Sanatate | 7 minute 22 Nov 2019
Care este cel mai bun spatiu pentru amplasarea plantelor de apartament
Scris de:
Mesteri Locali
Din vremuri indepartate si pana in prezent, una dintre cele mai vechi pasiuni ale oamenilor a fost cea fata de plante si flori.
Fie ca vorbim despre cele exotice, aduse de exploratori din calatorii indepartate, de gradinile botanice cu exemplare
unice sau cele folosite in decorarea locuintelor, plantele de apartament insufletesc orice loc, aducand bucurie si
completand estetica caselor, birourilor si a oricarui loc in care sunt amplasate.
Intr-adevar, plantele inseamna mai mult decat bucurie pentru ochii nostrii, iar beneficiile observate de oamenii de stiinta cuprind purificarea aerului, crearea unei stari de bine, inlaturarea oboselii si anxietatii, si mai ales producerea oxigenului pe care ni-l ofera constant.
Este lesne de inteles de ce pasiunea oamenilor catre flori si plante a existat dintotdeauna, fiind atat de natural modul in care reusim sa le integram in viata noastra de zi cu zi.
Fie ca te-ai mutat intr-un apartament nou sau simti nevoie sa adaugi culoare locuintei tale, plantele sunt inotdeauna o idee buna. Versatilitatea este principalul lor avantaj, deoarece ai de ales din nenumarate optiuni in functie de caracteristicile propriului tau apartament.
Sursa: Pinterest
Plante pentru camere luminoase
Pentru locurile din casa unde lumina soarelui bate in mod direct, exista cateva plante care pot supravietui si chiar creste in aceste conditii.
Suculentele iubesc caldura si lumina pentru ca in mediul lor natural s-au adaptat conditiilor vitrege din deserturi, stocand apa in frunze, tulpini sau radacini. Cele mai cunoscute suculente sunt varietatile de Echeveria sau Sedum si Aloe Vera.
Loc indicat pentru amenajare: pervazurile ferestrelor si locurile unde soarele bate in mod direct
Sursa: Pinterest (Echeveria)
Plante pentru dormitor
Daca pasim in tainele dormitorului, gasim de cele mai multe ori umbra si semiumbra, fiind un spatiu al odihnii si meditatiei.
Pentru aceste locuri cele mai indicate plante sunt Marantele, atat de spectaculoase prin foliaj si striatiile roz de care dispun, Ficus lyrata cu frunzele asemanatoare unor viori sau Philodendron Scandens, o planta usor de ingrijit, ce va supravietui cu succes in orice dormitor cu lumina indirecta.
De cele mai multe
ori, daca vei avea grija de plante si le vei oferi conditiile necesare, unele dintre ele te pot surprinde cu flori
de primavera in perioada de crestere.
Loc indicat pentru amenajare: colturile dormitorului, noptierele sau rafturile supraetajate.
Sursa: Pinterest (Ficus Lyrata)
Plante pentru sufragerie
Cand vine vorba de living, exista o planta care infrumuseteaza imediat aceasta camera: ZZ plant sau Zamioculcas Zamiifolia. Este ideala pentru incepatori, fiind o planta extrem de usor de ingrijit si care te va rasplati constant cu noi frunze.
Daca rezisti tentatiei de a o uda foarte des, aceasta planta poate supravietui chiar
si ani intregi. O alta planta intalnita des in living este Pilea Peperomioides, fiind supranumita planta
prieteniei sau Orhideele, ambele avand nevoie de lumina indirecta pentru a se dezvolta corespunzator.
Loc indicat pentru amenajare: in apropierea ferestrelor, colturile camerei
Sursa: Pinterest (Zamioculcas Zamiifolia)
Plante pentru baie
O alta camera pentru care interesul de a avea plante este din ce in ce mai crescut este baia. Unele dintre ele dispun de ferestre mari, avand parte de lumina soarelui pe durata intregii zile, iar altele dispun de un geam foarte micut unde lumina patrunde pret de cateva raze.
In oricare din cazuri te-ai afla,
ferigile sunt plantele ideale pentru ca iubesc umiditatea crescuta pe care o pot gasi in orice baie. Poti alege
dintre feriga Coarne-de-cerb, feriga Cuib-de-pasare sau feriga Neprolepsis.
Loc indicat pentru amenajare: langa geam, in colturile cazii sau le poti agata de tavan
Sursa: Pinterest (Neprolepsis)
Cum mentii fericite plantele de apartament?
