Design Interior | 7 minute 21 Sep 2019

Transforma-ti casa prin stilul de design scandinav

Scris de:

Mesteri Locali

In tarile nordice climatul vitreg atat de specific a dus la dezvoltarea unei functionalitati aparte in materie de design, care se imbina estetic cu materialele naturale si confortul uman. Acest stil presupune o simbioza perfecta intre elemente precum simplitatea pieselor de mobilier, accesibilitatea obiectelor de decor si aspectul natural al materialelor folosite.

Cum natura este parte din viata oamenilor scandinavi chiar si la ei acasa, acest lucru poate fi observat prin mobila din lemn natural, ferestrele mari care lasa lumina naturala sa umple camerele pe cat posibil, dar mai ales prin starea de bine emanata de tot ceea ce tine de piesele de design.

fotoliu bej de lemn masuta de lemn lumina

Inceputurile designului scandinav

Pentru a intelege mai bine de unde a pornit fenomenul acestui stil de design interior trebuie sa ne intoarcem in timp, mai exact intre 1954 si 1957. In aceasta perioada s-a desfasurat una dintre cele mai mari expozitii de design numita "Design in Scandinavia" expozitie ce a avut loc in Statele Unite ale Americii si Canada pe o durata de aproximativ trei ani si jumatate.

Invitati sa expuna au fost designeri din Danemarca, Suedia, Norvegia si Finlanda, iar filozofia acestei expozitii a pornit de la crearea unui mediu de locuit placut, ce satisface intr-un mod practic si estetic nevoile omului modern.

Echilibrul in materie de design dintre cele patru tari a putut fi observat prin modul in care piesele de mobilier se imbinau in set-up-urile pentru camere, unde scaunele daneze se distingeau prin atentia detaliilor lucrate manual, in contrast cu cele suedeze cu un design simplu si curat, faurite dintr-o perspectiva diferita.

La capitolul perdele, cele norvegiene aveau culori intense, in timp ce materialele finlandeze aratau o preferinta catre pasteluri.

expozitie alb-negru

Sursa: Brooklyn Museum

Fie ca e vorba despre mobila, ceramica, materiale textile sau metale semipretioase, expozitia a surprins chintesenta designului scandinav - simplitatea, inspiratia din natura si implicit din cea a climtului nordic, integrarea confortului in fiecare piesa de design interior.

Culori design scandinav

Poate te-ai intrebat la ce culori trebuie sa te raportezi cand alegi sa redecorezi in stil scandinav; atat timp cat iei in considerare proportiile in care le folosesti, ai libertatea de a alege din multe variante.

Intr-adevar minimalismul cromatic defineste stilul scandinav, insa libertatea de a alege din mai multe culori porneste de la o piesa ce atrage atentia prin culoare, textura sau forma, tocmai pentru ca iese in evidenta comparativ cu celelalte obiecte. De cele mai multe ori, culorile predominante sunt pastelurile, nuantele inchise si cele inspirate din natura.

fotoliu si masa de lemn culori pastel vaza metalica

Pastelurile sunt folosite cel mai des pentru ca ele insufletesc locul si in acelasi timp trezesc sentimente de serenitate si insufla calm. Nuantele derivate din galben si portocaliu aduc caldura, in timp ce albastrul sau turcoazul sunt despre claritate si starea generala de liniste.

Culorile mai inchise pot fi folosite pentru a aduce contrast , iar acest lucru il poti realiza daca alegi un gri antracit pentru unul dintre pereti. Ideal este sa nu ai multe elemente ce intuneca intregul apartament sau camera, pentru ca astfel se poate pierde intreaga atmosfera creata de un design interior scandinav, unde senzatia spatiului deschis si luminos primeaza.

baie perete gri antracit cada alba mobila de lemn

Inspiratia din natura poate veni sub forma unor plante amplasate in colturile camerei, dar si prin folosirea lemnului cu aspect natural pentru podea; poti incerca si cu un cadru al patului intr-o culoare pamantie, pentru a da spatiului autenticitate si a evada in propria casa ori de cate ori iti doresti.

Cum iti dai seama ca designul scandinav este potrivit pentru tine?

