Constructii | 5 minute 11 Apr 2022

Echipament de ventilatie pentru case reabilitate termic, confortabile si performante energetic

Scris de:

Mesteri Locali

Termoizolarea imobilelor continua sa se afle pe un trend crescator si se va mentine asa in urmatorii ani, datorita costurilor in continua crestere a energiei primare. Insa pentru a nu afecta eficienta imbunatatita a cladirilor si microclimatul interior este nevoie de o aerisirea adecvata, prin ventilatie mecanica controlata, cu recuperare de caldura.

Din cauza ca in aceasta iarna costurile pentru incalzirea locuintei au crescut cu mult peste asteptari, tot mai multi sunt cei care cauta solutii accesibile, prin care sa asigure familiei, o locuinta calduroasa si confortabila, cu costuri reduse pentru incalzire.

Ecocald

Ideal ar fi o locuinta termoizolata, cu tamplarie si vitraje performante care sa reduca necesarul de caldura al casei, la valori ce pot fi compensate de energia provenita din surse regenerabile. 

In acest caz trebuie avut in vedere ca prin termoizolarea performanta se obtine un nivel ridicat de etanseitate iar necesarul de aer proaspat nu mai poate fi satisfacut prin deschiderea ocazionala a ferestrelor.

In mod frecvent, in casele termoizolate performant dar care continua sa fie aerisite prin metoda clasica, proprietarii de plang de o serie de efecte nedorite cum ar fi:

  • Stare de disconfort inexplicabila, apatie, scaderea capacitatii de concentrare, datorita nivelului ridicat de dioxid de carbon, in interior, in cea mai mare parte a timpului
  • Transmiterea agentului infectios intre membrii familiei pe perioada episoadelor de gripa
  • Existenta unor mirosurile neplacute
  • Aparitia condensului, a igrasiei si a mucegaiul
  • Cresterea riscului acumularii gazului radon

In plus, in timpul aerisirii se risipeste si caldura din interior iar costurile pentru incalzire nu sunt cele scontate. Solutia la aceste probleme o reprezinta aerisirea imobilului termoizolat prin ventilatie mecanica cu recuperare de caldura.


Ce inseamna aerisirea casei prin ventilatie cu recuperare de caldura


Sistemul de ventilatie schimba aerul din locuinta fara sa mai fie nevoie de deschiderea ferestrelor. Elimina in mod continuu aerul uzat si in acelasi timp introduce din exterior aer proaspat si filtrat de poluantii de afara. Cele doua fluxuri de aer sunt circulate printr-un recuperator de caldura, fara sa se amestece, dar permitand transferul de energie termica intre ele.

Randamentul transferului termic depinde de performanta unitatii de ventilatie. In spatiul interior este furnizat aer proaspat cu aport de oxigen, preincalzit astfel necesarul de caldura al locuintei scade semnificativ.

recuperator de caldura helty flow interior

Sistemul de Ventilatie cu recuperare de caldura poate fi centralizat sau descentralizat.

  • Sistemul centralizat de ventilatie aeriseste intreaga locuinta. Este compus dintr-o unitate centrala de ventilatie si o retea de tubulatura ascunsa in structura cladirii, care asigura transportul aerului prin intreaga cladire. Este recomandat pentru casele noi pentru ca implementarea sistemului sa se faca inca din faza de proiect.
  • Sistemul descentralizat de ventilatie asigura o aerisire punctuala a fiecarei incaperi in care este montat. Datorita faptului ca unitatile descentralizate de ventilatie pot fi instalate cu usurinta in cladirile aflate in uz, aceste echipamente se bucura de o popularitate tot mai mare. Nu necesita o retea de tubulatura pentru distributia aerului, practic realizare unui orificiu prin carotarea peretelui exterior este singura lucrare care trebuie facuta inainte de montarea aparatului.


Recuperatorul de caldura Helty Flow Manhattan pentru imobile reconditionate


Recuperatorul de caldura Helty Flow Manhattan este un echipament de ventilatie descentralizat, special conceput pentru aerisirea imobilelor supuse lucrarilor de reabilitare termica. In cazul cladirilor cu etanseitate ridicata, aerisirea mecanica controlata este indispensabila pentru asigurarea unui microclimat sanatos si confortabil si in acelasi timp creste eficienta energetice a cladirii.

