata energia din baterie, ai in continuare capacitatea de a extrage din retea. Acest lucru face ca un sistem fotovoltaic hibrid sa fie solutia perfecta pentru orice proprietar.
Ca solutie intermediara, un sistem fotovoltaic hibrid este mai prietenos cu bugetul in comparatie cu un sistem fotovoltaic off-grid, dar este mai scump decat un sistem fotovoltaic on-grid.
Un avantaj urias al unui sistem fotovoltaic hibrid este ca vei putea extinde sistemul de stocare a bateriilor in orice moment si, deoarece esti inca conectat la retea, poti incarca bateriile de la tarife de varf ieftine. Cu toate acestea, deoarece exista mai multe componente implicate intr-un sistem de panouri solare hibrid, acesta este mai putin eficient in comparatie cu un sistem legat la retea.
Sistem fotovoltaic off-grid
Spre deosebire de un sistem fotovoltaic on-grid, un sistem fotovoltaic off-grid nu are nicio legatura cu reteaua nationala. Facandu-l de dorit pentru cei care nu se pot conecta cu usurinta la retea sau care doresc sa fie independenti energetic.
Odata cu cresterea preturilor la energie, independenta energetica este mai solicitata ca niciodata. Un sistem fotovoltaic off-grid in totalitate contine tot ce ai nevoie pentru a genera propria energie solara.
Spre deosebire de sistemele hibride, sistemele off-grid tind sa includa generatoare de rezerva si alte tipuri de surse regenerabile, pentru a te asigura ca bateria este incarcata complet pe tot parcursul anului.
Acest lucru se datoreaza faptului ca un sistem fotovoltaic off-grid este singurul mijloc de alimentare cu energie pe care il ai. Aceste sisteme de panouri solare au capacitatea de a furniza energie electrica chiar si in cele mai indepartate locatii. Printr-un sistem fotovoltaic off-grid, poti fi independent energetic, cu o sursa de energie, indiferent unde decizi sa locuiesti.
Beneficiile unui sistem fotovoltaic off-grid includ lipsa unei facturi de energie, prin prioritizarea resurselor ecologice. Deoarece sistemele solare in afara retelei necesita mai multe componente, acestea sunt in mod natural mai scumpe decat un sistem standard legat de retea.
Cu toate acestea, deoarece un sistem fotovoltaic off-grid este modular, poti dezvolta sistemul pentru a satisface cerintele energetice in orice moment.
Beneficiile unui sistem fotovoltaic
Sistemele fotovoltaice au o serie de avantaje fata de tehnologiile conventionale de generare a energiei. Cele mai importante sunt enumerate mai jos:
- Flexibilitate - Un sistem de panouri solare poate fi proiectat pentru o varietate de aplicatii si cerinte adaptate la situatia personala. Exista dimensiuni de sisteme domestice, precum si dimensiuni comerciale de panouri solare.
- Fiabilitate - Odata ce sistemul de panouri fotovoltaice este instalat corespunzator, va necesita doar intretinere minima.
- Energie verde - Sistemele de panouri solare ofera o generare durabila de energie electrica, deoarece se bazeaza pe o resursa naturala (lumina solara), iar operatiunile lor nu genereaza zgomot sau poluare.
- Pot fi mutate usor - Deoarece aceste sisteme sunt modulare, este usor sa le extinzi sau, chiar, in unele cazuri, sa le muti in alta locatie, sau chiar sa le vinzi!
- Costuri joase la factura electrica - Desi costurile de instalare a panourilor solare sunt destul de mari, este important sa retii ca un sistem de panouri solare va reduce facturile la electricitate pe termen lung, deoarece rularea acestora este gratuita.
- Energia generata - Electricitatea generata de sistemul de panouri solare poate fi folosita si pentru a furniza caldura, in combinatie cu un cazan electric.
Alegerea sistemului fotovoltaic potrivit va depinde intotdeauna de necesitatile individuale, precum numar de locatari, scaderea costurilor de intretinere a casei si de productie a energiei. Sau pur si simplu schimbarea mentalitatii catre protejarea planetei. Indiferent de tipul de sistem fotovoltaic ales, expertii de la Romsir te pot ajuta atat cu montajul panourilor cat si cu intocmirea proiectului pentru programul Casa Verde.
Topic-uri: sistem fotovoltaic off-grid sistem fotovoltaic on-grid sistem fotovoltaic hibrid panouri solare panouri fotovoltaice Sisteme fotovoltaice Romsir
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate