Instalatii | 10 minute 25 Oct 2019

Ce e un sistem HVAC si cum gasesti cel mai bun sistem de incalzire

Scris de:

Mesteri Locali

Un sistem HVAC este cel care va deveni noul tau prieten pe perioada iernii. Confortul este esential atunci cand vorbim de propria locuinta si acesta nu este limitat doar la design sau cromatica pieselor de mobilier, ci include si surse de caldura eficiente, o ventilatie corespunzatoare sau un aparat de aer conditionat dotat cu tehnologii ce reduc consumul energetic. 


Ce e un sistem HVAC sau ce sunt sistemele de ventilatie pentru casa?


In general simtim nevoia de a respira aer curat si proaspat din cauza efectelor mai putin placute pe care alergenii, umiditatea si microbii le au asupra noastra. Acesta este unul din motivele principale pentru care vom avea nevoie de un sistem de ventilatie.

Deoarece camerele, asemenea oamenilor, au nevoie sa respire, e nevoie de sisteme ventilatie casa in orice anotimp, nu doar iarna.

Un sistem HVAC este un sistem complex de climatizare casa, compus din sistem de incalzire, sistem de racire si sistem de ventilatie, provenit din engleza: Heating, Ventilation, Air Conditioning.

instalator

Cum functioneaza un sistem de ventilatie?


Aerul umed din casa este eliminat prin acest sistem de ventilare, caldura acestuia fiind captata si retinuta de recuperator, urmand ca aerul proaspat de la exterior sa fie normalizat (incalzit la o temperatura optima) si ulterior introdus in incapere.

Alte avantaje ale acestei solutii cuprind faptul ca ventilarea este controlata (viteza fluxului de aer poate fi setata), iar fluxul de aer este constant.

Condensul urmat de mucegai reprezinta principalele semne ale unei locuinte in care aerul nu circula corespunzator, dar exista suficiente solutii moderne care ne ajuta sa combatem aceasta problema.

Una dintre ele este instalarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, prin care aerul proaspat urmeaza a fi filtrat si normalizat, pentru a crea un mediu propice.

sistem de ventilatie descompus

Sursa: Selfio

Cum integram un sistem de ventilatie in estetica locuintei? Nimic mai simplu, pentru ca montajul necesita un minim de efort si anume realizarea cu precizie a unei gauri intr-un perete ce face legtura cu exteriorul. Astfel un sistem HVAC montat este mascat in laterale de filtre si abia va putea fi observat.

In cazul in care problemele de umezeala si mucegaiul sunt la ordinea zilei, instalarea unui sistem de ventilatie cu recuperator de caldura este solutia ideala.

montaj ventilator rotund perete


Cum incalzim casa cu un sistem de incalzire?


De cele mai multe ori incalzirea locuintei se dovedeste a fi una dintre cele mai mari provocari ale casei. Optimizarea costurilor, consumul eficient si incalzirea uniforma sunt doar cateva dintre intrebarile pe care le avem atunci cand ne gandim la un sistem HVAC ce ne poate satisface toate nevoile.

Cea mai cunoscuta solutie ca sistem de incalzire este centrala termica, fie ca vorbim despre cea pe gaze sau cea electrica. Aceste variante sunt preferate in mare parte pentru ca ofera cateva avantaje competitive de neegalat precum consumul si incalzirea apei.

Pentru a avea o centrala termica pe gaze este necesar sa fii racordat la reteaua de gaz metan, aceasta fiind preferata pentru eficienta ridicata si mai ales costurile scazute. Pe de alta parte, daca te afli in imposibilitatea racordarii la gaz, o centrala electrica poate fi o solutie potrivita.

Desi functioneaza pe baza curentului electric si aceasta cuprinde o serie de avantaje precum costurile reduse de implementare, mentenanta, posibilitatea de a o porni si opri automat sau usurinta cu care o poti folosi.