Unitatea de ventilatie Helty Flow Manhattan este unic prin faptul ca poate fi instalat odata cu stratul de izolatie exterior al peretelui. Datorita dimensiunilor sale reduse 460 x 740 x 65 mm, poate fi complet mascat de fatada peretelui, deci nu afecteaza sub nici o forma arhitectura imobilului.

recuperator de caldura helty flow exterior

Necesita un singur orificiu de 160 mm prin perete, prin care este introdus tubul cu doua canale, ce leaga recuperatorul de caldura, cu difuzorul de aer din interior.

Recuperatorul de caldura din dotare este capabil de un randament de 91%, si de un schimb de aer de 70 mc/h.

Aerul furnizat este filtrat de particulele de praf (PM10, PM2,5), polenuri, alergeni si alti poluanti din exterior, cu ajutorul unui filtru F7.

Filtrele de ventilatie trebuie schimbare periodic pentru a proteja sanatatea persoanelor din interior, pentru prevenirea problemelor respiratorii si a simptomelor alergice in sezonul polenurilor.

Functionarea este silentioasa, recuperatorul de caldura impreuna cu ventilatoarele fiind instalat in exterior peretelui. Viteza de functionare poate fi adaptata in functie de nevoile perioadei zilei. In cursul noptii poate fi fixata pe viteza cea mai mica de functionare iar atunci cand sunt si musafiri in casa, se poate folosi functia de hyperventilatie.

filtre de ventilatie Ensy


Avantajele Ventilatiei cu Recuperare de Caldura punctuala


  • Elimina continuu aerul viciat, incarcat cu poluantii din interior: dioxid de carbon, compusi organici volatili, formaldehide, virusi sau bacterii, diferite mirosuri provenite de la activitatile desfasurate in interior.
  • Introduce aer proaspat cu aport de oxigen, filtrat de poluantii de afara, cum sunt particulele de praf, gazele de esapament, polenurile alergene.
  • Previne acumularea gazului radon, un gaz radioactiv extrem de periculos sanatatii, care nu poate fi depistat prin simturile umane fiind incolor, inodor si insipid.
  • Previne excesul de umiditate, formarea condensului igrasiei si a mucegaiului.
  • Recupereaza caldura aerului viciat si reduce la jumatate pierderile de caldura.
  • Viteza de functionare a echipamentului poate fi adaptata nevoilor zilnice.
  • Este invizibil ascuns in izolatia exterioara a peretelui

In functie de preferintele proprietarilor, se poate face alegerea din trei variante: Standard, Plus (cu senzor de control al umiditatii), Elite (cu senzor pentru controlul umiditatii, CO2, COV).

Avand in vedere avantajele oferite, merita sa se opteze pentru instalarea echipamentelor de ventilatie cu recuperare de caldura, odata cu lucrarile de reabilitare termica a casei. Numai astfel se vor putea atinge obiectivele de eficienta energetica prevazute si in plus proprietarii imobilului se vor putea bucura de confort si aer sanatos in casele lor.

Topic-uri: ventilatie pentru case ventilatie recuperare caldura incalzire locuinta case reabilitate termic ecocald

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Aerul conditionat portabil – pro sau contra?
Aerul conditionat portabil – pro sau contra?

Mesteri Locali 09 Feb 2022

Aerul conditionat portabil – pro sau contra

Te gandesti sa iti pui aer conditionat? Nu stii daca aerul conditionat portabil e solutia? Afla mai multe de la specialisti.

Solutii ieftine pentru acoperisul tau – o decizie neinspirata
Solutii ieftine pentru acoperisul tau – o decizie neinspirata

Mesteri Locali 13 Mar 2022

Alege cele mai bune solutii pentru acoperis

Cand vine vorba de acoperisul tau, e bine sa alegi tigla potrivita care nu iti da batai de cap. Te ajutam sa intelegi de ce sa alegi tigla Novatik.

Moduri prin care cresti valoarea locuintei tale
Moduri prin care cresti valoarea locuintei tale

Mesteri Locali 16 Mar 2022

Cum poti creste valoarea locuintei tale

Afla care sunt cateva din solutiile cele mai rapide pentru a creste valoarea locuintei tale.