Daca ai citit pana aici si crezi in continuare ca designul scandinav este ceea ce ti se potriveste, afla ca si tu poti insera elemente sau schimba aspectul casei tale printr-o abordare minimalista si un design interior adecvat.

structura tavan de lemn fotolii si canapele moderne stil scandinav

Cum poti face asta? Porneste de la lucrurile de baza, cele care schimba intreaga atmosfera si care iti pot trezi sentimente precum cele de liniste, claritate si multumire. Poti incepe cu peretii camerei in care dormi, sa continui cu husele canapelei sau fotoliului preferat sau cu un element-cheie, precum un lampadar sau un scaun de designer.

Daca vrei ca in locuinta ta sa se regaseasca elemente unice care se incadreaza intr-un design interior scandinav, poti alege sa decorezi cu obiecte ceramice realizate de artizani locali sau alte elemente gasite in natura.

stil monocromatic alb sufragerie moderna

Un aspect important este sa iei in coniderare estetica locuintei tale si sa nu folosesti elemente cu care nu rezonezi sau care nu se potrivesc.

Trenduri de viitor design scandinav

Influentele scandinave sunt tot mai prezente in vietile noastre si acest lucru nu este limitat la design interior, pentru ca il regasim si in materie de haine, mod de trai sau carti pe care le avem in lista de citit. Nu ne ramane decat sa ne intrebam ce urmeaza si sa descoperim urmatoarele trenduri nordice:

dormitor stil suedez lampi agatate plante si carti lumina

Tesaturi in culori calde

Fie ca vorbim despre perdele sau covoare, lana sau broderii fine, tesaturile aduc textura si autenticitate casei tale. Daca esti nedumerit in privinta culorilor, opteaza pentru culori pamantii precum carbunele sau petrolul pentru contrast sau nuante de corai pentru pentru o atmosfera calda.

Lumina nu trebuie uitata atunci cand alegi culorile pentru perdele sau draperii, pentru ca razele soarelui vor bate si incalzi camera in functie de culoarea pe care o vei alege.

living scandinav modern culori calduroase perna si patura calduroasa

Plante de apartament de dimensiuni mari

Designul scandinav este despre simplitate si cat mai putine elemente decorative, insa exista o exceptie de la aceasta regula, cand vine vorba de plante de apartament. Atunci cand alegi sa decorezi locuinta in acest stil, plantele de apartament ce depasesc 80 de centimetri devin mai mult decat un alt element de decor, pentru ca insufletesc spatiul si aduc natura mai aproape de tine.

bucatarie neagra moderna open space planta agatatoare

Monocromatica

O alta oda adusa simplitatii designului scandinav este folosirea unei singure culori, alegere ce poate fi dusa la rang de arta atunci cand este folosita pentru pereti si decorarea lor. De la rame ce au in interiorul lor schite moncromatice si pana la fotografii alb-negru, acest trend va reveni intotdeauna ca o potrivire perfecta cu designul interior scandinav.

dormitor mansarda culori negre aplice agatatoare canapea neagra

Trendurile si tendintele vor fi mereu acolo, dar intai de toate tine cont de simplitate si functionalitate pentru ca designul scandinav este despre mai putin, mai clar si cat mai natural.

Topic-uri: design scandinav inspiratie design scandinav idei de amenajare in stil scandinav culori design scandinav elemente de design scandinav

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cele mai comune 5 sfaturi pentru amenajarea oricarui dormitor
Cele mai comune 5 sfaturi pentru amenajarea oricarui dormitor

Mesteri Locali 26 Dec 2019

5 sfaturi si idei pentru amenajarea oricarui dormitor

De la lumina pana la culori sau decoratiuni folosite in dormitor, te invitam sa te inspiri din ideile noastre pentru amenajarea dormitorului.

Idei de amenajare pentru un colt de citit modern
Idei de amenajare pentru un colt de citit modern

Mesteri Locali 26 Dec 2019

Cum amenajezi un colt de citit modern

Daca ai nevoie de timp pentru tine, afla cum iti poti amenaja propriul colt de citit. Un colt de lectura te va ajuta sa uiti de orice problema!

7 Moduri prin care iti poti pregati instalatiile casei pentru o iarna geroasa
7 Moduri prin care iti poti pregati instalatiile casei pentru o iarna geroasa

Mesteri Locali 01 Nov 2019

7 aspecte in pregatirea instalatiilor pentru iarna

Fie ca locuiesti la bloc, sau la casa, pregatirile de iarna ne pot da batai de cap cand vine vorba de instalatii termica. Afla ce e de facut!