Spre deosebire de flori, plantele sunt un element de decor ce necesita ingrijire tot timpul anului, ele avand nevoie sa fie udate, sterse de praful care se aseaza pe frunze sau schimbate de pamant primavara. Dupa ce le-ai pus in locurile potrivite din casa e necesar sa le mentii fericite. Cum? Printr-un regim de udare adecvat, o umiditate constanta si lumina in functie de preferintele acestora.
Sursa: Pinterest (Philodendron Scandens)
Regim de udare eficient pentru plante de apartament
Aici ne referim la principala regula pe care trebuie sa o respecti, cea de a verifica cu degetele cat de umed este solul plantei, pentru a-ti da seama daca este pregatita sau nu de o noua udare. Astfel vei evita sa o uzi prea mult, riscand sa ii degradezi radacinile de la prea multa apa.
Sursa: Pinterest (Pilea Peperomioides)
Umiditate
Unele plante precum ferigile au nevoie atat sa fie udate des cat si pulverizate cu apa. Daca detii plante ce au nevoie de umiditate ridicata in mod constant este bine sa iei in considerare prezenta unui umidificator.
Plante precum Calathea Macoyana sau diverse Orhidee vor aprecia aceasta schimbare ambientala
Sursa: Pinterest (Orhidee)
Lumina
Poate ca cel mai important element in pastrarea unei plante fericite este cantitatea de lumina pe care aceasta o primeste. Pentru a se dezvolta corespunzator, plantele au nevoie de lumina, ea fiind de fapt hrana pe care o transforma in nutrienti prin fotosinteza. Totusi, cantitatea pe care trebuie sa o primeasca variaza de la o planta la alta. In timp ce ferigile prefera semiumbra, orhideele iubesc lumina indirecta, iar plantele suculente adora lumina directa a soarelui, luata de cele mai multe ori de la pervazul ferestrelor. Informeaza-te despre cantitatea de lumina pe care plantele tale o prefera pentru a evita uscarea frunzelor, arderea lor de la soare sau subdezvoltarea foliajului cauzata de colturile umbrite ale camerei.
Sursa: Pinterest (Vanda Orchid)
Beneficiile plantelor de apartament
Sursa de Oxigen
De cele mai multe ori motivul pentru care avem plante in locuintele noastre este dat de oxigenul proaspat pe care acestea il produc cu regularitate. Pe langa acest aspect, exista cateva plante care si purifica aerul din casa, una dintre cele mai cunoscute fiind Epipremnum Aureum sau Iedera diavolului.
Conform unui studiu NASA, aceasta este una dintre plantele cele mai eficiente in combaterea compusilor organici volatili (COV) precum benzenul, formaldehida sau monoxidul de carbon.
Toti acest compusi fac parte din aerul pe care il respiram si provin din surse precum produsele de curatat, fumul de tigara sau emisiile vehiculelor, fiind considerabil redusi sau eliminati de Iedera diavolului.
Sursa: Pinterest (Epipremnum Aureum)
Umiditate crescuta
Un alt motiv pentru care apreciem plantele este faptul ca ele cresc umiditatea aerului. Poate ca ai observant pana acum ca intr-o incapere cu aer uscat ochii si pielea devin iritati, iar in urma expunerii pe termen lung sansele de a face astm sau bronsita cresc considerabil.
Dupa udare, plantele elimina apa prin frunze in urma procesului de transpiratie, astfel contribuind semnificativ la cresterea umiditatii din aer. Cateva plante care imbunatatesc umiditatea aerului sunt Palmierul Areca sau Chrysalidocarpus lutescens, Ficus Elastica sau Sansevieria trifasciata.
Sursa: Pinterest (Sansevieria trifasciata)
Relaxare
In acelasi timp este cunoscut faptul ca plantele reduc nivelul de stres si oboseala, acest lucru fiind declinat din beneficii precum reducerea presiunii arteriale, cresterea productivitatii la scoala sau la locul de munca si existenta unei stari de bine generale atunci cand suntem inconjurati de plante.
Un studiu realizat de Universitatea din Kansas a aratat ca recuperarea post-operatorie a pacientilor este mult mai rapida si usoara daca acestia au in camera plante, avand nevoie de mai putine calmante si raportand o stare de oboseala scazuta comparativ cu cei care se aflau in camere fara plante.
Din acest studu au facut parte orhidee (Dendrobium phalaenopsis), ferigi (Pteris Cretica), Crinul Pacii (Spathiphyllum starlight), Iedera Diavolului (Epipremnum Aureum).
Sursa: Pinterest (Spathiphyllum Starlight)
Topic-uri: plante de casa ingrijire plante de casa
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate