Constructii | 5 minute 21 Nov 2021

Afla tot ce trebuie sa stii despre sapa autonivelanta

Scris de:

Laura Cozminca

Ai probleme cu o suprafata care nu e dreapta? Mai ales daca vrei sa pavezi sau sa pui parchet. Solutia este o sapa autonivelanta. Iti spunem cum se prepara. Si cum se toarna, pas cu pas. 

Exista situatii cand stratul de beton nu e perfect neted sau e cu fisuri. Poti rezolva totul cu o sapa autonivelanta. Aceasta e un material cu rol de egalizare si de netezire. 


Ce este sapa autonivelanta


Sapa autonivelanta se foloseste inainte de a placa o suprafata. Rolul ei e de a obtine un strat suport uniform, fara denivelari sau goluri. Este izolatoare termic si o buna bariera contra umiditatii.

Se poate turna peste o suprafata din beton, inainte de finisaje. Astfel, se previne craparea placilor montate, mai ales daca sunt foarte subtiri. Asta pentru ca betonul se intareste complet abia in 3-5 cinci ani. Deci, se poate umfla pe sub placile de gresie.

Ce contine sapa autonivelanta? Simplu: nisip, minerale, ipsos sau ciment, apa si rasini care sa le lege. La baza, e un mortar care vine livrat in saci. 

meserias sapa autonivelanta

Cum se obtine sapa autonivelanta? 

O amesteci cu apa. Apoi torni pasta pe suportul de pavare care, odata intarit, rezista bine la socuri. 

Cum se aplica o sapa autonivelanta?

Sapa se toarna in straturi variabile, de la 1 la 30 mm. In unele cazuri, sunt necesare chiar si de 100 mm. Depinde de ce vei monta deasupra: gresie, piatra naturala sau parchet. 


Tipuri de sape autonivelante 


Rolul unei sape este clar. Obtinerea unui strat perfect inainte de finisaje. Prin ce difera aceste sape autonivelante de un beton simplu? 

  1. CompozitiaBetonul poate avea pietris in compozitie. In schimb, sapa are un nisip fin. Iar betonul e un element de structura, din care se fac cladiri intregi, pe cand sapa e o pelicula folosita la finisaj. 
  2. Timpul de uscare - O sapa autonivelanta are un timp mic de uscare: intre 12 si 24 de ore. Insa cu cat este mai gros stratul de sapa, cu atat va dura mai mult sa se usuce. Spre exemplu daca torni sapa autonivelanta mai groasa de 9 mm, poate dura chiar o saptamana sa se usuce. 
  3. Stratul de turnareSapa este asemeni unui glet, care se toarna ca o pelicula subtire. Nu sunt necesare straturi groase, de rezistenta, ca in cazul betonului.

turnare sapa autonivelanta galeata ciment


Sapa autonivelanta poate fi de doua feluri: 

  • Autoaderenta: cand se toarna direct pe structura constructiei
  • Flotanta: cand se toarna pe un strat izolant


Sapa autoaderenta

Se mai numeste sapa monolit. Se toarna direct pe structura constructiei si adera bine. Nu mai are nevoie de un strat intermediar. De aceea, e eficienta pentru constructiile industriale.

Atentie, insa! Are o rezistenta mecanica buna, dar nu e o bariera contra apei. 


Sapa flotanta

E ideala pentru constructii rezidentiale. Dar poate fi folosita si pentru cele industriale. Nu se toarna direct pe structura principala, ci peste un strat izolator. Astfel, se obtine o izolatie termica, fonica si contra apei. 


Exista diferenta intre sapa autonivelanta de exterior sau de interior?


Sapele au aplicari in mai multe domenii. Se folosesc in proiecte rezidentiale, hale industriale, dar si in garaje, parcari sau alei.

Cum alegi cea mai buna sapa pentru tine? In primul rand tine cont de pardoseala. Ai nevoie de o sapa autonivelanta exterior sau una de interior?

Sfat util! Podeaua din halele industriale are de-a face zilnic cu un tonaj mare. Alege o sapa adecvata! Exista sape speciale pentru trafic intens.

Tine minte! Sapa autonivelanta exterior este mai scumpa si trebuie sa fie mai rezistenta la factorii de mediu.

aplicare sapa autonivelanta perie dinti camera alba


Pasi pentru turnarea de sape autonivelante


Sapa autonivelanta este usor de aplicat, mai ales ca are compozitia gata facuta. Nu iti trebuie balastiera decat daca vrei cantitati mari. 

