Instalatii | 10 minute 25 Oct 2019

Sisteme HVAC caldura si aer conditionat pentru acasa

Scris de:

Mesteri Locali

De cele mai multe ori toamna vine odata cu planurile pentru iarna, iar cele legate de casa nu fac exceptie.

Confortul este esential atunci cand vorbim de propria locuinta si acesta nu este limitat doar la design sau cromatica pieselor de mobilier, ci include si surse de caldura eficiente, o ventilatie corespunzatoare sau un aparat de aer conditionat dotat cu tehnologii ce reduc consumul energetic. 

componente ventilator teava grilaj


Sisteme de ventilatie pentru apartament

In general simtim nevoia de a respira aer curat si proaspat din cauza efectelor mai putin placute pe care alergenii, umiditatea si microbii le au asupra noastra.

Deoarece camerele, asemenea oamenilor, au nevoie sa respire, e nevoie de ajutorul unui instalator care poate implementa solutii eficiente de ventilatie.

instalator

Condensul urmat de mucegai reprezinta principalele semne ale unei locuinte in care aerul nu circula corespunzator, dar exista suficiente solutii moderne care ne ajuta sa combatem aceasta problema.

Una dintre ele este instalarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, prin care aerul proaspat urmeaza a fi filtrat si normalizat, pentru a crea un mediu propice. 

Cum functioneaza? Aerul umed din casa este eliminat prin acest sistem de ventilare, caldura acestuia fiind captata si retinuta de recuperator, urmand ca aerul proaspat de la exterior sa fie normalizat (incalzit la o temperatura optima) si ulterior introdus in incapere.

Alte avantaje ale acestei solutii cuprind faptul ca ventilarea este controlata (viteza fluxului de aer poate fi setata), iar fluxul de aer este constant.

 sistem de ventilatie descompus

Sursa: Selfio

Cum integram in estetica locuintei? Nimic mai simplu, pentru ca montajul necesita un minim de efort si anume realizarea cu precizie a unei gauri intr-un perete ce face legtura cu exteriorul. Astfel sistemul montat este mascat in laterale de filtre si abia va putea fi observat.

In cazul in care problemele de umezeala si mucegaiul sunt la ordinea zilei, instalarea unui sistem de ventilatie cu recuperator de caldura este solutia ideala la momentul actual.  

 montaj ventilator rotund perete

Sursa: Pinterest

Cum incalzim casa in mod eficient?

De cele mai multe ori incalzirea locuintei se dovedeste a fi una dintre cele mai mari provocari ale casei.

Optimizarea costurilor, consumul eficient si incalzirea uniforma sunt doar cateva dintre intrebarile pe care le avem atunci cand ne gandim la un sistem ce ne poate satisface toate nevoile.

Una dintre cele mai cunoscute optiuni este centrala termica, fie ca vorbim despre cea pe gaze sau cea electrica. Aceste variante sunt preferate in mare parte pentru ca ofera cateva avantaje competitive de neegalat precum consumul si incalzirea apei.

Pentru a avea o centrala termica pe gaze este necesar sa fii racordat la reteaua de gaz metan, aceasta fiind preferata pentru eficienta ridicata si mai ales costurile scazute. Pe de alta parte, daca te afli in imposibilitatea racordarii la gaz, o centrala electrica poate fi o solutie potrivita.

Desi functioneaza pe baza curentului electric si aceasta cuprinde o serie de avataje precum costurile reduse de implementare, mentenanta, posibilitatea de a o porni si opri automat sau usurinta cu care o poti folosi.

Aceste modalitati de  incalzire pot fi asociate si cu sistemele de incalzire in pardoseala pentru o mai buna uniformizare a caldurii in intreaga locuinta.

 componente incalzire in pardoseala

Sursa: Long Refrigeration

Montare centrala - ce trebuie sa stii

Montajul propriu-zis al centralei incepe prin cativa pasi importanti precum debransarea de la actualul sistem de incalzire, conectarea la gaze (de la furnizor) si cautarea unui instalator autorizat.

Debransarea implica si o serie de acte necesare, precum acordul scris al asociatiei de proprietari, vecinilor (atat apartamenetele laterale, cat si cele de deasupra sau dedesubt), dar si notificarea operatorului de energie termica cu cel putin 30 de zile inainte.

Doar acesta va poate debransa, iar costurile (variaza intre 400 si 1000 RON) vor fi suportate de dumneavostra. In ceea ce priveste montajul propriu-zis al centralei termice este esential sa apelati la un instalator autorizat ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei) si ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat), care o va instala si pune in functiune.

Mesteri Locali va pune la dispozitie meseriasi certificati ce pot avea autorizatie ANRE sau cursuri de specializare in domeniu. In sectiunea "Cauta Mesteri" acestia vor avea iconita de "Certificat" vizibila, precum in exemplul de mai jos. 

card instalator certificat verificat

Aer conditionat - racire sau incalzire?

Deseori ne confruntam cu nevoia de a raci sau, mai rar, incalzi camera cu ajutorul aparatului de aer conditionat. Acesta functioneaza prin recircularea aerului, iar rolul sau este de a asigura un confort termic tot timpul anului prin racire, incalzire ori dezumidificare.

Poate fi o alternativa ideala intre sezoane, cand nu vrei sa pornesti centrala pentru o perioada scurta de timp, insa temperatura din casa a scazut dramatic.  

aer conditionat in tavan camera spatioasa luminoasa

Sursa: Pinterest

In ceea ce priveste noile tehnologii in materie de aer conditionat, inverterul aduce cateva avantaje majore.