Aceste modalitati de sisteme de incalzire pot fi asociate si cu o solutie de incalzire in pardoseala pentru o mai buna uniformizare a caldurii in intreaga locuinta.

componente incalzire in pardoseala

Sursa: Long Refrigeration


Montare centrala - ce trebuie sa stii


Montajul propriu-zis al centralei incepe prin cativa pasi importanti precum debransarea de la actualul sistem de incalzire, conectarea la gaze (de la furnizor) si cautarea unui instalator autorizat.

Debransarea implica si o serie de acte necesare, precum acordul scris al asociatiei de proprietari, vecinilor (atat apartamenetele laterale, cat si cele de deasupra sau dedesubt), dar si notificarea operatorului de energie termica cu cel putin 30 de zile inainte.

Doar acesta va poate debransa, iar costurile (variaza intre 400 si 1000 RON) vor fi suportate de dumneavostra. In ceea ce priveste montajul propriu-zis al centralei termice este esential sa apelati la un instalator autorizat ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei) si ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat), care o va instala si pune in functiune.

Mesteri Locali va pune la dispozitie meseriasi certificati ce pot avea autorizatie ANRE sau cursuri de specializare in domeniu. In sectiunea Cauta Mesteri acestia vor avea iconita de "Certificat" vizibila, precum in exemplul de mai jos.

card instalator certificat verificat


Aer conditionat - racire sau incalzire?


Deseori ne confruntam cu nevoia de a raci sau, mai rar, incalzi camera cu ajutorul aparatului de aer conditionat. Acesta functioneaza prin recircularea aerului, iar rolul sau este de a asigura un confort termic tot timpul anului prin racire, incalzire ori dezumidificare.

Poate fi o alternativa ideala intre sezoane, cand nu vrei sa pornesti centrala pentru o perioada scurta de timp, insa temperatura din casa a scazut dramatic.

aer conditionat in tavan camera spatioasa luminoasa

Sursa: Pinterest

In ceea ce priveste noile tehnologii in materie de aer conditionat, inverterul aduce cateva avantaje majore.

Timpul de incalzire, respectiv racire, este mult mai mic comparativ cu un aparat de aer conditionat obisnuit, caci sistemul de control reduce din puterea compresorului si a ventilatoarelor in timp ce aerul din camera se apropie de temperatura setata.

De altfel, confortul fonic este imbunatatit, iar eficienta energetica mult mai mare fata de aparatele de aer conditionat fara inverter.


Alternative moderne de sistem HVAC si sisteme de incalzire


Evolutia tehnologiei in domeniul de sistem HVAC ne pune la dispozitie cateva variante din care putem alege in functie de spatiul de care dispunem sau bugetul pe care il avem atunci cand cautam alternative.


Panouri radiante


O alta metoda de sisteme de incalzire este reprezentata cu succes de panourile radiante. Acestea functioneaza pe baza de curent electric, prin radiatii infrarosii imposibil de detectat de ochiul uman.

Asadar, daca va aflati intr-o zona in care racordarea la gaz este dificila sau imposibila, panourile radiante sunt o optiune ideala pentru ca ele se concentreaza exclusiv pe incalzirea corpurilor din incinta, fie ca vorbim despre oameni, piese de mobilier sau alte obiecte si pot fi inserate cu usurinta in designul locuintei.

panouri radiante silver gold

Sursa: Pinterest

Principalele avantaje ale unui astfel de sistem de incalzire tin de usurinta instalarii, deoarece pot fi montate asemenea unor tablouri de mari dimensiuni si necesita o priza in apropiere, dar si eficientei energetice, in majoritatea cazurilor vorbim despre un randament ce se apropie de 100%.

Prin versatilitatea dimensiunilor, dar si a faptului ca radiatiile infrarosii au numeroase beneficii asupra corpului uman, aceasta panourile radiante trec cu brio testul designului placut.