Ai nevoie de:

  • apa
  • un recipient
  • un mixer

Acestia sunt pasii care trebuie urmati:

  1. Pregateste terenul - Prima data verifica terenul. Trebuie sa fie uscat si fara fisuri. 
  2. Curata suprafata pentru turnare - Sapa trebuie turnata pe o suprafata perfect curata. Elimina murdaria de pe stratul suport. Poti face asta cu matura, cu un aspirator sau cu un aparat cu jet sub presiune. 
  3.  Aplica amorsa - Amorsa creste aderenta pentru sapa. Important e sa o intinzi uniform, cu un trafalet sau o bidinea. 
  4. Prepara sapa - Fiecare producator are o reteta proprie. Proportiile sunt trecute pe ambalaj. Dar, in general, la un sac de 25 kg ai nevoie de 5-6 litri de apa. Mai intai toarna apa intr-o galeata si apoi continutul sacului. Trebuie sa obtii o pasta uniforma, vascoasa, care sa nu fie apoasa. Poti mixa cu un mixer simplu, de constructie, la viteza mica. Daca se fac bule de aer, le poti scoate cu o rola cu tepi. Inainte de a incepe turnarea, lasa pasta sa se aseze 10 minute.
  5. Toarna pasta - Incepe sa torni in zig zag de la cel mai inalt punct al podelei. Apoi, nivelezi cu o gletiera cu dinti.  
  6. Asteapta sa se usuceSapa se usuca in functie de grosimea stratului. Timpul poate varia de la o zi la cateva zile. E important sa astepti pana la uscarea completa.  In caz contrar, pot aparea defecte. Nu incerca sa grabesti procesul pentru ca pot aparea fisuri sau diferente de consistenta. 

aplicare sapa autonivelanta nivelare camera perie dinti

Dupa uscare, poti crea rosturi de izolare sau rosturi de dilatatie. Sunt foarte importante! Ele se vor suprapune peste cele din stratul suport. Abia apoi poti monta pardoseala. 


Care este temperatura optima de turnat sapa autonivelanta


Turnarea unei sape autonivelante se face dupa un set de reguli:

  1. In primul rand, temperatura de aplicare e foarte importanta. Trebuie sa fie intre 5 si 30 grade. Deci nu poti face asta iarna si nici pe timp de canicula. Lucrarea nu ar fi la fel de eficienta. 
  2. In al doilea rand, temperatura optima de uscare este de 20 de grade. Iar umiditatea aerului trebuie sa fie in jur de 65%. Soarele puternic nu ajuta prea mult. Poate crezi ca se va usca mai repede, dar radiatiile UV afecteaza pasta turnata. 


Cat costa o sapa autonivelanta


Un sac de 25 de kilograme de amestec pentru sapa autonivelanta costa intre 40 si 80 RON. Insa un pret total il calculezi in functie de suprafata pe care o ai de turnat. 

Ce suprafata acopera un sac de sapa autonivelanta? Multi producatori au trecut pe ambalaj ca e nevoie de 1,5 kg la un metru patrat. Deci, cu un sac de 25 kg poti acoperi in jur de 18 mp. 

preparare ciment sapa autonivelanta galeata

La costul total adauga si preturile celorlalte materiale necesare, plus ale ustensilelor. Iar daca vrei sa angajezi un mester, ia in calcul manopera. 

Ca sa afli care este cea mai buna sapa autonivelanta pe piata trebuie sa consulti ofertele producatorilor si sa analizezi preturile din magazine. 

Sapa autonivelanta este un material critic in lucrarile ce tin de pardoseala casei. Te ajuta sa obtii o podea perfect dreapta si o placare mult mai rezistenta in timp. Mai ales cand ai de pus o piatra naturala sau un parchet pretios. 

Topic-uri: Sapa autonivelanta sape autonivelante sapa autonivelanta pret sapa autonivelanta exterior

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

De ce sa tii cont de izolatiile exterioare ale casei
De ce sa tii cont de izolatiile exterioare ale casei

Laura Cozminca 29 Sep 2021

Cum efectuam izolatii exterioare de durata

Te preocupa sosirea sezonului friguros si ai nevoie de izolatie exterioara pentru casa?Te ajutam sa afli despre toate tipurile de izolatii exterioare.

Afla care sunt cele mai cautate tipuri de pavaje si pavele pentru orice curte
Afla care sunt cele mai cautate tipuri de pavaje si pavele pentru orice curte

Irina Cristina Tenu 12 Nov 2021

Afla care sunt cele mai cautate tipuri de pavaje

Te gandesti sa pui pavele 3d in curte? Sau poate vrei pavele beton sau pavaj piatra naturala. Afla de la noi care sunt avantajele fiecarui tip!

Care sunt cele mai folosite materiale de izolatie termica
Care sunt cele mai folosite materiale de izolatie termica

Laura Cozminca 16 Nov 2021

Cele mai folosite materiale de izolatie termica

Te apuci de izolatii termice? Afla daca trebuie sa cumperi spuma poliuretanica, vata bazaltica sau polistiren pentru o mai buna izolatie termica.