Timpul de incalzire, respectiv racire, este mult mai mic comparativ cu un aparat de aer conditionat obisnuit, caci sistemul de control reduce din puterea compresorului si a ventilatoarelor in timp ce aerul din camera se apropie de temperatura setata.

De altfel, confortul fonic este imbunatatit, iar eficienta energetica mult mai mare fata de aparatele de aer conditionat fara inverter. 


Alternative moderne de incalzire si integrarea lor in estetica locuintei 

Evolutia tehnologiei ne pune la dispozitie cateva variante din care putem alege in functie de spatiul de care dispunem sau bugetul pe care il avem atunci cand cautam alternative.


Panouri radiante

O alta metoda de incalzire este reprezentata cu succes de panourile radiante. Acestea functioneaza pe baza de curent electric, prin radiatii infrarosii imposibil de detectat de ochiul uman.

Asadar, daca va aflati intr-o zona in care racordarea la gaz este dificila sau imposibila, panourile radiante sunt o optiune ideala pentru ca ele se concentreaza exclusiv pe incalzirea corpurilor din incinta, fie ca vorbim despre oameni, piese de mobilier sau alte obiecte si pot fi inserate cu usurinta in designul locuintei. 

 panouri radiante silver gold

Sursa: Pinterest

Principalele avantaje ale unui astfel de sistem de incalzire tin de usurinta instalarii, deoarece pot fi montate asemenea unor tablouri de mari dimensiuni si necesita o priza in apropiere, dar si  eficientei energetice, in majoritatea cazurilor vorbim despre un randament ce se apropie de 100%.

Prin versatilitatea dimensiunilor, dar si a faptului ca radiatiile infrarosii au numeroase beneficii asupra corpului uman, aceasta panourile radiante trec cu brio testul designului placut.

Trebuie sa mentionam ca spre deosebire de caloriferele electrice, caldura generata de panourile radiante are o durata mult mai lunga, acestea din urma incetand sa emane caldura imediat dupa ce au fost scoase din priza. 

 panou radiant oglinda camera albastru canapea alba

Sursa: Pinterest

Panouri solare si panouri fotovoltaice 

Principalul motiv pentru care aceasta solutie este preferata consta in randamentul mare pe care panourile il au, in special daca locuinta este bine izolata. Acestea functioneaza pe baza de energie solara si pot fi termice (de apa calda - panouri solare) sau panouri fotovoltaice.

Cele de apa calda folosesc radiatia de la soare si o transforma in caldura. Cea din urma poate fi folosita pentru consumul curent din interiorul casei sau poate fi stocata pentru o perioada de timp cu ajutorul unui boiler.

Practic vei avea apa calda constant, obtinuta intr-un mod natural, prin incalzirea agentului termic din instalatii cu ajutorul radiatiilor solare. 

 panou solar incalzire apa

Sursa: Pinterest

Aceasta modalitate moderna de a iti incalzi locuinta poate aduce economii considerabile datorita tehnologiei folosite, dar pentru a te putea bucura pe deplin de aceste avantaje trebuie sa iei in considerare instalarea panourilor solare inca de cand lucrezi la contructia casei.

Pentru a avea randament, este necesar sa ai o casa orientata in raport cu pozitia soarelui pe cer, iar panourile solare spre sud. Panourile fotovoltaice se folosesc de energia solara pentru o transforma in energie electrica.

Spre deosebire de panourile solare de apa calda, cele fotovoltaice functioneaza pe baza de energie luminoasa si au o durata de viata mai lunga, unele avad garantie chiar si pentru 20-30 de ani.

Acestea pot fi montate pe acoperisul casei sau in camp deschis, eficienta lor fiind strict legata de orientarea fata de soare (catre sud).

Ca metoda alternativa de producere a energiei electrice, panourile fotovoltaice sunt o varianta de viitor, fiind o solutie ecologica si sustenabila pentru generatiile urmatoare. 

panouri fotovoltaice acoperis casa

Sursa: Pinterest

Acum ca stii care sunt ultimele solutii in materie de incalzire, ventilatie sau racire pentru locuinta ta, nu uita sa iei in considerare spatiul de care dispui si resursele de care ai nevoie in momentul in care vei lua o decizie.

Astfel, nu vei alege doar o varianta sustenabila, ci vei observa imbunatatiri considerabile in ceea ce priveste eficienta si consumul in intreaga locuinta.  

Topic-uri: Tipuri de sisteme de ventilatie Solutii de sisteme de caldura Solutii pentru aer conditionat Solutii moderne de incalzire Modalitati de integrare sisteme de incalzire

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Nici un comentariu.

Articole relationate

Mesteri Locali 13 Sep 2019

Ce tip de parchet sa alegi pentru casa ta

Fie ca alegeti parchetul laminat, stratificat sau din lemn masiv, trebuie sa va asigurati ca tipul de parchet ales este potrivit locuintei voastre.

Mesteri Locali 10 Nov 2019

Ce trebuie sa stii despre instalatia electrica

Te-ai confruntat vreodata cu prize sau intrerupatoare care nu functioneaza? Afla cat costa, cat dureaza si cand sa inlocuiesti o instalatie electrica.

Mesteri Locali 15 Feb 2020

Ce trebuie sa stii pentru hidroizolatii de durata

In cele mai multe cazuri apa ne este prieten si ajutor de nadejde, insa cand vine vorba de infiltratii, afla de la noi cum sa te protejezi mai bine.