Trebuie sa mentionam ca spre deosebire de caloriferele electrice, caldura generata de panourile radiante are o durata mult mai lunga, acestea din urma incetand sa emane caldura imediat dupa ce au fost scoase din priza.

panou radiant oglinda camera albastru canapea alba

Sursa: Pinterest


Panouri solare si panouri fotovoltaice


Principalul motiv pentru care aceasta solutie este preferata consta in randamentul mare pe care panourile il au, in special daca locuinta este bine izolata. Acestea functioneaza pe baza de energie solara si pot fi termice (de apa calda - panouri solare) sau panouri fotovoltaice.

Cele de apa calda folosesc radiatia de la soare si o transforma in caldura. Cea din urma poate fi folosita pentru consumul curent din interiorul casei sau poate fi stocata pentru o perioada de timp cu ajutorul unui boiler.

Practic vei avea apa calda constant, obtinuta intr-un mod natural, prin incalzirea agentului termic din instalatii cu ajutorul radiatiilor solare.

panou solar incalzire apa

Sursa: Pinterest

Aceasta modalitate moderna de a iti incalzi locuinta poate aduce economii considerabile datorita tehnologiei folosite, dar pentru a te putea bucura pe deplin de aceste avantaje trebuie sa iei in considerare instalarea panourilor solare inca de cand lucrezi la contructia casei.

Pentru a avea randament, este necesar sa ai o casa orientata in raport cu pozitia soarelui pe cer, iar panourile solare spre sud. Panourile fotovoltaice se folosesc de energia solara pentru o transforma in energie electrica.

Spre deosebire de panourile solare de apa calda, cele fotovoltaice functioneaza pe baza de energie luminoasa si au o durata de viata mai lunga, unele avad garantie chiar si pentru 20-30 de ani.

Acestea pot fi montate pe acoperisul casei sau in camp deschis, eficienta lor fiind strict legata de orientarea fata de soare (catre sud).

Ca metoda alternativa de producere a energiei electrice, panourile fotovoltaice sunt o varianta de viitor, fiind o solutie ecologica si sustenabila pentru generatiile urmatoare.

panouri fotovoltaice acoperis casa

Sursa: Pinterest

Acum ca stii care sunt ultimele solutii in materie de sistem HVAC sau sisteme de incalzire, sisteme de ventilatie sau racire pentru locuinta ta, nu uita sa iei in considerare spatiul de care dispui si resursele de care ai nevoie in momentul in care vei lua o decizie.

Astfel, nu vei alege doar o varianta sustenabila, ci vei observa imbunatatiri considerabile in ceea ce priveste eficienta si consumul in intreaga locuinta.

Topic-uri: sistem ventilatie casa sisteme ventilatie casa sistem hvac sistem de incalzire sistem de ventilatie climatizare casa sistem climatizare casa sistem ventilatie cu recuperare de caldura sistem ventilatie

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cum alegi o centrala termica ideala pentru orice apartament
Cum alegi o centrala termica ideala pentru orice apartament

Mesteri Locali 16 Iul 2020

Ce trebuie sa stii despre centrala termica

De cele mai multe ori montam o centrala termica datorita costurilor, insa cum facem sa alegem cea mai buna centrala termica pentru casa noastra?

Ce este si cum poti avea incalzire in pardoseala in orice casa
Ce este si cum poti avea incalzire in pardoseala in orice casa

Regina Ichim 10 Mar 2021

Ce trebuie sa stii despre incalzirea in pardoseala

Indiferent daca renovezi apartamentul actual sau ai cumparat o casa la rosu, incalzirea in pardoseala este o optiune excelenta pentru confort sporit!

Cum te ajuta o pompa de caldura sa iti incalzesti casa in mod rapid
Cum te ajuta o pompa de caldura sa iti incalzesti casa in mod rapid

Laura Cozminca 18 Oct 2021

De ce sa instalezi o pompa de caldura iarna asta

Te pregatesti de venirea iernii? Daca te gandesti sa instalezi o pompa de caldura, afla de la noi ce tip de pompe de caldura exista si ce sa alegi.